Ristiriitainen Ahvenisto

Suhteeni Ahveniston harjuun on kovin kaksijakoinen – syynä siellä kiemurteleva moottorirata. Olen kuunnellut radan meteliä moottorien äänineen ja kovaäänisine kuulutuksineen harjun toiselle puolelle, omalle kotipihalle. Olen kuunnellut samoja ääniä metsän siimeksestä enkä ole löytänyt mitään järkeä metelin ja kauniin luonnon yhdistelmässä. Vielä vähemmän olen löytänyt mitään yhteistä metelillä ja vieressä olevalla luonnonsuojelualueella.  

Kesäkuun alussa kävin tutustumassa toimintaan moottoriradan suolenkillä, jonka lammikosta aikaisemmin keväällä kuului huumaava sammakoiden kurnutus ja jossa joutsenpari kävi levähtämässä ’rauhassa. Ilman autoja tunnelma oli viikkoja sitten upea.

Autojen kanssa tunnelma oli erilainen. Äänekäs, todella äänekäs. Mietin, mihin sitä kaunista luontoa sen metelin keskelle tarvitaan? Tavallinen tallaaja ja metsän eläin joutuvat kumikin väistymään metelin ja autoille varatun alueen tieltä.

Josko jatkossa paikalla järjestettäisiinkin vain vähä-äänisiä kisoja? Sähköautoille, polkupyörille, rullaluistimille jne. Tai löytyisikö sinne jotain muuta kaupungin parhaan luonnon keskelle sopivaa toimintaa?

 Tänne tarkoittamani kuvat löytyvät toisesta blogistani: http://maailmaalinssinlapi.blogspot.fi/2013/06/suolampi-autoilla-ja-ilman.html, sillä tänne en kovasta puuhastalustani huolimatta saanut niitä lisättyä (kuten en tuota linkkiäkään nätisti, niinkuin aikomus oli…)

 

Yst. Susanna

11 kommenttia artikkeliin “Ristiriitainen Ahvenisto”
 1. Susanna sanoo:

  Useampi kommentti aiheeseen on tullut tuohon toiseen blogiini. Jostain kumman syystä kommentoijat tuntuvat kovasti kannattavan moottorirataa 😉

 2. Tapani Silvo sanoo:

  Moi, Susanna! Monilla miehillä (ainakin luulen, että miehistä on kyse) on niin köyhä tunne-maailma, ja kieroontunut käsitys siitä, mitä miehisyydellä tarkoitetaan.
  Mitä enemmän pörinää ja meteliä, sen parempi. Ajatuksesi äänettömien koneiden kanssa kilpailemisesta, ei varmaan näille tyypeille tyydytystä antaisi.
  Se metelihän heille on yhtä tärkeää, kuin koneen kiihtyvyyskin. Ajattele nyt, kun suoran alussa käännetään kaasukahvaa, moottori ulvoo, ja tukka suorana kiihdytetään kierroksia lähelle huippulukemia, sehän on heille melkein kuin täydellinen orgasmi.
  Vakavasti ottaen, en kyllä muista koska se moottorirata Ahvenistolle rakennettiin. Pienenä poikana olin siellä joskus isän kanssa katsomassa motocrossia. Mutta sitähän ajettiin maastoradalla, se ei siis oikeastaan ollut mikään ”moottorirata”. Nykyisin taitaa näyttää toisenlaiselta…
  Meteli sieltä on kuitenkin hermoja koettelevaa. Se kuuluu aina Tiiriön kauppakeskuksille asti. Sen olen joskus kesällä joutunut toteamaan.
  Onneksi on sentään Aulangon puisto. Sieltä vielä hiljaisuutta löytää. Aionkin esitellä sitä (kaikkien muiden nähtävyyksien lisäksi) tyttärelleni ja hänen poikakaverilleen, kun tulemme Suomeen 18.7. Lähtevät sitten sunnuntaina takaisin Ruotsiin. Itselläni on aikomus jättää paluumatka viikon 30. loppupuolelle.
  Ennätän siten sopeutua nauttimaan suomalaisesta tunnelmasta. Oikein isänmaallista ”hegemoniaa”…
  Lämmintä kesää! Tapani

 3. Tapani Silvo sanoo:

  Pieni korjaus tuohon edelliseen:
  Otan takaisin tuon alussa mainitsemani ”kieroontuneen käsityksen” miehisyydestä. Haluaisin korvata sen sanamuotoon ”suppea käsitys” miehisyydestä.
  Ilmiötä sinänsä en voi muuta kuin ihmetellä. Kun kaahailu ja metelöinti pysyiskin ainoastaan siellä moottoriradalla!
  Tapsa

  • Susanna sanoo:

   Aulangon puistometsässäkin on ollut autoilijoita (avoautolla), joiden radioiden iskelmämusiikki on kantanut ahdistavan kovaa uhkaavan laajalle alueelle. Melusaastetta sekin. 😉

 4. Emppu sanoo:

  Tervehdys!
  Pääskysiä varmempi kesän merkki on tämä vuodesta toiseen toistuva valitus moottoriradasta. Tämä kinastelu asiasta on vaan niin passé. En mäkään pidä homejuustosta, suorastaan vihaan sitä, mutta sallin muiden sitä syövän, enkä vaadi sille kieltoa. Joku tykkää moottoriurheilusta ja -radasta, joka on ollut sijoillaan 60-luvulta. That’s it 🙂

  • Susanna sanoo:

   Myöhäinen tervehdys, Emppu

   Olen asunut Hämeenlinnassa jo 19 vuotta. Tämä oli ensimmäinen kannanottoni moottorirataan. Harjun toisella puolella asuvana tämä oli ehkä kohtuullista ja siedettävää 😉

 5. Tapani Silvo sanoo:

  Pääskysetkin ovat saaneet ensipesueensa jo valmiiksi. Täällä se tapahtui noin viikko sitten. Kyllä oli vilinää ja viserrystä taivaalla, kun haarapääsky-poikueet ”ilmassa leikkiä löivät”.
  Nyt ovat jo ”ahkerimmat” vanhemmat alkaneet uuden sukupolven tulon valmistelut.
  Useat haarapääskythän (talitiaisten tapaan) saavat vielä uuden katraan valmiiksi, ennen syysmuuttoa.
  Niin se kesä väistämättömästi kallistuu loppuaan kohti…
  Terv! Tapsa

 6. keke sanoo:

  Hei Susanna !
  Vähän historiaa Ahveniston moottoriradan toiminnan aiheuttamasta metelistä.
  Ratahan rakennettiin kuuskytluvun puolivälin paikkeilla. Käyttöönoton jälkeen alkoi heti melkoinen polemiikki autojen aiheuttamasta metelistä rataa kiertäessään. 80 luvulla päätettiin tehdä puolueeton mittaus moottoriradan aiheuttamasta metelistä. Metelistä oli tullut valituksia harjun länsipuolelta eli Vuorentaan puolelta. Mittaajaksi valitsivat luotettavan VTT:n. Kävi niin että Ahveniston ajopäivänä Vuorentaan vanhainkodin pihalla linnunlaulu oli voimakkaampaa kuin Ahveniston rataa kiertävien autojen aiheuttama meteli. Toisaalta olen perheeni kanssa asunut radan valmistumisen jälkeen Rinkelinmäen tornitalossa kymmenkunta vuotta jossa parvekkeemme oli puistoon eli myös moottoriradalle päin. Emme kokeneet minkäänlaista poikkeavuutta moottoriradan melutasossa verrattuna Poltinahontien normaaliin liikennemeluun ! Muutimme Rinkelinmäeltä pois koska asunto kävi perheellemme pieneksi. Eli moottoriradan melu ei häiritse, jos yleensä häiritseekään, muuhun suuntaan kuin Tiiriön / Ojoisten pelloille päin. Eli sillälailla !

  • Minä asun harjun toisella puolella. Eikä se meteli minua kovasti häiritse. Mielessäni ovat kuitenkin ne kaikki eläimet, jotka voisivat nauttia luonnosuojelualueen rauhasta, jota siellä nyt ei ole. Luonnonsuojelualueen ja moottoriradan yhdistelmää minä karsastan.

 7. Make sanoo:

  Kun radalle olen käynyt niin eipä ne eläimet näytä yhtään häiriintyneiltä vaikka formulat ohi ajaakin. Mutta sä näköjään tiedät mitä eläimet ajattelee… Oletko animal whisper?

 8. Tapani Silvo sanoo:

  Ehkäpä Susanna tarkoittaa, että nämä kaksi asiaa eivät ole soinnussa toisiinsa?! Kaksi äärimmäisyyttä…
  Esimerkiksi lintujen laulu jää sen massiivisen moottori-jylinän alle, joka moottoriradalta aika-ajoin lähiympäristöön levittäytyy.
  Sinänsähän ovat luontokappaleet sopeutuvaisia uusia ilmiöitä kohtaan. Mieleeni tulevat tässä city-kanit, pulut ja varpuset ovat yleisiä keskellä kaupunkeja.
  Ristiriitahan on siinä, että jos Ahvenisto käsitetään luonto-virkistys alueeksi, on nauttiminen luonnon rauhasta hyvin vaikeaa sen melu-maton alla, jolla moottorirata alueen peittää.
  Mutta onhan toki Aulangon puisto hyvänä vaihtoehtona…
  Tapsa

Jätä kommentti

css.php