Taustatietoa toriparkista

Eilisessä Wetterhoffilla järjestetyssä tilaisuudessa tuli kuin tulikin esille uusia tietoja toriparkin suunnittelusta, etenemisestä ja kustannuksista. Näitä tietoja ei löydä netistä ainakaan helposti. Ehkä ne ovat siellä jossain?

Toriparkin ensimmäisen vaiheen selvitys on tehty. Siinä toriin mm.kairailtiin reikiä maaperän tutkimiseksi. Peruskallio olisi mahdollistanut parkkiluolan louhimisen maan alla juuri kummemmin torin pintaan koskematta. Mutta maaperä onkin moreenia, joten kaivaminen täytynee suorittaa koko tori avaamalla.

Pohjavesi on 2-3 metriä suunnitellun parkkiluolan alimman kerroksen lattian yläpuolella. Se tarkoittaa sitä, että kustannuksia ja työtä olisi tulossa rutkasti suunniteltua enemmän. Viereisiä arvorakennuksia pitäisi tukea tukevasti paaluttamalla, jotta ne eivät vahingoittuisi.

Toriparkin suunnittelutyöhön on käytetty tällä hetkellä 73 000 euroa. Rahaa oli varattu alunperin 150 000 euroa ja ulkopuolista rahoitusta piti tulla 50 000 euroa. Ulkopuolista rahoitusta ei kenekään paikalla olleen tietojen mukaan oltu saatu yhtään. Kaikki tähänastiset kustannukset ovat siis verorahoja.

Tässä siis taustatietoa muillekin, tässä mennään. Mitä mieltä olet?

 

kuntavaaliehdokas Susanna Hietanen, nro 117

www.susannahietanen.fi

 

13 kommenttia artikkeliin “Taustatietoa toriparkista”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Mahtoiko selvityksestä selvitä miten syvällä peruskallio on torin alla?
  Parkkiluolahan voidaan louhia syvemmällekin. Varsinkin kun linjabiiliasemalle päin on luonnonmäkeäkin.
  Kun sisäänmeno viedään tarpeeksi kauaksi on mahdollista mennä tarpeeksi alas.
  Mutta silloin se ei palvelisi Vekan suvun tarpeita ja juuri sen vuoksihan koko hommaan on kai ryhdytty.
  Kallion louhinta on halvenpaa kuin avomonttu rakennus ja pohjavesisuojaulsella.
  Kallioluola voidaan betonoida ja tihkuvesi poistaa pumpuin.
  Jos selvityksessä ei ole tutkittu ja laskettu tätä vaihtoehtoa se on suora tilaus Vekkojen tarpeisiin.
  Ja jälleen voidaan kysyä, missäs se avoimuus luuraa?

 2. Ismo Soukola sanoo:

  Sopivastipa olivat takavuosina maaperästä tehdyn selvityksen dokumentit ”kadonneet”. Sama tieto niissä olisi varmasti ollut saatavilla eikä olisi palanut TAAS verovaroja jonninjoutavaan.

 3. Sari Rautio sanoo:

  Morjens!

  Kyllä meillä muuten menee aika hyvin, kun parkkeeraus nousee näin julmetun isoksi asiaksi. Ote pysäköintiyhtiön etusivulta: ”Hämeenlinnan ydinkeskustan parkkiratkaisu on parhaillaan suunnitteluvaiheessa. Hämeenlinnan Pysäköinti Oy on selvittänyt keskustan parkkitarvetta yhdessä yhdyskuntalautakunnan kanssa. Selvityksessä on huomioitu torinaluspysäköintiin liittyvät lähtökohdat kaavoituksen, liikennejärjestelyiden ja aikataulun osalta. Samassa yhteydessä laaditaan alustava rahoitussuunnitelma ja selvitys keskustan alueen pysäköinnin kokonaisuudesta pysäköintistrategian mukaisesti. ” Tätä tehdään siis osana koko kaupungin liikennesuunnitelmaa – valtuuston päätöksen pohjalta.

  Tulin eilen myöhässä tilaisuuteen, joten en kuullut Huhdanmäen alustusta, valitettavasti. Yhdyskuntalautakunta on kuullut pari viikkoa sitten selvityksen pysäköintisuunnitelmista ja myös toriparkin tämänhetkisestä vaiheesta. Selvitystä on tehty suunnitelman mukaan, ja yhdyskuntalautakunnan ohjaamana. Tilanne rahoituksen osalta on että 100 000 euroa tulee kaupungilta, ja 50 000 tulee muilta, mm. Osuuspankin kiinteistöyhtiöltä, Kopinkulmalta, Veritakselta, ja muilta torin ympäristön kiinteistöiltä. Tämä on se mistä on sopimus, tämä on se miten keväällä päätettiin ja näin asia menee.

  Vaikka vaalit on reilun viikon päästä, voisi kysyä asiaa niiltä jotka sitä seuraavat. Susanna tietää varmasti enemmän sairaalantilanteesta kuin vaikkapa Jutta Äijälä. Mutta Jutta taas tietää oman lautakuntansa asiat. Ja niin edespäin. Kukaan ei voi tietää kaikkea, eikä johtaa kaikkea, vaan siksi meillä on hommat jaettu eri hallintosäännön ja muiden säännösten mukaan eri ihmisille ja organisaatioille. Kysyähän voi toki myös näin julkisesti, ja etsitään sitten yhdessä vastauksia. Joskus vois myös ekana kilauttaa kaverille- tai vaikkapa asiantuntijalle;)

  Laitoin kyselyn myös yhtiön toimarille ja ao virkamiehille. Välitän vastaukset tännekin heti kun ne saan. On mukavampi käydä keskustelua kun on faktat pöydässä. Päätöksenteolle se on välttämättömyys.

  Oma kantani toriparkkiin on avoin selvityksille. Susannan esiintuomat yksityiskohdat osoittavat että on järkevää katsoa ja tutkia ENNEN päätöksentekoa. Ja näin kaupunki on päättänyt edustajiensa toimesta. Sitten selvitysten jälkeen päätetään taas miten seuraavaksi edetään.

  Pitänee järjestää ensi viikolla vielä yksi tilaisuus aiheen tiimoilta. Ja ihan faktapohjalta.
  Lisäinfoja odotellessa,
  Sari

 4. Timo Autio sanoo:

  Hei!
  Itse olen sitä mieltä, että hommat seis, eiköhän tuo ole jo selvä juttu. Ja mikäli tiedot pitää paikkansa, ja mikseivät pitäisi, ja jos jotain positiivista täytyy asiasta löytää niin oppiahan kai tästäkin voi. Tuntuu nimittäin olevan tuota ”yksityistä” rahaa siinä määrin liikkeellä, että josko tulevia hankkeita ajatellen se mystinen ”yksityinen” raha olisikin ihan konkreetisesti käsillä jo hanketta aloitettaessa, eikä vasta myöhemmässä vaiheessa. Muutenhan olen luonnollisesti sitä mieltä, kaikenlainen yleishyödyllinen kehittäminen, myös erilaisten hankkeiden kautta on suotavaa, mutta toriparkki ei kuulu tähän joukkoon.

  T: Timo Autio

 5. Seppo Rehunen sanoo:

  Olen viimeisen kahden kuukauden aikana ollut kolmessa sellaisessa julkisessa tilaisuudessa, missä on käsitelty toriparkkia. Susannan antama informaatio on yhteneväinen näissä tilaisuuksissa annetun tiedon kanssa.
  Kahdessa ensimmäisessä tilaisuudessa toriparkkia koskevan informaation antoi tilanteen ilmeisestikin parhaiten hallitseva eli Jarmo Kulmala eilen tiedot antoi Aimo Huhdanmäki ja niitä täydensi (korjasi) Teija Arvidsson.
  Muistiinmerkitsemiäni faktoja ovat:
  – pohjevesi ylettyy noin 3 metriä alimman pysäköintikerroksen yläpuolelle
  – tämänhetkinen arvio kustannuksista on reilut 28 miljoonaa euroa
  – jos paikan lunastaa itselleen on paikan hinta-arvio tällä hetkellä 43 000 euroa
  – koska vanhoja (1980-luvulta) papereita ei perusteellisesta hakemisesta huolimatta löytynyt tehtiin keväällä ja kesällä 2012 uudet kairaukset
  – toriparkista ei ole tehty päätöstä.

  Tämä pohjaveden pinnan taso on syytä kertoa kaupungin omissa organisaatioissa myös omille virkamiehille, koska eilen Wetterillä sai sen kuvan, että Päivi Salorantaa tuurannut Aimo Huhdanmäki ei tätä asiaa tiennyt. Tilanne antaa huonon (oikean?) kuvan tärkeän tiedon siirtymisestä (siirtymättömyydestä) kaupungin organisaation sisällä.

 6. Mirja Piiroinen sanoo:

  Yhdyskuntalautakunnan jäsenenä olin lautakunnalle järjestetyssä seminaarissa. Lautakunta kävi asiasta vilkkaan keskustelun. Joihinkin kysymyksiini sain vastauksen, joihinkin en. Lautakunnan piti käsitellä asiaa alunperin ennen vaaleja, mutta joidenkin puolueiden edustajat halusivat siirtää käsittelyn vaalien jälkeen tapahtuvaksi. Henkilökohtaisesti vastustan hanketta. Kantani ilmaisin kokouksessa, kuten yleisestikin.
  Mirja Piiroinen, YHLA:n jäsen, kuntavaaliehdokas no 280

 7. Jouko Tarkiainen sanoo:

  Kiitokset Susanna !

  Olin aprikoinutkin kuinka paljon niitä verovaroja on jo tähän asti toriparkin suunnitteluun palanut. Kun ei nyt tässäkin kävisi samanlailla kuin tuon etelärannan kanssa että lehtien sivuilla ja muissa medioissa ilmoitetaan kuntalaiset tervetulleeksi osallistumaan hankkeen suunnitteluun kun asia on jo tämän surullisen kuuluisan kymmenikön toimesta päätetty runnoa läpi jo aika päivää sitten. Kuunnellaan ikäänkuin silmänlumeeksi veronmaksajia, muttei vahingossakaan kysytä ideointivaiheessa haluaako rahoittajapuoli koko hanketta.

 8. Erkki Strömberg sanoo:

  Niin siis mikä oli suunnittelun lähtökohta, kalliinpi avomonttu ja torin pinnan uusinta vai halvenpi kalliotunneli, tosin ilman torinlaidan kiinteistöjen erityistarpeita.
  Mikö raha on Sari Rautiolle yksityistä?

 9. Ehdottomasti on hyvä, että selvitys on tehty. Jos ilman sitä oltaisiin lähdetty suoraan toimintaan, yllätykset olisivat olleet ikäviä.

  Toivotavasti en astunut kenenkään varpaille asiasta tiedotellessani. Avoimen yleisötilaisuuden annista kirjoittaminen on minun mielestäni ihan asiallista. Tästä aiheesta ei ole liikaa tietoa.

  Minua kiinnostavat mahdollisen toriparkin rakentamisen liikennejärjestelyt ja niiden kesto. Moottoritien katteen monimutkaiset liikennejärjestelyt tulivat itselleni vähän yllätyksenä, kun en ole ollut asioista päättämässä. Liikennejärjestelyt ovat selvästi saaneet muutkin kuin minut välttämään ylimääräistä keskustassa asiointia, sillä kauppakeskus Tavastiassa valitellaan asiakkaiden vähyyttä. Kyse ei varmastikaan ole pelkästään minun ostovoimani katoamisesta, mikään himoshoppaaja en ole koskaan ollut 😉

  Ennen toriparkkipäätöstä olisi ehdottomasti saatava selvitettyä hankkeen aiheuttamat liikennejärjestelyt ja niiden laajuus. Wetterhoffilla tätä kysyessäni ei löytynyt vastauksia.

  Ja toivon kaupunkilaisten pääsevän vaikuttamaan asiaan. On hassua, jos valtuusto päättäisi asiasta kaupunkilaisten enemmistön mielipiteen vastaisesti. Kyse on kuitenkin meidän kaupungistamme. Siksi en itse kannata toriparkkia ainakaan tässä tilanteessa.

  Yst. Susanna, kuntavaaliehdokas 117
  http://www.susannahietanen.fi

 10. Timo Autio sanoo:

  Illansuuta!
  Hyvä kun kirjoitit Susanna! Kaikki tieto mahdollisimman monesta asiasta ja mahdollisimman monelta kantilta on mielestäni vain ja ainoastaan meidän kuntalaisten eduksi, oli sitten vaalit tai ei.

  Sellaista tosin jäin miettimään, että toisinaan tuntuu ettei se joidenkin mielestä ole suotavaa, tai sitten se pyritään ohittamaan yliolkaisesti tyyliin ”valtuustohan päätti tämän yhdessä” tai ”lautakunnassahan tämä käsiteltiin” jne…., no, ymmärtänette mitä tarkoitan. Kyllähän nämä tuon kaltaiset heitot toki paikkansa pitävätkin, mutta näiden samankaltaisten tiettyjen asioiden aiheuttaessa kuitenkin jatkuvasti hämmenystä ja jatkuvaa keskustelua, niin ei voi välttyä siltä ajatukselta, että onko siellä sitten tehty kuluvalla valtuustokaudella päätöksiä näistä samoista asioista heppoisin perustein tai huolimattomasti? Mitenköhän asianlaita on ja mitä voisi tehdä ettei moinen toistu enää tulevalla valtuustokaudella mikäli näin tosiaan sattuisi olemaan? Ai niin, nythän on vaalit ihan kohta.

  Rauhaisaa illanjatkoa,
  T: Timo Autiio

 11. Teija Arvidsson sanoo:

  Hei Susanna ja muut!

  Et astunut minun varpailleni, vaikka kaikki tieto, mitä blogissasi kirjoitit, oli minun eilen kertomaani. Nämä tiedot hankin tutkimalla kh:n/yhlan pöytäkirjoja sekä lähettämällä kysymyspatteriston Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kulmalalle. Kaupunginhallitushan on delegoinut (12.4.2012) Hämeenlinnan Pysäklönti Oy:n (yhdessä yhlan kanssa) selvittämään Toriparkkiin liittyvät lähtökohtat ja laatimaan rahoitussuunnitelman.

  Olin alkuviikolla yhteydessä tilaajapäällikkö Aimo Huhdanmäkeen ja hän ei omien sanojensa mukaan ole kovin hyvin perillä toriparkin suunnitelmista ja kustannuksista. Halusin kuitenkin, että tilaisuuteen saapuva yleisö saa vastauksia kysymyksiin, joita arvelin ihmisten mielessä pyörivän. Tämän takia oli välttämätöntä hankkia tietoa omin avuin. Julkaisen Kulmalan vastaukset erillisessä blogissa.

  On tärkeää, että kaikki mahdollinen tieto (myös negatiivinen ) tuodaan kaupunkilaisten tietoon. Näin ei valitettavasti aina Hämeenlinnassa näytä tehtävän.

  Jatketaan taistelua – positiivisesti 🙂

  t. Teija

 12. Sari Rautio sanoo:

  Timo, niinpä;) sitähän tässä ihmetellään. Ja Susannalle, nämä asiat ovat meidän kaikkien yhteisiä, ihan kuten totesitkin, ja yhdessä niistä tulee keskustella ja pohtia. Ihan aidosti ja avoimesti;) Tsemppiä vaalitaistoihin kaikille tasapuolisesti!
  Sari
  ps. motarin katteen suunnitelma on ollut juurikin senmukainen kuin se on toteutunut. Hämmästyttävän hyvin suhteessa siihen miten julmetun iso hanke on. Myös pyörällä pääsee mainiosti liikkumaan. Suunnitelma löytyy kaupungin etusivulta, http://www.hameenlinna.fi/Menuissa-nakymattomat-sivut/Kuvalliset-keskialueen-nostot/Moottoritien-katteen-rakentaminen-2011-2013/

 13. Aarno Järvinen sanoo:

  ??????
  Varsinaisen vaikeata on pyydystää tietoa muusta kuin Teija Arvidsonin kysymyksistä ja Jarmo Kulmalan vastauksista.
  Keväällä kairausihmisiltä kyselin kuinka syvällä on peruskallio,ei tullut vastauksia,onkohan ”suut pidetty supussa” Henkkoht minua kovasati kiinnostaisi tämä ”peruskalliotieto”.
  Aarno Järvinen,uusi,numero kuusi.

Jätä kommentti

css.php