Missä piilevät positiiviset tunteet?

Täkäläisen blogikeskustelun innoittamana etsin hakukoneesta hakusanoilla ”tutkimus” ja ”negatiivisuus”.  Tuloksena löytyi mm. Maria Puolitapaleen tutkielma ”OPETTAJAN TUNNESÄÄTELY NEGATIIVISIA TUNTEITA HERÄTTÄVISSÄ KASVATUS- JA OPETUSTILANTEISSA”. Uteliaana kävin silmäilemään tutkielmaa. Tutkielman alkusanoina oli: ”Tutkielman tarkoituksena oli selvittää mitä negatiivisia tunteita opettajat kokevat työssään, ja miten opettajat säätelevät näitä tunteita.” Kiinnostuin heti lisää.

Tutkielman tuloksissa kerrottiin eri tunnelajeista ja niiden säätelytavoista. Opettajien kokemiin tunteisiin kuuluivat mm. ärtymys, turhautuminen ja viha. Toki mukana tunneskaalassa löytyivät myös syyllisyys, huolestuneisuus, hermostuneisuus ja inho. Kovin inhimillistä ja näitä samoja tunteita esiintynee kaikilla asiakaspalvelua työkseen tekevillä.  Ja mukana oli monta tunnetta, jotka heräilevät sisälläni kaikkein aggressiivisimpia tekstejä lukiessani – emme me taida olla kovin kummoisia aikuisten käyttäytymisen sääntöjen opettajia jälkipolville, se minua kiusaa.

Viimeisenä tunteiden listassa oli myötätunto. Ikävää oli lukea ”Myötätuntoa tunsi vain yksi opettaja. Hän sääteli tunnettaan vaikuttamalla tilanteeseen oppilasta auttamalla.” Onko myötätunnon esiintyminen kaikilla meillä näin harvassa ja siihenkö positiiviset tunteet sitten jäävätkin? En jaksa uskoa, että tämä koskisi vain tutkimuksen kohteena olleita opettajia. Jos näitä blogeja ja kommentteja lukemalla päätyy helposti melkein samaan. Ikävää.

Toki kyse oli erityisesti negatiivisia tunnetiloja herättäneistä tilanteista, mutta myötätunnon vähäisyys harmittaa. Tätä se sitten kai on?

 

Yst. Susanna

4 kommenttia artikkeliin “Missä piilevät positiiviset tunteet?”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Jos tarkemmin kattelee kaupunginjohdon tekosia ja vähän aattelee niin mistähän niitä positiivisia tunteita pitäs lähtee hakee, oiskoon paree jotta ne teot siellä olis sellasia jotta aiheuttas niitä positiivisia. Tehdyt ei paljoo ilahduta!

  Nyt ryvetään syvällä suossa ja vaan posittivisia pitäis olla. Ei paljoo hymyilytä!

 2. Kari Jokinen sanoo:

  Blogikeskustelu on viime viikoilla keskittynyt vaaleihin. Vaalikeskustelussa ollaan puolesta tai vastaan. Paikallisissa keskusteluissa oltiin jonkin henkilön puolesta, tai jotain asiaa vastaan.

  Henkilön puolesta puheenvuoroja ei paljkon näkynyt. Henkilöä vastaan tarinoita oli runsaasti, näistä iso osa kohdistui kaupunginjohtajiin, jotka eivät edes olleet ehdokkaina. ähänä

  Asian puolesta – puheenvuoroja oli aika vähän. Yritin muistella, mutta ei yhtään tullut mieleen.
  Vastaan – puheenvuoroja oli runsaasti. Kaupungissa tuntuu olevan riittävästi asioita joita voi vastustaa.

  Susanna havaitsi tärkeän asian. Miten tätä ilmapiiriä voisi parantaa? Toivottavasti vaalikeskustelu on omalla tavallaan auttanut puhaltamaan pahimmat turhautumistunteet ulos.
  Nyt tarvittaisiin jotain yhteistä tavoitetta, johon voisimme purkaa energiamme.

  Kävisikö tavoitteiksi:
  – Tehdään Sibeliuksen juhlavuodesta hienoin koskaan Suomessa toteutettu projekti.

  – Tehdään HPK:sta mitalijoukkue tällä kaudella ja Suomen mestari ensi kaudella.

  – Pidetään ne loistavat lukiomme kilpailutilanteessa.

  Hylätään ympäristökuntien rahastusehdotus, jolla Hämeenlinnaa yritetään saada HAMK:n kiinteistöongelmien maksajaksi heille turhaa kiinteistöä ostamalla.

 3. Erkki: Positiivisia tunteitahan pitäisi olla liikkeellä vaikka kuinka paljon 😉
  Nykyvaltuustoon tyytymättömät ovat päässeet äänestämään itselleen sopivat valtuutetut uudelle kaudelle, nythän kaikki mahdollisuudet ovat ihan nurkan takana odottamassa. Nyt ei kannata rypeä menneisyyden kurimuksissa, vaan ottaa ilo irti siitä, että uusi valtuustokausi alkaa ihan juuri kohta!

  Vastaavasti nykyvaltuutettuihin tyytyväisetkin ovat päässeet äänestämään omat luottohenkilönsä uudelleen valtuustoon. Kaikilla äänestäneillä pitäisi olla nyt melkoisen hyvä mieli. Ja jos ei äänestänyt, voi valitella asioita ihan yksinään 😉 Nyt alkaa tulevaisuuden parantaminen – Peruuttamalla se ei onnistu.

 4. Kari: Olen aivan samaa mieltä, että nyt pitäisi katsoa eteenpäin ja pistää hösseliksi paremman Hämeenlinnan puolesta. Valittamalla se ei onnistu, yhteisellä tekemisellä pitäisi onnistua jo paljon paremmin 🙂

Jätä kommentti

css.php