Tiesitkö tämän junalipuista?

Kausilipuilla väliä Hämeenlinna-Helsinki vuosia matkustaneena näkemykseni junamatkailusta oli väistämättä rajattu. Viime kesänä olikin kausilippua edullisempaa ostaa yksittäislippuja (menolippu), jolloin tutustuin ihan eri silmällä satunnaismatkaajan maailmaan. Joitakin sellaisia huomioita tein, joista voisi harvemmin matkustavalle olla iloa ja hyötyä.

 1. Pitkän matkan junissa (poislukien taajamajunat) lippuun sisältyy paikkalippu. Kaikki eivät aina huomaa tätä ja menevät istumaan vapaasti valitsemalleen paikalle. Ikävän usein joku muu tulee vaatimaan omaa paikkaansa käyttöönsä. Helpommalla pääsisi, kun alunperinkin katsoisi lipusta oman paikkansa ja suunnistaisi sinne. Varmasti saisi istua ’rauhassa’ koko matkan.
 2. Kun lipunmyynti on lopetettu Hämeenlinnan asemalta, valittavissa on keskimäärin aseman automaatti ja netin kautta ostettu lippu. R-kioskin lippumyyntiä en ole vielä kokeillut, enkä osaa sitä siksi arvioida. Jos on mahdollista ostaa lippu netin kautta, tee se! Pääset halutessasi (halua ihmeessä!)  valitsemaan istumapaikkasi junassa. Automaattivalinta ehdottaa sinulle helposti paikkaa kovin täydessä junavaunussa, jossa iso määrä ihmisiä matkustaa melkein ihotuntumalla. Netissä ostamalla pääset katsomaan vaunu vaunulta paikkojen varaustilanteen. Voit varata oman paikkasi sellaiseen vaunuun, joka ei ainakaan siinä vaiheessa ole vielä tupaten täynnä. Osa vaunuista saattaa olle peräti melkein tyhjinä.
 3. Itse valitsemalla voi välttää myös lasten puuhavaunut (jos niistä ei ole niin innostunut) tai vaikkapa lemmikkieläinvaunut, jos allergia vaatii jotain muuta.
 4. Kannattaa aina katsoa myös erikoistarjoukset. Joskus matka Hämeenlinnasta Helsinkiin on tuplasti sen hintainen, mitä tarjouksessa joutuu maksamaan Tampere-Helsinki -matkasta. Näissä kannattaa olla tarkkana ja ostaa valikoiden.

Näillä vinkeillä pääsee jo paremman matkustamisen alkuun. Ihanaa junamatkaa kaikille ja toivotaan, että junat ovat ajoissa 😉

8 kommenttia artikkeliin “Tiesitkö tämän junalipuista?”
 1. avatar Antti Sulonen sanoo:

  En ota kantaa noihin ensimmäisiin kohtiin, mutta tuo 4:s kohta on sellainen, jossa Hämeenlinnasta matkaava itse tyrii mahdollisuutensa ajoissa kulkeviin juniin.
  Palvelun tarvitsijan pitäisi yleensä ottaen huomioida se, että hän tarvitsee erityispalvelua ja olla siitä sitten valmis maksamaan.
  Mikäli matkustaja tiirailee halvimpia erikoistarjouksia välille Tampere-Helsinki ja matkustaa Hämeenlinna- Helsinki ei hän ymmärrä saamaansa palvelua, eikä ole siitä valmis maksamaan. Tuollaisen matkalaisen jatkossa pitää mennä polkupyörällä, tai apostolin kyydillä Tampereelle, josta sitten hyppää junaan päästäkseen Helsinkiin halvemmalla. Siitä sitten syntyy valitus, kun juna ei pysähdy Hämeenlinnassa. Miksi pysähtyisi, kun palvelua tarjoava katsoisi lippunsa maksaneiden listaa ja huomaisi, että kaikki liput on varattu Tampere-Helsinki?
  Miksi sitten lippu Hämeenlinna-Helsinki on kalliimpi kuin Tampere- Hämeenlinna? Siihen löytynee vastaus logistiikan talousoppineilta ja selitykseltään on melko yksinkertainen.

  Mukavaa junamatkaa ja terveellistä liikuntamatkaa Tampereelle, halvemman junalipun toiveissa.

  • avatar Susanna sanoo:

   Terävästi järkeilty, mutta minun kukkaroni ei veny noin laajamittaiseen ajatteluun. Tässä asiassa aion olla ihan itsekäs ja mennä halvimmalla (ja mukavimmalla) junalla, mitä sopivaan ajankohtaan löytyy.

   Näitä tällaisia tarjouksia on niin harvoin, että jos se junan pysähtyminen Hämeenlinnassa niistä kiinni, niin sitten ei voi mitään 😉

   • avatar Antti Sulonen sanoo:

    Se vain olisi järkevää venyttää sitä ajatteluaan.
    Hämeenlinnan Lammilla aikoinaan pikavuorot kiersivät kirkonkylän kautta, vaan, kun nuo kaksi vuosittaista kulkijaa eivät olleet halukkaita maksamaan tuosta palvelusta niin bussiyrittäjät ajavat suorinta reittiä pisteestä a pisteeseen b. Matkustajat, jotka kulkivat pisteestä a pisteeseen b eivät olleet halukkaita myöskään maksamaan noiden kahden ihmisen erityispalvelua.
    Tuo sama ”ongelma” on tapahtunut monessa paikassa ja tulee jatkossakin tapahtumaan. Hämeenlinnassa mm. rautatieasemalla ei ole enää lipunmyyjää, kun Hämeenlinnasta lippunsa ostavat henkilöt eivät olleet halukkaita maksamaan lipunmyynnistä aiheutuvia kuluja.

 2. avatar Sami sanoo:

  Jos esim. viikkoa tai kahta aikaisemmin tietää, mihin juniin haluaa kyytiin, kannattaa ostaa ennakkolippu. Ainakin netissä sen voi tehdä Veturi-tunnuksilla.

 3. avatar Susanna sanoo:

  Totta – hyvin vinkattu!

 4. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Minun ei kannata edes pyrkiä junaan, on minulle liian vaikeaa. Seisoin n 30 vuotta sitten tiirailemassa Tampereen asemalla tiirailemassa aikataulua. Menin lipunmyyntiin ja sanoin lipunmyyjälle olevan harmillista kun tuo juna ei kuje tännää. sain vastauksen tämä on ainoa päivä kun se kulkee . Suunillee samoihin aikoihin vein poikaani junamatkalle Turengista Hämeenlinnaan. Lipunmyynti asemalla oli lopetettu. Koko matkan ajan istuin kolikot hikisessä kourassani ja odotin konnaria myymään lippua. Ei näkynyt. Lippuja myytiin kuulemma tietyssä vaunussa. Sen koommin en ole VR:n palveluja arvannut käyttää. Jos toimii väärin voi lentää kesken matkan kyydistä. Helsingin paikallisliikennetä osaan kyllä käyttää, tosin perin harvoin.

 5. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Lauri!
  Vanha totuus on: Meittiä on moneen junaan, osa jää asemallekin, pitää taas paikkansa!

Jätä kommentti

css.php