Ylivoimaisuutta vai ylimielisyyttä?

Silläkin uhalla, että kaivan mielipiteilläni verta nenustani, jatkan ajatusteni purkamista tänne. Vaalitohinoissa joku (en muista kuka, enkä mistä puolueesta) esitti mielipiteenään, että kaupungin hankkeita pitää ajaa eteenpäin kaupunkilaisten vastustuksesta huolimatta. Kaupunkilaiset kuulemma vastustavat aina kaikkea kehittämistä, mutta ovat jälkikäteen innostuneita väkisin läpiajettujen investointien ja kehittämistoimenpiteiden tuloksista.

Puheenparsi jäi mieleeni, sillä se hyppi mielestäni mennen tullen demokratian perusajatusten päälle. Kyllä kaupunkilaisilla pitäisi olla jotain mahdollisuutta vaikuttaa siihen, mihin heiltä kerättyjä verovaroja käytetään. Neljän vuoden sokkovaltakirja ei vieläkään ole mielestäni nykyaikainen ratkaisu.

Ensimmäisenä lausahduksessa häiritsee minua ylimielisyys. Kuinka jotkut ymmärtävät ja pystyvät enemmän kuin toiset. Sinänsähän me olemme kyvyiltämme erilaisia, mutta omien verojensa suuntaamiseen pitäisi ei-tohtoreillakin olla edes pienen pieni mahdollisuus.

Toiseksi lausahduksessa häiritsee minua itsevaltiuden fiilis ja demokratian vähättely.

TOKI voi olla mahdollista, että olen ymmärtänyt kaiken aivan väärin (vaikka Krisse hallitseekin sen minua huomattavasti paremmin). Tällainen kiusallinen fiilis minun päässäni kuitenkin elää siitä, miten jotkut tahot haluaisivat johtaa kaunista Hämeenlinnaamme.

 

Yst. Susanna

13 kommenttia artikkeliin “Ylivoimaisuutta vai ylimielisyyttä?”
 1. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Onnitteluni, Susanna.

  Luottamushenkilöt ovat asukkaiden valittuja edushenkilöitä. Jos yhteys valitsijoihin katoaa, on se lopun alku. Tätä on nyt liikkeellä.

 2. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Onnittelut myös minulta Susanna!
  Seppo osui jälleen asian ytimeen.
  Riitta

 3. avatar Kari Jokinen sanoo:

  Mainitsemasi kommentti ei sattunut kuulumaan omiin korviini. Voin kyllä uskoa, että tuommoisiakin olisi puhuttu.
  Mutta ihan asenteena tuo on keskustelun arvoinen.

  Jään miettimään, mikä on ”kaupungin hanke”. Jos olettaisi, että se on kaupunginvaltuustossa hyväksytty suunnitelma, jolle valtuusto on asettanut budjetin ja toteutusaikataulun, sitä olisi minun mielestäni edistettävä kaikilla niillä keinoilla, joita meillä on käytettävissä.
  Vastustajia voi olla, mutta heidän vastaväitöksillään ei valtuustopäätöksen jälkeen ole voimaa, eikä saa olla. Tässä mielessä ymmärrän tuota asennetta.

  Jos kaupungin hankkeeksi ymmärretään myös valmistelussa olevat asiat, sellaiset joista on vasta suunnitelmia, virkamiesvalmistelua, lautakuntatason päätöksiä tai kaupungihallituksen valtuustolle valmistelemia päätösesityksiä, hankkeet ovat vielä auki. Silloin niitä ei pitäisi nimittää ”kaupungin hankkeiksi”, vaan jollain muulla nimellä,
  Jos joku tämmöistä hanketta vastustaa, hän käyttää vain omaa demokratian mukaista oikeuttaan kertoa mielipiteitään. Päättäjät sitten matkan varrella olevissa päätöspaikoissa, viimeksi valtuustossa, toteavat mielipiteet. Kannanilmaisut vaikuttavat heihin, tai sitten ei. Mutta kaikilla on ehdoton vapaus itse muodostaa mielipiteensä ja myös kertoa se.

  • avatar Sari Rautio sanoo:

   Hyvä Kari,

   olet oikeassa. Kun valtuusto päättää, sen mukaan mennään eikä sen mukaan kuka koviten huutaa. Susanna, voidaan vaikka kirjoittaa kirja typeristä lausunnoista, joita vaalikentillä kuullaan. Esiinnostamasi ei varmaan ole ihan pahimmasta päästä, valitettavasti.

   Hyvillä mielin eteenpäin, ja asiapää edellä,
   Sari

 4. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Susanna, aivan ilmeisesti tarkoitat tällä ylimielisellä touhulla Tapio Vekkaa.

  Olet siinä aivan oikeassa jo torilla vaalialuslauantaina katselin Vekan ”kehonkielen ylimielisyyttä” esiintyessään torilavalla. Sattumalta oli aivan ammatti-ihmienkin, sykolooki veirelläni joka oli kanssani samaa mieltä. Taitaa olla miehellä käytös selkärangassa ja vaivoin poistettavissa. Hän kuvittelee asemansa ja omaisuutensa sekä suhteidensa takia olevansa selvästi meitä muita parempi ja yläpuolella. Hanuripartion jäsen selvästi, ja tällaiset meitillä näkyvissä asemissa, kehtaakin vielä.

  Tapaus on vaikea hoitaa ammattilaistenkin. Demokraattiseen päätösjärjestelmään tällainen ei sovi, se pitäisi nyt kokkariden tulevissa kuvoissa ottaa huomioon.

  Lienee kai turha toivo onhan heidät jo ”riiattu”.

  Hyvä Susanna, jotta otit kokoomuslaisena asian esille, siitä sulka hattuusi!

  Mutta ajtatteleppa miten näitä tänne päätöksentekoon kertyy näitä hanuripartiolaisia?

  Suomessa on puolueiden oman ilmoituksen mukaan jäseniä yhteensä määrä joka on noin 7 % aikuisista (18 vuotta täyttäneistä). Tästä joukosta otsaluusta tempaistuna mutu tuntumalta vai 2 % aikuisista on aktiivisesti mukana potiittisissa puolueissa ja toiminnassa. luku voi olla yläkanttiinkin.

  Sitten järjestelmän mukaan tämä joukko valitsee keskuudestaan ehdokkaat valtuustoihin, eduskuntaan, seurakuntaan yms. Ja nimenomaan keskuudestaan tosin äänien kerääjiksi halutaan kyllä sitoutumattomiakin mutta heidän kohtalonsa sinetöidään vaali-avustus rahoituksella, mediasuhteilla yms.

  Tästä 2% joukosta on pieni osa se joka nousee valtuustoon, eduskuntaan vielä harvempi.

  Miten on mahdollista edes teoriassa jotta nämä olis ne kaikkein fiksuimmat yksilöt päättämään yhteisistä asioista? Tohtorin tutkinnolla ei ole fiksuuden kanssa mitään tekemistä.

  Monen mankelin läpikäytyään, jouduttuaan ”omia vastaan tappelle paikastaa” onkin paikalle seuloontunut enämpi joukko jolle oma suu on lähin sitten sukulaisten on vuoro. Puolueellekin täytyy kumartaa joten se äänestäjäparka saa jäädä viimeiseksi nuolemaan näppejää.

  Tämän sisäistettyäni en ole ollut ”kovinkaan halukas” uutena asukkaana tuntemattomia sokkona äänestämän. Kävin nyt pikästä-aikaa ääneni antamassa kun jo tiesin jotta hän on sanansamittainen nuori fiksu ja komee nainen. Lunastin siis luvan täällä kirjoitella, tosin Iisakin mukaan vain ehdokkaat sais täällä kirjoitella mutta se on hanuripartiolaisten omia sääntöjä. Minä en heihin kuulu!

  Uskon naissukupuolen olevan keskimäärin paremmin yhteisiin asioihin suuntautuneita kuin miesten. Hanuripartio käy hyvänä todisteena tästä.

  Iisakistahan päästään todennäköisesti eroon kun hän korvaa Koskis Jossun eduskunassa. Jossusta voidaan saadakin hyvä kaupunginjohtaja. Mutta mihin voitais kaukosijoittaa Vekka? Olisko rivivaltuutettu ja hevosenotto-lautakunta paikka paikallaan. Mutta sehän on teittin ”riiattujen” kokkareiden murhe ei minun!

  • Nyt erehdyit, Erkki. Olisinhan minä Tapion muistanut… Jos joku tuttu olisi tuon lausahtanut, muistaisin sen varmasti.

  • avatar Eläkeläismies sanoo:

   Morjesta pöytään Sröbä!

   Vieläkö olet samaa mieltä noista turvapaikanhakijoista kuin pari vuotta sitten? Vai onko mielesi muuttunut, kun nämä uudemmat tuotoksesi vaikuttavat jo hyvinkin fiksuilta näkemyksiltä… Muistelin vain, kun muutama vuosi puolustit kehitysmaalaisten sijoittamista Lammin idyllisiin maalaismaisemiin jotenkin siihen tyyliin, että tavallinen kansa ei tee eroa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä.

 5. avatar katriina ahtiainen sanoo:

  Hei Susanna!

  Nyt ymmärtänet minua, entistä kokoomuslaista, perussuomalaista.
  Kaivelin verta nenustani tekemällä tyhmiä kysymyksiä…

  Kiitos mielipiteestäsi
  Kati Ahtiainen

 6. avatar Heikki Notko sanoo:

  Hei vaan Susanna! Kinnitin huomioni muutamiin sanontoihisi. ”Kaupungin hankkeet” , niitähän voi olla monenlaisia ja ne tulevat ensin valmisteltaviksi ja sen jälkeen päätettäviksi, joko virkamiehille, lautakunnille, kaupunginhallitukselle tai valtuustolle, riippuen asiasta ja asiakokonaisuudesta. Olen puolisoni kanssa käynyt seuraamassa valtuuston kokouksia jo viimeisen 8 vuoden ajan. Sinä aikana ei ole ollut yhtään ”väkisin ajettua hanketta”! Tietysti onhan vieläkin suuri joukko, niin hämeenlinnalaisia, kuin Hattulan ja Janakkalan asukkaita, joista monet kirjoittavat lehtien yleisönosastoihin ja toteavat, että mottoritien katteelle jo hyvää vauhtia edistyvä liikekeskus on tarpeeton, ja suuri virhe sekä moka. Heidän kaikkien mielestä rakentamisen maksavat hämeenlinnalaiset veronmaksajat ja rahat otetaan kaupungin kassasta! Meillä Suomessa on käytössä edustuksellinen demokratia, niinkuin monissa muissakin demokraattisissa sivistysvaltioissa. Se on joistakin heikkouksista huolimatta, paras tapa hoitaa yhteisiä asioita ja tehdä niistä päätöksiä ja ratkaisuja. Ainakaan minulla ei ole tiedossa parempaa tapaa. Jotkut kansanäänestykset tai ”toriparlamentit” eivät ole hyviä tapoja hoitaa päätöksentekoa! Mitään ”sokkovaltakirjaa” me äänestäjät emme anna valtuutetuille tai kansanedustajille, vaan eräänlaisen ”avoimen asianajovaltakirjan”! Niin ja olithan sinä itsekin valtuustoehdokkaana ja jos olisit saanut 83 ääntä enemmän, niin olisit yksi ”sokkovaltakirjan” omistavista! Hämeenlinnan kaupungilla on palautenettisivut, joihin voi lähettää mieltä askarrattuvia kysymyksiä ja esittää aloitteita sekä parannusehdotuksia. Itse olen mukana elämänlaatu vaikuttajaraadissa, joka on keskustelu- ja idearyhmä, lautakuntiin ja valtuustoon päin. Ja ainahan voi ottaa omaa valtuutettuaan hihasta kiinni ja kysyä asioista tai antaa palautetta ja kommenttia.

  • Tuo ”kaupungin hankkeet” ei ole minun keksintöni. Jotenkin noin lausui pitkä mies vaalitorilla. Voi olla, että muistan hieman väärin, mutta noin se päähäni jäi.

   Tuosta kuntademokratian uudistamisesta olen kirjoittanut aikaisemminkin (http://susannahietanen.blogijanne.fi/2012/10/01/kuntademokratiaa-uudistamaan/), eikä sekään ole lähtöisin vain minun päästäni.

   Demokratian kehittämisen esteeksi ei mielstäni sovi se, ettei kukaan vielä tiedä parempaa vaihtoehtoa. Kehittämisessähän juuri etsitään uusia, toimivampia vaihtoehtoja.

  • avatar Pieni klikki päättää loppujen lopuksi sanoo:

   Olet ummistanut silmäsi todellakin pahasti tapahtuneilta asioilta, jos et ole huomannut sitä, että tiettyjä asioita ajetaan läpi pienen vaikuttajaryhmän painostuksesta. Tälläinen pienehkö pääpuoluiden ydinjoukko kokoomuksessa ja demareissa vie lobbauksen ja pakottamisen läpi ensin omassa ryhmässään ja sitten asia tuodaan julkisuuteen ”yksimielisenä” päätöksenä. Jos pidät tätä demokratian toteutumisena niin, silloin olllaan asiasta jyrkästi eri mieltä. Homma voi toimia tietysti jokseenkin hyvin, kun nämä nokkamiehet ovat järki-ihmisiä ja todellakin kyvykkäitä ja ns. tehtäviensä tasalla. Sitten, kun kärkipaikoilla on remmissä selvästi vähemmän taidokasta ja kyvykästä porukkaa, niin kone alkaa kyllä yskimään aika pian. Näin meille on käynyt Hämeenlinnassa, mikä nähdään nyt faktoina talosluvuista. On ihan turha syyttää pelkästään ulkoisia taloudellisia tekijöitä, kun itse otetaan velkaa silmä ja suut täyteen tuottamattomiin hankkeisiin, kuten esim. Verkatehtaaseen, Innoparkiin, Keinu- ja Kaivoparkkiin, moottoritien kauppakeskuksen infratöihin (vanhat sillat olisivat kestäneet vielä vuosikausia). Tällä velkakuormalla on rahoitustilanteesta pelattu liikkumavara pois pitkiksi ajoiksi ja tilanne sen kun pahenee uusien investointien myötä. Yhteenvetona voi sanoa, että Hämeenlinnan edustuksellinen demokratia on toiminut viimeisinä vuosina todella huonosti, kun mittatikkuna käytetään kaupungin taloudellista tilannetta nyt ja vuosia täsät hetkestä eteenpäin.

 7. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Susanna,
  jos olistkin istunut seuraamassa Lammin valtuustoa sen viimeisen vuoden aikana et voisi noin väittää. En tunne HML todellisuutta noin pitkältä ajalta joten en otas kantaa. Olen ollut hämeenlinnalainen vasta neljä vuotta olosuhteiden pakosta.

  Se on ”demokratiaa” se jotta äänestytetään valtuustoa kolme kertaa kuukauden välein jotta saadaan mieluinen tulos Hirviniemelle ja muille asiaa hösöttäneille. Näin tehtiin Lammilla. He olivat vähemmistö lammilaisista, ei täällä kuntalaiset liitosta kannattaneet mutta heiltä ei kysytty mitään. Vielä vähemmän on nyt liitoksen kannattajia.

  Hirviniemi on oikein kuuluisa tavastaan ajaa omia asioitaan ohi kaikkien valtuutettujen ja kuntalaisten. Terpparinkin asiat sotki pahemman kerran kun piti saada oikein hyvä johtava terveyskeskuslääkäri lähtemään pois, ilmeisesti vain jotta omalle tyttärelle petataan tulevaisuudessa paikkaa. Hällä ei kyllä taidot ja kyvyt tehtävään riitä mutta sehän on sivuseikka.

  • avatar Jukolan viisas sanoo:

   Lammin shamaani Sröbälle kysymys, onko mielesi muuttunut ”Lammin pakolaisten” suhteen tässä muutaman vuoden aikana hieman viisaammaksi?

   Katainen on puhunut siitä, kuinka autuaaksi kuntaliitokset tekevät koko maan, joten tarvitsemme uudistusta säilyttääksemme hyvinvointivaltion ja peruspalvelut. Eivätkö lammilaiset ymmärrä omaa parastaan, kun Kataisen oppi ei näytä menevän perille? Iisakkikin kertoi, että olemme saaneet Lammin yhdistymisestä rahaa valtiolta, joten liitos kannatti!

Jätä kommentti

css.php