Huonoa julkisuutta?

Amerikkalaiset mainosihmiset väittävät perinteisesti, ettei negatiivista julkisuutta olekaan (”There’s no such thing as bad publicity”). Siinä mielessä Hämeenlinna on vääntäytynyt taas julkisuuden valokeilaan. Silti kyseenalaistaisin tämän julkisuuden laadun…

Ylen uutisissa yksityisiä vanhusten hoivakoteja osoitellaan puutteellisesta potilasturvallisuudesta: esimerkkinä Hämeenlinna ja hoivakoti Keinukamari. Uutisen lainaukset virkamiesten kommenteista eivät tuossa asiayhteydessä vaikuta mairittelevilta. Ikävä kyllä uutinen ja Hämeenlinna-lausunnot on kuultu jo moneen kertaan radion uutislähetyksissä.

”Meillä ei käytännössä ole varaa nostaa henkilöstömitoitusta sellaiseksi, mikä ehkä tarvittaisiin, jotta voisimme tehdä hyvää tai erinomaista hoivatyötä”, kerrotaan kansalle Hämeenlinnasta. Mutta meillä on varaa moneen muuhun asiaan, josta keskivertoetiikalla voisi mainiosti luopua? Selityksenä lienee se sama: investoinnit eivät vaikuta käyttötalouteen…

8 kommenttia artikkeliin “Huonoa julkisuutta?”
 1. Riikka Helenius sanoo:

  Hei.

  Investoinnit ja käyttötalous ovat erillisiä, mutta usein investoinnit kuitenkin nostavat esim. kiinteistöjen käyttökustannuksia tai kasvattavat avustuksen saajien avustustarvetta. Vuosittaiset käyttökustannukset tai avustukset budjetoidaan käyttötalousmenoista.

  Olen kanssasi samoilla linjoilla, eli huolissani riittävästä henkilöstömitoituksesta sekä vanhusten pitkäaikaishoitopaikkojen määrästä ja hoitoon pääsyn kriteerien kiristymisestä.

  T. Riikka

 2. Esa Leskinen sanoo:

  Hei!

  Jos vanhustenhoidon taso on jo nyt se mikä on, niin minkälainen onkaan tilanne 20 vuoden kuluttua, kun Suomen väestö on nykyistä huomattavasti ikääntyneempää ja huonokuntoisempaa?

  ”Hyvä arki asuu Hämeenlinnassa” on yhtä totta kuin väite, että kiskoilla on aina kesäkeli.

  EL

 3. Irma Taavela sanoo:

  Hei Susanna!

  Hämeenlinnan nykyinen käyttötalousmenojen sekä investointien lokeroiminen ja toisistaan liiaksi erillään pitäminen osoittaa minusta hyvin suppeaa näkökulmaa investointeihin ja haluttomuutta tarkastella asioita riittävän laajasti.

  Pitäisikö sanoja ettei käyttötalousmenoilla tule investoida ja eikä varsinkaan ihan mitä sattuu.

  T. Irma

 4. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Susa!
  Limperi vain sanoi sen, että virkamies tekee, mitä isäntä käskee. Onko isäntä kaupunginjohtajakaksikko, hallitus vai valtuusto?
  Kun hoivapaikkoja edelleen vähennetään, vanhukset eivät enää makaa märissä vaipoissaan laitoksissa vaan kodeissaan.
  Vaali-intoa kaikille t. Hessu K.

 5. Kunnallisvaaleissa mikään ei kuitenkaan muutu. Se on melkein varmaa 😉 Hämäläinen äänestää niinkuin aina ennenkin…

  Vaan pitääkö kuntalaisen muuttaa muualle vai onko tilanteelle jotakin tehtävissä?

  Virkamieskin voi asetella sanojaan, jos uskoo siihen, mitä tekee. Kun virkamies ei usko, tarkoittaa se kansalaisen mielestä sitä, että kaupunki ei usko. Uskooko?

 6. Pirjo Leppäniemi sanoo:

  Tuo henkilömitoitus nosto ja muu tyhjää sanahelinää. Kaiki kai tietää kunnallispalvelut työntekijöiden kannalta lakkautusuhan alla jo pitkään.

  Asiat voi hoitaa ilman kuntaakin meillä kuten muualla. En provosoi ja väitä kotihoito kaikille. Tähän kuitenkin linja vedetty virkatasolla. Hyvin harvoin tarvitaan laitoshoitoa yleensäkin. Avohoitoa on muuallakin tahoilla maassamme, sen sisältö on….

 7. Pirjo Leppäniemi sanoo:

  Ajattelin yllä ihan fitness/balettiperinteen mukaan. Pesulappupesut, siistitään vrt. vuodeosatoilla siistiminen jne.. Entinen tanssiharrastaja.

 8. Vara-Everstiluutnantti sanoo:

  Tässähän nyt tullaan kunnallisveroa korottamaan yli 2,5 prosenttia, kun kuulemma Johtajan mukaan ”tasapainotetaan taloutta”. Ja edelleen Johtaja kiteyttää, että ”menokuri on ensiarvoisen tärkeää.” No niinpä tietysti, mutta hän jättää tarkoitushakuisesti sanomatta, että minne nuo vuosittain kerättävät lisämiljoonat sitten loppujen lopuksi menevät.

  Summa on yllätys, yllätys juuri sen suuruinen, kuin on suhmuroitu InnoParkkiin. Ja sinnehän se tietysti pistetäänkin, koska siellä sitä kuulemma rahaa tarvitaan huomattavasti tähdellisemmin kuin vaikkapa pieniin koululaisiin ja vanhainkotiin. Hämeenlinnan vanhainkodeissa ja hoitolaitoksissa on huutava pula henkilökunnasta. Samoin koulujen yhdistäminen mammuttimaisiin yksiköihin aiheuttaa koulukkaissa väistämättä oireilua, joka pahimmassa tapauksessa purkautuu koulukiusaamisina yms.

  Ja ketä me sitten saamme tästä kiittää? No sieltähän ne taas löytyvät tutut kaverit hallituksista ja johtokunnista löytyvät, eli Johtaja, ajomestari, herrastuomari, AY-johtaja, valtuustojohtaja, pankkijohtaja, Kehke-johtaja, HPK-johtaja ynnä muut. He siis ovat vastuullisia siitä, että veronkorotuksen 10 miljoonaa pistetään InnoParkkiin eikä kaupunkilaisten hyvinvointiin. Ajomestari tosin yritti hurskaasti selittää, että ”InnoParkkiin menee eri rahat kuin kouluihin ja vanhusten huoltoon.” Niin se vain huono omatunto saa aikaan poliittiseen liturgiaan jopa aivan lapsekkaitakin palturipuheita?

  Nyt on ihan valtakunnallisella tapetilla ollut tämä hoivakoti Keinukamari ja miten osa Hämeenlinnan kaupungin virkaihmisistä ja poliitikoista on jopa lain vastaisesti pitänyt sen henkilökuntatilannetta alimitoitettuna. Kun Keinukamarissa on tällä hetkellä noin 70 hoidettavaa, niin Aluehallintoviraston päätöksen mukaan pitäisi palkata noin seitsemän hoitajaa lisää. Hämeenlinna on päättänyt valittaa päätöksestä, koska rahat menevät InnoParkkiin ja niitä nyt kerta kaikkiaan vanhusten hoitoon ei riitä.

  Katsotaanpa hieman tätä talousmatematiikkaa. Jos Keinukamariin palkattaisiin ne seitsemän uutta hoitajaa, niin vuosikulu kaikkine työnantajakuluineen olisi noin 300 000 euroa vuodessa. Eli siis veronkorotuksen tuottamasta kymmenen miljoonan euron vuotuisesta lisätulosta ei riitä edes kolmea prosenttia hoitohenkilöstöön, kun se lyhentämättömänä tarvitaan InnoParkkiin. Viime aikoina on esitetty, että merkittävä osa InnoParkin lisärahoituksesta on valunut pankin tulokseen ja pankinjohtajien bonuksiin? Tarkkaa määrää ei tietystikään ole mahdollista tietoon saada, koska on tämä pankkisalaisuus. Mutta koska asia on jo esitetty kaupungin valtuustossakin valtuutettujen suusta, niin se tekee asiasta vakavaluonteisen?

  Huvittava yksityiskohta oli, kun InnoParkin hallituksessa toiminut AY-Johtaja juuri hiljattain suorastaan stahanovilaisella tarmokkuudella valvoi torilla hyväpalkkaisten teollisuustyöntekijöiden lakkoasioita. Mutta toisaalta hän ainakin välillisesti aiheuttaa hoitokotien huonopalkkaisille työntekijöille huolta ja murhetta, kun kipeästi kaivattavan lisähenkilöstön palkat ujutetaan InnoParkin kautta ihan muihin taskuihin. No sellaista se on se tämä solidaarisuus ja demokratia?

  Ja kun asiat saivat sitten kiusallista huomiota, niin Johtaja pisti pojan asialle. Eli koska asia kuitenkin oli tavallaan vakava, niin tilannekoomikko Limperi valjastettiin telkkariin selittämään juttuja. Limperi heti kevensikin tunnelmaa, kun irrotteli ”ettei ole iltaisin ja öisin siellä ollut, niin ei oikein tunne tilanteita.” Ja tottahan se onkin, sillä menevillä miehillä on yleensä ihan toisenlaiset iltamenot kun nuohoaminen vanhainkotien ja hoitolaitosten nurkissa. Limperi edelleen korosti, että ”hän noudattaa vain saatuja käskyjä, eikä voi henkilökohtaisesti niistä vastuussa olla.” Voi olla tai sitten ei, mutta esimerkiksi Nürnbergissä tuo selitys ei pelannut?

  Muuten, asiasta toiseen. Miten kaupunki suhtautuu työntekijöidensä mahdollisiin alkoholiongelmiin? Painetaanko ne villaisella vai onko olemassa jonkinlaista huolehtimista ja pahimmissa tapauksissa hoitoonohjauksia? Nimittäin Työterveyslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan osa huonoista päätöksistä johtuu juuri alkoholista ja sen seurannaisvaikutuksista. Ja huonot päätökset saattavat tulla veronmaksajille hyvinkin kalliiksi?

Jätä kommentti

css.php