Sairaanhoitopiirien hautajaiset

Nyt se sitten tapahtui: sairaanhoitopiirien kuoppaamisen aloittaminen. Tätä osattiin odottaa, tosin yllättävän nopeasti hallituspuolueet löysivät tässä vihdoin yhteisymmärryksen.

Kun erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon päävastuu siirtyy kunnille, on näiden alueiden vastakkainasettelusta pakko (?) hellittää edes hieman kuntien sisällä. Hyvässä tapauksessa se voisi tarkoittaa parempaa koordinointia, yhteistä tavoitetta ja kokonaisvaltaista ajattelua. Siitä hyötyisivät kunnan lisäksi myös potilaat.

Päätösvalta vaativimmista sairaanhoidon asioista nousisi tasoa korkeammalle eli nykyistä kauemmas tavallisesta kuntalaisesta. Se voi puolestaan merkitä melkein mitä vain.

Emme tarvitse välttämättä omaa sairaanhoitopiiriä, mutta sairaala olisi kiva juttu. Nyt olisi korkea aika alkaa liputtaa oman sairaalan puolesta ja lopettaa vastakkaiset touhut ja yritykset tykkänään. Ei tarvitse leikkiä muskettisotureita, mutta kuitenkin: Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta.

3 kommenttia artikkeliin “Sairaanhoitopiirien hautajaiset”
 1. Leo Leppänen sanoo:

  Epäilen, että Hämeenlinnan status useissa asioissa heikkenee sairaanhoitopiirin hautajaisten jälkeen. Forssan ja Riihimäen seudut ryhtyvät vähitellen käyttämään Hämeenlinnan aluesairaalan asemasta yhä enemmän muita sairaaloita. Ehkä myös jotkut kunnallispoliitikot haluavat kostaa seutuveturille huonosti hoidetun johtajuuden.

  Sitä paitsi koko Kanta-Häme saattaa hajota.

  • Status heikkenee, jos yhteistyötä ei löydy. Niin minäkin luulen.

   Muiden sairaaloiden käyttäjiksi siirtyminen ei kuitenkaan ole välttämättä mitenkään mutkatonta. Ymmärtääkseni yhdessäkään sairaalassa ei käydä tyhjäkäynnillä, kapasiteetti on täysillä käytössä ja jonoja riittää joka paikkaan. Tiloja ja osaajia ei taiota mistään tuosta vain muutaman uuden kunnan potilaille.

   Toinen seikka on lisäksi se, että kustannukset saattavat karata sairaalaa vaihtamalla käsistä aivan kokonaan. Ei välttämättä ole viisas siirto siirtyä jonottamaan pitempiin jonoihin kalliimmalla hinnalla.

 2. Kari Ventola sanoo:

  Aika näyttää, mitä Riihimäen ja Forssan seudut tekevät. Uskon Leon tavoin, että niiden palveluitten käyttö Hämeenlinnassa vähenee ajan saatossa. Kukaan ei tosin vielä tiedä, miten nämä palvelut organisoidaan ja mitä se merkitsee.
  Terveydenhuoltolaki mahdollistaa esh:n palveluitten ostot muualtakin. On vahinko, että K-HKS:n talous ja prosessit eivät ole hallinnassa. Nyt jonojen pitäisi olla purettuna, organisaation olla iskukykyinen ja tuotteistuksen toimia.

  Löytyy esimerkkejä, että esh:n palveluita saa ostaa muualta nopeammin ja edullisemmin kuin perinteisistä esh:n yksiköistä. Kilpailukykyisellä toiminnalla esh lunastaa paikkansa. Kansantalouden kannalta on tärkeää saada potilaat hoidettua jonoista nopeasti terveeksi ja takaisin työelämään.

Jätä kommentti

css.php