Uudet valtuutetut eivät pääsekään ottamaan kantaa toriparkkiin?

Kiire ja vimma saada päätöksiä toriparkista vielä vanhalla valtuustolla ei haiskahda pelkästään hyvälle. Kuntavaalikampanjoinnin aikana sekä ehdokkaat että äänestäjät ottivat voimakkaasti kantaa toriparkin tarpeellisuuteen. Nyt virallista päätöstä asiasta haetaankin jo ennen vuoden vaihdetta vanhalta valtuustolta.

Julkisuudessa on esiintynyt kovin monenlaista näkemystä hankkeen kustannuksista. Toivon todella, että valtuutetuilla on käytössään huomattavasti tarkempaa ja ajantasaisempaa tietoa hankkeen budjetista siten, että myös esimerkiksi lähirakennusten tukeminen paaluttamalla on otettu realistisesti huomioon kustannusten laskemisessa.

Lisäksi toivon totisesti, että tämä päätös ja sitä edeltävä keskustelu kaupunkilaisten kanssa käydään riittävän kärsivällisesti ja avoimesti. Vaalien alla järjestetyt informaatiotilaisuudet toriparkin faktoista herättivät enemmän toriparkin vastustusta kuin kannatusta. Siksi tällainen kiire päätöksen hakemisen kanssa ei miellytä ollenkaan, ainakaan minua.

Yst. Susanna

19 kommenttia artikkeliin “Uudet valtuutetut eivät pääsekään ottamaan kantaa toriparkkiin?”
 1. avatar Tapio Luukkanen sanoo:

  Päivää !

  Olen samaa mieltä kanssasi Susanna. Ennen vaaleja kysyttiin vaaliehdokkailta mielipidettä toriparkkiin ja kaikki muut lukuunottamatta kokoomuslaisia käänsivät hankkeelle peukalonsa alas. Kyllä olisi suotavaa että kuntalaisten tahtoa nyt kunnioittettaisiin ja annettaisiin uuden valtuuston tehdä asiasta päätös. Päätös vanhan vaaltuuston aikana viestii tämän kuuluisan pienen piirin jyräävästä päätöksentekokulttuurista taas kerran. Onko kokoomuksella todellakin näin suuri valta päättää asioista yksin kaupungissamme, koska muistelen Johannes Koskisenkin näyttäneen hankkeelle punaista valoa. Miksiköhän Kulmala ei muuten päässyt enää uuteen valtuustoon ???

 2. avatar Marko Palm sanoo:

  Hei Susanna!
  Olen kanssasi samaa mieltä. Suuresti ihmettelen tätä valtavaa kiirettä saada asia runnottua vanhan valtuuston aikana läpi. Eipä näytä kaupunkilaisten kanta painavan vaakakupissa isommin. Vastustus on kuitenkin toriparkkia kohtaan ollut isompi kun kannatus.,Sama vastustus taitaa olla valtaosalla uudessa valtuustossa istuvilla. Kenenköhän etuja tässä nyt yritetään ajaa eteenpäin?

 3. avatar K.Jokinen sanoo:

  Asiaa!!! Enpä nyt muista,minkä puolueen listoilla olit vaaleissa,eikä niin väliäkään. Toriparkin pikatouhuamisesta olemme samaa mieltä. Autioituvan keskustan parkkipaikkatarve ei ole kasvamaan päin. Omatkin kumijalat johtavat useimmiten Tiiriöön helppouden ja lisääntyvän palveluiden määrän vuoksi. On suorastaan järkyttävän tyhmää suunnitella jotain noin kallista ja turhaa tälläisessä taloudellisessa tilanteessa. Koulut senkun mätänee ja homehtuu samoin vanhukset sänkyihinsä. Piiri pieni pyörii ja toriparkin rakentavat yritykset virolaisine työntekijöineen vievät nekin rahat pois talousalueelta. Paitsi tietty osa sorakeisareista ja betonijobbareista hyötyy paikallisesti.Kolme vuotta sorarallia,paalujunttaa,murtuvia perustuksia,kuraa,puomeja ja liikennemuutoksia. Kaupanhan tuo tappaisi keskustasta lopullisesti, mutta ketä noiden pienyrittäjien murheet edes kiinnostaa. Taitavat kuulua siihen kansanosaan jonka syntyvyyttä muuan kokoomusnuori jo pyrkikin vähentämään….. Pääasiahan Hämeenlinnassa on rakentaa jatkuvasti jotain SUURTA ja betonista joka sisältää mahdollisimman paljon maansiirtotöitä ja paalunjunttausta. Mielenkiintoista nähdä,mitkä ovat ne toteuttavat tahot,jos tuota toria aletaan ylös kaivamaan. Ja ovatko ne samoja kuin THE KATTEESSA ja Mahtimultiautokaupan infrassa sekä eliitti…korjaan enkelirannassa….

 4. avatar Teppo Turja sanoo:

  Hyvä Susanna, olet oikealla asialla oikein argumentein. Demokratiaa ollaan pilkkaamassa oikein kaksin käsin; vasemmalla ja oikealla.

 5. avatar Marko Palm sanoo:

  Hämeenlinnassa on vallinnut viimeiset vuodet todellakin Ameriikan meininki.Isoa on rakennettava, vaikkei sitä tarvittaisikaan. Samaan aikaan perusasiat ovat retuperällä. Koulujen tilanne on huono. Vanhusten laitospaikkoja pyritään vähentämään 5 paikan verran per kuukausi, Se yhtälö ei ole minun päähäni mahtunut, kun vuosia on toitotettu suurien ikäluokkien eläköitymisestä ja vanhuspuolen palveluiden lisääntyneestä tarpeesta. Minulle on ikävä tullut tunne, että tietyt henkilöt päättävissä elimissä pyrkivät rakentamaan itselleen muistomonumentteja, joista heidät muistettaisiin vuosikymmenienkin päästä.

 6. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Päättääpä vanha valtuusto mitä tahansa toriparkista, asia on täysin uuden valtuuston hanskassa. Hanke vaatii toteutuakseen useita valtuuston päätöksiä kuten kaavamuutoksen, määrärahoja, takauksen …

  Eikä päätöksenteko tänä vuonna etene kaupunginhallituksesta valtuustoon, jos kunnallisjärjestöt ja uudet valtuutetut ovat sitä mieltä. Toivottavasti näillä tahoilla on osaamista ja aktiivisuutta, jotta prosessi torppautuu vanhaan hallitukseen eli jää siellä pöydälle tarkempaa harkintaa varten ensi vuoden puolelle.

  Vanha hallitus tuskin on niin tyhmä, että se teetättää vanhalla valtuustolla enemmistöpäätöksen toriparkista, kun/jos kuukauden kuluttua suhtautuminen hankkeeseen keikahtaa toisin päin. Tyhmyydestään vanha hallitus saisi otsaansa ikuisen polttomerkin, jolle irvaillaan jäsenten kuoleman jälkeenkin.

 7. Sitäkin tässä mietin, kenen kiireestä tässä oikein on kysymys: virkamiesten vai poliitikkojen?

 8. avatar Tapio Luukkanen sanoo:

  Onhan mahdollista että tässä on ns. kolmannen osapuolen kiire, eli jonkun rakennusliikkeen kiire.

 9. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Olisiko niin, että toriparkin tapauksessa juna meni jo? Kaupunkirakenteen keskustapainotteisuudesta olisi pitänyt löytää yhteinen tahtotila viimeistään 1990 luvun alkupuolella. Tahtotilaa ei löytynyt.

  Oman nykyisen kaupungin sisällä monipuolinen Tiiriö, vetovoimainen Tuulonen, moottoritien katteen kauppakeskittymä sekä hyvät elintarvikekaupat niin Jukolassa kuin itäisissäkin osissa tekevät kaupunkirakenteen niin pirstaloituneeksi, että keskusta ei ole eikä enää tule olemaan suuria massoja vetävä. Aivan riippumatta siitä, pääseekö autolla luolaan vai ei.

  Keskustan elävyyttä ei pelasta sisäpihoille tai ullakkokerroksiin rakentaminen. Eikä sitä pelasta Hämeensaaren nykyisen vapaa-aikapuiston ja viherkeitaan tuhoaminen.

  Kiire on myöhäistä silloin, kun jossain vaiheessa on ollut hidas.

 10. avatar katriina ahtiainen sanoo:

  Juna meni jo ohi viheltäen.
  Olen samaa mieltä Sepon perusteluista ja kaikkien
  muiden toriparkin vastustajien kanssa.
  Kati

  • avatar Sari Rautio sanoo:

   Heh, ihana Kati, hienoa että rehellisesti sanot mistä kohdallasi on kyse. Vastustamisesta;)
   Aitoa ja avointa!
   parhain terkuin,
   Sari

 11. avatar Kari Jokinen sanoo:

  Luulen, että tässä hanketta viedään käsittelyyn ihan normaalilla aikataululla.

  Valmistelu aloitettiin aikoja sitten. Nyt ollaan vaiheessa, jossa suunnitelmia ja laskelmia on valmiina ja tarvitaan poliittisia päätöksiä. Niinpä hanke menee lautakuntakäsittelyyn. Esittelevä virkamies kirjoittaa puoltoesityksen, joka noudattelee alkuperäistä hanketta. Näin sen pitääkin edetä. Jos virkamiehet olisivat pysäyttäneet valmistelun odottamaan uuden valtuuston voimasuhteiden mukaisen lautakunnan valintaa, he olisivat tehneet poliittisen päätöksen.

  Nyt hanke menee lautakuntakäsittelyyn. Ja siellä voidaan tehdä poliittisia päätöksiä, joita voisivat olla esimerkiksi:
  1. Hanke hylätään.
  2. Hanketta koskeva keskustelu ja päätökset siirretään myöhemmäksi (uuden lautakunnan käsittelyyn) käyttäen verukkeena vaikkapa lisäselvitystarvetta mistä tahansa detaljista.
  3. Hanke hyväksytään.

  Veikkaan, että päädytään vaihtoehtoon 2.

 12. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Vekka kuten kaupunginhallituskaan eivät ilmeisesti ymmärrä, että heillä olisi tärkeämpääkin tekemistä Hämeenlinnan kehittämisessä, kuin tyhmien suuruudenhullujen fiktioiden jaaritteleminen.

  Ei kaikista unikuvista pidä tehdä pakkomiellettä.

 13. avatar katriina ahtiainen sanoo:

  Sari hyvä!

  Muuta sanaa en keksi kuin vastustaa, koska en näe mitään
  järkisyitä toriparkin rakentamiseen.

  Miten turvata pienet torikauppiaat ja yrittäjät parin vuoden toriparkin
  rakennusajan tulomenetyksiltä?

  Vaalien aikana torilla päivisin kulki muutama ihminen plus markkinapäivinä
  oli jopa vilinää.

  Kun uusi moottoritiekate vie ihmiset, niin kuka eksyy tavallisena arkena
  torille? Onko katteelta yhteys toriparkkiin?

  Haluaisin keskustella toriparkin järkevyydestä jossain, mutta kerro
  missä. Jos laskelmiin vaaditaan vain 150 sitoutunutta parkkipaikan
  ostajaa, niin rahaa on kasassa liian vähän. Kuka maksaa loput kymmenet
  miljoonat?

  Mikä olisi hienostuneempi ilmaisu vastustaa -sanalle?
  Joskus on käytettävä ilmaisuja, jonka jokainen ymmärtää,
  Kannatan siis toriparkin vastustamista! Menikö nyt oikein?
  Kati Ahtiainen

  • avatar Sari Rautio sanoo:

   Kati hyvä,

   vastustaminen on hyvä sana. Siksi siitä niin ilahduinkin, kun sen suoraan totesit, ”Olen samaa mieltä Sepon perusteluista ja kaikkien muiden toriparkin vastustajien kanssa” En tarkoittanut ilkkua enkä mitään muutakaan, vaan hyvä että tuo sen selkeästi esille mistä on kyse.
   Mukavaa joulunodotusta,
   Sari

 14. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Liityn Katin kanssa samaan rintamaan.

  En näe enää toiminnallisesti enkä taloudellisesti järkeväksi torin alle louhittavaa vesipinnan alle menevää pysäköintiluolaa. Monen muun syyn lisäksi asenteeseeni vaikuttaa se, etten useamman kuuntelemisen jälkeen luota hankkeen keskeisimpiin toimijoihin. Jäljet pelottavat ja asukkaiden piikki meni kiinni. Yksityisellä rahalla hanke ei etene.

  Kun kerran en kannata rakentamista, niin monien monien monien monien joukossa vastustan sitä.

 15. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Sari Hyvä,
  nyt selvisi se,
  kuka meistä yksinkertaisista,
  on se kaikkein yksinkertaisin.
  Lämmöllä!
  Riitta

Jätä kommentti

css.php