Kamala kesäaika tulee taas…

Kesäaikaan siirtyminen on aamutorkulle traumaattinen paikka. Sopeutuminen vieläkin aikaisempaan heräämisrytmiin syö naista ja miestä jopa viikkoja. Vastaavasti talviaikaan siirtyminen kolhii montaa niistä, joille kesäaikaan siirtyminen sujuu vielä ongelmitta. Mutta se kesäaika on ovella taas ihan kohta…

Yhtenä perusteena kesäaikaan siirtymiselle on ollut päivän pidentäminen ja valaisutarpeen vähentäminen. Meillä alkaa jo nyt olla valoisaa aamusta iltaan ja homma senkun pahenee – eikun siis paranee. Mistä ihmeen päästä sitä päivää oikein tarvitsee valostuttaa? Keski-Euroopassa tilanne on varmaan toinen, mutta mihin me tarvitsemme lisää kesävaloa?

Toinen argumentti kesäajan puolesta on ollut kansainvälinen, globaali maailmamme. Olemme tunnin edelle Keski-Eurooppaa ja kaksi tuntia Iso-Britanniaa. Mitä etua siitä oikein on? Jos emme siirtyisi kesäaikaan, olisimme melkein puoli vuotta samassa ajassa Keski-Euroopan kanssa. Mitä haittaa siitä olisi?

Kannatan itse mieluummin erillisiä kesäaikatauluja, jos niitä tarvitaan liikenteen sujumista varten. Kesäaikaa en ymmärrä ollenkaan – kuulunhan noihin säälittäviin aamutorkkuihin, joiden biologinen kello sekoaa vähintään kahdeksi viikoksi muutoksesta joka kevät.

Kun Venetsiakin järjestää kansaäänestyksen siitä, voisivatko he irtautua Italiasta, voisimmeko mekin (montaa muutakin peesaten) järjestää äänestyksen siitä, halutaanko kesäaikaan ihan aikuisten oikeasti siirtyä? Vai löytyisikö jostain ymmärrystä ja tahtoa asialle ilman äänestystäkin? Mitä ihmettä se kesäaika oikein hyödyttää? Inhimillisiä haittoja on lohduttoman paljon.

40 kommenttia artikkeliin “Kamala kesäaika tulee taas…”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Otsikosta ajattelin huolesi liittyvän kesä-ajan tuomaan bikinikauteen.
  Olen itse samaan pohtinut ja viisaalta serkultanikin asiaa kysyin. Hän vastasi Helsingin yliopiston eläkeläis- professorin varmuudella kaiken alkaneen Amerikoista vuonna -42 kun työajalle piti saada luonnonvaloa mahdollisimmman paljon kun sotateollisuus vei sähkö- ja muun energian.
  Kysymys on siis pula-ajan ilmiö, siis elämme edelleen pula-aikaa.
  Itse olen pohtinut tämän johtuvan vain siitä jotta meidät opetetaan kaikkiin järjettömyyksiin vain alistumaan jotka ylhäältä annetaan.

  • Susanna sanoo:

   Hei Erkki

   Ymmärrän tavallaan mielleyhtymäsi – kesä ja bikinit – miesihmisellä oikein ymmärrettävä ajatusketju. Ja sitten toisaalta en ymmärrä – minä kirjoittamassa bikiniasioita – enpä muista tämänkaltaisia aiheita ennenkään pyöritelleeni 😉

   Meillä Suomessa kesäaika ei helpota energiataloutta, en ainakaan ymmärrä miten. Ihan kiva olisi kuulla tai lukea perusteelliset ja ajantasaiset argumentit kesäajan käytölle nykyisessä Suomessa…

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Ei huolta kun on eläkkeellä, Auton kellokin on niin vaikea rukata, että siinä on sama aika aina. Tunti sinne tai tänne on aika pieni asia tässä maailmankaikkeudessa. Muuten tämä aikakikkailu on aika hölmöä. Mutta siitähän ovat päättäneet itseäni paljon viisaammat.

  • kuningasjätkä sanoo:

   Ajatelkaas vaikka merimiehiä, jotka seilaa laivalla vaikkapa ameriikan ja euroopan väliä. Matka kertää noin 10 päivää suuntaansa ja jokaikinen päivä siirretään kelloa tunnilla taaksepäin mennessä ja takaisin tullessa eteenpäin niin ikään tunnilla/vrk. Kuinka siihen voi tottua kun, jotkut ei totusiihen että pari kertaa vuodessa siirretään.
   Itsekin olen ollut laivassa muutamia vuosia, ja aivan hyvin kellon siftaamiseen tottui.

   Kun itse siirrän kelloja, kesäaikaan , niin teen sen jo aikaisin edellisenä iltana ja menen sitten nukkumaan kellon mukaan, oikeasti tuntia aiemmin ja herään aamulla aivan normaaliaikaan puoli kuudelta.
   Siinä se yksinkertaisuudessan on. Ei mitään aikaero-ongelmia!

   Jotkut on vaan niin herkkänahkaisia, ettei mitään tavalliseen rytmiin poikkeavaa kestä?

  • Tunti on pieni asia maailmankaikkeudessa, mutta suuri pienen ihmisen vuorokaudessa. En ole niinkään varma niiden päättäjien viisaudesta…

   • kuningasjätkä sanoo:

    Ei siinä mitään huumoria ole. Totta joka sana, laivat kulkee merellä n viisisataa kilometriä vuorokaudessa, Jenkkilään on matkaa merta pitkin n. 5000 km. Sanotaan nyt vaikka Inkoosta Miamiin. matkaan siis tosiaankin menee kymmenen päivää(10 vrk yhtäsoittoo) kymmenen päivän reissulla lännen suuntaan käännetään kellonaikaa taaksepäin joka toinen päivä (niin se oli kuitenkin)yksi tunti. Takasin tullessa samoin, mutta eteenpäin.

    Ja jos sä nukut yössä kahdeksan tuntia niin kun menet illalla nukkumaan kymmeneltä ja heräät kuudelta, niin siinähän se on. Jos sitten menetkin nukkumaan yhtenä iltana jo yhdeksältä, ja heräät kellon mukaan kuudelta, niin mitäs aikaeroväsymystä siinä tulee, nukuithan juuri sen kahdeksan tuntia jälleen.
    Vaikka niitä kelloja noin periaatteessa rukataan aamuyöstä kolmen aikaan, ei se sitä tarkoita että pitää valvoa aamu kolmeen asti ja sitten vasta kääntää.

    Voi sen tehdä illallakin, juuri nukkumaan mennessänsä!

    Ja tuosta vuorotyöstä sen verran, että laivalla tehtiin kuusivuorotyötä, systeemillä 4 tuntia töitä ja 8 tuntia vapaata joka ikinen päivä jopa kuukausitolkulla , eli siis työpäivälle tuli mittaa kuitenkin se kahdeksan tuntia, no tosin työmatkat olivat maksimissaan 500 metriä, eli siis lähes tuumasta toimeen, saattoi olla lyhempikin matka bunkasta konehuoneeseen..

    Mutta kaikkeenhan ihminen tottuu kun totuttelee, vaikka pitämään jääpuikkoa pyllyssään, aikansa kun pitää, niin ei enää voi olla ilman..

    • Kyllä minä tekstiäsi sinänsä uskon. Toivoin vain, että tuo asenteesi olisi ollut huumoria. Olin sitten väärässä.

    • Tarkennan vielä sen verran, että suvaitsen melkein kaikkea muuta paitsi suvaitsemattomuutta. Uskon, että ihmisten erilaisuus on meille rikkautta. Yhden näkökulman heikkous on usein toisen näkökulman vahvuutta. Lyttäämistä on maailmassa aivan liikaa. Se ensimmäisen kiven heittäköön…

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tein työelämän viimeiset 23 vuotta keskeytymätöntä 3-vuorotyötä. Siinä meni sekaisin arjet ja pyhän, ei ollut perhejouluja ei juhannuksia yms. Yksi tunti ei todellakaan merkinnyt mitään, koska työvuoro matkoineen oli muutenkin yleensä 9-10 tuntia jopa enemmän.

  • Susanna sanoo:

   Ei kuulosta helpolta elämältä. Vuorotyö on ihan oma taiteen lajinsa. Tässä iässä voisi olla aika hidasta opettaa kroppaansa ja päätänsä sellaiseen rytmittelyyn, ainakin meikäläisen vähemmän vahvoilla unen lahjoilla…

 4. Susanna sanoo:

  Tässä voidaan paljonkin keskustella ihmisten sietokyvystä ja mihin kaikkeen sen pitäisi riittää. Toinen puoli asiassa on se, MIKSI ihmeessä kesäaikaan siirtyminen? Mitkä ovat ne hyödyt, jotka ovat haittoja suuremmat?

 5. Tapani Silvo sanoo:

  Tervehdys Susanna!
  Tuntuisi uskomattomalta, jos joku pystyisi kertomaan, mitä hyötyä tästä kaksi kertaa vuodessa tehtävässä kellon viisareiden siirrosta muka on?
  Aika kuluu tasaiseen tapaan. Ihminen on keksinyt kellon. Mikä älytön keksintö liikutella kellon viisareita edestakaisin, kun itse ajassa ei mikään muutu!
  Tapani

 6. Lauri Kivimäki sanoo:

  No siitä olen samaa mieltä että onko kellonsiirtelystä mitään hyötyä, tavalliselle tallaajalle ilmeisesti ei mitään. Kansanvälisestä liike-elämästä en tiedä, mutta onhan toisaalta maiden väliset aika-erot, joten kantaako sekään peruste. Tiedä häntä?

 7. Kari Ilkkala sanoo:

  Moi,

  kellonsiirtely saa hieman taustaa sen englanninkielisestä nimestä ”Daylight saving time”.

  Eli jo 1800-luvun lopulla esitellyn idean (tuolloin ehdotettiin kahden tunnin siirtoa) varsinainen pihvi on lisätä päivänvalon määrää työajan jälkeen. Plussia ja miinuksia on sitten loputtomasti.

  Suuri osa systeemiä joskus käyttäneistä on luopunut siitä. Pääasialliset käyttäjät maanosina tänä päivänä ovat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka. Australiassa osassa on käytössä, osassa ei, USA:ssa ja Kanadassa on osavaltioita ja provinsseja jotka eivät käytä, vaikka muu maa käyttää.

  ”Kun menninkäinen yksin tallustaa,
  Hän miettii miksi toinen täällä valon lapsi on
  Ja toinen yötä rakastaa.”

  • Hienoa taustatyötä, Kari!
   Sinä jaksat aina selvittää asioiden taustat 🙂

  • Aarno Järvinen sanoo:

   Aprillihuament Kari
   Lopetit hianosti eli mun lemppari karaookkebiisii ”Päivänsäde ja Menninkäinen”. Melkiste ain ku menen pubi nii tää o ohjelmas. Emmääkyl Tapsal pärjä mut enhämmä ain kilpailekka totes
   Arska

 8. Markku Räsänen sanoo:

  Pistit sitten bannit, kun et kestä kritiikkiä? Kukahan se nyt sitten se suvaitsematon olikaan?

  En oo pruukannut anteeksipyydellä mielipiteitäni, enkä tee sitä nytkään.

  Mutta toteanpahan vaan, että:

  Mä oon sitten varmaan jotenkin erilainen, ja siis aivan poikkeava tyyppi, kun mua ei kellon sitfaus haittaa pätkän vertaa.

  Kotonakin joskus kun sanon emännälle, että olenkohan mä jotenkin vähän hullu, niin muija kuittaa heti takaisin : ” Ai miten niin vähän.?.”

  No ei siinä mitään yksilöistähän maailma koostuu, jotkut voi pahoin milloin mistäkin jutusta toisia taas ei haittaa mikään. Minä nyt vaan satun olemaan tälläinen, en voi sille mitään, enkä oikeastaan haluakaan ..

  Minä vain kerroin mielipiteeni asista, ei sen kummempaa, ei ollut ketään tarkoitus lytätä tai alistaa, tai olla suvaitsematon!

  Markku Räsänen
  kuningasjätkä
  Hartola

  • En ole koskenut blogini asetuksiin millään muotoa, vielä vähemmän olen tehnyt mitään sinuun henkilökohtaisesti liittyvää. Pahoittelen, jos kommenttiesi julkaisemisessa on ollut jotain häikkää. Ihan aikuisten oikeasti, jos jotain kommenttejasi on jäänyt johonkin matkalle, niin niitä ei löydy täältä minunkaan päästäni. Johonkin muualle ovat sitten kadonneet.

   Juu, kritiikin vastaanottaminen ei ole kaikkein vahvin puoleni. Siinä olet ihan oikeassa. Mutta kaikenlaisia kritiikinilmaisuja olen näissä omissa blogeissani jaksanut ottaa vastaankin. Yhden kerran olen polttanut käämini ja silloin tyhjensin ja paketoin blogini pitemmäksi ajaksi pois käytöstä 😉 (hiljaisen naisen vastaisku… ;-)) Blogilla oli silloin eri nimi kuin nyt.

   Niinkuin tuonne sinunkin blogiisi vastasin, pidän tätä blogiani omana reviirinäni, jossa voin esitellä omia periaatteitani melkoisen vapaalla kädellä. Se, etten suvaitse suvaitsemattomuutta, on vanha juttu, jota toistelen säännöllisesti. Sillä on tekemistä vain ja ainoastaan minun kanssani, ei kenenkään muun kanssa. Kirjoitustaitoni riittää siihen, että osaan muotoilla henkilöäkin koskevan lauseen, jos minulla on jotain sellaista, jota haluan esittää. Voit tarkistaa tuolta Ilkkalan Karin kommentin vastauksesta, miten käytän persoonamuotoja 😉

   Pahoittelen, jos olen jotenkin aiheuttanut ikäviä käsityksiä. Minulla ei ole vielä muita mielipiteitä sinusta kuin että olet selvästi kovin erilainen kuin minä. Siksi en aina tiedä, miten sinulle vastaisin.

   Parempaa viikonlopun jatkoa,
   ystävällisin terveisin,
   Susanna

 9. Vielä sen verran kommenttia, että Susanna Hietanen EI ole ollut kok enää johonkin aikaan. Eikä ole myöskään mukana politiikassa. Ilmaisen itseäni siis vain ja ainoastaan yksityisajattelijana. Kokoomuksella ei ole mitään tekemistä minun sanojeni tai tekojeni kanssa. Ja vastaavasti sama toisin päin 😉

 10. Tapani Silvo sanoo:

  Mukavaa sunnuntaita!
  En tiedä, miten ennen selvittiin? Siis ennenkuin tämä ”kesäaika-päätös” tuli voimaan.
  Voihan olla, että tämä systeemi on paras kompromissi eri mielipiteiden välille.
  Itselläni kun vaan on sellainen suoraviivainen ajattelutapa, tuottaa vaikeuksia ymmärtää toimenpiteen järkevyyttä.
  Päivähän ei mitenkää pitene, tai lyhene, siirrettäessä kellon viisareita! Jokainenhan voi itse päättää, meneekö pehkuihin tuntia aikaisemmin, vai myöhemmin.
  Tapsa

 11. katriina ahtiainen sanoo:

  ”No nyt mie romahan…”

  Tässä sen nyt näkee, miten maailmassa syntyy erimielisyyksiä; pahaa.

  Luin Susannan kirjoituksen ”Kamalaan kesäaikaan…” siirtymisestä
  lähinnä hauskana kannanottona.
  Minäkin olen kauhistellut mielessäni, miten lapsiraukkoja riuhdotaan viiden kuuden välillä
  lämpimistä sängyistään kouluihin ja päiväkoteihin.

  Tapsan kanssa olen sataprosenttisesti samaa mieltä, että Susanna kirjoituksillansa on
  ollut harvinaista herkkua näillä sivuilla.
  Kiitos Susannalle!

  Kati Ahtiainen

  • Susanna sanoo:

   Kiitos, Kati 🙂

   Onkohan sellaista vaaratonta postausaihetta olemassakaan?
   Jos on, niin minä en sitä ainakaan minun tuurillani löydä 😉

   Jatketaan siis näin…

 12. Susanna sanoo:

  Ilta-Sanomissa kirjoitetaan minua paremmin kesäajan haasteista. Suosittelen vilkaisemaan 🙂
  http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/art-1288668758184.html

  • kuningasjätkä sanoo:

   Sori vaan että taas tunkeudun sun leluillas leikkimään, mutta on ihan pakko ..

   No mä olen sitten ihan oikeasti varmaankin todella poikkeava tyyppi?
   Kun joskus käy niin, että menen aamuyöllä kolmeltakin vasta pehkuihin, yleensä silloin kun olen äijjäviikolla omissa oloissani ja herään aamulla tarvittaessa vaikka viideltä ylös, eikä väsytä pätkääkään.
   Kolme kuppia kahvia naamariin ja menox sanoi annie lenox, ja niillä eväillä mennään iltapäivälle viiteenkin ennenkuin on aika tankata..
   Vaikka mä olenkin eläkkeellä, niin mulla on paljon puuhaa päivänmittaan. Periaate on että jokaisena päivänä pitää saada aikaan jotain jos en niin tee ihan varmasti sairastun oikeasti.

   (( äijjäviikko: l. Ajanjakso jolloin puuhastelen omalla äijäkämpälläni kaikenlaisten härveleiden kimpussa, sinä aikana jolloin puolisoni hoitelee omia toimiaan toisella puolella suomea työelämän palveluksessa. Kun pienellä eläkkeellä ei ostella kaikenlaisia tarpeellisia juttuja, niin ne tehdään itse metallista, puusta tai ihan mistä vaan.. Oivallista terapiaa jolla säästyy rahaa muuhun tärkeämpään… No tosin meillä se on sukuvika, että mitä ei ole varaa ostaa tai mitä ei kaupasta saa, se tehdään itse, on aina tehty niin .))

   Ajansiirtoongelmaisia on siis paljon, minä tunnen olevan poikkeus, sillä en missään ole nähnyt ketään muuta joille tunti sinne tai tänne merkitsisi mitään.

   Minkä minä sille mahtaisin, olisiko olemassa jonkinlaista homogenointilääkettä siihen, että minustakin voisi tulla normaali?

   • Susanna sanoo:

    Hei

    Vastaan kahdessa osassa.

    Ensin tähän sinun hiekkalaatikkoosi: Minulla ei ole hiekkalaatikkoja. Enkä ole sulkenut missään vaiheessa sulkenut sinua blogistani, enkä viivyttänyt tahallisesti kommenttiesi julkaisemista. En leiki hiekkalaatikoilla ja koen politiikasta pois jättäytyneenä / jätettynä nykyisenä yksityishenkilönä minuun liittyvät perusteettomat väitteet ja muun ruotimiseni kohtuuttomana.

    Palaan heti sopivan hetken tullen asiaan enemmän.

    Yst. Susanna

   • Susanna sanoo:

    Siihen, kuka on poikkeava ja kuka muka normaali, en ryhdy edes ottamaan kantaa. Erilaisuus on rikkautta niin kauan, kun se ei vahingoita ketään.

    Joku on väsynyt aamulla, herää mihin aikaan tahansa ja toinen on ensimmäisestä silmänaukaisemisesta virkeä kuin peipponen. Kai kunkin pitäisi ottaa ilo irti siitä, mitä on lahjaksi saanut. Olisin minäkin niin mielelläni aamuvirkku ja heti hereillä. Mutta vuosien, vuosien treaanaus ei ole hionut minua vielä kaipaamaani suuntaan. Nauti sinä vain rauhassa omista vahvuuksistasi 🙂

    Matematiikassa, algebrassa, ’normaali ryhmä’ on sellainen, joka oikeastaan on tavattoman harvinainen. Pätisikö sama myös ihmisiin? Mistä sen normaalin määritelmän edes löytäisi? Toinen vaihtoehto olisi olla keskiverto – kuka ihme sitä nyt haluaisi? 😉

    Palaan vielä siihen alkuperäiseen ajatukseeni: Jos puolet porukasta oireilee (oli se sitten normaalia tai ei) kesäajasta niin, että siitä on haittaa ja kustannuksia, niin mitkä ovat ne hyödyt, minkä vuoksi niin monen tulee kärsiä?

    Parempaa päivän jatkoa 🙂

  • Pimu sanoo:

   Itse ainakin olen huomannut illanvirkkuna, että ihan pelkästään päivän pidentyminen aiheuttaa uniongelmia, jotka korjaantuu sitten taas syksyllä. Eli epäilen, että lyhyet kesäyöt on se varsinainen ongelma eikä niinkään se, että joutuu heräämään tuntia aikaisemmin.

   • Susanna sanoo:

    Niin, voihan se olla siinäkin se syy. Luuletko, että samat yökukkuilut jatkuisivat, vaikka kesäajasta luovuttaisiin? Minä ainakin suostuisin kokeilemaan yhden kesän verran 😉

 13. Tapani Silvo sanoo:

  Morjens, Susanna! Radio Hämeen aamulähetyksen (28.3.) juontajakin Mikael juntunen heitti näköikkunassa aika pinnallisen kysymyksen:

  ”07:59 -mikael-: Miksi pitäisi? Onko se yksi valoisa tunti lisää ihan turha? Aiheuttaako kesäaikaan siirtyminen heräämisongelmia eli rytmi hukassa?”

  Yksi valoisa tunti muka lisää…pyh! Oli ”pakko” lähettää pieni huomio:

  ”11:09 Silvon Tapsa: Vielä kerran: Kesäaikaan siirtyminen on suorastaan idioottimaista! Ei tule yhtään valoisaa tuntia lisää, vaikka kuinka kellon viisareita pyörittelisit!”

  Tähän vastakommenttiin kiteytyy kyllä oma käsitykseni!
  Nyt on kyllä valoisaa. Ilman herätyskelloakin herään aamuisin jo kello kuuden maissa.
  Samaa valoisuutta Sinulle!
  Tapsa

 14. Aarno Järvinen sanoo:

  Aprillihuament te kaik ihana ihmise
  Mul o iha yks lysti kuipäi niit kelloi siirretä. Mun kello (t) siirty aftamat (myäs korvievälis oleva kovalevy) ja mää nuku sillloku huvitta (tosin ei ain ku o eläkevaaril noit puuhii kaikellaisi).
  Kylmaar me olla iha oikkest aftamatajas eli….. APRILLII, syä sillii ja jua kuravet pääl sanos
  Arska

  • kuningasjätkä sanoo:

   No sen verran nyt oonkin huomannut olevan haittaa tuosta ajansiirrosta, että kun ennen heräsin aamulla vasta puoli kahdeksalta, niin nyt herään jo puoli seitsemältä, mutta se varmaan johtuu siitä kun aurinko nousee mollottamaan ikkunasta suoraan naamaan. Pitäisköhän hommata verhot ikkunoihin? Kun yleensä mulla ei oo niitä ollu. Täytyis varmaan laittaa sellaset viltin paksuiset verhot, niinku jossain kerrostalojen ikkunoissa näkee roikkuvan yötäpäivää oisko ne hyvät?
   Toisaalta on oikein kiva herätäkin( ilman kellon soittoa tai kukonlaulua) aamusella aikaisin, päästää koira pihalle, keitellä aamukahvit ja katsella keittiön ikkunasta kun työläiset kiirehtii töihin, samalla kaikessa rauhassa kahvia siemaillen, sitten vetää haalarit niskaan ja painua harrastuksille. Saa paljon enemmän aikaan päivän mittaan. Sitten siinä neljän pintaa kun töistäpaluuralli alkaa, niin voikin käydä hörppimässä iltapäiväkaffeet ja jatkaa harrastamista vielä yhdeksään asti. Sitten voikin istuksia pikkutunneille telkun ja tietsikan ääressä, kerraten päivää ja suunnitellen seuraavaa.. Pysyy nääs kovalevy kunnossa kun kokoajan tekee jotain kivaa. Eikä käy niinkuin Arskalle jolla kovalevy on pehmentynyt jo aikapäiviä sitten.

   • Susanna sanoo:

    Ihmisen sisäinen unisykli kestää noin kaksi tuntia – näin olen lukenut vuosia, vuosia sitten (Mari Aulangon jokin itsensä johtamisen kirja, jonka nimeä en saa nyt mieleeni). Siksi yhden tunnin rukkaaminen unirytmiin on paljon vaikeampaa kuin kahden tunnin sovittelu. Ihmisellä tulee siis noin kahden tunnin välein nukahtamiselle suotuisa hetki, samoin heräämiselle. Siksi ’väärään aikaan’ nukkumaan meneminen on vaikeaa, jos ei ole taustalla sopivaa univelkaa asiaa auttamassa.

    Minun herätyskelloni herättää talvisin (ja kesäisin) 15 vaille 6 aamulla. Kun siirryttiin kesäaikaan, teorian mukaan kroppani ja nimenomaan pääni pitäisi paljon enemmän kahden tunnin heräämisen muutoksesta kuin yhdestä tunnista. Kesäaikaan muutettuna otollisimmat uudet heräämishetkeni olisivat siten 15 vaille 5 eli kaksi tuntia entistä aikaisemmin tai 15 vaille 7, jolloin muutosta ei tietenkään olisi ollenkaan.

    Minäkin heräsin ennen kellojen siirtoa yllättävän hyvin auringon valon kutsumana. Nyt ei aurinko eikä valo kutsu. Onneksi kohta taas on aamullakin valoisaa 🙂

   • Aarno Järvinen sanoo:

    Moro vaa
    Sää ole kässänny iha vääri,mää e paljo kämpäs viihry ku o noit harrastuksii ja piräis viäl kirjaaki kirjottaa ja viäl vähä runoillakki. Punkaviäres mul o ain paperi ja kynä. Jos yäl tule joku fix idee nii het paprulle ja sit 80 vattalihasliiket ja taas unt pallo sanos
    Arska

   • nimimerkki sanoo:

    Nyt en kyllä ymmärrä. Miten aurinko voi alkaa mollottamaan aamulla aikaisemmin naamaan, kun kelloja siirretään eteenpäin kuten keväällä kesäaikaan siirryttäessä on tapana?

    Ettei ny vaan menny vahingossa väärään suuntaan?

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Eihän sillä eläkeläisen heräämisellä ole niin välia onko tunti sinne tai tänne. Pääasia kun vaan herää!
   Toinen juttu on kenen vierestä herää ja onko se sen aamuiseen mielentilaan sopivaa seuraa.
   Joskus, jotkut kaipaa vaihtelua, ettei tulis yhtä äkxyks kun Leo, sitä mää pelkää ja koitan varoo.
   Jotkut sanoo jot kun mennee mummon viereen maate saa kaiken toivon heittää…..!

 15. Tapani Silvo sanoo:

  Ja sitten tämä banaali käytännön puoli asiasta:
  Meidät aktivoidaan puuhastelemaan, kaksi kestaa vuodessa, epä-tarkoituksenmukaisiin touhuihin.
  Nyt ei olekaan kyse vain yhden kaappikellon viisareiden siirrosta, vaan laskekaapa kuinka monessa ”huusholli-aparaatissa”, ja kodin elektronisessa laitteessa, on kello?!
  Luulishan järkevämpää ”ajanvietettä” löytyvän!
  Tapsa

Paluuviitteet
Katso mitä muut sanovat...
 1. […] Hietanen (kok) valitteli blogissaan;http://susannahietanen.blogijanne.fi/2014/03/19/kamala-kesaaika-tulee-taas/  kuinka koko hänen maailmansa romahtaa, kun kelloja siirretään tunnilla eteenpäin kesäaikaan […]Jätä kommentti

css.php