Työurat OIKEASTI pidemmiksi

Eläkeiän nostamisesta käydään surkuhupaisaa vääntöä. Vanhuuseläkeiän ikärajan nostaminen vaikuttaa työurien pitenemiseen paljon vähemmän, kuin sen hurmohenkiset vaatijat ja ylistäjät antavat ymmärtää. Virallisen vanhuuseläkeiän nostamisen sijaan (tai ainakin lisäksi) pitäisi suunnitella aivan muita toimia, jos työuria haluttaisiin aivan tosissaan pidentää. Ennenaikaisesti eläkkeelle siirtyvien suuri määrä ja nuori ikä ovat haasteita, joille pitäisi tehdä jotain. Eikä työpaikkojen löytyminen työkykyisille ja -intoisille työttömillekään olisi hullumpi juttu.

Jokainen alle 40-vuotiaana eläkkeelle siirtynyt syö eläkekertymästä vähintään 20-25 vuotta. Ennenaikaisten eläköitymisten vähentäminen ja/tai myöhentäminen merkitsisi pidentyneitä työuria ja ennen kaikkea parantunutta elämänlaatua. Ennenaikaisesti eläkkeelle joutuva tarvitsee tavallisesti myös keskivertokansalaista enemmän julkisen terveydenhuollon palveluita. Terveempi elämä miellyttäisi yhteiskunnan lisäksi varmasti myös tuota yksittäistä henkilöä itseään.

Työelämässä suvaitaan edelleenkin aivan liikaa niin fyysistä kuin henkistäkin kuormitusta. Jos jossain työpaikassa mennään kaikkien kohdalla juuri siitä, missä aita on matalin, niin jossain toisessa työpaikassa voi olla omat erityissääntönsä supersuorittajille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osaava tuloksentekijä saa muiden kaltoinkohtelun anteeksi, vaikkei kukaan ole koskaan edes laskenut, millaisia kustannuksia tuollaisista erityissäännöistä vuosien varrella oikein syntyykään.

Työhyvinvointia pidetään edelleen hömppänä ja pehmotouhuiluna, vaikka pohjimmillaan kyse on rahasta sekä itseään kunnioittavan työnantajan etiikasta ja markkina-arvosta. Kuka haluaisi työpaikkaan, joka on laajalti tunnettu henkilöstön kaltoin kohtelusta, dissaamisesta? Ja kuinka monta alansa parasta osaajaa hyvällä etiikalla ja työntekijöidensä arvostamisella mainetta kerryttänyt työnantaja voi palkkalistoilleen houkuttaakaan?

Mutta tietenkin on helpompaa muuttaa numero 63 vaikkapa numeroksi 65. Se on paljon nopeampaa, eikä sen jälkeen tarvitse kantaa vastuuta yhtään mistään.

Kommentti artikkeliin “Työurat OIKEASTI pidemmiksi”
 1. Leo Leppänen sanoo:

  EK haluaa työurakeskustelussa kulkea tasatahtia kahta tietä. Toinen on eläkepolitiikka ja toinen muut keinot. EK:n pääneuvottelijan eli Lasse Laatusen mukaan tässä vaiheessa eläkeiän nostaminen 65 vuoteen noin kymmenessä vuodessa riittäisi.

  Väestön ikärakenteen vanheneminen on keskeinen peruste siihen, että eläkeikää on syytä nostaa. Kun työeläkejärjestelmä tuli voimaan 1962, vastasyntyneen pojan elinajan odote oli 65 vuotta ja tytön 73 vuotta. Nyt pojan odotetaan elävän 77-vuotiaaksi ja tytön 83-vuotiaaksi. Yli puolet 2000-luvulla syntyneistä tytöistä elää yli 100-vuotiaiksi.

  Eläkejärjestelmä ei pysty tuottamaan nykytasoisia eläkkeitä, jos suuri joukko ihmisiä on töissä 35 vuotta ja eläkkeellä 40 vuotta. Sen vuoksi eläkeikään on pakko puuttua, jos halutaan taata nuorille riittävät eläkkeet ilman, että työeläkkeen maksutaso nousee kohtuuttomasti. Suomessa väestö ikääntyy Japanin jälkeen toiseksi nopeinta vauhtia maailmassa!

  Koko Suomen kansantalous on pian uhattuna pääministeri Matti Vanhasen taitamattoman eläkelausunnon ja Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen vaalilupauksen johdosta (eläkeikää ei nosteta seuraavalla vaalikaudella).

  Suomessa on tällä hetkellä työeläkkeessä joustava eläkeikä 62-68 vuotta (kansaneläkkeessä rajana 65 vuotta).

  Vanhuuseläkeiät alla mainituissa kilpailijamaissamme ovat nyt seuraavat:
  Saksa miehet 65/naiset 65
  Ruotsi 65/65
  Norja 67/67
  Tanska 67/67 (kansaneläke 65)
  Viro 63/63
  Ranska 65/65
  Sveitsi 65/65
  Espanja 65/65
  USA 66/66.

  Useissa maissa on vireillä vanhuuseläkeikien tarkistus. Ne nostetaan asteittain yleisesti 67-68 vuoteen. Nostot ajoittuvat pääosin vuosiin 2020-2030.

  Viimeisten nostojen jälkeen eläkeiät on usein sidottu elinajanodotteen kehitykseen.

  Suomessa työelämän laatu ei ole ainakaan huonompaa kuin keskimäärin kilpailijamaissa. Asiaa on tutkittukin jonkin verran.

  Työurien pidentäminen ei onnistu yksittäisellä ilmaveivillä kuten eläkeiän nostolla. Ratkaisu vaatii laajan toimenpidejoukon.

Jätä kommentti

css.php