Kova on kodittoman kohtalo

Aamuisin rautatieasemalla patterin vierestä löytyy penkillä  istuma-asennosta nukkumassa sama mies kuin viime talvenakin. Lämpöpatterin vieressä on lämmintä eikä aamuinen häly juuri tunnu häiritsevän miekkosen unta. Eikä hän ketään häiritse, kovin vähän vie tilaa nojatessaan istuallaan seinään, patteriin päin.

Jos hänellä olisi parempi paikka nukkua, hän varmaan nukkuisi siellä.  Mutta aamukuuden jälkeen aseman odotusaula on syystä tai toisesta hänelle paras ratkaisu.  Pohdiskelen aamu aamun jälkeen, missä hän mahtaa viettää aikansa ennen aseman aukeamista. Hänen ulkoinen olemuksensa on siisti, eikä hän kanna mukanaan koko maallista omaisuuttaan. Kodittomaksi arvelen hänet siis vain nukkumapaikan ja -ajan perusteella.

Vaikkei Hämeenlinnan katukuvassa ole runsaasti kodittomalta näyttäviä ihmisiä, seurassamme on kuitenkin selvästikin niitäkin, joille ei löydy unisijaa edes kaverin kämpältä. Ongelma on siis olemassa.

Myönnän olevani täydellisen tietämätön, miten kodittomat/asunnottomat saavat yhteiskunnan tukea meillä Hämeenlinnassa. Isommista kaupungeista löytyy jonkinlaisia ensisuojia, jotta jokainen pääsee halutessaan edes kohtuulämpöiseen ja kuivaan paikkaan nukkumaan. Mikä on tilanne Hämeenlinnassa, tietääkö kukaan? Kodittomuudesta on kovin vaikea päästä ilman vetoapua uraputkeen tai edes kiinni arkielämään. Yksin ei saisi jäädä kukaan.

Pohdiskelee mietteliäänä

Susanna

4 kommenttia artikkeliin “Kova on kodittoman kohtalo”
 1. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Susanna hyvä,
  varaappa viisi minuuttia aamulla aikaa ja kysy häneltä itseltään miten asia on, hänhän on paras asiantuntija siinä asiassa.
  Näistä tällaisista ns puliukoita löytyy usein varsin fiksuja ajatuksia, olen sen itse kokenut.

  • Hei,Erkki!
   En millään tohdi herättää unta kaipaavaa. Pitäisi kai joskus viikonloppuna päivystää miekkosen heräämistä ja jututtaa. Toistaiseksi kaikki ylimääräiset voimavarat on tarvittu kotona. Ehkä sekin päivä pian koittaa, jotta jaksaa kysellä tuikituntemattomilta väsyneiltä…

 2. avatar teknopappa sanoo:

  Olen tehnyt saman havainnon henkilöistä. He eivät kyllä silmämääräisesti vaikuta alkoon meneviltä. Olen samaa mieltä että nukkuvaa ei sovi häiritä vaan kyllä se minun mielestäni on sosiaaliverkoston tehtävä. Olen itse miettinyt, kun katson heitä että voihan se olla tietoistakin että on jättäydytty pois tästä ”oravan pyörästä” ja materiaalin hankinnasta heille riittää vain muutama muovipussi omaisuuden säilyttämiseen. Joskus tuntuu siltä kun taas pitää lähteä siitä tuuleen ja tuiskuun ja junat on myöhässä (ja v***tta), että miltähän tuntuisi vain jäädä yhteiskunnan ulkopuolelle, mutta taas herää että sulla on vaimo, lapset ja velkaa riittävästi ei muuta kuin taipaleelle…..

 3. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Tämähän on ”vapaa maa”, siis jos haluaa elää ilman vakinaista asuntoa se on periaatteessa sallittu koska ns irtolaispykälää ei enää ole. ”Näennäisesti huolestuneet” jotka täällä palstoilla vaativat sosua apuun ovat vain itse niin suvaitsemattomia etteivät annaisi toisen elää kuten tahtoo.

  Olen Hesan Arabian rannassa tavannut veikkosen joka asui kyhäämässään koijassa ja luki tähtitiedettä. Ei ollut lainkaan viinaan menevä. Eläkeläistyökaverini oli häneen tutustunut koiraansa ulkoiluttaessaan rannalla. Hänen kanssaan kerran vierailin ko henkilön luona.

  Jälkeenpäin työkaverini kertoi miekkosen omistavan kaksi asuntoa helsingissä, aivan kantakaupungissa jotka on vuokrattu mutta heti kun vuokrat tulevat tilille tamä miekkonen pelaa ne heti kaiken maailman peleihin, lotto, veikkaus, hedelmäpelit ja häviää aina rahansa.

  Taitaapi olla paras kun antaa vain rauhassa nukkua tämänkin kaverin asemalla. Politiikassa mukana olevana olisi Sinun Susanna kumminkin parasta hankkia tietosi miten tämä kaupunkimme autta hädässä olevia, kaikilla kun ei ole takana omistusasuntoja vuokralla.

  Tulos voi yllättää Sinut!

Jätä kommentti

css.php