Joulumieltä

paketti 5 4 p.JPG

 

Teksti näkyy yhtä pienenä kuin kuvakin, joten tässä kuvan teksti vähän selvemmällä fontilla:

 

Yksinkertaisesti,

ihan hiljaa. 

Rauhallisesti ja paikallaan.

Ajatukset kesytettyinä

hyvään mieleen.

 

Siinä se on,

joulun henki.

Havuntuoksuisena, kynttilän liekin muotoisena

kiireettömänä hetkenä

Haluna jakaa hyvää mieltä

ja kykynä antaa anteeksi.

 

Vaatii paljon,

mutta antaa vielä enemmän.

 

9 kommenttia artikkeliin “Joulumieltä”
 1. Essi Hiltunen sanoo:

  Hei Susanna,

  Näiden esittämiesi liekki- ja joulufiiliskuvien innoittamana päädyin pyytämään Sinulta vastausta. Toisten joulufiilis laski pakkaselle sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksessa, jossa päätettiin laboratoriotoiminnan myymisestä. Olit itse kannattamassa myyntiä, eikä siinä mitään, kukin tekee päätökset miten katsoo itse tai ryhmänä parhaakseen.

  Lähinnä siellä lehtereillä istuessani minua ja muutamia muita jäi kaivelemaan kommenttisi nykytilanteesta. Ilmoitit, että nyt loppuu laboratorioiden ”ajopuuna ajelehtiminen”. Voisitko ystävällisesti kertoa, miksi sanoit niin ja millä perustelet kommenttisi? Laboratoriot ovat saaneet laatupalkintoja ja niissä työskentelee ammattitaitoista ja osaavaa henkilökuntaa, jota puheesi loukkasi.

  Jään odottamaan vastaustasi. Siitä on kiinnostunut muutkin.

 2. Lämmin kiitos, että nostit asian esille. Olen nähtävästi ilmaissut itseäni epäselvästi tässä tärkeässä asiassa ja siksi vastaankin tähän jo tässä lounastauollani, enkä odottele iltaan asti.

  Ensinnäkin arvostan laboratorion henkilökunnan osaamista, ammattitaitoa ja sitoutumista omaan työhönsä äärimmäisen paljon. Olette olleet varmasti jokaisen palkitsemisenne arvoisia, sitä en halua yhtään kyseenalaistaa. Koska meillä on tätä huippuosaamista ja -sitoutumista kätemme ulottuvilla, haluan ehdottomasti säilyttää sen keskussairaalan käytössä (ja Hämeenlinnassa) jatkossakin.

  Minun mielestäni paras keino varmistaa tämä pysyvyys on juuri tuo laboratoriofuusio. Mielipiteeni perustuu kaikkeen siihen tietoon, mitä olen löytänyt erikoissairaanhoidon ja kuntayhtymien tulevaisuudesta.

  Ajopuuna ajelehtimisella en tarkoittanut arvostella laboratorion toimintaa tai sen henkilökuntaa millään tavoin. Minä uskon siihen, että muutoksia on tulossa paljon, halusimme niitä tai emme. Jos emme itse ohjaa keskussairaalan ja hämäläisen erikoissairaanhoidon tulevaisuutta tekemällä parhaita päätöksiä oikeaan aikaan, jätämme vaivihkaa muille toimijoille avoimen valtakirjan. Koen, että tämä on ainoa vaihtoehto säilyttää päätöksenteko omissa käsissämme. Päättämättä jättäminen olisi ollut minusta ajopuuna ajelehtimista.

  Tällä ratkaisulla henkilöstö jää nykyisille toimipaikoilleen, heidän työsuhdeturvansa on varmistettu sopimuksella ja potilaatkin saavat edelleenkin laadukasta lähipalvelua aina, kun sitä tarvitaan.

  Uskon, että tämä vahvistaa niin sairaalan kuin laboratorionkin selviämismahdollisuuksia jatkossa. Tulevaisuus on niin monessa suhteessa vaakalaudalla, että jotain on tehtävä. Odottamaan jääminen toisi meille väistämättä heikommat vaihtoehdot.

  Hyvä ja osaava laboratorio ansaitsee mahdollisimman hyvän tulevaisuuden. Sen puolesta piti mielestäni toimia.

  Laboratoriohenkilökuntamme osaamista ja sitoutumista edelleen kiitellen,
  Susanna

 3. Essi Hiltunen sanoo:

  Kiitos nopeasta vastauksestasi.

  Todellisuudessa paikallinen ”huippuosaaminen ja työhönsä sitoutunut henkilökunta” ohitettiin hankkeen todellisessa valmistelussa ja todellisessa päätöksenteossa kokonaan. Henkilökunnan ehdottamia sisäisiä säästömahdollisuuksia ei selvitetty ollenkaan. Sairaanhoitopiirin hallitus ei myöskaan vastannut henkilökunnan hanketta vastustaviin kirjelmiin lupauksista huolimatta. Se siitä mainitsemastasi henkilökunnan arvostamisesta!

  Perustelet labrafuusiota tiedolla erikoissairaanhoidon ja kuntayhtymien tulevaisuudesta. Voisitko kertoa, mitä tässä nyt on tapahtumassa, minkä takia oma toiminta päätettiin lopettaa? Yrityksen kertoman mukaan ei-kiireelliset näytteet siirretään tutkittavaksi Tampereelle. Mitä tekee hoitohenkilökunta Hämeenlinnassa iltapäivisin näytteenoton jälkeen? Ei tarvitse olla kovinkaan fiksu päätellessään osan työpaikkoista siirtyvän näytteiden mukana Tampereelle.

  Minkälaiset olisivat olleet nämä mainitsemasi heikommat vaihtoehdot, jos tätä fuusiota ei olisi juuri nyt tehty? Kirjoitat, että fuusiosta luopumalla ”jätämme vaivihkaa muille toimijoille avoimen valtakirjan”. Fuusion aiesopimus on mielestäni avoin valtakirja Tampereen suuntaan, toivottavasti olen pahasti väärässä.

 4. Kari Ventola sanoo:

  Ymmärrän, että tällaisessa muutostilanteessa henkilökunta on huolissaan tulevaisuudestaan. Se on inhimillistä. Henkilökunnan asema on kuitenkin turvattu sopimuksilla.

  Tällaiseen muutokseen sisältyy myös paljon myönteisiä mahdollisuuksia henkilöstön kannalta. Siitä on lukuisia positiivisia esimerkkejä yritysten liiketoimintakaupoista.

  Kun liiketoimintayksikkö, joka ei ollut myyvän yrityksen ydinliiketoimintaa, siirtyy yritykselle, jolle se on pääliiketoiminta, yksikkö saa uuden osaavan omistajan. Sillä on ostetulle yksikölle enemmän annettavaa liiketoimintaosaamisessa, mikä tänä päivänä on menestymisen perusedellytys.

  Uuden omistajan intressissä on myös kehittää ostettua yksikköä. Ne kehittyvät aivan eri tavalla kuin entisen omistajan hallussa, jonka pääintressi on muualla. Tähän kehittämistarpeeseen viittasi valtuuston tiedotustilaisuudessa myös Fimlabin toimitusjohtaja.

  Vaikka henkilökunta joutuu sopeutumaan muutokseen, uskon, että laboratorio kehittyy hyvin uuden omistajan ohjauksessa.

 5. Perusteelliseen vastaamiseen tarvittaisiin paljon aikaa ja huomattavasti parempaa kykyä ilmaista ajatuksiaan, kuin mitä minulla on. Mutta rajoitetulla ajalla ja rajallisilla kyvyilläni yritän vastata jotain.

  Omaa toimintaa ei minun näkökulmastani päätetty lopettaa, vaan se päätettiin siirtää yhteisomistuksessa toimivaan yhtiöön. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on yhtiön toinen osakas.

  Tiedotustilaisuudessa Fimlabin toimitusjohtaja painotti sitä, että toimintojen keskittäminen kahteen paikkaan (joista toinen siis Hämeenlinna) on riskien hallinnan kannalta yhtiölle tärkeää. Hän myös kertoi, että Hämeenlinnassa pyritään tekemään jatkossakin ne tutkimukset, jotka ovat toiminnan sujuvuuden ja laadun kannalta kaikkein tarkoituksenmukaisimmat tehtäväksi täällä.

  En osaa ymmärtää, miksi yhtiön tai sen osakkaana toimivan sairaanhoitopiirin intresseissä olisikaan juoksutella näytteitä huvin vuoksi edestakaisin kaupungista toiseen tai pitää henkilökuntaa iltapäivisin joutilaana. Se ei olisi taloudellista eikä tehokasta. Silti tarkoituksenmukaisuus tarkoittaa jossain määrin muutosta nykyiseen.

  Aiesopimukseen on kirjattu henkilökunnan asema monin eri painokkain lausein, kuten Kari edellä hyvin selvitti. Osa-aikaisuuksiin ei olla siirtymässä, eikä työtehtäviä olla siirtämässä Tampereelle.

  Kuntapuolella valmisteilla oleva kuntauudistus voi tuoda mukanaan melkein mitä vain. Sitä odotetaan kunnissa hienoisella levottomuudella ja samoin kuntayhtymissäkin. Vaikka itse uskonkin, ettei luvassa ole mitään järjenvastaista, voi olla, että olen väärässä. Järjenvastaiset kuntarajat tekisivät hallaa kaikelle kunnalliselle toiminnalle niin Kanta-Hämeessä kuin muuallakin Suomessa.

  Muun kuntahälyn keskellä osaamme järjestää epävarmuutta runsaasti ihan itsekin. Sairaanhoitopiirin asioiden jatkuva kärkevä käsitteleminen (tämä ei ole kritiikkiä tiedotusvälineitä tai toimittajia kohtaan, jotka tekevät ’vain’ työtään) ei voi mitenkään edesauttaa sairaalan kehittämistä tai sen asemaa muutenkaan tässä kuntapelissä, jossa tunnutaan tavoittelevan vain suuren suuria kokonaisuuksia.

  Kanta-Häme on sellaisenaan aivan liian pieni selvitäkseen tuosta isojen selviytymisleikistä. Meidän on vähintään tehtävä tiivistä yhteistyötä muiden kanssa, kuten tehtävä tässä tapauksessa laboratoriotoimintaa yhdessä.

  Ystävällisin terveisin,
  Susanna

 6. Essi Hiltunen sanoo:

  Kari ja Susanna,

  Hyvä kun teiltä löytyy uskoa tehtyyn aiesopimukseen! Kertoisitteko kuitenkin, mistä kohtaa aiesopimusta löydän nuo ”monet painokkaat lauseet” henkilökunnan asemasta. Olemme yrittäneet sitä porukalla sieltä etsiä, mutta ei vaan löydy.

 7. työntekijä sanoo:

  Shp:n valtuuston ja hallituksen jäsenet ovat edellä kommentoineet, että henkilöstön asema on aie-sopimuksessa kirjattu monin eri painokkain lausein. Ainut tähän liittyvä maininta on sivulla 4, että toimipisteverkkoa tai palvelutarjontaa ei supisteta ilman asianosaisten sopijatahojen suostumusta. Tämä ei estä toiminnan uudelleenjärjestelyistä aiheutuvaa työpaikkojen siirtoa nykyisistä toimipis-teistä Tampereelle.

  Henkilöstön siirtymistä koskevien periaatteiden pöytäkirjassa (4.11.11) mainitaan sovituksi, että työn suorittamispaikka kirjataan työsopimukseen samalla tavalla kuin nykyisissäkin työsopimuksis-sa. Mitään turvaa työpaikan säilymiseen Hämeenlinnassa ei ole sen jälkeen kun toimintoja ruvetaan uudelleen järjestelemään. Henkilökunnan infossa selkeästi kerrottiin, että ei-kiireelliset näytteet tutkitaan edullisimmalla tavalla, eli Tampereella.

  Samaisen pöytäkirjan sivulla 3 kohdassa kannanotto todetaan, että henkilöstön siirtoon liittyvä pöy-täkirja ei sisällä erillistä palvelussuhdeturvaan liittyvää lauseketta. ”Yhtiön toimitusjohtaja Ari Mietti-nen totesi, että yhtiössä ei ole näköpiirissä tuotannollisia irtisanomisia henkilöstön saatavuuteen liittyvät haasteet ja lähivuosien merkittävä eläkepoistuma huomioon ottaen.” Eli tuleva työnantaja päätti, että työntekijät eivät tarvitse sopimuksiin kirjattavaa irtisanomissuojaa.

  Mainittakoon, että konsulttien selvityksen (Inspira 17.5.11) mukaan sivulla 14 Fimlabin ja KHSHP -yhteistyön kustannushyötypotentiaali vuositasolla on 1,6 M€, josta patologian poisjäätyä jää jäljelle 1,3 M€. Tämä hyöty tulee siis koko Fimlabille, ei pelkästään KHSHP:lle, jonka omistusosuudeksi on sovittu 15%.

  Samalla sivulla todetaan, että säästöihin päästään vain jos järjestelyiden myötä tarpeettomiksi jää-vistä tiloista voidaan luopua ja eläkepoistuma pystytään hyödyntämään. Tosin tilat jäävät joka tapauksessa KHSHP:n kuluiksi.

  Valtuuston kokouksessa käydyn keskustelun ja yllä olevan perusteella tuskin olisi ollut haittaa, jos myös henkilökuntaa olisi käytetty hankkeen ja sopimusten valmistelussa. Tässäkin oli vain osa epäselvyyksistä.

 8. Mitätöidyt laboratorioasiantuntijat sanoo:

  Kari ja Susanna,

  Palaamme vielä tuohon ”ajopuu” -teemaan, joka kolahti meihin laboratorion ”ajattelijoihin” valtuuston kokouksessa varsin pahasti. Palaamme tähän, koska Karikin selvästi omassa kirjoituksessaan näyttää uskovan, että suuri viisaus, innovatiivisuus ja osaaminen asuvat vain uuden isännän laboratoriossa.
  Meidät Kanta-Hämeen keskussairaalan asiantuntijat on kaikki koulutettu sairaalalaboratorion asiantuntijoiksi useita vuosia kestävillä koulutuksilla yliopistosairaaloiden laboratorioissa. Useilla meistä on myös vuosien työkokemus näissä yliopistollisissa laboratorioissa. Olemme myös hoitaneet velvollisuutemme ylläpitää tietotaitojamme jatkuvilla kouluttautumisilla ja ajan hermoilla pysyttelemisellä – laboratorioalalla kun tapahtuu kehitystä jatkuvasti, lujaa vauhtia.
  Meidän intresseissämme on todella ollut kehittää laboratoriotamme moderniksi ja laadukkaaksi yksiköksi, joka palvelee Kanta-Hämeen keskussairaalan tarpeita luotettavasti, joustavasti ja taloudellisesti. Olemme käyttäneet kaiken hankkimamme osaamisemme saavuttaaksemme tuon päämäärän täällä Kanta-Hämeessä. Työmme yhdessä laboratorion muun henkilökunnan saavutusten kanssa on palkittu useaan otteeseen, mikä on monesti todettu. Laboratoriomme EI siis ole ajelehtinut minnekään päämäärättömästi, vaan sitä on ITSE ohjattu tietoisesti erittäin laadukkaaseen suuntaan, kantahämäläisten resurssien raameissa.
  Laboratoriomme kehitys olisi myös jatkunut entistä hohdokkaampana, jos olisimme saaneet kehittää sitä, kuten meidän haaveissamme ja ajatuksissamme oli. Olisimme voineet tehdä uudistuksia, joiden aiheuttamat säästöt olisivat kilahtaneet kantahämäläisten arkkuun, ei Pirkanmaalle. Mutta nämä kaksi vuotta, jotka olemme joutuneet käyttämään laboratoriofuusioselvitysten tekemiseen, ovat tyssänneet kehityksemme.
  Olemme erittäin loukkaantuneita näistä julkisestikin lausutuista ja kirjoitetuista kommenteista, jotka mitätöivät ammattitaitomme ja
  -halukkuutemme. Samanlaista vähättelyä olemme kokeneet myös Laken (nyt Fimlab) suunnalta näiden kahden vuoden aikana.

  Nyt päätäntävalta on myyty Tampereelle, joten uudistusten suuntaa ohjaa joku muu kuin me itse. Kaksivuotisen selvitysprosessin aikana saimme monesti todeta, että meidän vaikutusvaltamme on olematon jopa selvitysprosessin suhteen. Teitä päättäjiäkin olisi luullut herättelevän myös tosiasia, että palvelusopimukset puuttuivat ennen päätöksentekoa. Lääkäreiden hyväksymien palvelusopimustenhan piti olla yksi kulmakivi, jotta päätös yleensä voidaan toteuttaa. Jotenkin tuokin puutos vain voitiin selittää ja ohittaa. Vastaavia esimerkkejä meillä olisi kerrottavana useita näiden kahden vuoden ajalta.

  Laboratoriomme henkilökuntaa on siirtymässä uuteen yhtiöön 90 työntekijää, joista 4 on nk. asiantuntijoita (kemistit + mikrobiologi). Lääkäreitä meillä ei ole. Laboratoriomme vuosituotos on tänä vuonna vähän vajaa 1,5 milj. tutkimustulosta, joista itse tuotamme 96.6 %. Mielellämme kerromme teille päättäjille vuosittain vaikka näiden lukujen valossa, miten tuleva työnantajamme on Kanta-Hämeen laboratoriotamme kehittänyt, mikäli lukuja ei ole julistettu salaisiksi ja olemme edelleen töissä tässä laboratoriossa. Voimme muutenkin kertoa matkan varrelta, mitä meille kuuluu. Toivottavasti teitä päättäjiä kiinnostaa päätöstenne seuraukset vielä muutaman vuodenkin päästä.

  Toivottavasti kukaan ei ole kuitenkaan niin naiivi, että uskoo saavansa Stockmannin laatua halpahallista.

  Mitätöidyt laboratorioasiantuntijat

  P.S: Henkilöstön asema fuusiossa on turvattu liikkeenluovutusHETKELLÄ.

 9. Viimeinen kommmenttini tähän. Toistan vielä:
  Minä arvostan laboratoriohenkilökunnan osaamista ja uskon, että laboratorion toimintaa on johdettu ja kehitetty hyvin. Tämän selvemmin en enää osaa omaa puhettani selventää.

  Toivottavasti jokaisen elämästä löytyy sen verran pientä positiivista kipinää, että joulumieli löytyy jostain. Hyvää joulua vain halusin toivottaa alunperin… Ja vieläkin haluan toivottaa armollisen rauhallista joulunodotusta kaikille.

  Yst. Susanna

Jätä kommentti

css.php