Asiallista vai epäasiallista riitelyä?

Ymmärrän hyvin, että vaalitappioiden jälkeisissä fiiliksissä on kitkerää makua. Liian vähäisten äänimäärien selittäminen loan heitolla ei silti ole fiksu veto. Kun syyttää muita loan heittämisestä, heittää siinä itse juuri sitä samaista lokaa heidän päälleen. Hämeen Sanomien sivuilla on jopa nimetty nimeltä syypäitä heikkoon äänisaaliiseen ja sama jatkuu facebookin puolella.

Se, että jonkun tahon aiheeton ja perätön loan heitto vähentäisi teon kohteena olevan ehdokkaan äänimääriä, ei mielestäni ole ihan uskottavaa eikä edes todennäköistä. Äänestäjillä on fiksua kykyä empatiaan. Ääni menee silloin ennemminkin sille väärin kohdellulle kuin aiheettomasti lokaa heittäneelle. Tai näinhän se ainakin tavallisesti menee.

Loan heittäminen on kirjoituksissa rinnastettu riitelemiseen. Ja riiteleminen puolestaan tarkoittaa meille kaikille kovin erilaisia asioita. Jonkun mielestä riiteleminen on sitä, että ollaan tiukasti eri mieltä asioista tai asioiden käsittelytavoista. Jollekin se on menemistä henkilökohtaisuuksiin ja asiattomuuksiin ja sen jälkeistä tunnemyrskyä. Tuo ensimmäinen ’riiteleminen’ on varmasti politiikassa välttämätöntä, jos ollaan aidosti sillä asialla, mitä ollaan vaalilauseissa luvattu – kaikki kun lupaavat niin erilaisia asioita. Jälkimmäinen riitelyn muoto taas ei pitäisi ollenkaan kuulua politiikkaan, ennemminkin hiekkalaatikoille. On siis olemassa niin asiallista kuin epäasiallistakin riitelyä.

Samalla riitely voi olla suoraa, jolloin omat ajatukset ja väitteet sanotaan tai kirjoitetaan suoraan sellaisina kuin ne ovat, kuten lehdessä tehty nimeltä mainitseminen. Minun mielestäni riitelyä on myös se epäsuora ’loan heitto’. Tyypillistä hämäläistä politiikkaan liittyvää epäsuoraa loan heittämistä harrastetaan esimerkiksi facebookissa. Siellä poliitikon tukiryhmän jäsenet suoltavat poliitikon puolesta johonkin henkilöön kohdistuvaa tuimaa ja väliin asiatontakin tekstiä poliitikon itsensä pysyessä hiljaa. Vaikka hiljaa oleminen on hiljainen siunaus solvaamiselle (kuten kaikessa kiusaamisessa), poliitikko voi kuitenkin nimellisesti pestä kätensä riitelystä ja olla muka ulkopuolinen ja puhtoinen.

Asiallinen riitely tuskin vähentää äänestyintoa, jos riitely vain pysyy kohtuullisissa rajoissa. Epäasiallinen riitely vähentää tavallisesti enemmän tai vähemmän kaikkien rähisijöiden kannatusta muuallakin kuin vaaleissa. Eli fiksulla käytöksellä voi näiden tilanteiden ’keskiöstäkin’ hyvin hypähtää riitelyn ulkopuolelle tai ainakin reunalle.

Kyllä äänimäärän vähyys löytyy varmasti aina enemmän omasta kuin muiden tekemisestä. Tai oma tekeminen on ainakin ollut kampanjoinnin aikana se ainoa asia, mihin on voinut vaikuttaa. Muiden syytteleminen jälkikäteen huonosta käyttäytymisestä ja äänestysinnon laskemisesta kuulostaa ”En minä vaan he” –ajattelulta. Kuinka moni puheille tulleista äänestäjistä muuten ilmoitti, ettei aio äänestää, koska kaupungin politiikassa on riidelty niin paljon?

38 kommenttia artikkeliin “Asiallista vai epäasiallista riitelyä?”
 1. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kiitos Susanna ajankohtaisen asian monipuolisesta ja kiihkottomasta sekä kuitenkin viiltävän terävästä käsittelystä. Olen hyvin pitkälti samaa mieltä ja samalla ihmettelen, miksi osa paikallisista poliitikoista itse jatkaa asian pitämistä korostetusti esillä. Omaa hautaa kaivetaan näin aina vaan syvemmälle ja syvemmälle.

  • avatar Susanna sanoo:

   Kiitos, Seppo 🙂

   Jopa poliitikon näkökulma voi joskus jumittua yhteen asentoon. Joskus se näkökulma on parempi, joskus huonompi…

 2. avatar Hannu Kärpänen sanoo:

  Moikka Susanna ja kaikki mielensäpahoittajat!
  Kyl mää kauhiast ihmettelen Sari Raution ja Iisakki Kiemungin mielensä pahoittamista. Vaalien lopputulos ei pitänyt tulla kummallekään (eikä kenellekään ) yllätyksenä. – Vai eikö arvon henkilöt lue mun juttuja ollenkaan? Kirjoitin vaalien lopputuloksesta HäSanomien vierailijapalstalla jo kuukausia sitten. Kerroin että Sarin naama on kulunut (monet vaalit ja muu paikallispolitiikan ryvettyneisyys) ja Isosuon mukaantulo takaa ettei kokoomuksesta mene hämeenlinnalaista läpi. Ja Sanni vie potin. Demareille povasin paikan vähennystä ja suuresti ihmettelin, miksi joku edes äänestäisi Iisakkia (SCC ja elatusmaksut yms) eduskunnan takariviin. Perussuomalaisten osalta mainitsin, että kolmen tasavahvan hämeenlinnalaisen asettaminen ehdolle johtaa siihen, että eduskuntaan menee puolueesta joku muu kuin hämeenlinnalainen. Joten tiedossahan tuo oli , jos lukee lehtiä.
  Sarin ja Iisakin olisi aiheellista katsoa peiliin. Muut puolueet eivät ole osallisia heidän kaupunginjohtajalehmäkauppoihin. Kun Isosuo uitettiin kokoomusryhmän toimesta kölin alta kaupunginjohtajaäänestyksessä, oli häneltä ja kaupunkilaisilta kuittausen paikka nyt vaaleissa. Isosuo asettui ehdolle ja varmisti että äänestäjillä on mahdollisuus antaa hunajata Isosuon haavoihin ja osoittaa Sarille ja kumppaneille , ettei kähmintä kannata. Temppu oli Isosuolta ”isänmaallinen”, sillä jos Isosuo ei olisi asettunut ehdolle, niin kokoomus olisi menettänyt ne äänet kokonaan.
  Lopuksi, onkohan Sarin ja Iisakin ruikutus vaalituloksesta puheenjohtajuuksien arvoista…., Kysyypi HK

  • avatar Susanna sanoo:

   Hei Hannu

   Kerrot varmaan joskus, miksi sain sinulta leiman ’mielensäpahoittaja’. Ehkä kirjoitan väärään sävyyn, sillä ainakin tällä kertaa minulla on vallalla ihan hupaisa tunnelma 😉

   Sitten tunnustan: En ole lukenut kirjoituksiasi viime aikoina. Olen pyrkinyt vaalien alla olemaan hillitysti, etten sotke kenenkään kampanjointia. En siis ole kirjoittanut mitään, mutten myöskään ole lukenut juuri mitään näillä foorumeilla.

   Hienoa, että osasit ennustaa oikein 😉

 3. avatar Äänestäjä sanoo:

  Kiitokset Susannalle asiallisesta analyysistä. Jos vaalien tulos ei miellytä, on huvittavaa ihan julkisesti etsiä syytä siitä, että ”ne toiset” riitelevät. Ehkä Hämeenlinnassa tarvitaan niitä kyvykkäämpiä poliitikkoja 🙂

  • avatar Susanna sanoo:

   Kiitos, äänestäjä 🙂

   Kummallista jälkinäytelmää politiikassa juuri nyt 😉

 4. avatar Hannu Kärpänen sanoo:

  Moikka Susanna!
  Sorry, en tarkoittanut . En toki Sinua tituleerannut mielensäpahoittajaksi, päinvastoin. Mainitsin ihan omalla nimelläsi ja mielensäpahoittajiksi tervehdin erikseen näitä vaalien lopputuloksesta närkästyneitä. Ajattelin , jotta vierailevat kuitenkin blogissasi ja saavat tervehdykseni täältä. Olisihan kommentointi ja vastaaminen Sarille ja Iisakille ihan radion ja yleisönosaston arvoista, kun kerta ovat mediassa ruikutuksen aloittaneet, mutta jonkun on joskus ymmärrettävä, missä mennään. Pikku salaisuutena voin paljastaa, että tässä kaupungissa olisi ihan oikeitakin asioita luottamushenkilöillä mietittävänä.
  T HK

 5. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Huomenta Susanna & Co,

  vastasin tähän tarkkanäköiseen kirjoitukseen eilen illalla. Enteellisesti koko sivusto kaatui. Yritetään nyt uudelleen josko pelit kestäisi.

  Tosiaan merkillistä juttua liikkeellä ja media lyö löylyä ja repii otsikkoa. Otan esimerkin.

  Hanna Antila-Andersson soitti maanantaina 20.4. Viitaten Raution ja Kiemungin tuoreisiin kommentteihin, joita en ollut nähnyt, H A-A kysyi mitä mieltä olen ”riitelyn” vaikutuksesta vaalien tulokseen. Vastasin ja juttu ilmestyi 21.4.

  Jostain syystä H A-A katsoi aiheekseen ja asiakseen otsikoida juttunsa:
  ”Loanheitosta kiistaa ehdokkaiden kesken”

  Lihavointi minun.

  Kiistaa?

  H A-A on käsittääkseni saanut eri yhteyksissä kolme mielipidettä, joista yksi (minun) poikkeaa toisista. Mielipiteeni hän sai sitä erikseen kysymällä. Emme ole Raution ja/tai Kiemungin kanssa käsitelleet aihetta kasvokkain missään yhteydessä, enkä ole vielä osoittanut heille minkäänlaisia palautetta millään foorumilla.

  Jokainen voi tykönään arvioida, millä motiivilla ja asenteella otsikko on laadittu, ja mitä sillä tavoitellaan.

  • avatar Sari Rautio sanoo:

   Morjens, samaa otsikkoa itsekin ihmettelin. Minä viittasin kirjoituksessasi haastatteluusi, ja tosiasioiden tunnustamisen merkitykseen. HäSan tilaus loppui juuri.
   Sari

   • avatar Seppo sanoo:

    HäSa:ssa oli vaalipäivän aattona koko aukeaman juttu Kaunistosta ja vielä koko sivun kuvalla! Sitten oli vielä vaalipäivänä Ojansuun kuvalla varustettu juttu. En ihmette jos joku muukin lopettaa tilauksen ja vaikka HäSa:n tilauksiin tulisi kerrassaan joukkopako! Ennakkoäänestyksen alkamisen ja vaalipäivän välillä on muissa lehdissä voimassa vaalikaranteeni.

    • avatar Harri sanoo:

     Hyvä K.Ilkkala ja S.Rautio, olette tästä samaa mieltä, se on heti askel oikeaan suuntaan.

 6. avatar Maritta Vuorenniska sanoo:

  Huomenta !

  Minulle otti silmään Raution kirjoitus, jossa hän puhuu loan heitosta ja siitä kuinka ihmiset eivät ymmärrä mitä on meneillään. En ymmärrä miten Rautiolla on kanttia puhua vastapuolen loan heitosta, kun on ollut itse jakamassa facebookissaan toisen ehdokkaan yksityiselämää käsittelevää riepottelua. Rautio hymyilee kyllä maireasti joka puolella, mutta näytti todellisen luonteensa facebookin puolella.

 7. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Myönnettävä on, että minä heittelin lokaa ja haastoin jopa riitaa, monellekin ehdokkaalle!

  Motiivinani oli kuitenkin suorittaa poliittis- psykologinen testi eli siis henkilön psyykeprofilointi siitä, kestääkö ehdokkaiden pinna tulevia haasteita joita eduskunnassa ja sen myötä tulevassa julkisuudessa vääjäämättä tullee eteen päivittäin.
  Sillä ihan varmasti eduskunnassa on vähintään 150 tyyppiä jotka ovat jatkuvasti erimieltä asioista muiden kanssa.. Ja julkinen media ottaa silmätikukseen kaikki vähänkin poikkeavasti käyttäytyvät edustajat, esimerkkinä vaikka , Teuvo Hakkarainen, joka veti kuitenkin varsinaisen äänivyöryn keski-suomesta ja miksi veti. No koska hän ei suutu pienistä herjailuista, eikä isommistakaan, vaan ottaa lunkisti asiat joita eteen tulee, eikä paljon edes kommentoi tai jos kommentoi niin aikalailla niin omaperäisesti ettei niitä juuri huomaa. Siksi kansalaiset pitivät häntä uskottavana!

  Niiden härnäämieni ehdokkaiden testitulos oli:

  Ei kestä!

  Ja ihan omalla rähisemisellään he aiheuttivat itse itselleen äänikatoa, kun äänestäjät huomasivat kuinka herkässä nalli on ja kuinka herne possahtaa nenään pienimmästäkin vastaväitteestä.

  Turha sitä on sen enempää selitellä ja syytä huonoon vaalimenestykseen hakea muista kuin itsestään..

  Nämä vaalit oli aika erikoiset muutenkin, kansalaiset olivat valveutuneita ja muistiin oli jäänyt paljon mukavaa ja myös ikävää monelle äänestäjälle, niitä muistoja ei kyennyt monikaan ehdokkaista pyyhkimään pois kauniilla klishee-puheilla ja karamellin tai tulitikkojen jaolla..
  Muutama puolue veti oikein olantakaa isoja mokapuheita siitä kuinka tässä taas ollaan niin pienen ihmisen, kansantahdon, yhteisenhyvän ja työläisen asialla, muistamatta ollenkaan ettei sitä viimeisen neljän vuoden aikana oltu oltu juurikaan koskaan..(lapsilisäleikkaukset , vaalilupausten pyörtämiset, työttömyysluvut ja ym..)
  Esimerkkinä vaikkapa mainitsen otteen, ex. pääministeri Alexander Stubb;in televisiossa esittämästä vaalimainoksesta siteerattuna sanasta sanaan: ” ei kai kukaan tee työtä vain pelkän rahan takia”

  Niin että katsokoot vaan ehdokkaat peiliin itse ja miettikööt että kukahan se olikaan syypää ja mihin..

  Että Sikäli…

 8. avatar Sari Rautio sanoo:

  Aurinkoista päivää kaikki!

  Ensiksi, pahoitteluni että kirjoitukseni tarkoitus on jäänyt epäselväksi – pitää yrittää sanoa suoremmin. Kirjoitin sen siksi että olen huolissani Hämeenlinnasta, siis kaupungista sekä seudusta. Täältä ei päässyt läpi sen kummemmin perussuomalaisia ykkösehdokkaita, kepulaisia huipputyyppejä, vihreitä konkareita eikä uusia yrittäjiä, demareista yksi sitäkin osaavampi, vasemmiston ihanaa idealistia, puhumattakaan kristillisistä tai meistä kokoomuslaisista.

  Eli, kirjoitukseni ei ollut itkemistä omaan tulokseeni, vaan aito huolenesiinnostaminen Hämeenlinnan seudun tilanteesta. Ja sadat ihmiset viittasivat ilmapiiriin vaalikentillä. Vaikka tämä on epämiellyttävä tieto, se on totta. Ja tämä voidaan korjata vain yhteistyöllä, jokaisen meidän toimesta. Jos ja kun siis haluamme olla edistämässä kaupungin ja seudun asioita.

  Terveiset kuntaliitosta, työ jatkuu.

  Ja Hannulle terkut, ilon kautta, Sari

  • avatar Antti Sulonen sanoo:

   Hämeenlinnalla on paljon asioita joista Hämeenlinnan kaupungin hallinto ja virkamieskunta päättää. Niistä ei päätä yksi tai kaksi kansanedustajaa, joiden tehtävä on hoitaa Suomen valtakunnan asioita. Nurkkakuntaisuus eduskuntavaaleissa saa osan äänestäjistä kaikkoamaan, tosin en osaa asiaa sanoa varmasti kuin omalta kohdaltani. Käsitykseni on kuitenkin se, että mikäli muutan paikkakuntaa, valtiovallan pitää tasapuolisesti hoitaa eri paikkakuntia, ei erityisesti Hämeenlinnaa.
   Tuppaa tuollaiset omien napojen tuijottajat, jotka kehuskelevat ajavansa maakunnan asiaa eduskunnassa, olemaan epäluotettavia suuremmassa mittakaavassa.

   • avatar sarirautio sanoo:

    Olen Antti Sulosen kanssa ihan samaa mieltä. Kansanedustajien tehtävä on katsoa kokonaisuutta. Ja uskon että valitut valtiomiehet näin tekevätkin. Mutta kotiseudulla ja – paikalla on merkitystä, ja on erikoista, jopa poikkeuksellista, että näiltä leveyksiltä on vain yksi kansanedustaja. Ja siksi minusta asiaa on syytä pohtia. Kun kerran vaalikentillä, lukuisten ehdokkaiden saama palaute oli tämän suuntaista.

    Ne jotka seuraavissa kisoissa ovat mukana, uskoakseni arvostavat syiden etsimistä. Vaalityö on riittävän kovaa ilman että annetaan tasoitusta muille.

    • avatar Erkki Strömberg sanoo:

     Sari!
     ”Näiltä leveyksiltä ” valittiin 14 kansanedustajaa, kansa on puhunut, pulinat pois!
     Sinua ei valittu Sinun oman itsesi vuoksi!

     • avatar kuningasjätkä sanoo:

      Erkki, jos et äänestänyt niinkuin uhkailit,blogitekstissäsi; jäänee äänestämäti” niin sanoisinpa että nukkuvien puolueen jäsenenä sinun ei kannattaisi huudella yhtään mitään…. Siis ei mitään!!”

      Nukkuvien puolue sai jälleen näissäkin vaaleissa enemmistöäänet,(yli 40%) siis todellisen ”jytkyjen jytkyn” mutta ei yhtään edustajaa, ei ainoatakaan!

      Pitäisköhän perustaa ihan aikuisenoikeasti nukkuvien puolue, jotta saisi nekin äänet käyttöön , siis teholliseen käyttöön.
      Ongelmana on vaan se kuinka herätetään nukkuvat äänestäjät?

      Että Sikäli..

  • avatar Susanna sanoo:

   Minusta on kovin luonnollista, että kokoomuksen kannattajat ovat viitanneet vaalitapaamisissanne ilmapiiriin ja riitelyyn. Kokoomuslaiset (niinkuin demaritkin) ovat pitäneet aihetta kovasti tikun nenässä ennen vaaleja. Tottakai kannattajat ottavat puheeksi sen, mitä on isona huolena puolueen ehdokkaiden keskeltä nostettu esille. Edelleen olen utelias kuulemaan, kuinka moni ilmapiiristä valittanut ilmoitti jättävänsä äänestämisen tuosta syystä kokonaan väliin? Tai sitten äänestävänsä mieluummin Hämeenlinnan ulkopuolista ehdokasta?

   Mutta olen samaa mieltä, että ilmapiiri paranee vain yhteisellä panostuksella ja vastuunottamisella. Ihan alkuun se tarkoittaisi vähimmissään syyttelyn jättämistä pois yleisistä keskusteluista. Sillä päästäisiin jo pitkälle. Ja jos jatkossa maltetaan jättää muiden henkilökohtaiset asiat rauhaan, päästään vieläkin pitemmälle.

   En kuitenkaan usko, että esimerkiksi perussuomalaiset tulevat radikaalisti muuttamaan politiikkaansa vain tehdäkseen päätösten teosta helpompaa, nopeampaa ja mukavampaa. He ovat luvanneet äänestäjilleen, että asiat tutkitaan jatkossa tarkemmin. Siksi heidät on äänestetty valtuustoon. Sallittakoon heidän pitää omat vaalilupauksensa ilman syyttelyä.

 9. avatar Kalle Grönholm sanoo:

  ”Pateettista” on nykynuorison sana Kiemungin ja Raution tavasta käsitellä vaalitappiotaan. Tällä kerralla Ranne ja Ilkkala. Ketkä olivat syypäitä aikaisempiin tappioihin? Sarilla oli nyt neljäs kerta, Iisakilla kolmas. Mikä kansallinen tai kansainvälinen selkkaus oli valinnan esteenä aikaisemmin? Molempien puolueiden kannatusprosentit olivat silloin paljon korkeammalla. Vai olivatko Ilkkala ja Ranne syyllisiä myös kokoomuksen ja sosdemien kansallisen kannatuksen laskuun? Ottakaa todellinen vastuu tekemisistänne! Eivät aikuiset ihmiset näin toimi.
  Toreilla tiedettiin jo kuukausia sitten, että näin tulee käymään, kuinka eivät sitten itse vaalikalut sitä ymmärtäneet.

  • avatar sarirautio sanoo:

   Perjantai-iltapäivää!

   Eihän tässä syyllisiä etsitä, äänestystulos on aina oikea. Tosiasia on kuitenkin että vain yksi tuli valituksi täältä Hämeenlinnan seudulta. Tämän luulisi kiinnostavan ihmisiä.

   Mukavaa viikonloppua,
   Sari

 10. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Sari!
  Kyllä Hämeen vaalipiiristä valittiin 14 kansanedustajaa joka oli tarkoituskin.
  Jos Sinä Sari, Iisakki tai persukolmikkon edustus sekä ex Ojansuu ette tulleet valituksi katsokaa peiliin.
  Voitte jatkaa keskinäistä nahisteluanne kunnallistasolla kunnes huomaatte jäävänne rannalle niissäkin vaaleissa.
  Myös Sinä Sari kuulut riitelijöihin ja kannat/kannoit siitä vastuun kuten Iisakkikin!
  Todelliset valtiomiehet ei kotiseutua kumartele, on sama onko HML:stä yksi vai kolme jos plaatu on heikkova!
  Ketä täältä olisi pitänyt mennä läpi jotta Sari olisi tyytyväinen?

  • avatar Harri sanoo:

   Kyllähän poliitikkoja kautta aikain on valittu eduskuntaan juuri omaa kotiseutuaan puolustamaan, se on maan tapa.
   Holmlundin muistat, Häke lähti kivasti oikeaan paikkaan, sijaintihan on keskeinen, toisella puolella Suomi, toisella puolella meri.
   Sari ja kumppanit menevät kuntavaaleissa läpi helposti, ei kahta sanaa.
   Tässä kunnassa vaan pitäisi se sopu jostain kaivaa esiin. Tämmöinen rintamasota ei ole kenenkään etu.
   Sarilla saattaisi olla siihen jopa eväät, mutta kuka purkaa barrikadit?

   • avatar Kari Ilkkala sanoo:

    Harri,

    joku voisi sanoa, ettei politiikka kuulu kunnallishallintoon, mutta valitettavasti asia on toisin. Meille on Thatcherin ajoista ja neoliberaalien ajatusten maihinnousun myötä pesiytynyt ajattelumalleja ja toimintatapoja, joiden seuraukset näkyvät kaikkialla, myös kuntatasolla. Tuloksena yhteiskunnan kahtiajako yhä vain syvenee.

    Kilpailukyvyn ja kunnallispolitiikan taikasanojen elinvoiman ja vetovoiman nimissä aiheutamme tilanteen, jossa yhä useampi voi henkisesti ja fyysisesti yhä huonommin, vaikka tuotamme palveluita yhä enemmän. Tämä on kehitys ja kierre, jota emme voi torjua tekemällä enemmän ja kovempaa samaa kuin tähän asti.

    Ns. vetovoimahankkeilla rapautamme peruspalvelukykyämme entisestään siten, että paitsi palvelutarve, myös erilaiset sivu- ja lisäkustannukset räjähtävät käsiin. 18 vuotta katastrofaalista kuntataloutta tuijottaa meitä silmiin, mutta vertailemme itseämme vain toisiin kuntiin. On ihan sama istuuko edessä, keskellä vai takana, kun koko bussi syöksyy pohjattomaan rotkoon.

    Sopu asioiden hoidossa olisi äärettömän arvokas asia, mutta kohtalokkaan tärkeitä asioita ei voi uhrata sovulle sovun takia. Jos Sari haluaa meitä mukaan painamaan kaasua, pitää myös suunta sopia yhdessä ja rattia kääntää.

    • avatar Susanna sanoo:

     Erinomainen puheenvuoro, Kari!
     Veit jalat suustani 😉

     • avatar Harri sanoo:

      Pääosiltaan olen ihan samaa mieltä, mutta miten olisi ylipäätään mahdollista erottaa kunnallishallinto ja -politiikka??
      Ei mitenkään.
      Lause ”Kilpailukyvyn ja kunnallispolitiikan taikasanojen elinvoiman ja vetovoiman nimissä aiheutamme tilanteen…” ei kyllä auennut, vaikka miten pyörittelin, mutta ilmeisesti tässä on yksi syy, miksi en ole kunnallispolitiikassa mukana, koska puoluetoveri ymmärsi sen.

 11. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Ihan kaikella kunnioituksella sullekin Susanna muistutan sellaisen jutun, että kun seuraavan kerran rupee tuntumaan siltä että liksa ei riitä elämiseen, niin puolueesi puheenjohtaja, Alex.Subin sanojen mukaan, ” ei kai kukaan tee töitä pelkän palkan takia” lausahduksen tiimoilta on hyvä muistaa että elää voi muutenkin, esim kituuttamalla…
  Niinkuin moni muukin joutuu tekemään jokapäiväisesti…

  Siis ihan aikuisen oikeesti Susanna kun sä oot niin kokoomuslainen niin ookko sä harkinnut vaihatavasi puoluetta johonkin toiseen, edes joskus.

  Kun nääs köyhällistön on PAKKO joskus tehdä töitä, (silloin yleensä kun niitä on tarjolla)ja ihan vaan siksi että saa rahaa laskujen maksuun…

  Jos vaikka mä saisin muutaman miljoonan verran osaketuloja tai tuotantobonuksia, niin ei mua työnteko kiinnostaisi lähimpien kahdenkymmenen vuoden aikana, vaan ilomielin antaisin työni sitä tarvitsevalle.. No toisaalta mähän olenkin eläkkeellä, mutta kyllä ei pahaa tekisi jos vaikka kerran pari vuodessa saisin kuitata vaatimattomat 50 tonnia kuukausieläkettä sen kymppitonnin vuosieläkkeen sijaan, niinkuin esim. Kone Oy;n Huhtanen saa joka ikinen kk. Vaikka jäi vieläpä varhennetulle eläkkeelle alle kuuskymppisenä.. Tavalliselta palkansaajalta noinkin varhaistettu eläke leikkaisi yli 30% pois eäkettä..
  Niin sitä mä vaan että ihan oman uskottavuutesi takia kannattaisi sun Susanna vaihtaa katu-uskottavampaan puolueeseen.

  Nyt sä vaan teet itse-itsesi naurettavaksi, komentteinesi…

  Että Sikäli…

  • avatar Kari Ilkkala sanoo:

   Terve Kuningasjätkä,

   kun lonkalta ampuu niin joskus menee ohi… Susanna on meidän jäsen ja hoitaa Hämeenlinnassa tärkeää luottamustehtävää PS:n mandaatilla.

   Että sikäli vielä, että Susannan sanoman totuusarvo ei riipu hänen puoluekannastaan.

   • avatar kuningasjätkä sanoo:

    Niin no nyt näemmä on niin, että Susanna on vaihtanut leiriä?
    Mutta perustinkin tietoni, sori vaan vuoden 2012 tietoihin, joita Guuglen imamaailmasta edelleenkin löytyy:
    ”Hämeenlinnan ehdokkaat vertauslukujärjestyksessä
    vaalit.yle.fi/…/hameenlinna_ehdokkaat_vertauslukujarjestyksessa_6_109…
    6.11.2012 – Hämeen vaalipiiri – Hämeenlinna – Ehdokkaat vertauslukujärjestyksessä Selitysteksti tulosteelle ….. Susanna Hietanen, uusi, KOK, 31, 132,969.”

    Tuo KOK tarkoittanee kokoomusta?

    No joo olkoon, sanoisinpa niinkuin Pontius Pilatus aikoinaan, kirjoitin mitä kirjoitin.. Tai joku kuuluisuus jossain, ”tässä seison, enkä muuta voi”

    Kiikuti kaakuti ollaan, mutta nuo loikkarit on kyllä oikeasti pahimpia, eivät kunnolla edusta loikattua, eikä oikein edes loikkaanutettuakaan.. ota siitä selvä, mitä edustanevat sitten.

    Hieno mainos oli muuten sulla Kari, harmi ettei se oikein purrut, siis ei ehkä mun kannalta harmi, mutta niiden jotka uskoi sun tulitikkuihisi?

    Siis kyllähän mäkin annoin ääneni persuille, mutta kun höpötipöö jutut ei kiinnostaneet niin annoin sen äänen sellaiselle joka jotain ehkä saa oikeastikin, infllandiatalolla tulevaisuudessa aikaan…. Sai muuten Hämeestä se kaveri 2. eniten ääniä…

    • avatar Kari Ilkkala sanoo:

     Susanna on ihan yhtä hyvä perussuomalainen siinä kuin kuka muukin.

     Ja lämmin kiitos äänestäsi. Katsos kun meillä tämä on oikeasti joukkuelaji.

     • avatar kuningasjätkä sanoo:

      Vai joukkuelaji? No kyllä ei vaikuta lainkaan siltä, sellaista sooloilua on huomattu esiintyvän ainakin niiden pudonneiden ja valitsematta jääneiden piireissä…

     • avatar Kari Ilkkala sanoo:

      Älä nyt aina niin suorasanainen Kuningasjätkä sorru tyhjään vihjailuun.

  • avatar Susanna sanoo:

   Hei Kuningasjätkä

   Muistisi on lyhyt, kun et muista meidän käyneen tätä keskustelua jo aiemmin. Moitit minua samaan tapaan jo aikaisemmin kuulumisesta kokoomukseen (silloin aivan väärin). Ja saatuasi selville, että olen jättänyt politiikan ja kokoomuksen, ripitit minua siitä. Kirjoitit itse asiassa omaan blogiisi oikein tribuutin minusta, kuinka huono ihminen ja poliitikko olenkaan 😉

   Nyt jälleen kerran ensin annat negatiivista palautetta kuulumisestani (muka) kokoomukseen ja kehotat minua vaihtamaan puolueeni järkevämpään. Poliittisen ’urani’ päättämisen jälkeen liityttyäni Karin (Ilkkala) kannustamana perussuomalaisiin moitit minua siitä. Mitä uutta?

   Olen sinun asteikollasi alimmista alimpia politiikan saralla. Olkoon niin. Se ei onneksi vaikuta yhtään vilpittömään haluuni tehdä parhaimpani kaupungin hyväksi eikä muuhunkaan osaamiseeni / ammattitaitooni.

   Hiillostamisella ja sättimisellä et saa ollenkaan niin paljon tietoa esiin kuin diplomatialla. Haluatko enemmän provosoida vai saada vastauksia vaikeisiin kysymyksiin? Keino valitsee vastaukset. Sinä päätät.

   Ihanaa kevään jatkoa 🙂

   • avatar kuningasjätkä sanoo:

    No kato, kun mä en kamalasti tykkää näistä heilureista, Tuuliviireistä jotka vaihtaa aina puoluetta sen mukaan missä luulevat olevansa vahvoilla vaikka mitään annettavaa ei oikeasti olekaan:
    Esimerkkinä nyt vaikka tämä:
    Hämeen vaalipiiri – Hämeenlinna – Ehdokkaat vertauslukujärjestyksessä Selitysteksti tulosteelle

    Tiedot päivitetty 6.11.2012, 12.23 Äänioikeutettuja 54 612
    Äänistä laskettu 100,0% Hyväksyttyjä ääniä 31 161
    Äänestysprosentti 57,3% Hyväksyttyjä ääniä 2008 32 415
    Äänestysprosentti 2008 61,5% Hyväksyttyjä ääniä 2011 37 142
    Äänestysprosentti 2011 70,3% Hylätyt äänet 154

    231. Susanna Hietanen uusi KOK 31 132,969
    Ja nyt sitten ollaan olevinaan niin perussuomalaista että, eikä edelleenkään ole mitään todellista annettavaa. Kas kun et tule komerosta ulos ja ilmoita jotain omantunnonkysymyksiäsi julkisiksi, niinkuin se yksi perussuomalainen joka sai vain alle tuhat turhaa ääntä..

    Vai olisiko seuraavaksi kenties lähdettävä kepun kelkkaan, se kun nyt onkin niin suosittu lafka?
    Aatteles miten hienoihin piireihin pääsisi kepulilaisten matkassa…

    Koettasit päättää jo mitä haluat isona tehdä vai aiotko pysyä ikuisena tuuliviirinä?

    • Voi jospa menneet teot ja huonot päätökset voisikin peruuttaa ja siirtyä ’puhtaana’ tähän hetkeen. Mutta tällä historialla ja näillä virheillä mennään eteenpäin. Ehkä politiikkaan mahtuu mukaan yksi virheitäkin tehnyt? Jaxuhaleja sinullekin!

 12. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Susa!
  Kuningasjätkälle tiedoksi, että kokoomuksesta siirtyi ennen ja jälkeen kunnallisvaaleja aika liuta etenkin naisia perussuomalaisiin. Minkä minä ymmärsin tapahtumasta oli se, että kokoomusryhmässä ei sallittu omia mielipiteitä, jos ne poikkesivat ryhmän mielipiteestä. Ryhmän mielipiteen taas sääti aika pieni porukka.
  Kuningasjätkä, anna Susannan olla: hänellä oli syynsä loikkaukseen ja jokaisella on oikeus samaan.
  Tsemppiä Susa! T. Hessu K.

 13. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Niinpä kai sitten.. aivan sama olkoon mitä on..

Jätä kommentti

css.php