Hämmästyksen kummastus Hamkissa

Hyviä hakijoita löytyi kuin löytyikin ammattikorkeakoulun johtajan paikkaa hakemaan. Se oli helpotus. Vaan Hamkin hallitus ei haastattelujen jälkeen ollutkaan tyytyväinen, vaan jatkoi hakuaikaa. Siitä tuli hämmennys. Ja ihmetys. Kummastus ja pieni nolostus.

En tiedä, mitä hallitus haluaa viestiä hakuajan jatkamisella, mutta tuskin kuitenkaan mitään sellaista, mitä minä pähkäilin. Yritin löytää fiksua ja rakentavaa syytä, mutten keksinyt. Keksin vain ulkopuolisen huonoja tulkintoja.

Ensimmäinen tulkinta oli tietenkin se, ettei hakijoissa olisi ollut yhtään kelpoa hakijaa, että lisäajalla haettaisiin ketä tahansa mieluisampaa hakijaa. Tämä olisi mahdoton päätelmä ja uskomaton viesti. Kolmesta loppusuoralle päässeestä löytyisi hyvä johtaja mille tahansa ammattikorkeakoululle. Myös meille. Tätä siis tuskin haluttiin viestiä.

Toinen tulkintayritykseni oli se, että jostain olisi bongattu mieluisampi vaihtoehto johtajaehdokkaaksi. Joku, joka ei ollut hakenut, mutta jonka ehkä voisi jatketun hakuajan puitteissa saada suostuteltua hakemaan. Tämä tulkinta viestisi edelleen hakijoiden vähättelyä, mutta lisäksi sisäpiiripelaamista. Ei hyvä. Kuka nyt haluaisi viestiä mitään tällaista? Siis mahdotonta.

Vielä kolmannen tulkinnan osasin viritellä: Jatkoajan avulla haluttaisiin saada jonkun (pätevimmän?) ehdokkaan vetämään hakemuksensa takaisin, jolloin valinta olisi helppo tehdä ennalta suunniteltuun kohteeseen. Hyi, miltä tuo kuulostaisikaan! Ei tule kuuloonkaan, että viesti voisi mitenkään olla tämä!

Toivon, että olen ainoa patakieroutuneella mielikuvituksella varustettu suomalainen, jonka mieleen voi pälkähtää mitään näin outoja tulkintoja. Lisäksi toivon, että joku paremmin valistunut (Hamkin valtuuston optimistisinnostuneen ja ikuisesti ihmisten hyviin aikeisiin uskovan puheenjohtajan Sari Raution lisäksi) kertoisi minulle, mitä tässä nyt sitten oikeasti pyritään viestimään.  Varmasti jotain hyvää.

Kommentti artikkeliin “Hämmästyksen kummastus Hamkissa”
 1. Lulu Riikonen sanoo:

  Huomenta Susanna,

  Erikoista on ja päteville finalisteille myös varsin inhottavaa. Tämä viestii mielestäni ensisijaisesti sitä, etteivät he kelpaa!!!! Voi herran jestas. Kukakohan sitten kelpaa?
  Monet nimitykset sivusta seuranneena (enkä aina niin sivustakaan), voin vain todeta, ettei pätevin ole aina kaikkien mielestä sopivin. Hakuilmoituksista myös löytyy usein sellaisia .loppulauseita kuin ”muu soveltuva koulutus”, ”tehtävään sopiva kokemus ja tausta”…. nämä mahdollistavat myös sen ”sopivan” (muttei pätevimmän) palkkaamisen. ”Sopivan” valinta voi johtaa siihen, että valinta todetaan väärin perustein tehdyksi. Tästäkin löytyy esimerkkejä hyvin läheltä.

  Yritetään me kuitenkin olla ensisijaisesti päteviä ja myös hieman sopivia.

  Seuraamme mielenkiinnolla, löytyykö ensimmäisen kierroksen finalisteilla intoa vielä jatkossa.

Jätä kommentti

css.php