Ammattiapua – hienoa!

Ilahduin siitä, että kaupunki on päättänyt turvautua ammattilaisen apuun taloustilanteen korjaamisessa. Ulkopuolinen ammattilainen kertoo asiat paitsi osaamisella, ennen kaikkea puoleettomuudella. Nyt on ehkä helpompi kuunnella ja keskittyä itse asiaan.

Aamuisessa Hämeen Sanomissa oli mainio artikkeli siitä, mitä korjaavia liikkeitä ammattikonsultti näkee tärkeimpinä Hämeenlinnan kohdalla. Jos poliitikot ja kadun tallaajat malttaisivat uskoa, että paras osaaminen on nyt näiden neuvojen takana, voisimme keskittyä poliittisen ja periaatteellisen rykimisen sijaan itse asiaan, joka ei ole helppo.

Esimerkiksi vanhustenhuollon rakenteen muuttaminen vielä edelleen ei ehkä nykyasenteilla tunnu helpolta tai mukavalta. Jos se tehdään sopivan maltillisessa aikataulussa, tulos voi kuitenkin olla kaikkien kannalta paras.

Vaikeinta on opetella ajattelemaan eri tavalla. Vanhat hyvät mallit eivät ole enää mahdollisia, yhteiskunta on muuttunut liian paljon. Nyt pitää malttaa osata luopua vanhasta ja etsiä tässä tilanteessa toimivia malleja. Asenteet muuttuvat tietenkin hitaasti. Sen voi huomata seuraamalla esimerkiksi tukkapöllykyselyitä: Vaikka tukkapölly on lain mukaan kiellettyä, sillä on vieläkin ällistyttävän paljon kannattajia.

7 kommenttia artikkeliin “Ammattiapua – hienoa!”
 1. Leo Leppänen sanoo:

  Moro Susanna!

  Totean, että kyllä Hämeenlinnan kaupungin keskeisten toimijoiden tiedon taso on huono, jos Eero Laesterän raportissa oli jotain oleellista uutta. No, nyt yleisesti tiedossa olevat faktat on todennut ulkopuolinen tohtorikin. Kun vielä työstä on maksettu kunnon korvaus, kaikki varmaan uskovat, että tarttis tuottaa useita palveluja aika lailla toisin kuin aikaisemmin.

 2. iisakki sanoo:

  Moi Leo,

  Laesterän sanoma on tismalleen sitä samaa, mitä esim. tilaajajohtajamme ovat saarnanneet. Varmaan nyt kaikki uskovat? Tuskin.

 3. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun viesti tulee näin selvästi median kautta rivikaupunkilaisellekin – ainakin minun silmiini. Eikä se ulkopuolinen vahvistus koskaan pahasta ole. Hienoa, jos kaupungin ytimessä nämä asiat on tiedetty tähänkin asti.

 4. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Susa!
  Se oli maksettu suitsutus!
  Jotenkin tuli Neuvostoliiton puoluekokous mieleen: jäsenet taputtivat itse itselleen, koska kaikki oli tehty oikein.
  HäSa:n yleisönosastosta, siis julkaistuista, voi lukea vanhusten omaisten tuskan parahduksia, hajuongelmista kirjastossa ja muista kotihoidon puutteista.
  Koti on paras paikka ihmisen asua, mutta jossain vaiheessa ikä tekee tepposet. Huonomuistisuus lisääntyy yhtä nopeasti kuin sokeritauti. Siihen saattaa olla syynä vanhusten rutiinien väheneminen. Esim. lankapuhelin vaihtuu kännykkään, analoginen telkkari digitaaliseen, makkarapötkö leikkelerasiaan, jonka saa auki vain pioneerin koulutuksella. Pikku hiljaa ote lipsuu, ja kotona asumiseen tulee ongelmia. Ei vain pärjätä.
  Jos siirrytään pois laitoshoidosta, kotihoidon resursseja on lisättävä huomattavasti.
  Kiva, kun kirjoittelet taas t. Hessu K.

 5. iisakki sanoo:

  Heikki,

  Laesterälle (Audiaprolle) on maksettu analyysistaan. Hän on tehnyt samantyyppisen tarkastelun 150 suomalaiselle kunnalle. Mies on selvästikin parempi tilastotieteilijä ja konsultti kuin poliitikko, jos miettii sananvalintoja, mutta yksiselitteinen fakta on, että Hämeenlinna on käyttänyt varsin runsaasti resursseja vanhustenhuoltoon verrattuna muihin kuntiin.

  Toinen fakta on se, että myönnetyt resurssit on käytetty jokseenkin tehottomasti. Valtuustolle puhuessaan Laesterä nimenomaan painotti sitä, että niitä kuuluisia ”tekeviä käsiä” ei ole tarpeeksi sen takia, että ne ovat selkeästi väärissä paikoissa. Paremmin organisoimalla ja resursoimalla kotihoito oikein saataisiin merkittäviä tuloksia aikaan.

  Mutta kaikki asiantuntijapuheet ja faktat ovat ihan turhia, jos poliitikot tekevät joka tapauksessa päätöksiä Hämeen Sanomien yleisönosaston perusteella.

 6. Kiitos Heikki 😉

  Kaupunkilaiset tekevät johtopäätöksiään median kautta saatavan tiedon perusteella. Kaupunkilaisten mielipiteet vaikuttavat usein osaltaan poliitikkojen asenteisiin. Yleinen keskustelu suuntautuu niin huhujen kuin aktiivisen ja avoimen tiedotuksenkin mukaan. Siksi on mukavaa, että faktatietoa välitetään tavallisille kaupunkilaisillekin. Ei olla ainoastaan yleisönosaston infon varassa.

 7. Sari Rautio sanoo:

  Huomenta,

  hyvää keskustelua ja pohdintaa. Olennaista Laesterän raportissa on kaksi asiaa: vertailu muihin kuntiin ja eteenkin kuntaliitoskuntiin, ja toisena kokonaisuuden hahmottaminen. Kun on kyse ihmisistä, aina on poikkeamia suuntaan tai toiseen ja tietty eteenkin ne negatiiviset poikkeamat, puutteet palveluissa, on syytä korjata. Mutta jos meillä on tietoa pelkästään yksittäistapauksista, kummasta päästä onnistumista hyvänsä, ollaan heikolla jäällä.
  Susannan kanssa ehdottoman samaa mieltä siitä, että hienoa saada tätä julkiseen keskusteluun.
  Sari

Jätä kommentti

css.php