Luovuusharjoituksia ja lapsia

Nuorista ja lapsista olen kirjoittanut liiankin vähän. Hätilän K-marketin pihalla juttelimme eilen kahden hämeenlinnalaisen kanssa pienten lasten pitenevistä koulumatkoista pienten koulujen lakkauttamisen myötä.

Oma tyttäreni kulki yhden vuoden verran kouluun Ahveniston asevelikylästä Tuomelan kouluun Hätilään. Kilometreissä matka ei ollut päätä huimaava, mutta bussilla aikaa sai varata käytännössä kokonaisen tunnin yhteen suuntaan. Kulunut vuosi osoitti sen, että jo tuokin matka-aika on pienelle ihmiselle koulupäivän lisäksi aivan liikaa.

Kuntien taloustilanne ei kestä pienten kyläkoulujen ylläpitämistä, joten tämänkin asian suhteen uudet kokeilut ja ratkaisut ovat tarpeen. Eikä pelkästään Hämeenlinnassa, vaan ihan koko maassa.

Erään rouvan kanssa aloimme ideoimaan alakouluikäisille vähintään yhtä viikottaista etäpäivää. Tietotekniikka mahdollistaa opettajan ”läsnäolon” kotona tai jossain tarkoitukseen varatussa yhteisessä tilassa. Ja yksikin matkustamisvapaa päivä viikossa keventäisi matkustustaakkaa huomattavasti. Siksihän me aikuisetkin pitkänmatkalaiset haluamme mieluusti keventää taakkaamme ja tehostaa toimintaamme etätyön avulla.

Valmista konseptia emme saaneet illan viileydessä aikaiseksi, mutta luovalla hulluudella ja rohkeilla kokeiluilla voisimme löytää jotain uutta myös pienten koululaisten matka-arkeen. Ja samoin moneen, moneen muuhun haasteeseen. Siksi valtuustoon tarvitaan uusia mielipiteitä sekoittamaan pakkaa kokeneiden konkareiden kokemustiedon kanssa. Erilaisuus on vahvuutta – jos vain haluamme niin!

Yst. Susanna, kuntavaaliehdokas nro 117

www.susannahietanen.fi

 

Jätä kommentti

css.php