Eri mieltä Donnerin kanssa

Jörn Donner paheksuu Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan kollegoidensa tapaa ”näplätä” matkapuhelimia ja iPadejaan täysistunnon aikana. Käytös on Donnerin mielestä loukkaavaa ja hänen mielestään olisi parempi, että edustajat poistuisivat istuntosalista kokonaan, kuten hän itse tekee, jos asia ei ole riittävän kiinnostavaa.

Jörn Donner ei ole harmistuksensa kanssa yksin. Hänen ikäluokassaan (ja jopa nuoremmissa) on yllättävän monia, jotka eivät sisäistä kaikkia teknologian kehityksen vahvoja puolia. Erilaiselle (nuorempien) käytökselle on helppo olla suvaitsematon ja tuomita se. Tiedän jopa työyhteisöjä, joissa kokouksiin ei voi tuoda omaa kannettavaa tietokonetta ja käyttää sitä…

1) Uusi sukupolvi on kasvanut tekemään montaa asiaa yhtäaikaa. Jos yksi asia ei vie kaikkea ajattelukapasiteettia, on ihan kätevää purkaa ylijäävä kapasiteetti johonkin muuhun hyödylliseen. Tällainenhan ei ole ennen ollut juurikaan mahdollista. Tämä on erilaista, mutta en keksi siitä mitään pahaa.

2) ”Näpläämisellä” voi samaan aikaan esim. googlettaa lisää taustatietoa käsiteltävästä asiasta tai kysyä omalta verkostoltaan somessa lisätietoa, jolla kokoukseen saadaan sitten kummasti lisää puhtia. Erilaista kuin ennen vanhaan, mutta en keksi tästäkään mitään moitittavaa.

3) Muistiinpanojen tekeminen suoraan koneelle ei ole ainakaan ajan tuhlausta. Muistiinpanojen tekemisen ensin paperille ja sieltä samojen tietojen naputtelu myöhemmin tiedostoon on jo paljon lähempänä ajan ja voimavarojen tuhlaamista. Siis minun mielestäni.

4) Vaikken olekaan uutta sukupolvea, olen ollut ’multitaskaaja’, monitekijä, koko ikäni. Se on auttanut minua keskittymään paremmin. Jos vireillä oleva asia on riittävän intensiivistä, vauhdikasta, monipuolista ja mukaansa tempaavaa, muita sivutehtäviä ei tarvita. Mutta peruspalaveri ei tavallisesti ole sellainen. Vai?

Itse en ymmärrä, että epämääräisten kuvioiden piirtely muistiinpanosivut täyteen olisi mitenkään parempi vaihtoehto kuin taustatiedon selaaminen palaverin lomassa. Joku ehkä joskus valistaa minua tästä. Kun jonkun pää tarvitsee laajakaistan täydeltä tavaraa koko ajan, miksi kaikkien pitää yhdenmukaisuuden nimissä puristautua höyryjunataajuudelle siipirikkoisen kirjekyyhkyn kanssa?

Lisäksi veronmaksajana arvostan kovasti sitä, että äänestämäni edustaja istuu istuntosalissa kuuntelemassa puheita ja debattia vaikka samanaikaisesti täyttääkin tiedonhaluaan ja vuorovaikutusvelvoitettaan äänestäjiin päin pienellä aivolohkon osalla. Istuntosalista poistuminen osoittaa ylimielisyyttä, jos kyse on vain ’vähemmän tärkeästä’ asiasta, eikä ajan jakamisesta mahdottoman aikatauluyhtälön kanssa.

Näpelöikää siis vapaasti, hyvät kansanedustajat. Niin kauan kuin näpelöintinne edistää mielestänne työtänne, luotan teihin. Jos aika kuluu sopimattomiin tekstiviesteihin, asia onkin ihan toinen.

8 kommenttia artikkeliin “Eri mieltä Donnerin kanssa”
 1. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Susa!
  Minusta se on keskittymiskyvyn puutetta tai oikeastaan addikti, ettei kykene olemaan läsnä siinä tilanteessa tai tilaisuudessa, missä sattuu olemaan.
  Olen kahviloissa joskus huomannut, että kaverukset ovat sopineet tapaamisen, ja asioista keskustelemisen sijaan kumpikin näprää laitettaan. Outoa touhua.
  Virkkaaminen ja kutominen ovat hyödyllistä näpräämistä, sillä silloin ajatukset pysyvät esitettävässä asiassa.
  Niin kuin viimeisessä lauseessa kirjoitat, joillekin tekstiviestit (Kanerva) ja twiitit (Stubb) ovat sairaus.
  Jenkit kumoon t. Hessu K.

 2. avatar Susanna sanoo:

  Hei Hessu!

  Joissakin tapauksissa olet varmasti hyvinkin oikeassa, mutta luulen, että meitä on kovin moneksi. Olisi kiva kuulla kolmikymppisten menestyjien näkemyksiä asiaan. Luulen, ettemme ymmärrä kaikkea uudesta sukupolvesta, vaan teemme kovin helposti ikäryhmämme näköisiä yleistyksiä, jotka saattavat kuulostaa jopa suvaitsemattomilta.

  Paljonhan on kiinni siitäkin, mitä multitaskingilla tekee: syventyykö samalla käsiteltävään aiheeseen ja hakee taustatietoa, purkaako ylimääräistä energiaansa johonkin, viihdyttääkö itseään kun ei jaksa olla henkisesti paikalla, tekeekö hitaan tahdin aikana jotain muita vain vähän ajattelua tarvitsevia asioita alta pois jne.

  Silti olen sitä mieltä, että paikalla oleminen edes osittain henkisesti on parempaa äänestäjien kunnioittamista kuin poistuminen paikalta pelkästään oman tylsistymisen vuoksi.

  Yst. Susanna

 3. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kyllä näin sivusta seuraajana vaikuttaa siltä, että se älypuhelimen ”räplääminen” on mennyt liiallisuuksiin. Epäilen (en tiedä) että tiedon hakeminen y.m.s. kyseisen laitteen välityksellä, juuri siihen tilaisuuteen on aika vähäistä.
  Susanna! On olemassa, näiden kahden mainitsemasi vaihtoehdon lisäksi, vielä kolmaskin. Pysyminen paikalla, ja keskittäytyminen ajankohtaiseen tilanteeseen. Ja kännykkä kiinni! Kaikkien ei tarvitse seurata Tapio Vekan huonoa esimerkkiä.
  Yhdyn täydellisesti Heikki Koskelan mielipiteeseen!
  Tapsa

  • avatar Susanna sanoo:

   Hei Tapsa!

   Voisi melkein luulla, että sinun mielestäsi on vain yksi ainoa tapa toimia oikein. Tämä on tietenkin ihan väärä tulkinta. Historia on osoittanut, että ihmisten varma tieto vanhenee aina. Mietitäänpä vaikka lääketiedettä. Tai teknologiaa. Myytti ja mahdoton on monesti noussut arkitodellisuudeksi. Ollaanpa siis avoimia muutosten suhteen 🙂

   Erilaisuuden kohtaaminen ja hyväksyminen on ollut aina vaikeaa. Jos haluamme menestyä, emme pakota kaikkia samaan lokeroon ja muottiin, vaan hyväksymme toistemme erilaisuudet ja etsimme niistä jopa vahvuuksia.

   Jäämmekö poteroihin puolustamaan vanhoja uskomuksia vai etsimmekö vahvuuksistamme uusia mahdollisuuksia? Valinta on meidän 🙂

   Yst. Susanna

 4. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Ehtoot vaa Susannu ja toisekki

  Kauhiast määki ole ihmetelly noit räplääjii. Kaks kertta tommone räplääjä olis kävelly mua päi elle olis viime hetkel väistäny ko itekki oli vähä muis ”sfääreis”.
  Kauhul mää ajattele et joku karuylittäjä jää autoal ja pahast fyysisest viäl vammautuu ja aiheutta yhteiskunnal paljo menoi sanos
  Aarno Jii

 5. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Hyvä Susanna! Kuulun ehdottomasti ”fani-klubiisi”! Erikoisesti sen jälkeen, kun rupesit ottamaan etäisyyttä puoluepolitiikkaan, ja aloit ajatella suurempia ajatuksia.
  Sinulla on kadehdittava kyky suhtautua positiivisella mielellä useisiin nykyajan ilmiöihin.
  Meikäläisen ajatukset ovat ehkä hieman ”sammaloituneita”, mutta joitakin elämän-arvoja on aikaisesta kasvatuksesta jäänyt mieleeni. Sellaisiin kuuluu m.m. käyttäytymis-ohjeet, jotka jo melkein lapsena opittiin.
  Otetaan vaikka esimerkiksi meidän molempien tuntemat Hämeenlinnan valtuuston kokoukset.
  Mielestäni on kunnioituksen puutetta, jos ei huomioda kohteliaasti puheenvuoron pitäjää, arvostetulla tavalla. Sen sijaan, että istutaan poissaolevan näköisenä, omassa kuplassaan, kyyristyneenä digi-näyttölaitteensa ylle.
  Tiedän, että ihmisten välillä on eroavaisuuksia siinä mielessä, että joillakin on helpompaa syventyä useampaan asiaan saman-aikaisesti. Erikoisesti sanotaan yleisesti, että se on helpompaa naisille, kuin miehille.
  Mutta onhan se kyllä niinkin, että ihminen luulee sitä, mitä haluaa luulla. Olen joskus kuullut tai lukenut väittämän, että noin 80 – 90 prosenttia autoilijoista on sitä mieltä, että he ajavat autoa keskiverto-autoilijaa paremmin.
  En tiedä, onko väitteessä mitään perää, mutta voisin hyvinkin ajatella näin olevan. Luulen, että tämä 80 – 90:n prosentin joukko on myöskin sitä mieltä, että kännykän käyttö ajon yhteydessä, ei vähennä lainkaan heidän huomio- tai reaktio-kykyään liikenteessä.
  Tieteelliset tutkimukset kuitenkin osoittavat aivan muuta.
  Minkäänlaista vertailu-arvoa en omasta elämästäni voi antaa. Luulen, että oma ajatusmaailmani on aika neliskanttinen. Olen huomannut, että Sinusta Susanna poiketen, pystyn täysillä keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan.
  Huomasin sen m.m. kunnellessani Sotshi-lähetystä, ja yritin samaan aikaan kirjoittaa eimerkiksi jotain blogi-kommenttia. Kun siinä kirjoittaessani keräilin ajatuksiani, mietiskelin sopivia sanamuotoja y. m, huomasinkin etten ollut kuullut lainkaan radio-lähetystä! Vaikka olis tullut kiekkomaali sillä aikaa…
  Näin se on! Tasan ei käy luonnon lahjatkaan (onnenlahjojen ohella)…
  Kevättä Sinulle, Susanna!
  Tapani

 6. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Kohta kaks
  Mää ole huamannu et pubeis piretä tasokkait tiatokilpailui ja osalistuja/osallistujaporukat keräävät G:lta sallitun ajn puitteissa lisää tietoa joka o mun miälestän iha oikke totes
  Aarno Jii

Jätä kommentti

css.php