Nyt ei mennyt kaikki ihan mallikkaasti VR:n uudessa lippujen hinnoittelussa

Vaikkei VR:n lippujen hinnoittelu-uudistus kaikkia kiinnostakaan, minulle se oli tänään puhdasta arkea. Neljän viikon, tässä tapauksessa 25 päivän kausilippu välille Hämeenlinna – Helsinki maksoi alennuksen jälkeen 254 euroa. Kuukausi sitten samainen lippu maksoi 365,90 euroa! Alennus oli huima ja tietenkin olen siitä kovasti kiitollinen.

Mutta kaikki ei hintauudistuksessa mennyt hyvin eikä reilusti. Opiskelijoiden ja eläkeläisten alennukset pienenivät roimasti ja liput siis kallistuivat. Lapsiperheet kärsivät perhelipun poistamisesta ja lastenlipun alaikärajan nostamisesta neljästä vuodesta kuuteen vuoteen. Ne, joilla on kaikkein vähiten varaa matkustamiseen ja mihinkään muuhunkaan, joutuivat minusta aivan käsittämättömällä tavalla lippualen maksajiksi.

Minulle henkilökohtaisesti olisi kelvannut aivan mainiosti huomattavasti pienempikin kuukausialennus, jos vastaavasti opiskelijat, eläkeläiset ja lapsiperheet olisivat saaneet sen rahan edestä tasapuolista kohtelua (= lipun hinnoittelua). Luulen aika monen muunkin työssä käyvän ajattelevan asiasta aivan samoin.

Ei ollut siis tämäkään ”hyvä” uutinen pelkästään hyvä VR:n puolelta.

28 kommenttia artikkeliin “Nyt ei mennyt kaikki ihan mallikkaasti VR:n uudessa lippujen hinnoittelussa”
 1. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Eipä mennyt ihan putkeen minunkaan kohdallani!
  Olen elämäntyöni tehnyt VR:llä rakentaen junavaunuja.
  Työehtosopimus oli Rautatieläisten liitosta ja ns. konepajaliite jossa todettiin metallin seuranta jotta saman palkan saat kuin metallin sopimuslaiset miinus neljä prossaa.
  Se oli maksu siitä jotta meillä oli vapaalippuoikeus joka koski aviopuolisoa ja lapsia kunnes täyttävät 18 v tai jos opiskelevat kotipaikkakunnan ulkopuolella kunnes täyttävät 21 v.
  Nyt on hävinnyt lasten ja aviopuolison oikeus kokonaan.
  Samalla alennettiin eläkeläisalennus 50% sta 20 %iin.
  Vaimoni eläköityy juuri.
  Vanhoilla säännöillä voisimme matkustaa maksutta koska olen koko työelämäni sitä ”4% maksanut” nyt kun siitä voisi ja aikaa olisi nauttia ei sitä enää ole.
  Minusta kun tuntuu jotta meittiä on petetty?
  Toisaalta on todettava Rautatieläisten liiton johdon olleen, silloin kun sellainen vielä oli, täysin demarien hallussa.
  Kiitos demarit!

  • avatar Antti Sulonen sanoo:

   Erkki sinusta vain tuntuu, että olet tullut petetyksi. Vai etkö ole huomannut, että et ole maksanut veroja tuosta etuudesta. Se metalliliiton jäsen joka sai täydet sata prosenttia maksoi myös koko summasta verot ja maksoi myös täyden hinnan junalipusta, maksoi vielä lastensa ja vaimonsakin liput.
   Älä ruikuta, kun ei ole syytä, vaikka se kuinka synnynnäistä olisi.

 2. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Eipä monellakaan alalla ole koskaan ollutkaan mitään eläkeläisten etuja , viimeisen työpäivän jälkeen otetaan avaimet tai kulkukortti pois ja hyvä kun ei sanota olisit saanut häipyä jo aiemminkin, olit viimeiset vuotesi tuotannon jarru. Tosin luulen, ettei VR:n talous eläkeläisalennusten kaventamisesta juurikaan kohene. Siellähän on tärkeää, että Helsingistä päästään Turkuun tai Tampereelle 48 sekuntia nopeammin kuin nyt Silloin harvoin kun ei ole muita mahdollisia kulkua haittaavia tekijöitä (lunta, pakkasta, runsasta vesisadetta, lehtiä raiteilla., liian kuuma tai liian kylmä, sähkölinjoissa vika ym ym.) No ne eivät minua haittaa. Lammilla ei ole rautatieasemaa (käytän tuota vanhaa nimitystä). Kuljin 1970-luvun alussa pari vuotta Turengista- Riihimäelle. Jos oikein muistan juna ei ollut koskaan myöhässä (lättähattu). Mutta saattaa olla että aika kultaa muistot. Viimeksi olen käyttänyt junaa 1986. Mielestäni perhelipun hinta Riihimäeltä-Helsinkiin oli vallan hirmuinen.

 3. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Niin, minkäs tähden eläkeläisen pitää päästä junassa kulkemaan halvemmalla kuin jonkun muun?
  Junaan nousu kestää pidempään ja junasta poistuminen kestää pidempään. Huvimatkojahan nuo eläkeläisten matkat pääasiassa ovat, joten huvista pitää myös maksaa.
  Kyllä eläkeläisen pitäisi saada alennusta taksimatkoista, linjavaunumatkoista, lentomatkoista jne. Pulkkamäessäkin, kun saisi vielä alennusta niin jo olisi eläkeläinen tyytyväinen, tai ei sentään, mitä syytä siinä olisi tyytyväisyyteen, nyt saa muut lasketella ilmaisin.

  • avatar Erkki Strömberg sanoo:

   Antin kahteen heittoon täytyy vasta!
   Ei se niin yksoikosta ollut, laskennan lähtökohta oli metallin paikkakuntakalleusluokka ykkösen keskipalkka joka oli paljon pienenpi kuin Hesan tai pääkaupunkiseudun metallin palkat. Pasilalaiset kumminkin asuivat tuolla ”kallilla” pääkaupunkiseudulla.
   Ja jotta saiasitte kadehtia lisää oli myös työmatkat rautateillä maksuttomat VR:läisillä.
   Vanhassa isossa talossa oli hyvät edut. Ei enää, valitettavasti.
   Sairaskassakin, vapaaehtoinen, antoi hyvät edut 0.8% palkanpidätystä vastaan. Liiton maksu oli silloin 1,2%. Ammattiosaton vapaa-ajan paikkaa on saaneet käyttää jopa naapurimaan rautatieläiset kesälomallaan ja ihan maksutta. Isossa talossa on ”varaa olla vieraanvarainen”!
   Anttihan on expertti vääntämään kaiken verolliseksi.
   Viime syksynäkin väitti minun unohtaneen maksaa veroni työpäivästä jonka tein vaimoni ja itseni omistamalla kesäkodin tontilla olevalla kasvimaalla!
   Millähän lomakkeella Antti moiset verot ilmoittaisi?
   Myönnän, olen vanhanaikainen, pidän enemmän vanhasta ”patruuna-aikaisesta” työelämäkulttuurista kuin nykyisestä vouhotuksesta.
   Ennen patruunalla oli tehdas ja työläiset joiden hyvinvointi oli hänen ”kunnia-asia”. Vertaa vaikkapa Juuso Walden, tai jokin sellainen, vaikkapa Valkeakoskella.
   Nykyiset ”patruunat” keräävät suuret optiot ”väärillä renkailla” ja häipyvät miljoonineen Portukaliin maksamatta veroja lainkaan.
   Näistä veroista olisin enemmän kiinnostunut Anttina kuin minun kasvimaan sadonkorjuusta.
   Kateutensa kullakin!

   • avatar Antti Sulonen sanoo:

    En ole Erkin ja hänen vaimonsa kesäkodin kasvimaan hoidossa Erkin tekemästä työstä mistään unohtuneista veroista kirjoittanut.
    Erkki varmaan tuo tuon kirjoituksen esille, missä niin sanon.
    Se vain näyttää tuo Erkki niin kauhean tasa-arvoiselta kaikkea kohtaan. Luulisi, että hän olisi enemmänkin Juuso Waldenin töissä palkastaan kaiken veron maksaneen metallimiehenkin etuuksistaan huolissaan. Tuo metallimieshän sentään on tuota hyvin tuottavaa verovaroilla ylläpidettyä VR avittanut. Kateellinenhan tuo metallimies tietenkin on.
    Satojasi saat minun puolestani kaikessa rauhassa korjata, juttusi vain haisevat ajoittain ei niin kovin tasa-arvoisilta ja hiukan kateellisiltakin.
    Ettet, vain ole katellinen Portukaliin ”väärillä renkailla” matkanneen ”patruunan” optioista saamista tuloista. Ethän sinä Erkki kateellinen ole , ethän.

    • avatar Erkki Strömberg sanoo:

     ”Antti Sulonen kirjoitti:
     5.10.2015 17:15

     On se hyvä, kun jotkut käyvät sunnuntainakin töissä. Tietäähän se lisää valtiollekin, tai ainakin kaupungille tuloa. Tuo sunnutaityöhän on 100 % korotettua, joten verotettava tuloakin siitä syntyy. Näin ollen valtion tulo-ja menoarviossa esim. pakolaisavustukset näyttävät lähes mitättömiltä menoilta.
     Ai niin jäi huomoimatta, onko tuo kaikki sunnuntaityö sitten 100 % korotettua ja maksetaanko siitä sitten veroa, saattahan se olla vaikkapa ns. pimeätä työtä, vaikka sunnuntai onkin. Silloinhan se tietenkin jää vero saamatta, jos tekijänä on pimeän työn tekijä.”

     Tässä Antti oma kirjoituksesi aiheesta. Enempää en viitsi Sinulle tyhmiä juttujasi uudelleen esille tuoda. Näin vastasit silloin kun totesin meneväni saunaan työpäivän jälkeen. (Työpäivän tein vaikka sunnuntai taisi olla ihan omalla kasvimaalla.)
     Olet tosi saivartelija ja se siitä.

     • avatar Antti Sulonen sanoo:

      Oletko tuossa samaisessa kirjoituksessa tuonut esille, että kyseessä oli harrastus omalla kasvimaalla. Erkki jätti ilmeisesti saivartelumielessä kertomatta mihinkä otin kantaa.
      Saivartelematta pysyn tuossa edellä olevassa kannnanotossani. En tiennyt että kyseessä oli harrastus omalla kasvimaalla.
      Tyhmän neuvo. Oma viisas kommenttisi tuohon edellä liittyvään pitäisi myös esittää, ainakin viisaan luulisi tekevän niin.

    • avatar Erkki Strömberg sanoo:

     ”Erkki Strömberg kirjoitti:
     4.10.2015 18:24

     Hei Kimmo ja kommentaattorit laidasta laitaan!
     ……………………………………………………………………………………………………………………………………
     Minä lähden nyt kesäkotini saunaan, on ollut sunnuntaista huolimatta työpäivä tänään!”

     Antti, tässä loppuosa kommentistani Kaution blokissa syksyltä!

 4. avatar Susanna sanoo:

  Onneksi tämä on minun blogini, niin saatte kommentoida ihan aiheen vierestäkin 😉

  • avatar Antti Sulonen sanoo:

   Susanna pyysin vastausta, miksi eläkeläisen pitää päästä halvemmalla junassa kulkemaan kuin muiden.
   Siihen en ole saanut vastausta, vai onko kysymys sivuraiteella vai mahdollisesti jopa saivartelua?
   Vastakommenteissani kommentoin Erkin kommenttia.
   Millaiset ohjeet blogissasi on, Olenko sivuraiteella, jos vastaan kommenttiin?

   • Hei Antti!

    Olen ollut hidas, pahoittelen…

    Ajattelen vain periaatteessa niin, että jos puhutaan lippujen hintojen laskemisesta, siihen ei pitäisi sisältyä lippujen hintojen kallistuminen.

    Eläkeläisalennukset ovat olleet hyvä tapa. Valtion yhtiöllä on varaa olla hinnoittelussaan hellävarainen, kun puhutaan vähemmän tienaavista ihmisistä.

    • avatar Antti Sulonen sanoo:

     Valtion yhtiöllä ei ole vara olla hellävarainen. Suuri osa kansasta on tarvittaessa vähemmän tienaavaa, varsinkin, kun on kyse palvelun tarvitsijasta.
     Tuosta olen kanssasi samaa mieltä, että ei pidä mainostaa lippujen hintojen laskusta, jos lippujen hinnat nousevat.

   • Etkä ole ollut tietenkään sivuraiteilla.
    Enkä tulkitse sitä saivarteluksikaam.
    Ja kommentteja saa tietekin kommentoida 🙂

    Minulla ei ole blogiini ohjeita. Ei ole ollut vielä tarvetta sellaisille.
    Joidenkin henkilöiden kirjoittamat yksittäiset epäasialliset kommentit eivät vielä viritä minua sellaiseen puuhaan 😉

 5. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  Anteeksi, Susanna! Haluan tässä yhteydessä esittää vastakysymyksen uteliaisuudesta pakahtuvalle Antti Suloselle.
  Miksi eläkeläisen veroprosentti on korkeampi kuin ansiotyöstä palkkaa saavan henkilön?
  http://blogit.iltalehti.fi/josa-jantti/2015/10/27/eika-tassa-viela-kaikki-elakelaisten-korkeampi-verotus/
  Onko Sinulla, Antti, vastausta tähän?

  Terveisin! Tapani Silvo

  • avatar Antti Sulonen sanoo:

   Uteliaisuuteen pakahtuva Silvon Tapsa kyselee miksi eläkeläisen veroprosentti jne.
   Hän kysyy minulta miksi asia on näin.
   Uskaltanenko vastata omaa käsitystäni asiasta, koska kysymys lienee sivuraiteella.
   Ensiksikään ei ole järkevää luoda jatkuvasti uutta byrokratiaa, asettamalla eri ryhmiä esim. kulkemisen suhteen eri asemaan.
   Toiseksi verotukseen. Ei liene tarkoituksenmaukaista laatia verotusohjeita ja sitten kompensoida kyseisiä ohjeita eri palvelukokonaisuuksien hintoja eri ryhmille erilaisiksi.
   Kolmanneksi verottajaa ei pidä verrata palvelujen tarjoajiin.
   Neljänneksi palkansaajan ja eläkeläisen verotuksen verrannollisuus on vaikeata. Palkansaajalle tulee tulonmementystä erilaisista menoista, joita eläkeläisellä ei ole. mm matkakulut, jos ei ole VR:n vaunutehtaalla töissä.
   Itseäni ei kertakaikkiaan häiritse, jos naapurini käydessään työssä 50 km:n päässä ei joudukaan maksamaan saman suuruisesta tulosta yhtä paljon veroa mitä minä maksan eläkkeestä. Siihen ei myöskään ymmärrykseni riitä miksi minun pitäisi saada junalippuni tuolle samaiselle matkalle halvemmalla kuin tuo työssä käyvä, joka sentään matkustaa lähes joka päivä pitäen pyörät pyörimässä.
   Mitä mieltä Silvon Tapsa on tasaverosta?

   • avatar Lauri Kivimäki sanoo:

    Työssäkäyvä maksaa pienempää ennakonpidätystä, jos Hänellä on työssäkäyntikuluja jotka käyvät vähennyksiksi verotuksessa mm nuo työmatkakulut. Se minua kyllä ihmetyttää että ay-jäsenmaksukin on verotuksessa vähennyskelpoinen. Kun itse jäin eläkkeelle kesken vuotta sanoi virkailija minulle: älä ihmettele maksat eläkkeestäsi n 6 % enemmän ennakonpidätystä kuin vastaavasta palkasta. Vuodenvaihteessa eläkkeeni ei noussut, mutta ennakonpidätys nousi. Täytyyhän mamujen kotuttamiskustannuksiin jostain rahaa saada. Ja sanoihan vm Stubb eduskunnassa edellisellä viikolla, että maahan ei synny 110.000 uutta työpaikkaa jos eläkeläisten verotus korjataan. Siis 45 vuotta töissä ja vieläkin valtio tarvitsee apuani.

    • avatar Antti Sulonen sanoo:

     Niin, ei niitä 110.000 työpaikkaa synny, vaikka eläkeläisten verotukselle tekee sitten sitä tai tätä.
     Kaikki eläkeläisethän (kuten ei myöskään palkansaajatkaan) ei varsinaisesti maksa valtion veroa. Arvonlisäveron muodossa kylläkin, mutta ei ansiotuloverotuksessa.
     Hyvä, jos pystyy valtiota avustamaan. On se tuo sairaanhoitopuoli sitä tasoa, että moni jäisi aika heikoille, jos verotusta höllennetään ja huvimatkoja halvennetaan ja kelluvia unelmia pohditaan ja toteutetaan.
     Omalla kohdallani en voi kuin kiitellä Kanta-Hämeen keskusairaalan toimintaa ja yhteiskuntaa saamistani palveluista. Tässä ei voi kuin ihmetellä, kun jotkut valittavat huvimatkojen hinnoista ja pienistä omavastuuksien nostoista.

 6. avatar Elkku sanoo:

  En ilmeisesti ymmärrä tätä nykykieltä tai sitten en ymmärrä vr:n kieltä. Eilenkin näin mainoksen, jossa kehuivat laskeneensa hintoja…
  Perjantaina olimme lasten (1v. ja 5v.) kanssa tulossa lääkärireissulta junalla kotiin. Yritin ostaa junalippua Hämeenlinnan automaatista, mutta en ollut uskoa silmiäni kun automaatti tarjosi meille hinnaksi 9€ entisen 2,70€ sijaan.
  Köyhät kyykkyyn – Kiitos VR

  • avatar Susanna sanoo:

   Kyllä kyse on ihan VR:n omasta kielestä. Harhaanjohtavaa viestintää ja huikea hinnan nousu 🙁

  • avatar Antti Sulonen sanoo:

   Ei kestä kiitellä, olen VR:n osaomistaja.

 7. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  Silvo Tapsa on sitä mieltä, että eläke on ”lykättyä” palkkaa. On epäoikeudenmukaista maksaa eläkkeestä korkeamman veroprosentin mukaan…

  P.S. Susanna… nyt vetäydyn tältä sivuraiteelta 🙂 D.S.

  • Hei Tapsa!

   Ei mitään hätää 🙂
   Täällä saa mennä sivuraiteillekin – keskustelu synnyttää keskustelua 🙂

   • avatar Antti Sulonen sanoo:

    Kiitos, että ymmärrät keskustelun synnyttävän keskustelua. Se on monimuotoisuutta.

  • avatar Antti Sulonen sanoo:

   En ole väittänyt etteikö kyse ole ”lykätystä” palkasta. Tuosta lykätystä osuudesta ei kuitenkaan ole maksettu veroa, aikoinaan.
   Mielestäni eläkeläisten ja palkansaajien rinnastaminen on monessakin suhteessa ongelmallinen ja ongelmallisemmaksi sen tekee kumpienkin edunvalvonta.
   Miksi Suomessa ei ole käytössä yksinkertaista menetelmää työeläkejärjestelmässä? Jokainen työssä käyvä saisi kokonaispalkkauksen (vaikkapa paikallisesti sopimalla) ja maksaisi tuosta palkasta itse veronsa, eläkevakuutusmaksunsa, sairaus- ja tapaturmamaksunsa, työttömyysvakuutusmaksunsa jne.
   Silloin ei olisi työnantajilla mitään sivukuluja, olisi vain palkkakulut.
   Tuolloin työntekijät saisivat maksaa itse haluamansa summan esim. eläkepäivien varalle.
   Jäisi monta tyhjänpäiväistä eläkevakuutusherraa ja -narria vaille työtä esim. Keva jne. silloin nuo äärimmäisen taitavat sijoitusjohtajatkin joutuisivat oikein niin kuin työn ääreen, tarjotessaan palvelujaan tuolle työtätekevälle kansalle.
   Eläkeiän koittaessa valtio sitten voisi tarjota lapsilisään verrattavan etuuden kaikille määrätyn iän täyttäneille, eikä tarvitsisi ruveta spekuloimaan heille alennettuja junalippuja. Kaikki eläkeläisethän eivät ole tänä päivänäkään tasa-arvoisessa asemassa tuon VR:n alennuslipun piirissä. Kulkee nimittäin tuo juna hiukan kaukana. Miten valtio siellä kompensoi eläkeläisen kulkua, verottamalla, antamatta vastinetta.

   • avatar Erkki Strömberg sanoo:

    Tuo Antin ajatusmaailma kuulosti jotenkin tutulta.
    Nuorena kun kaikkea piti ”hieman härnätä”, olin joukossa jossa esitimme jotta palkaa maksettaisiin vain tehdystä työstä.
    Silloin oli kovaa kädenvääntöä ammatiyhdistyslikkeessä palkallisista vapaapäivistä, liennee ollut aika kun loppiaista ja helatostaita eka kerran minun aikaani rukattiin.
    Me esitettiin, eikä yleisö ollut vaatimaton, paikalla oli suomen silloinen pääministeri ja muita ministereitä sekä Rautieläisten liiton korkein johto, jotta siirytään järjestelmään jotta maksetaan vain siitä työstä minkä on tehnyt eikä mistään muusta. Lomaa saa pitää sen verran kun rahkeet kestää, joku raja kai sentään annattiin min viikko max kaksi kuukautta, jotain sellast.
    Vuosipalkka kumminkin täytyy tulla samaksi jotta reilu korotus urakkataksoihin vaan.
    Vaan ei kauaa mennyt kun esityksemme tyrmättiin.
    Miten herroille palkka olisi maksettu, kun työstä ei näy jälkeäkään.
    Sen jälkeen en ole ruvennut sopimuksia rustaamaan, nauttinu vaan kun muut on palkkansa eteen neuvotellu!
    Jotenkin minua kumminkin Antinkin esityksessä arveluttaa tuliskohan kaikilta se vero tossa vapaaehtoissysteemissä maksettua ja vielä vähemmän jos eläke tulis vaan oman vapaaehtoisen ekäkevakuutusmaksun kautta.
    Oletan jotta tää ”Antin systeemi” tois kerjäläisiä kadulle ihan kotosuomalaisistakin.
    Mut sithän olis Saarallakin taas lisää surkuteltavaa!

    • avatar Kari Ilkkala sanoo:

     Iltaa,

     menemättä kovin syvälle, niin Antin ajatuksessa on paljon hyvää.

     Jokaisella yrityksellä on nykyään verotili. Vastaavasti jokaisella palkansaajalla voisi olla verotili, jolle työnantaja maksaa Antin tarkoittaman palkan. Palkansaajan verotilin asetuksissa sitten kerrotaan, mille eläkeyhtiölle tai muulle hyväksytylle eläkevarojen sijoitustaholle eläketurva maksetaan. Samalla verotus muuttuisi reaaliaikaiseksi.

     Verotiliin voisi yhdistää myös yritysmäisiä piirteitä, mutta niistä voi joskus kirjoittaa erikseen.

     AY-liikehän tästä oksentaa suolensa pihalle, kun jokaisesta palkansaajasta tulisi puolihuomaamattmasti yrittäjä. Mutta tosiasiassa he ovat jo kovilla markkinoilla myymässä palveluitaan ilman yrittämiseen liittyviä positiivisia rakenteita.

    • avatar Antti Sulonen sanoo:

     Näyttää niitä kerjäläisiä olevan tänä päivänäkin. Tosin nehän piiloutuvat milloin minkäkinlaisen ruikutuksen taakse.

Jätä kommentti

css.php