Lokeroiminen ei toimi…

Perussuomalaisista riittää uutisointia ja artikkeleita. Ääripään ilmiöt kannustavat ”uutisoimaan”. Jos sama tapahtuisi kansallisten / uskonnollisten ryhmien kohdalla, meteli olisi kova. Sitä kutsuttaisiin rasisimiksi tai syrjinnäksi.

Perheeni kärsii puoluevalinnastani. He joutuvat kuuntelemaan tekstiä, joka jossain muussa yhteydessä leimattaisiin rasistiseksi tai epätasa-arvoiseksi. Kaikissa muissa tapauksissa joku nostaisi kanteen tällaista kohtelua vastaan, mutta ei tässä tilanteessa. Politiikassa odotellaan tässäkin asioiden sutjautumista.

Olen kysynyt muutamaankin kertaan perheeltäni, josko he haluaisivat minun eroavan puolueesta. Ihan hölmöä nykyajan läntisessä yhteiskunnassa, mutta kysyinpä kuitenkin. Olen saanut kehotuksen jatkaa valitsemallani tiellä kerta toisensa jälkeen.

Mikä onkaan se peruste, millä jonkin puolueen edustajia voi leimata miten tahansa – aina ikävästi? Jos leimaisin itse jonkin muun puolueen edustajia jonkin ääripään mukaan, joutuisin varmasti hankaluuksiin. Mutta minusta saa puhua pahaa valitsemani puolueen varjolla.

En tunne itseäni populistiksi enkä rasistiksi. En siis herjaa muita tilanteen mukaan häikäilemättömiksi opportunisteiksi tai ylimielisiksi sisäpiiriläisiksi. En katkaise ihmissuhteita sen mukaan, missä puolueissa he ovat, sillä he kuitenkin ovat aina sitä, mitä sisimmissään ovat aina olleet.

Mieltäni pahoittaa edelleenkin rasistiseksi kokemani puheenvuorot, sillä mielestäni ihmisiä ei voi niputtaa sen paremmin etnisen alkuperän kuin poliittisen puolueenkaan mukaan. Samalla tavalla kuin jokaisesta puolueesta löytyy upeita tyyppejä äänestäjiensä asiaa ajamassa, jokaisesta kansallisuudesta löytyy oikeudenmukaisia ihmisiä hyvällä asialla. Niin meistä suomalaisistakin.

Tutustutaan toisiimme paremmin ja lopetetaan ikävällä tavalla niputtaminen. Ihmisenä oleminen ja etiikka pitäisi olla ulkoisia olosuhteita tärkeämpiä…

10 kommenttia artikkeliin “Lokeroiminen ei toimi…”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Kiitos Susanna ulostulostasi!

  Tunnen olosi ja tilanteesi ”ihan ihollani”.
  Samoin minua on työnnetty jos jonkinlaiseen ”muottiin” ja ihan päin peetäkin. Eräskin ahkera blokkaaja määritteli minut amerikkalaislähtöisen Gigantin osakkeenomistajaksi. Aikansa sillä mesoi omalla palstallaan ja kun yritin oikaista virheellistä tietoaan ei hän sitä julkaissutkaan. En ole koskaan omistanut minkään kauppaliikkeen osakkeita jos ei työväenlähtöisiä osuuskauppojen jäsenyyttä sellaiseksi lasketa. Se ei näyttänyt hälle perille menevän, mutta sama se mulle, no komments siitä lähtien!

  Joillakin on vaan hirveä halu leimata joku joksikin varsinkin jos ei ole kyseisen kanssa aivan samaa mieltä. Heiltähän puuttuu keskustelutaito.
  Onhan jotenkin ”luonnollista” jotta ”sarirautiot” ja kumppanit Sinusta vaikka mitä levittelevät. Kuinkas monta jo nimekästä kokkaria on puolueensa jättänyt Hämeenlinnassa? Miksiköhän? Eihän sellainen ole koko maan tapa? Kaippa se heitä risoo, mutta kun asiaperustein ei päästä ”päälle” tullaan sitten ”mutapaakku kainalossa” heittelemään mitä vain.
  Pohjimmiltaan on kyse pelosta. Olet terävä ja kyvykäs kirjoittaja, siksi Sinua ”pelätään”. Viet ääniä ja kannatusta, tiedät jostain jotain heidän mielestään liikaa, kenties.
  Erilaisuuden pelko on vahva tunne. Ihmiset reakoivat vallan omituisesti kun totutuihin tunnettuihin kuvioihin tulee muutoksia. Uutta pelätään, oli se sitten uusi kone tai työmenetelmä tai ”vääränvärinen” naapuri.
  Normaali ihminen on utelia tutustumaan uuteen, mutta jotkun kaivelee vaan mutapaakkuja. Sitten rikotaan kirjapainoja tai heitellään polttopulloja milloin mihinkin. Heitä yhdistää kyllä jokin. Pelkoko?

  • Susanna sanoo:

   Hei Erkki!

   Pitkästä aikaa 🙂

   En kuvittele itsestäni niin paljoa, että kukaan entinen puoluekaveri minua erityisesti ajattelisi. No, joku ajattelee, mutta onkin fiksu, ajattelee hyvällä ja ollaan kavereita vieläkin.

   Kyse on ainakin ennakkoluuloista. Osa puhuu levottomia perustyypeistä ylipäätänsä, koska ennakkoluulot ovat kovia. Niinhän ne olivat minullakin aluksi 😉 Osa puhuu ihmeellisiä vain sen vuoksi, että haluaa tukea vääriä ennakkoluuloja. Sehän on mainio asia, jos kuuluminen perushemmoihin saadaan kuulostamaan hävettävältä, nololta ja sopimattomalta. Saadaan pidettyä kaikki mainettaan ajattelevat ihmiset poissa perusteellisten ihmisten luota…

   Hullunkuriset puheet kohdistuvat välillä henkilöihin, mutta meidän perhettämme koskettaneet ennakkoluulot ovat koskeneet nimenomaan puoluetta. Ihmiset tulevat sitten siinä sivussa, jos ovat tullakseen.

   Tavallisten ihmisten, kadun tallaajien lisäksi, perustavaa laatua olevaa tietoa vaativien puoluetta lyödään kovilla myös median suunnasta. Enkä tarkoita tässä mitenkään maantieteellisesti (paitsi että Suomesta nyt tietenkin on kyse). On jotenkin ok kirjoittaa yhdestä puolueesta (= isosta määrästä ihmisiä) erityisen halventavasti, vähättelevästi ja alentuvasti. Samalla tavalla on sallittua puhua vain Ku Klux Klanista ja moottoripyöräjengeistä (ei siis kerhoista).

   Mutta kai se on se mainitsemasi pelko. Pelokkaitakin löytyy kaikkien puolueiden kannattajista. Kun uutisia tarkasti katsoo, niin eivät ne pelon aiheet pitäisi tällä hetkellä löytyä minkään poliittisen puolueen kannattajien keskuudesta, vaan ihan muualta. Pieni suhteellisuuden taju tekisi hyvää.

 2. Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Susanna

  Olet rohkea ihminen, joka kuljet harkitsemiasi polkuja. On kohtuutonta, että ihmistä tai hänen läheisiään leimataan/niputetaan puoluevalinnan perusteella. Ei tämä elämä eivätkä edes puolueet ja niiden valinnat ole niin kuolemanvakavia asioita, että niiden takia kannattaa ketään syyllistää.

  Ole edelleen oma rohkea itsesi, puolueessa tai puolueetta.

  • Susanna sanoo:

   Kiitos, Seppo!

   Rohkeudesta en ole niinkään varma, ehkä kyse on enemmänkin sisäisestä pakosta. Monen asian kanssa voi elää, joidenkin kanssa ei.

   Puoluevalinnat ovat tavalliselle meikäläiselle sellaisia sopuratkaisuja. Tavallisimmin mikään puolue ei ole juuri SE juttu, joten haetaan parasta kompromissia, jos sellainen on löytyäkseen.

   Puoluevalintakin voi olla ’koti’. Kotiin on tervetullut ja hyväksytty sellaisena kuin olet. Kaikki kodit eivät vain ole yhtä avaramielisiä.

   Iso kiitos kannustuksestasi! Hyvä ihmisyys asuu kaikkialla 🙂

 3. Kriittinen veronmaksaja sanoo:

  Mikä voisi olla myrkyllisempi ja pahempi vihollinen ”Persu-pakolaiselle” kuin ”kokoomus-demagogiaa” hehkuttava paikallinen kokoomusrouva, jonka pään on sekoittanut esim. täyttä humpuukia ja hattaraa puhuva paikallinen Sitra-rouva-maallikkosaarnaaja. Kun et enää kuulu kokomustarouvien insider-joukkoon, olet heitä vastaan.

  Ole silti edelleen rohkea, äläkä edelleenkään myy rohkeita periaatteitasi oman edun tavoittelijoiden ja ”hymyilevien” riistäjien alttarille. Kari ja Lulu ovat olleet erinomaisia Hämeenlinnalaisia esikuvia perussuomalaisten rohkeudelle ja suoraselkäisyydelle Hämeenlinnassa ja he ovatkin ovatkin saaneet päälleen suunnattomasti kuraa vallasta pöhöttyneiltä ja paniikkiin joutuneilta kok-sd poliitikoilta. Silti Kari ja Lulu jaksavat painaa etunojassa vastatuuleen ja aina vain eteenpäin. Ota voimaa näistä esimerkillisistä henkilöistä ja jatka ihmeessä omaa tietäsi eteenpäin. Jossain vaiheessa hyvä saa palkkansa, usko niin.

  • Susanna sanoo:

   Kyllä minäkin uskon siihen, että ennemin tai myöhemmin hyvä kantaa… 🙂

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Ymmärrän pohdintasi. Se ei voi olla vaikuttamatta täällä kuntatasollakin, kun kaikki hallituksen ratkaisut kaadetaan kurana perussuomalaisten päälle. On kai jopa tutkittu, että perussuomalaisten äänestäjissä on eniten ns liikkuvia, jotka luulevat että asiat muuttuvat sormia napsauttamalla. Lisäksi puoluetta kalvavat tälläiset ”tynkkyset” jotka populistisesti julistavat, että on tehty virheellistä maahanmuuttopolitiikkaa koska rajoja ei ole suljettu. Sehän on käytännössä mahdotonta. Hallitus on tehnyt sen minkä on vaikeassa tilanteessa pystynyt. Olen 66 vuotias ukko joka on aina valtiollisissa vaaleissa äänestänyt samaa puoluetta. Janakkalassa kuntavaaleissa samoin. 6 vuotta Hämeenlinnassa asuneena olen jättänyt kuntavaaleissa äänestämättä, en luota ”oman puolueeni” harjoittamaan päätöksentekoon.

  • Susanna sanoo:

   Muutaman päivän hallituksen julkisuusvastuuta on näyttänyt kantavan Kokoomus. Ja tukevasti on sen tehnytkin… 😉

   Kuntapolitiikka on liian helposti hyvävelikerhoilua 🙁

 5. Lauri Kivimäki sanoo:

  Se vaan on perin outoa, että vaikka pääministeri velehtelee tv-puheessaan kansalle ja valtiovarainministeri eduskunnalle ei tunnu vaikuttavan näiden puolueiden kannatukseen. Tämä on ilmeisesti esimerkki siitä minkälaisia työväenpuolueita Kepu ja Kokoomus ovat. Hallituksessa perussuomalaisten kannatusluvut laskevat ja oppositiossa sdp:n kannatus nousee vaikka eivät tee mitään. Kunhan soittaavat suutaan.

 6. Erkki Strömberg sanoo:

  Ihmisillä on kauhea tarve lokeroida!
  Muutettuani Lammille kirkonkylälle perheineni ei meitä tuntenut siellä juuri kukaan. Ainoat hieman tutuksi tulleet olivat jotenkin ”siteessä” Ylänne nimiseen kylään itä-lammilla jossa kesäkotimme jo oli.
  Huomasin uskovaisilla olevan halu tutustua vain tietääkseen olenko mahdollisesti altis juuri heidän lahkolleen, näitä lahkojahan Lammilla riittää.
  Sattumalta heti eka keväänä tutustuin pellonpalan kautta joka kuului tonttiini paikalliseen maaviljelijään, oikeastaan suurviljelijään. Lienee hänen peltohehtaarinsa Lammin suurinpien joukossa. Hänet tunnetaan ja on ollutkin kokoomuksen ehdokkaana joskus kunnallisvaaleissa. Paikalliset oppivat tuntemaan minut hänen kauttaan olinhan monessa hänen seurassaan. Sitkeässä kiersi huhu minun olevan kokoomuslainen tästä syystä.
  Näin ihmiset lokeroivat sitten minut, ihan omasta päästään kuin Stuppi nykyään!

Jätä kommentti

css.php