Hyvät tavat kertovat viisaudesta, sivistyksestä ja hyvästä tahdosta

Nuorkauppakamariaikoina kiersin kouluissa kannustamassa lapsia ja nuoria hyviin tapoihin. Teimmepä nuorkauppakamarin porukalla lapsille jopa hyvien tapojen pelinkin. Oli liikuttavaa katsoa alakouluissa luokkien valumista juhlasaliin opettajiensa johdolla. Pienet ihmiset kävelivät nätisti ja yllättävän hiljaisesti peräkkäin ja kävivät riveihin seisomaan, sitten istumaan lattialle. Saapuminen kesti aikansa, mutta loppujen lopuksi sali oli pieniä ihmisen alkuja täynnä ja he istuivat hiljaa.

Vaikuttuneena upeasta käytöksestä toivotin heille hyvää huomenta (tai hyvää päivää). Yhtään en olisi osannut odottaa, mitä siitä seurasi: Kaikki, parhaimmillaan parikin sataa lasta, nousivat seisomaan ja toivottivat kuin yhdestä suusta minulle hyvää huomenta (tai hyvää päivää). Siinä sitten odoteltiin taas hetkinen ennenkuin hyvät istuma-asennot löytyivät salin lattialta. Olin mahdottoman vaikuttunut!

Teini-ikäisille hyvistä tavoista puhuminen oli erilaista kuin alakoululaisille, palkitsevaa molemmat. Alakoululaisilla oli kuitenkin kaikkein liikuttavampia kysymyksiä. Teini-ikäiset eivät tainneet muistaakseni paljoa kysellä 😉

Kun keskustelimme esimerkiksi hyvän huomenen toivottamisesta kaikille perheen jäsenille heti aamusta, nousi useampikin reipas käsi pystyyn. ”Mun isä asuu toisessa kaupungissa. Pitäisikö mun soittaa sille aina aamulla ja toivottaa hyvää huomenta?” ”Meidän äiti tekee yötyötä ja nukkuu aamulla, kun mä herään. Herätänkö mä sen?” Keskusteluista tuli ainakin minun kannaltani antoisia ja vapaaehtoistoiminta tuntui upeammalta kuin koskaan.

Samoja asioita pitää muistutella ihmisten mieliin vielä paljon kouluaikojenkin jälkeen, työelämässä. Ketään ei jätetä ulkopuolelle. Ei puhuta pahaa toisesta. Ei heitellä roskia toisen työhuoneeseen!

Minä ainakin kaipaan hyviä ja asiallisia tapoja. Hyvät tavat kertovat viisaudesta, sivistyksestä ja hyvästä tahdosta (ei välttämättä tässä järjestyksessä ;-)). Ymmärrän sen, että ankarassa diktatuurissa kovat keinot ja sanat ovat tarpeen. Mutta meillä vapaan sanan demokratiassa voi keskittyä ongelmien ratkaisemiseen syyllistymättä muiden mustamaalaamiseen tai sanoilla ruoskimiseen.  Onneksi asumme vapaassa maassa, jossa sanoja voi käyttää kauniisti ja silti pureutua suuriinkin ongelmiin!

www.susannahietanen.fi

 

Jätä kommentti

css.php