Poliisi paikalle ja näkyviin

Liikkuvaa poliisia uhkaillaan lakkauttamisella ja Kanta-Hämeen poliisilaitosta kaavaillaan liitettäväksi jopa Jyväskylään asti. Samaan aikaan moottoritiellä poliisin puuttuessa on kevään ja kesän aikana kehitetty aivan omia tulkintoja hyvästä moottoritiekäyttäytymisestä. Meno on outoa ja hieman pelottavaa – olkaapa varovaisia, jos joudutte urheilemaan  Helsingin ja Riihimäen väliselle moottoritieosuudelle.

Ennen vanhaan moottoritiellä ajettiin pääsääntöisesti oikeaa kaistaa, vasemmalle kaistalle siirryttiin ohittamaan. Kevään ja kesän uusi käytäntö on, että ajetaankin pääsääntöisesti VASENTA kaistaa ja siirrytään oikealle OHITETTAVAKSI. Vasemmalla kaistalla ajetaankin ruuhkassa kohtuullisen olemattomin turvavälein, oikealta kaistalta ei päästetä autoja ainakaan sen oman auton eteen. Oikea kaista saattaa olla samaan aikaan tyhjillään melkein silmän kantamattomiin.

Siirryn itse mielelläni oikealle kaistalle paitsi sääntöjen, myös turvallisuuden vuoksi. Vasen kaista ajaa niin ruuhkaisesti, että jotain ikävää tapahtuu ennemmin tai myöhemmin. Oikealla kaistalla on sentään turvaväliä vaikka muille jakaa. Hankaluuksia on kuitenkin tuossa oikealla kaistalla ajamisessakin. Pitääkö minunkin köröttää vasemman kaistan kanssa samaa vauhtia eli usein noin 90 km/h, vaikka kaistani on vapaa ja nopeusrajoitus 120 km/h? Ja miten ihmeessä pääsen tarvittaessa ohittamaan edelläni kulkevan hitaamman ajoneuvon, kun vasemman kaistan turvavälejä ei ole ja autojono jatkuu kilometrikaupalla?

Poliisin puuttuessa nykyään aivan täydellisesti moottoritieltä suuntaankin monesti matkani vanhalle kolmostielle. Matka ei nopeudu, mutta tuntuu äärettömän paljon turvallisemmalta.

Tarkoittavatko poliisin toimintaan ja organisaation rakenteeseen suunnatut muutokset lisääntyvää polisiin läsnäoloa liikenteessä ja sitä myötä turvallisuuden lisääntymistä? Vai väheneekö poliisin ennaltaehkäisevä läsnäolo jatkossa yhä enemmän? Minä ainakin kaipaan poliisin läsnäoloa moottoritien liikenneanarkian keskelle. Valvonnalla ja läsnäololla on merkitystä.

Jätä kommentti

css.php