Löytyykö puutarhasi vierestä kotilojen paratiisi?

En ole ehtinyt vielä huolestumaan Silvon Tapsan kertomista tappajaetanoista. Olen vasta hämmennyksissäni siitä huikeasta kotiloiden määrästä, joka keikkuu kaupunkiniittyjen kasveissa aivan hyvin hoidettujen kotipuutarhojen liepeillä.

Havaintoni ovat koiralenkkien varrelta läntisestä Hämeenlinnan kantakaupungista. Kotiloita roikkuu paikka paikoin silmän kantamattomiin. Niityksi jätetyt puistoalueet ovat kotiloille upea kasvu- ja lisääntymisympäristö. Matkaa siisteihin kotipihoihin on vain kiven heiton verran.

Jos kaupunki ei tee kotiloviidakoille mitään, kannattanee puutarhoistaan huolta pitävien ihmisten lyödä viisaat päänsä yhteen ja ryhtyä talkoilla ennakoiviin toimiin pihojensa pelastamiseksi. Hyviä kotilontorjuntavinkkejä on löytynyt lehdistä paljonkin viime aikoina. Lisäksi Wikipediasta löytyy tukku ohjeita kotiloiden torjumiseen.

Nyt vain lähinurkkien heinikoita katsastamaan kotilotilanteen tutkimiseksi!

2 kommenttia artikkeliin “Löytyykö puutarhasi vierestä kotilojen paratiisi?”
 1. Silvon Tapsa sanoo:

  On totta, että myös nuo kotilot ovat esiintyneet hyvin runsaslukuisina tänä vuonna, ja muutamana edellisenäkin. En ole kuitenkaan nähnyt niiden tekevän kovin paljon suurempaa vahinkoa. Odotappas, kun saat ne siruetanat sieltä Riihimäen suunnasta! Elämään tulee aivan uusi ulottuvaisuus (dimensio)…
  Kameran lisäksi saat, puutarhaan mennessäsi, ottaa myös mukaan jonkinlaiset sakset, joilla niitä nitistelet!
  Ovathan tällaiset kosteat kesät panneet vauhtia muidenkin etanoidenkin lisääntymiseen. Nyt täällä minun ympäristössäni alkavat nuo, syötäväksikin kelpaavat, viinimäkikotilot olla aika tavallisia.
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Viinim%C3%A4kikotilo
  Viinimäkikotiloita, ja noita valokuvaamiasi kotiloita, en ole yrittänyt hävittää…ehkä sekin aika tulee, jos yhtä agressiivisesti alkavat lisääntyä… siruetanoiden lailla…

 2. Hämeenlinnan kaupunki on siivonnut päätäni vaivanneet kotiloviidakot lähes kokonaan! Aivan upeaa… 🙂

Jätä kommentti

css.php