Mikä #*%$* vanha Centrum?

Tämän aamun Hämen Sanomat muistutti taas siitä, mistä hämeenlinnalaisuudessa oikeastaan on kysymys: sisäpiiristä. Lehdessä oli juttu kaupunkikeskustan kehittämisestä…

Vanha Centrum

Koko jutun ajan toistui tämä ”vanha Centrum” ilman, että missään olisi kerrottu edes sivulauseessa, missä ihmeessä tuo vanha Centrum sijaitsee. Muutettuani Hämeenlinnaan yli 21 vuotta sitten täällä ei ollut mitään Centrumia. Siihen aikaan niitä ei ollut enää missään. Mistä ihmeestä minä voisin tietää, missä se Centrum joskus aikanaan on sijainnut?

Opettavatko ikänsä täällä asuneet vanhemmat lapsilleen, missä sijaitsee vanha Centrum? Minä en yli kaksikymppisille lapsilleni ole koskaan osannut enkä edes huomannut opettaa moista. Meidän perheemme ei tiedä siitä siis tuon taivaallista.

Kuulumme nähtävästi siihen kastiin, joiden ei tarvitsekaan ilman tomeraa googlettamista tai natiivihämeenlinnalaisen ystävän apua ymmärtääkään kaikkea sitä, mitä perheeseemme tilatussa ja maksetussa paikallislehdessä kirjoitetaan. Ja mikäli olen oikein ymmärtänyt, tänne on Centrumin poistumisen jälkeen muuttanut muitakin ’uusia’ asukkaita kuin me. Emme ole siis ainoita natiivihistoriasta tietämättömiä.

En tiedä mitään muuta kylää, jossa asioista tiedotetaan näin sisäpiirisanastolla välittämättä ollenkaan ’ulkopiirin’ ihmisistä.  Jos tämä olisi ensimmäinen tai toinen kerta, tämä ei kummastuttaisi niin paljon.  Mutta se, että paikat kulkevat kylän ihmisten suussa näillä sisäpiirinimillä (kuten ’vanha kirjasto’) on ihan eri asia kuin se, että paikallinen viestintäväline tarjoaa toistuvasti umpikryptattua tietoa. (Tähän kohtaan sopii mainiosti hermostunut naurahdus.)

Minä en ole viestinnän ammattilainen, mutta työssäni minun pitää ilmaista asiat niin, että mahdollisimman moni ymmärtää ne välittämättä siitä, millä osaamisella kukin on varustettu. En aina onnistu siinä, mutta onneksi työpaikan ammattiviestijät selventävät tekstiäni. Pitäisiköhän paikalliseen sanomalehteenkin hankkia viestinnän ammattilainen, joka osaisi kirjoittaa uutiset myös ei-natiiville ymmärrettävästi? Vai onko tarkoituskin pitää osa asioista vain ihan sisäpiirissä?

28 kommenttia artikkeliin “Mikä #*%$* vanha Centrum?”
 1. Jaakko Tiainen sanoo:

  Tuo, mitä edellä kerroit, on kaikki totta. Valitettavasti se vain on pintavaahtoa. Pinnan alla on kysymys siitä, että kauppakeskus Linnan kolme eri omistajaa odottavat kaikessa rauhassa kiinteistön arvonnousua, ja mm. kaupungilta yhä vain parempaa tarjousta rakennusoikeuksien lisäämiseksi. Vrt. samainen tämän päivän lehti: ”Riittääköhän viisi kerrosta kannattavaan rakennustoimintaan…” tai jotain sinne päin. Epäsuorasti siis ilmoitetaan, että ”täältä vielä pesee lisäetuja”. Rakennus- ja uudistamistyö aloitetaan sitten, kun tarjous katsotaan riitävän hyväksi. Siihen voi mennä aikaa. Tiedä, vaikka kauppakeskus joltain osalta jopa romahtaisi. Mutta se, ta rumuus, tai muu epäestettisyys ei omistajia kiinnosta. Heidän kiinnostuksensa viriää vasta kun luvassa on riittävän iso kasa (tai paremminkin vuori) rahaa!

  • Sepä se, kun uutinen oli oikeasti kiinnostava. Kokonaisuudesta on puhuttu aikaisemminkin, mutta nyt pelkästä vanhasta Centrumista kirjoittaminen ilman lisäselvityksiä muutti kaiken palkäksi kuplaksi. Mutta iso kiitos tästä sisäpiiritiedosta 🙂

   • Susanna Lähdekorpi sanoo:

    Hei Susanna-kaima!

    Kirjoitin kyseisen jutun ja pahoittelen, että entinen Centrumin kiinteistö jäi Sinulle ja ehkä muillekin epäselväksi.
    Jutun yhteydessä oli kuitenkin lähes puolen aukeaman kokoinen kuva kiinteistöistä (katolta kuvattuna), joista jutussa puhutaan.
    Lisäksi tekstissä mainittiin, että kyse on vanhan Reskan eli Sibeliuksenkadun ja Kasarmikadun välisellä pätkällä olevista autioituneista isoista liikekiinteistöistä.
    Yritän kirjoittaa tulevaisuudessa selvemmin.

    Susanna Lähdekorpi
    toimittaja/Hämeen Sanomat

    • Hei vaan

     Kiireessä lehteä selatessani ehdi lukemaan vain tämän jutun lehden mielenkiintoisimpana artikkelina. Se oli siis muuten oikein manio.

     Täytyy myöntää, että kuva jäi katsomatta, kun etsin tekstistä tarkennusta tuolle Centrumille. En vieläkään olevarma edes siitä, kummalla puolella vanhaa Reskaa tuo Centrum on ollut. Vaan ei sillä tässä vaiheessa enää ole niin väliä. Jutun ydin lipsahti minulta vain tuosta syystä kokonaan ohi.

     Työn iloa kaikesta huolimatta!

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Hei!
  Ihan tuota samaa minäkin aamulla ihmettelin.
  En sitten minäkään kuulu sisäpiiriläisiin.

  • Kuule, meitä on paljon. Onkohan tämä se malli, jolla Hämeenlinna toteuttaa ’kasvustrategiaansa’? ”Muuta Hämeenlinnaan ja tunne itsesi TODELLA ulkopuoliseksi!”?

 3. Antti Sulonen sanoo:

  Tutkimatta on tietenkin hankalaa sanoa, mutta aika suuri osa lukijoista tietää heti mistä on kysymys, kun lehti kirjoittaa vanhasta Centrumista, saattaa olla jopa vaikeampi paikallistaa kauppakeskus Linnaa.

  • Susanna sanoo:

   Olet varmasti oikeassa. Mutta minusta se aika suuri osa ei riitä maksullisen sanomalehden kielenkäytön perusteeksi.

   • Antti Sulonen sanoo:

    Tuossa on kysymys paikallisesta sopimisesta. Mikäli aika suuri osa on tyytyväinen saamaansa maksullisen sanomalehden kielenkäyttöön, niin lehti käyttää sitä kieltä. Mikäli aika suuri osa ei ole tyytyväinen, niin paikallisesti sopimalla aika pieni osa maksaa ilman aika suurta osaa lehtensä kielenkäytöstä.
    Mielestäni sanomalehden kielen käyttöön riittää aika suuren osan lukijakunnan mielipide.
    Lehden toimitukselle on oletettavasti vaikea tietää, kuinka suuri osa lukijakunnasta tietää vanhan Centrumin, tai kauppakeskus Linnan.
    Onko muuten kysymys samasta tilasta? Minä tiedän vanhan Centrumin, mutta en yht.äkkiä pysty kauppakeskus Linnaa rajaamaan yhtä tarkasti kuin vanhan Centrumin.

    • En minä halua maksaa lehdestä, jossa asioista ei puhuta niiden oikeilla, nykyisillä nimillä eikä edes selitetä asiaa. Minun mielestäni sanomalehti on tiedon välittäjä. Jos historiallisten paikallissanojen käyttö estää minua (ja montaa muutakin) ymmärtämästä uutista, en ole tyytyväinen. Jos niin tapahtuu toistuvasti, lopetan lehden tilaamisen. Tilaan sitten tilalle sellaisen selväkielisen.

     En tiedä, onko kysymys samasta tilasta. Kauppakeskus Linnassa olen käynyt. Centrumissa en. Tämän vuoksi juuri asiasta olisi voinut kirjoittaa sellvemminkin 😉

     • Antti Sulonen sanoo:

      Oikeassa olet, jos olet tyytymätön lehden antiin, et tilaa.
      Miten on mielestäsi lehden toimittava, jos osa lukijakunnasta mieltää paikan vanhana Centrumina ja osa kauppakeskus Linnana?
      Vanha Centrumi taitaa olla osa kauppakeskus Linnaa, joten jos tarkoitus on joskus purkaa vanha Centrumin osa niin lehden pitää ilmeisesti laittaa selkeät koordinaatit, niillä löytää perille. Vaan vaatii sitten koordinaattien tulkintakykyä, pelastushenkilöstö sen kylläkin hallitsee.
      Näillä pääset aika lähelle vanhaa Centrumia, 60.995550, 24.462196, mutta vanhalle paikkakunnalla kulkeneelle vanha Centrum on kuitenkin selvempi paikkamerkki.
      Nykyihmiset kyllä löytää koordinaatit, joten selvempää viestintää ei lehdelläkään ole, osa lukijoista kuitenkin katoaa.

     • Susanna sanoo:

      Hämeen Sanomat voisi toimia samoin kuin se toimii monessa muussakin vastaavassa tilanteessa. Joskus käytössä on erillinen selitelaatikko, jossa käydään läpi taustoja. Karttakin auttaisi, puhumattakaan sitten fyysisestä osoitteesta. Pääasia on, että tuollaista historiatermistöä käytettäessä asia selitetään myös jotenkin toisin, jotta maksavat asiakkaat saavat asiasta tolkkua 😉

      Kyllä Hämeen Sanomissa osataan asia esittää paremminkin. Nyt ei vain tehty niin.

 4. Erkki Strömberg sanoo:

  Samoin piileskelevät talojen numerot aika usein näkymättömissä Hämeenlinnassa.
  Jospa se sitten kaupunginkin mielestä riittää ”aika suurelle osalle”!
  Entäpä sitten kun tulee pelastuslaitos ja ”ei sisäpiiriläinen kuski puikoissa”, silloin ajella edestakas kuin taannoin pitkin Hämeentietä Lammilla kun etsittiin numeroa 47.
  Hämeenlinnassa haikaillaan ”suuruuksien” ja ”autopalatsien” perään ja tällaiset arkiset pikkuasiat jätetään hoitamatta.
  Se kielii paljon virkamieskunnan tasosta, valitettavasti!

  • Susanna sanoo:

   Tsemppiä sinulle piileskelevien talonumeroiden kanssa 🙂

   • Erkki Strömberg sanoo:

    Oli muuten aika revohka saada numerointi kohdalleen. Täällä Lammilla on kai eletty kuin lehmät pellossa näissä asioissa.
    Täällä oli tannoin sellainen kunnan virkahenkilö joka jakeli osoitenumeroita sen mukaan kuin huvitti ja tuttavuussuhteet vaati. Annettiin sitten toisen kadun osoite vaikka tontilta ei ollut edes liittymää kyseiselle tielle. Kolmellakin tontilla oli sama osoite. Fyysisesti ne olivat aivan erillään ja vain yksi sen tien varrella jota osoitetta käytettiin. Tälle ”kunnanvirkamiehelle” se oli ainut oikea tapa hoitaa osoiteasioita.
    En ole ennen kuullut jotta pelastuslaitos tulee taajamaalueelle koordinaateilla kuten Antti antaa ymmärtää. Kuinkahan moni tietää edes oman kotinsa koordinaatit.
    Ilmeisesti taas ”aika suuri osa”!

 5. Liisa sanoo:

  Allekirjoitan täysin tämän blogitekstin. Olen muuttanut paikkakunnalle 1998 paljasjalkalaisen vaimoksi ja onneksi saanut häneltä suomennusta. Mutta minua häiritsee kovasti se, että osoitetta ei kerrota. Raatihuoneen tietää kaikki – samoin torin ja kirkon, mutta muut rakennukset olisi hyvä osoitteellistaa 🙂

  Hyvää joulun odotusta !

 6. tapio13 sanoo:

  Tuonne Sulosen 10.12.2015 18.10 kommenttiin; koordinaatien sijaan olisit ehkä voinut kertoa osoitteen Raatihuoneenkatu xx jonka sitten olisi esim google mapsistä voinut katsoa…street view:n kera!

  • Antti Sulonen sanoo:

   Tuossa nyt vain kommentoin sitä kuinka tarkkaan lehden sitten nykyään pitää, tai pitäisi paikat ilmoittaa, että kaikki lukijat olisivat tyytyväisiä.
   Muuten google mapsiin , kun nuo samat numerot näpyttelet, kartta rävähtää hetkessä silmillesi, josta voit paikan todentaa ja löydät sieltä tarvittaessa kuviakin.
   Nuo koordinaatit on niin vanha ja tarkka juttu, että nykypäivänä voidaan puhua kelkasta pudonneesta, jos ei niitä ymmärrä.
   Vuonna 1969 olin Suomen tykistössä tiedustelupatterissa koordinaatteja mittailemassa. Niin yksinkertaista oli asia, että kun tulenjohtopaikalta tuliasemalle kohteen koordinaatit langattomallla yhteydellä viestitettiin, niin kohta juuri tuolla osoitetulla paikalla possahti. Jo silloin tuo oli vanhaa tekniikkaa.
   Nykyään ajellessasi Ivalosta etelään osut liikenneonnettomuuspaikalle, niin sinun on selvintä ottaa älykännykästäsi paikan koordinaatit ja ilmoittaa ne hätäkeskukselle kuin ruveta sopertamaan, että aamulla lähdin Ivalosta ajelemaan etelään ja nyt olen pari tuntia ajellut ja osuin paikalle missä tarvitaan apua. Ei paljon auta , että soperrat paikaksi heti oikealla kääntyneen tien jälkeen.
   Kotona ollessasi et tarvitse edes älykännykkää, kunhan olet nuo paikan koordinaatit puhelimesi viereen ennalta varannut, kyllä apu aivan varmasti niillä tiedoilla perille pääsee.

 7. Lauri Kivimäki sanoo:

  Parempi, että puhutaan keskustakorttelista (kai Hämeenlinnan keskusta kuitenkin on torinympäristössä). Oli miten oli aikanaan kun Hämeenlinnaan rakennettiin Centrumin ja Raketti-Anttilan tavaratalot se oli jotain uutta ja erikoista tällaiseen kylään. Oli monet osastot ja niissä palvelevat myyjät. Kun vertaan esim Kauppakeskus Goodmanniin en näe siinä mitään erikoista muualla oleviin kauppakeskuksiin. Ainoa erikoisuus on, että rakennus on rakennettu tien päälle, mikä ei mielestäni anna kauppakeskukselle mitään lisäarvoa. Vastaavahan on muistakseni toteutettu Rovaniemellä jo toistakymmentä vuotta sitten.

 8. Erkki Strömberg sanoo:

  Lieneekö tänne rakennettu mitään uutta ja erikoista sitten linnan (Hämeenlinan linnoituksen) jälkeen.
  Taitavatten olla jo ennen muualle pykattujen kopioita sen jälkeen tehdyt.
  Odottelen tässä jahka ilmestyy ekat koordinaatit talon seinään talonummeron sijaan, ”aika suuren osan” vaatimuksesta, sehän se asiaa selventää!

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Hämeen linnoituksenkin alkuperäinen paikka oli Janakkalassa Hakoisten linnavuorella. Novgorodilaiset tuhosivat sen niin monta kertaa, että varustus päätettiin siirtää kauemmas sisämaahan (sen aikaisten koordinaattien mukaan). Joten on vain huonoa sotaonnea, että Hämeenlinnan keskusta on siinä missä se nykyisin on.

 9. Erkki Strömberg sanoo:

  Vanha Sentrum sai ”koordinaattinsa”!
  Huomasitkos Susanna viime sunnuntain Hä-Saan oli koottu paljon vanhoja paikannimiä Hämeenlinnasta aivan kuin selityksesksi kauppakeskuksen nimisotkuun?
  Kiva huomata jotta Hä-San toimituksessa asia huomattiin ja otettiin opiksi.
  Tuon lehtileikkeen kun tallentaa on se hyvä kartta ”junantuomille” kun suunnistaa paikkakuntalaisten puheiden mukaan.
  Kiitos Hämeensanomat!

 10. Antti Sulonen sanoo:

  Susanna, mitä mieltä olet sanonnasta ”maassa maan tavalla”?

  • Susanna sanoo:

   Antti,
   jos se tarkoittaa sitä, että maan tavan mukaan muualta tulleet jätetään sisäpiiritiedon ulkopuolelle, niin minusta tuntuu todella ulkopuoliselta. Kaikki tavat eivät ole hyviä tapoja – minun mielestäni ainakaan.

   • Antti Sulonen sanoo:

    Susanna, yhteisö ottaa hyvin vastaan, kun tulija kunnioittaa paikallisia oloja, vaatimatta ja oikomatta tulijan mielestä outoja asioita. Aikaa se vienee, mutta sen paremmin paikallinen yhteisö luottaa tulijaan ja hyväksyy tulijan reviirilleen.
    Kysymys ei ole sisäpiiritiedon ulkopuolelle jättämisestä.
    Hämeen Sanomat ei ole poikkeus muista paikallislehdistä, muidenkin paikkakuntien paikallislehdet toimivat samoin ja kaikilla paikkakunnilla ihmisillä on omat perinteiset tapansa, tulija on aina vieras ja hänestä itsestään riippuu se kuinka hänet otetaan vastaan.
    On henkilöitä, jotka ovat sorkkimassa joka asiaan uudella paikkakunnalla ja päsmäröimässä ja kaivelemassa milloin mitäkin heidän mielestään epäkohtaa, käyttäen paljon juorutietoja asioidensa puolesta.

    • Susanna sanoo:

     Olet kovasti oikeassa tuon viimeisen kappaleen kohdalla – henkilöitä on moneksi.

     Valtamedia voi synnyttää yhteisöllisyyttä ja luottamusta tai toisessa ääripäässä ihan päinvastaista. Ehkä puolueeton tiedon välitys olisi se lähtökohtaisesti tavoiteltava juttu.

     Yli 20 vuoden asumisen jälkeen olisi mielellään jo ihan asukas eikä enää vieras. Sellaisiakin paikkakuntia löytyy, joihin on heti tervetullut.

     Vaan kaupungissa kaupungin tavoilla. Jotkut haluavat uudistuakin 😉

     • Erkki Strömberg sanoo:

      Naapurin vanhaemäntä sanoi minulle Lammin kunnansihteeristä: ”Eihän se lammilaisia ole mistä lie Pohjanmaalta tullut.”
      Oli kylläkin ollut jo varmaankin yli kolmekymmetä vuotta virassaan asuen paikkakunnalla.
      Tänne täytyy syntyä jos luulee jotta paikallisena pidetään, mieluusti useammassa polvessa jopa.
      ”Junantuomaksi” minäkin itseni tunnen.
      Muuttuu se Hämekkin, joskus, ehkäpä….

Jätä kommentti

css.php