Lapselle ja nuorelle hyvä kesä

Uusin tapa tehdä irtiottoa perheestä lomalla on se, että vanhemmat lomailevat, mutta lapset viettävät päivänsä päiväkodissa. Monen monta asiaa on jo pielessä, kun päädytään tällaisiin ratkaisuihin. En osaa sanoa, kenen pitäisi puuttua tilanteeseen ja miten, mutta ehkä meitä kaikkia tarvitaan avuksi jossain vaiheessa.

Vanha tapahan on leikkiä, että teini-ikäiset lapset ovat jo kyllin aikuisia jäädäkseen yksin kotiin, kun vanhemmat lähtevät lomalle. Teini-ikäiset ovat ottaneet näissä tilanteissa perinteisesti vastuun omakseen ja meno on ollut sen mukaista. Yksin olemisen hyvä puoli nuoren kannalta on se, että hän voi vihdoinkin tehdä ihan mitä haluaa ja niin paljon kuin haluaa. Halut liittyvätkin usein bilettämiseen ja alkoholiin. Yksin olemisen nurja puoli nuorelle on se, että hän on sitten ihan oikeasti yksin.

Suurin osa teini-ikäisistä tarvitsee rakkautta, rajoja ja välittävän aikuisen läsnäoloa. Ei yhtenään, mutta paljon enemmän kuin nuori itse arvaakaan. Yksin jääminen moneksi päiväksi ei ole silloin paras mahdollinen vaihoehto. Ei edes, vaikka perheen täysi-ikäisyyden saavuttanut nuori olisikin velvoitettu kaitsemaan nuorempaansa. Täysi-ikäinen kun ei vielä ole aikuinen ja harvoin paikkaa vanhemman tehtävää vielä mallikkaasti.

Kesälomaperinteisiin on toki kautta aikojen kuulunut irtiotto perheestä minnekään matkustamatta. Riittää, että seurustelu alkoholin kanssa nousee pääosaan ja henkinen läsnäolo puuttuu täysin. Silloin jopa yksin oleminen saattaisi olla nuorelle parempi lomavaihtoehto kuin huuruisen lomatunnelman keskellä eläminen.

Kesälomalle ladataan perinteisesti paljon odotuksia, jotka eivät millään voi kaikki täyttyä. Liiat odotukset kuplivat stressinä loman keskellä ja synnyttävät helposti riitaa. Riidasta ei nauti kukaan, kaikkein vähiten paljon odotetun loman keskellä.

Ei jätetä lapsia ja nuoria yksin lomalla. Kannetaan vastuuta omista ja vähän muidenkin jälkeläisistä. Me aikuiset voimme vaikuttaa oman ja muiden kesän laatuun paljon enemmän kuin lapset. Tehdään yhdessä kaikille mukavaa ja leppoisaa kesää todenmakuisin odotuksin 🙂

Jätä kommentti

css.php