Home made sisäilmabrandi – ihan tilaustyötä

Hämeenlinnan kaupungilla on oma sisäilmatilanteisiin liittyvä nettisivusto: http://www.hameenlinna.fi/sisailma. Sisäilmaongelmat ovat nyt kovasti esillä, siksi niistä tiedotetaan myös entistä enemmän, mikä on hieno juttu. Tuo sisäilmasivusto ei löydy helposti, siksi tässä vielä tuo linkki sinne.

Sisäilmaongelmat eivät ole pelkkiä homeongelmia – Hämeenlinnassakaan. Syitä ongelmiin on monenlaisia, mutta yksi yhteinen selittävä tekijä niille löytyy: kaupungin tiukka talouskuri kiinteistöjen kunnossapidossa. Kun kunnossapidossa on säästetty vaikka kuinka kauan, tulokset ovat tulleet vääjäämättä sen mukaisina. Itse en mielestäni ole mikään kehityksen jarru, vaikka jotkut ehkä mielellään niin ajattelevatkin. Jos pitää kuitenkin valita uusien innovaatioiden ja tällaisten kriittisen tärkeiden, terveyteen(kin) vakavasti vaikuttavien asioiden ja investointien välillä, pistän terveyden ja välttämättömät perusasiat ykköseksi.

Jos kaupungissa tehdään poliittisia priorisointeja, kaupungin kiinteistöt ja niiden vakituiset käyttäjät eivät ole olleet mitenkään etulinjassa. Eivätkä ole vieläkään. Vaikka ongelma on kaikkien huulilla ja jopa hengitysteissä, kunnossapitoon varataan säästösyistä yhä vähemmän rahaa. Tarve olisi aivan päinvastainen.

Sisäilmaongelmat eivät ole yllätys niille, jotka ovat päättäneet kaupungin kulurakenteesta viimeisten kymmenen (ja pitemmänkin) ajanjakson aikana. Laiminlyönnit tuottavat ongelmia. Aina. Sen tietää jokainen. Lyömällä laimin kiinteistöjen (koulujen, päiväkotien yms.) kunnossapito ollaan hyväksytty  väistämättä vastaantulevat ongelmat. Joten tässä sitä ollaan.

Jos haluat muutosta tilanteeseen, pirautathan valitsemallesi kaupunginvaltuutetulle. He voivat vaikuttaa. Sisäilmaongelmat ja niiden vaikutukset eivät katso puoluekantaa. Olemme kaikki samalla viivalla.

3 kommenttia artikkeliin “Home made sisäilmabrandi – ihan tilaustyötä”
 1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Olet aivan oikeassa. Kaupungin päättäjien tulisi ajatella niin kuin tekevät yksityiselämässäkin. Mutta ei, kun takana on yhteiskunnan loputon ”piikki” tyhmät tekevät tyhmiä päätöksiä. Virheitä ei haluta myöntää, venkoillaan, kulut kasvavat jne. Jos on ”ryssitty” se myönnettäköön ja asiat korjattakoon. Se siitä. Jos henkilöt on valittu hoitamaan yhteisiä asioita kantakoot myös vastuunsa, pääasia ei ole, että pärstä on kerran neljässä vuodessa lehdessä. Olen 40 vuoden aikana ihmetellyt miksi ihmiset pyrkivät yhteiskunnallisia asioita hoitamaan, kun omatkin asiat on vähän niin ja näin. Mutta ehkä poliittiset ”Kärjet” tarvitsevat näitä nuoleskelijoita.

 2. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Hyvä Susanna, oikealla asialla!
  Ja tähän liittyen ne sisäpiiri-ilmasto-ongelmat joita riittää, mutta joista ei kukaan halua puhua?

 3. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Lauri hyvä!
  Poliittiseen demokratiaan kuuluu jotta kaikilla kansanosilla on edustajansa.

  Hämeenlinnassa sosiaalipummeja edustaa Sari Rautio, hänen miehensähän nostaa palkkaa työstä jota ei edes tee ja kulut maksaa yhteiskunta avustamalla, tukemaalla, maksamalla edes ilman päätöstä laitoja joita ei tarvita, tarkoitan jotain jääkiekkohommeleita.

  Sari Raution perhe elää ja hän hakee eduskuntaan sosiaalipummaamalla!

Jätä kommentti

css.php