Ymmärrystä vailla

Vaikka Hämeenlinnan kaupunginjohtajan valinnasta on jo toista viikkoa, olen vasta saamassa vastaanottolaitteistoani oikealle aaltopituudelle. Hitaus johtuu osin hämäläisyydestä, mutta vielä enemmän menettelytavan sisäistämisen vaikeudesta.

Olen kuullut kaikki selvitykset kokoomuksen äänestyskäyttäytymisestä kaupunginjohtajavaalissa. Selvitykset on annettu vakuuttavalla ja painavalla äänenpainolla, mutta tajuntani vastaanottokyky on pätkinyt. Jokin tässä kaikessa ei ole sopinut omaan etiikkaani.

Selvää on siis, etten ole kokoomuksen edustuseliittiä, ymmärrykseni on aivan liian rajallinen. Mutta toisaalta ihailen kokoomuksen edustajia. Minusta ei olisi ollut tuohon (oman ehdokkaan äänestämättä jättämiseen jo ensimmäisellä kierroksella.) Luulen, että se kertoo enemmänkin sopimattomuudestani politiikkaan ylipäätänsä kuin juuri kokoomukseen.

Eettinen seulani on epäterveen tiukka, eikä sillä ole juurikaan menestymisen mahdollisuuksia. Ainakaan politiikassa. Jossain muualla minunkin etiikkani saattaa olla jopa vahvuus. Tai? 😉

Minun ahdasmielinen pieni pääni ei osaa asettaa etiikkaa ja politiikkaa vastakkain. Mutta edes politiikka ei niele tällaista (minun) etiikkaa(ni), niin paljon kuin se (politiikka) joustaakin.

Avoimuutta lisää, sitä kaipaan. Ja mielellään jo ajoissa, eikä viimetipassa jälkijunassa… Jälkijunan avoimuus ei ruoki yhteistyötä. Vastakkainasettelu taas ei puolestaan vie Hämeenlinnaa mihinkään. Niinkuin ei mitään muutakaan.

12 kommenttia artikkeliin “Ymmärrystä vailla”
 1. avatar katriina ahtiainen sanoo:

  Kiitos Susanna mielipiteestäsi!

  Kati Ahtiainen

 2. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Susanna
  Etiikkasi on yksi vahvuuksistasi. Pidä siitä kiinni. Etiikkaa ei voi myydä eikä ostaa.
  Juhannusterveisin
  Seppo

 3. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Hei, Susanna!
  Ymmärrän hyvin päänvaivasi. Se ei ole todellakaan merkki mistään ahdasmielisyydestä. Sinulle kaikki kunnia siitä, että pidät etiikkaa tärkeänä myös poliittisia päätöksiäkin tehdessä. Olet ihan oikeassa siinä, että enemmän suoraselkäisyyttä, ja kykyä ajatella omilla aivoillaan, pitäisi poliitikoilta pystyä vaatimaan (näin minä ainakin kirjoituksesi tulkitsen).
  Itse olen paljon äkkipikaisempi, ja ”käräytin käämini” heti, kun huomasin miten kaupunginjohtajan vaali hoidettiin.
  Toivon hartaasti, että puoluetoverisi ovat Sinua tukeneet ja antaneet järkevän selityksen menettelytavastaan! Jos nyt ei ihan näin julkisella palstalla, niin ainakin yksityisesti.
  Mielestäni on aika selkeetä, kun on puhe näistä n.s. valtapuolueista, että niin usein jätetään se eettinen näkökanta vähemmälle huomiolle. Hyvänä esimerkkinä on taas tämä toriparkin ”pulpahtaminen” esille, vaikka ajatus siitä, kansalaisten keskuudessa, jo aikoinaan tyrmättiin.
  Olen huomannut, ettei pelkästään puolueen väriin ole katsominen, vaan siihen miten edustajat toimivat puolueiden sisällä. En tiedä, voiko kutsua kansanvallaksi sitä, että puolueen johto yksinään päättää asioista, ja muut sitten nöyrästi vain nyökyttelevät päätään.
  Olen aika varma, että on ryhmittymiä, jotka antaisivat enemmän arvoa Sinun eetillisyydellesi, kuin mitä Kokoomus pystyy tarjoamaan.
  Lisäksi olet luonnonystävä, ja se on hyvä! Olenkin jo pidemmän aikaa odotellut, koska saamme taas nauttia fantastisen komeista luonnonkuvistasi.
  Tapani

  • Hei, Tapani!

   Minä mietin kovasti sitä, voiko politiikassa koskaan menestyä, jos ei ole valmis tekemään kompromisseja ’suurten’ asioiden edessä. Pelkään pahoin, ettei. Sekään ei varmaankaan ole puolueesta kiinni. Tai jos ei joudu tekemään kompromisseja, niin todennäköisesti vaatii niitä ainakin muilta.

   Tässä on nyt runsaasti aikaa miettiä paljon muita asioita kuin politiikkaa 🙂 Tuo luntoaspekti on mielestäni Hämeenlinnan vahvimpia valtteja ja sitä pitäisi hyödyntää muutenkin kuin luonnonvarahankkeina. Ihmiset kulkevat kauniiden luontokohteiden perässä. Meillä niihin ei pääse, jos ei asu aivan vieressä. Paljon on tekemistä. Sen eteen voi yrittää tehdä jotain, vaikkei politiikassa olekaan mukana. Muutenkin voi vaikuttaa 🙂

   Upeaa kesän jatkoa, Tapani!

 4. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Susanna!
  Jutustasi taitaa ”paistaa” läpi halusi seurata ”sitä kaunista rouvaa” joka loikkasi kokkareista persuihin. Etiikkasi sopii kuin rasvattu samaistumaan siihen ”matkustajakodissa asuvaan insinööriin” jota Lexa (sos-kok-dem) niin syvästi inhoaa, koska on häntä älykkäämpi!
  Odotellaanhan neljä vuotta uusia kuvioita!

  • Tervehdys taas, Erkki!

   On oikeastaan hauskaa, että olet lukevinasi aina jotain muuta kuin tarkoitan 🙂 Jos haastat sillä minua debattiin, se onnistuu väistämättä.

   1) Niin kuin tiedät (varmasti?), en oikeasti halua seurata ketään. VOIN seurata, mutten erityisesti halua. Tahtoni tehdä asioita oman mieleni mukaan on liian voimakas. Kuvittelen vieläpä usein olevani oikeassa 😉

   2) ’Kaunis rouva’ on varmaankin Lulu. Tuota matkustajakodissa asuvaa insinööriä en tunnista – se on varmaan jotain paikallista, johon en ole päässyt mukaan?

   3) Lulu on älykäs ja ällistyttävän määrätietoinen ihminen, silti en tunne halua seurata häntä. Kaikki kunnioitus silti hänelle.

   4) Niinkuin varmaankin hyvin tiesit, ’haluni’ liittyy enemmänkin politiikasta pois siirtymiseen kuin puolueen vaihtamiseen. Mietin vain, miten voisin siirtyä politiikasta pois, kun en oikeastaan enää edes ole siellä. Mietin myös, miten voisin löytää parempia vaikutuskanavia. Politiikka kiinnostaa juuri vaikuttamismahdollisuuksiensa puolesta. Jos niitä on.

   Ihanaa kesää sinullekin, Erkki 🙂

   Ystävällisin terveisin,
   Susanna

 5. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Tunnustushan tuli, Susanna, olet pettynyt koomuksen politiikkaan jota myös paikallisesti voi kutsua sosdem politiikaksi, siis sos-kok-dem politiikkaa. Sitä juuri jolla ajetaan esim toriparkin rakentamista vaikka kansa sen tuomitsee. Vekan sukuhan pisneksineen sitä tarvitsee ja siksi sitä ajetaan kuin ”käärmettä pyssyyn” ja kaupungin laskuun.

  Paikallispolitiikan aakkosiin kuuluu tuntea plokipalstoillakin esiintyvien johtavien politikkojen ”lempinimet”, vai etkö muka halunnut tunnistaa Kari Ilkkalaa ”matkustajakodissa asuvaksi insinööriksi”. Nimen on tiettävästi antanut Leo ”Lexa” Leppänen ja osuuhan se paikalleen ja totta on.

  Kiinteistöyhtiö jota Kari asuu ja isännöi on entinen matkustajakoti, se siitä.

  Kun nyt otat etäyttä politiikkaan ja kokoomuksen paikallisiin voit löytää itsesi vuosien päästä sitoutumattomana jostai toisesta porukasta entistä viksummassa seurassa, jossa pöytäkirjatkin pysyy tallessa eikä katoa ”pittiavaruuteen” kuten entisellä hallintopäälliköllä (sos-kok-dem).

  Ihanaa kesää Sinulle ja poikkea torikahvilla, kohta se voi olla vain muisto kuten Lahdes parhaillaan.

 6. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Terve, susanna! Olet oikeassa. Tie päättämiseen menee vain politiikan kautta. Vaikutusvaltaa voi sentään harjoittaa, vaikkei itse olisikaan siinä leikissä mukana.
  Yksi tapa on vaikuttaa politiikkaan puolueen sisällä. Jos siellä kuitenkin edustaa hyvin pientä vähemmistöä, voi tehtävä muodostua aika vaivalloiseksi. Silloin on ehkä parempi yrittää liittyä yhteisöön, jossa jo ennestään on suuri joukko, joilla samat moraalikäsitteet kuin itsellä.
  Minä itse en täältä Ruotsista käsin voi paljon vaikuttaa Hämeenlinnan valtuuston voimasuhteisiin. Niinpä jatkan vain kirjoittelua oman arvomaailmani pohjalta.
  Minun mielestäni paras yhteistyö-koalitio, jos nyt sosialidemokraatit joskus ”järkiintyisivät”, voisi olla demareiden ja Keskustan yhteistyö.
  Mutta näissä olosuhteissa otan kyllä ”sossut” pois laskuista.
  Nyt vaan kritisoin poliitikkoja, puolueesta välittämättä, jos kovasti törppäilevät, ja taas päinvastoin, kehun niitä jotka ”kunnostautuvat”… jos aihetta on.
  Mukavaa kesää, Susanna… toivoo täältä siruetanoiden keskeltä, Tapani!

 7. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Voiko ”politiikan” kautta vaikuttaa, siinäpä kysymys?
  Tavallinen kaduntallaja voi vain siis äänestää ja ei edes tiedä miten tuo äänen saanut sitä käyttää.
  Jos siis äänestit kokoomuslaista luulit tietenkin että hän valtuustossa äänestää kokoomuslaista kaupunginjohtaja-ehdokasta, vaan kuinkas kävi ne äänestikin kaikki sosiaalidemokraattia.
  Valtakunnan politiikan tasollahan näitä pidetään toistensa miltei vastakohtina, miten lienee paikallistasolla.
  Voiko sisiaalidemokraattia äänestänyt luottaa jotta ei äänestänyt toriparkin puolustajaa?
  Näitä esimerkkejä voisi luetella vaikka kuinka, mutta mihin voi luottaa, kuka pitää sanansa?
  Kokonaiseen vaalikauteen, siis neljään vuoteen ei paikallistasolla löytynyt yhtään valtuutettua eikä etenkää lautakunnan jäsentä jonka ”toimenkuvaan” olis kuulunut vaimoni työsyrjinnän hoitaminen.
  Siis se on hoidettava taas ”ulkoparlamenttaarisin” keinoin ja jälki on sen mukaista.
  Hävetkää lammilaisvaltuutetut ja etenkin lasten ja nuorten lautakunnan lammilaisjäsenet, teillä oli jopa ”yliedustus” jotta voimaa olisi ollut vaan kun tahtoa ei ollut, valitettavasti?
  Olitte paikalla vaan ja ainoastaan keräämässä kokouspalkioita puoluejärjestöllenne ja itsellenne. Se on sitä ”demokratiaa”.

 8. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Juuri tuota tarkoitin, Erkki. Ei kannata nykyjään äänestää vain puolue-jäsenkirjan mukaan.
  Edustajia, jotka on valittu puolueista päättäviin elimiin, on pidettävä erikoisen tarkasti silmällä.
  Tavallisena ”kaduntallaaja-äänestäjänä” ei meillä todellakaan ole päätäntä-valtaa. Kutsutaanko sitä sitten välilliseksi demokratiaksi, vai miksi.
  Kyllä siinä on moni saanut tuntea itsensä petetyksi, kun äänestettyään omaa ”suosikkiaan”, onkin saanut nähdä, kuinka pian hän, valituksi tulemisen jälkeen, on tullut vallan sokaisemaksi.
  Hämeenlinna valtuustostakin on tästä varmaan löydettävissä lukuisia esimerkkejä.
  Lämpimiä kesäterveisiä! Tapanilta

Jätä kommentti

css.php