Haasteiden edessä

Heräsin aamulla siihen, että olin unessani kirjoittamassa ponnekkaasti läpinäkyvälle taululle: ”Hyvä työyhteisö syntyy hyvästä johtamisesta, tasapuolisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta.” Viikon mittaisen joululomani aikana en ole ennen tätä juurikaan pyöritellyt työasioita mielessäni. Mistähän tämä uni kertoo?

Aamuinen sanomalehti (Hämeen Sanomat) kirjoitti uuden kaupunginvaltuuston kannoista paikallisiin akuutteihin kysymyksiin. Toriparkin puolesta ja toriparkkia vastaan, suurlukion puolesta ja vastaan ja niin edelleen. Hyvä hämeenlinnalainenkin elämä syntyy hyvästä johtamisesta, tasapuolisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta.

Kyse ei ole pelkästään siitä, mitä tehdään, vaan myös siitä miten ja milloin tehdään. Pelkkä asioiden johtaminen on jokseenkin helppoa: riittää että on jonkin verran osaamista ja rutkasti päämäärätietoisuutta. Ihmisten johtaminen siinä sivussa onkin sitten monimutkaisempaa. Haaste on yhtä suuri kunnissa kuin työpaikoillakin.

Mistä firma X syntyy? Ovatko työntekijät palkollisia vai myös osa kokonaisuutta? Mistä kunta Y syntyy? Ovatko asukkaat vain veronmaksajia vai kehitetäänkö kuntaa yhdessä ja kaikkia asukkaita varten? Tapapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Avoimuudesta nyt puhumattakaan.

Onko päämäärä tärkeämpää kuin matka kohteeseen? Vai onko matkan tekeminen myös yhtälailla tärkeä päätöksen teon kriteeri? Esimerkiksi kahden erilaisen lukiokulttuurin yhdistäminen ei varmastikaan suju kivutta. Kipupisteestä löytävät opiskelijoiden lisäksi itsensä myös opettajat ja muu koulujen henkilökunta. Ihmisten johtamisen näkökulmasta tämä ei ole mitätön haaste.

 

Yst. Susanna

 

2 kommenttia artikkeliin “Haasteiden edessä”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Ajatteletko Susanna niin ruutukaavakeskeisesti, että lukiouudistus on Sinulle vain kahden vielä Hämeenlinnan keskustassa toimivan lukion yhdistämistä. ”Esimerkiksi kahden erilaisen lukiokulttuurin yhdistäminen ei varmastikaan suju kivutta.” Kirjoitit?

  Lammillakin on lukio joka kai kovimmin muutoksen kouriin joutuu. Täällä on aina toimittu samoilla opettajilla yläkoulun ja lukion kanssa samassa rakennuksessa. Nyt sitten aletaan laskutelemaan joka tunnista sinne ja tänne, ollaanko yläkoulun tunnilla vai olikos nyt lukion tunti? Kuinkahan paljon nää tälläset hommelit tulee maksaa ja siihenhä on sitten ratkaisu jotta Lammin lukio lakkautetaan kun se on niin kallis!

  Onhan senlakkauttamisen päättäneet Iisakki ja biblia-emäntä Kirsi O-K jo neljä vuotta sitten uusien niin uljaiden koulutoimen virkamiesten sepustusten perusteella.

  Täytyy muistaa mitä valtuustojohtaja ensitöikseen hommaili ja Kirsihän sai kolmannen palkinnon pj:nä kun samaan kelkkaan ryhtyi. Ei Töttölö toimi yksin vihreissä kyllä Kirsi kaikkea paskaa peesaa kun saa vain henk´kohtasta etua.

  Muistakaatte jotta Lammin lukio oli äsken Hämeenlinnan paras!

  • Hei Erkki

   Voi olla, että ajattelen ruutukaavakeskeisesti, mutta ennen kaikkea oli tavoitteena kirjoittaa kevyesti, silti sohaista hieman asiaa esimerkinomaisesti.

   Luottamuspaikkaneuvottelut ovat varmasti nielleet kaikilta osapuolilta runsaasti voimavaroja. Ajattelin, ettei tässä yhteydessä tarvitse kääntää veistä haavassa, kurjuutta tuntuu olevan ilmassa ilman sitäkin.

   Joulun pyhien aika on minulle hyvän tahdon aikaa. Sitä toivottelen kaikille muillekin. Sielun täytyy saada joskus levätä ja hengähtää. Ainakin vielä tämän päivän ajattelin keskittyä niihin asioihin, jotka elämässäni ovat hyvin ja kohdallaan. Upeaa uutta vuotta kaikille! 🙂

Jätä kommentti

css.php