Erilaisuutta, kuuntelemista ja innovaatioita?

Luovuuden ja erityisesti innovaatioiden syntymisen edellytyksenä on riittävä määrä erilaisuutta. Erilaisuus on joskus mukavaa, mutta kovin usein myös ärsyttävää ja rajoittavaa. Samanmielisellä hymistelyllä ei kuitenkaan tehdä uutta, vaan mukaan tarvitaan kyseenalaistamista, haastamista ja melkoisen paljon kuuntelutaitoa. (Tylsää?)

Joskus erilaisuus ja erimielisyys tuntuvat liian tinkimättömiltä. Totta tai omaa luuloa, tilanne johtaa helposti vastakkainasetteluun ja ’pyhään valtataisteluun’. Tällainen asetelma ei myöskään edistä luovuutta, innovatiivisuudesta puhumattakaan. Hymistelyn ja äkkikireän vastakkainasettelun välillä on jossain se kompromissi, millä tehdään uutta ja rakentavaa.

Jos kaikki eivät sitoudu yhdessä tekemiseen ja yhteisiin tavoitteisiin, yhteistyöltä ei voi odottaa kovin paljoa. Siksi yhteisten tavoitteiden asettamiseen kannattaa aina panostaa. Vaikeutena on se, että esimerkiksi Hämeenlinnan kohdalla on vaikea löytää kaikkien kuntalaisten yhteistä tavoitetilaa. Me yksinkertaisesti haluamme eri asioita ja tavoittelemme erilaisia tulevaisuuksia.

Hämeenlinnan visio vuodelle 2015 on ”Etelä-Suomen vetovoimaisin asumiskaupunki, Uudistuva ja palveleva, viihtyisä ja kestävästi kehittyvä rantakaupunki.”  Uutta visiota muovataan paraikaa. Millainen kaupunki Hämeenlinnan pitäisi SINUN mielestäsi olla vaikkapa vuonna 2020? Ja mitä se tarkoittaa käytännössä? Miltä Hämeenlinnan pitäisi näyttää silloin? Ja miltä sen ei pitäisi näyttää?

Vaikkei blogikeskustelu vaikutakaan oikeisiin päätöksiin, olen kovin innokas kuulemaan sitä, mihin juuri sinä haluat Hämeenlinnan kehittyvän. Kuunnellaan 🙂 Ollaan eri mieltä 🙂

 

 

2 kommenttia artikkeliin “Erilaisuutta, kuuntelemista ja innovaatioita?”
 1. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Visio 2015 -2020
  Minulla on unelma:
  Päivämäärällä xx.xx.xx kokoontuu visioryhmä jossa on
  -Tarpeellinen määrä asiantuntijoita
  ” rahoittajia
  ” poliitikkoja
  Vääntämisen jälkeen tehdään esitys.
  Tämän jälkeen kysytään kansalta
  T ämän jälkeen tehdään päätös huomioiden olemassa olevat tilanteet.
  Lämmintä kevättä.
  Aarno Järvinen

 2. avatar sarirautio sanoo:

  Morjens,

  hyvä avaus. Kaupungin strategiatyöhön on tähän mennessä lausunut yli 500 ihmistä, kaikkia noita Aarnon ryhmiä edustavia ihmisiä. Palveleva ja kehittyvä urheilu- ja kulttuurikaupunki, jolla on hieno historia, nousivat esille tähän mennessä.

  Sari

Jätä kommentti

css.php