Ensi vuoden vaihteeksi ilotuliterajoituksia?

Viime öisen koiran rauhoittelun jälkeen kannatan kovasti ajatusta ilotulittelun rajoittamisesta seuraavan vuoden vaihteen aikana. Homma on vuosi vuodelta yhä hallitsemattomampaa ja äänekkäämpää. En ole ollenkaan enää niin vakuuttunut siitä, että jokaisen täysi-ikäisen suomalaisen oikeuksiin pitäisi kuulua rakettien kanssa riehuminen missä ja miten tahansa.

Aamusella koiraa lenkittäessä ilotulitteiden jätteitä löytyi joka paikasta. Toivottavasti kävelytielle istutetut jämät lähtevät helposti irti… Meillä oli aikanaan lasten ollessa pienempiä tapana, että seuraavana päivänä käytiin keräämässä ne tulitteiden jätökset pois, mitä ei yöaikaan nähnyt korjata. Korjasimme siis ainakin teoriassa oman osuutemme roskista. Hauska olisi nähdä sotkujen siivoajia tänäänkin liikenteessä. Tulisi hieman sellaista vastuullisuuden tuntua.

Olen silti vakuuttunut siitä, ettei yhteiskunta ja Hämeenlinnan kaupunki menettäisi mitään olennaista, jos vuoden kuluttua raketteja ei saisikaan ampua ihan jokaisen makuuhuoneen ja olohuoneen kulmalla. Roskatkin leviäisivät helpommin hallituille alueille, jos rytinää saisi harjoittaa vain erikseen sovituilla alueilla.

Meidän kulmillamme joku kovaääninen jaksoi ihastella omia (ja kai muidenkin) rakettejaan koko keuhkojensa kapasiteetilla urheasti mylvien kerta toisensa jälkeen. Rakettien paukkeen lisäksi tämä ylimääräinen melusaaste oli meidän ulkopuolisten kannalta aivan tarpeetonta. Voisi tuon rakettien perään ulinan rajoittaa myös samoille rajatuille alueille vuoden kuluttua.

Ehdotankin, että vuoden kuluttua Hämeenlinnassa saa poksutella raketteja vain muutamalla käyttötarkoitukseen erikseen varatulla paikalla. Jos räjähdyspaikka on edes vähintään 200 metriä kotinurkasta, melutaso on jo paljon siedettävämpää. Toki voisi miettiä sitäkin, pitäisikö rakettien ostajien jatkossa maksaa myös rakettikohtainen siivous- ja valvontamaksu, jolla saataisiin turvattua illan valvontaa ja seuraavana päivänä jälkien siivousta. Sekin olisi ihan kohtuullista?

Jätä kommentti

css.php