Ja korkeakouluopiskelijoiden opintotukea esitetään leikattavaksi – sillähän se Suomi saadaan nousuun (NOT!)

Juuri, kun olen ärsyyntynyt VR:n tavasta kiristää mm. opiskelijoiden lippujen hintoja, valtio jatkaa samaa rataa. Korkeakouluopiskelijoiden opintotukea esitetään nyt pienennettäväksi – ja lyhennettäväksi (klik). Korkeakouluopiskelijan opintotuki PIENENISI esityksen mukaan melkein 100 euroa kuussa, siis noin kolmanneksen nykyisestä. Ja tämä siis juuri sorvatun yhteiskuntasopimuksen / kilpailukykypaketin LISÄKSI. Nyt ollaan tekemässä kovin radikaaleja leikkauksia pienituloisten tulevaisuuden toivojemme kohdalla…

Ja jo tässä vaiheessa kerron sen, että olen itse opiskellut täyden opintolainan varassa. Tiedän kyllä sen puolen kolikosta. Tiedän myös sen ’paniikin’ saada ihan mitä tahansa työtä heti valmistumisen jälkeen. Ja tiedän ne pitkät vuodet opintolainan maksamisessa.

Myös lapsiperheet saivat kylmiä uutisia: niin VR:ltä kuin kilpailukykypaketistakin. Yhtään ei tunnu oikeudenmukaiselta, että velkojen maksu tehdään erityisesti näiden ihmisryhmien kustannuksella – ja näin voimakkaasti.

Tokihan me kaikki maksamme, mutta jos pitää maksaa, olisi kohtuullista, että maksaminen tapahtuisi jossain suhteessa maksukykyyn.

 

39 kommenttia artikkeliin “Ja korkeakouluopiskelijoiden opintotukea esitetään leikattavaksi – sillähän se Suomi saadaan nousuun (NOT!)”
 1. Kari Ilkkala sanoo:

  Susanna,

  en ihannoi jenkkisysteemiä noin yleisesti, mutta siellä on muutama pohdittava juttu… yksi on se, että poliittisen vallan vaihtuessa ylimmän virkamiesjohdon pitää vaihtua myös. Se on ehdoton edellytys sille, että politiikan (politics) vaihtuessa myös toimintapolitiikka (policy) muuttuu.

  Koulutukseen kohdistuvat toimet eivät ole yhdenkään hallituspuolueen politiikkaa, eivät edes synteesi niistä, vaan osoitus virkamiesvallasta. Vaaleista ja hallitusneuvotteluista pökertyneet poliitikot kömpivät ministeriöihinsä, joissa vastassa ovat kokeneet (been here, done this x times with new rookies) virkamiehet äxkymmentätuhatsivuisen, käynnissä olevia ja välittömästi työstettäviksi tulevia asioita koskevan valmisteluaineiston kanssa.

  Vaatisi melkoista ”munaa” sanoa VM:n tai OKM:n ylimmälle virkajohdolle, että tilannekuvanne on hanurista, maanantaina sama paikka klo 08:00 puhtaan lehtiön kanssa. Jos virkakyösti ei halua vaihtaa itse hyväksi katsomaansa toimintapolitiikkaa, ei siinä tulevat ja menevät ministerinplantut paljoa paina.

  Tilanne on myös toisella tavalla täysin skitsofreeninen. Juu, koulutuksesta leikkaaminen on syvältä. Samaan aikaan, koulutusjärjestelmällemme on ihan totinen pakko tehdä jotakin. NOTTOT-syndroomasta (näytöt on annettu, työt on tehty) kärsiville proffille kerta kaikkiaan mikään ei käy, mutta kysyttäessäkään eivät itsekään halua määritellä sellaista vaikuttavuuslupausta, jota vastaan voitaisiin mitata. Vaikka miten uskoisi humboldtilaiseen ihanteeseen, rahan jako ilman mittausta ei vain toimi, koska mikään ei silloin riitä.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Tästä virkamieskunnan ylivertaisuudesta röyhkeä esimerkki:
   Aikoinaan Lammin kunnalla oli kunnanjohtaja. Eräiden kunnallisvaalien jälkeen tuo kunnanjohtaja paikallislehden haastattelussa ilmoitti tehtäväkseen uuden kunnanvaltuuston opettamisen talon tavoille.
   Renki rupesi siinä isännän tehtäviä hoitamaan, tuloksen tiedämme.
   Paljon puhuttu nöyryys on kaukana tuossa esimerkissä ja samaa tapahtuu edelleen, kuten Kari esittää.

  • valitan sanoo:

   No entäpä tämä yhteiskuntasopimus, siinähän työntekijöiden varoja siirretään yrityksille ilman mitään mittausta ja lupausta tuloksista. Oikeassa olet ilman mittausta ei mikään riitä.

  • Olet varmasti aivan oikeassa, Kari! 🙂

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Olin aikanaan Työvoimahallinnossa ja kauhistuin kuinka jähmeää muuntautumiskyvytöntä suomalinen koulutusjärjestelmä. Kun jostain alasta tulee ns seksikäs. Kaikki mahdolliset oppilaitokset alkavat opettaa sitä. Tyyppiesimerkki on mediakoulutus . Koulutukseen hakeudutaan pelkästään siksi että se on ”hienoa”. Tällä hetkellä maassa on varmaan tuhansia työttömiä koulutuksen saaneita. Mitkään järkisyyt eivät saa oppilaitoksia miettimään muuta niin kauan kuin hakijoita riittää. Tähän vastuuttomuuteen on syyllinen Opetusministeriö, ei nähdä metsää puilta. Samoin on syyllinen OAJ, joka kynsin hampain haluaa ylläpitää opettajien työllisyyden. Otan toisen esimerkin. Raumalle haettiin uudelle paperikoneelle työntekijöitä. Koko käyttöhenkilökunta olisi voitu valita insinööreistä. Eihän se ole mahdollista, jos työntekijät ovat viisaampia kuin työnjohto tulee ristiriitoja. Palaan vielä mediakoulutukseen. Sanotaan, että Tampereella on koulutus pelkästään sen takia, että TV 2 saa ilmaisia harjoittelijoita. Kun ylikoulutetaan nuoria se johtaa koulutuskierteeseen. Jos ei työllisty koulutusalalleen alkaa hakea uutta koulutusta joka sekään ei takaa varmaa työpaikkaa. jne.jne. Lisäksi sanotaan, että maastamme loppuu tuotekehitys (innovaatiot) jos yliopistojen tutkimusta kavennetaan. Kuinka moni näistä innovaatioista johtaa myöhemmin esim teolliseen tuotantoon. Onko sitä tutkinut kukaan? Olis vielä paljon muutakin, palataan.

 3. Antti Sulonen sanoo:

  Mikä saisikaan nämä opiskelijat ymmärtämään sen, että tämän hetken täysimääräisen opintotuen he joskus maksavat takaisin. Opintotuki on kottia, mikäli opiskelijat tietävät mitä kotti on. Lainaakin on mukavampi maksaa takaisin kuin kottia, en tiedä miksi, jotenkin vain tuntuu siltä.

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Ehkä tämä hallitus on näkemyksellismpi kuin monet aikaisemmat. Monet hallitukset ennen nykyistä ovat luottaneet jatkuvaan kasvuun , sehän ei ole missään muodossa mahdollista. Hallituksissa on istunut varsinkin vihervasemmisto, joka luulee, että valtion rahakaivosta on ammentaa kannattajille kaiken maailman etuuksia. Näin onkin jos ajat ovat hyvät. Luulen että nyt tehtävät leikkaukset ovat vasta pintaraapaisu. Elintasoero kehitysmaiden ja ns kehittyneiden maiden välillä on kasvanut vuosikymmenet. Nyt sieltä on lähdetty liikkeelle. Kun invaasio lähtee alkuun sillä on tapana vain paisua. Kaikki vakuuttavat tv-kameran edessä hakevansa parempaa elämää . Nyt on tullut muutama miljoona mites sitten suu pannaan kun on tullut 10 miljoonaa. Jos tännekkin pakkautuu 100000 pakolaista ei tämän maan työssäkäyvät pysty heitä kotouttamaa saati kouluttamaan. Nythän on tiukkaa jo oman väestönkin kanssa. Turha luulla että ökyrikkaat osallistuvat näihin talkoisiin, heillä on väistökeinonsa. Ellei tilannetta saada hallintaan ovat nurkan takana odottamassa hallitsematon väkivalta,, mitä en lasteni ja lastenlasteni takia todellakaan toivo. Meidän kaikkien tulee luopua hieman siitä hyvästä mitä olemme ehkä ansiottomastikin saavuttaneet. vaimo sanoo , että olen synkistelijä. On vain niin, että moni asia jota olen eloni aikana ennakoinut on toteutunut.

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Jokainen saa synkistellä ihan oman mielensä mukaan, ei vaan pidä syyttää muita jos ”pipo kiristää” omassa päässä.
   Mikä on paljon, satatuhatta pakolaista, Laurin mielestä mahdoton tilanne?
   Tavisodan aikana sijoitettiin noin 400 tuhatta karjalaista evakkoa. Miten se oli mahdollista sotaa käyvässä maassa ja monet vielä otti uusintakierroksen -44 kesällä.
   Pitkästä sodasta toipuva Suomi sijoitti kaikki, tai ainakin lähes kaikki siirtoväen, korvasi heille menetetyt maat ja mannut.
   Jonkinverra tätä ”mamuasiaa” seuranneena ihmettelen joidenkin suhtautumista jottei pitäisi ottaa valmiita työikäisiä nuoria terveitä miehiä ja naisiakin tänne töihin alille jonne on todella vaikea saada suomalaisia edes alaan tutustumaan.
   Tulijoissa on monenmoista, kuten meissä suomalaisissakin. Lammilla ammattikoulua mamuille pitävä ammatti-opettaja ihaili heidän valtavaa työhaluaan. Kertoi ettei ehdi hommata aina tarpeeksi tehtävää kun ovat niin ripeitä. Vertasipa vielä suomalaisiin ammattikoululaisiin, en kehtaa kirjoittaa mitä hän heistä sanoi, kokemuksesta!
   Espanjan kanssa on tehty sopimus ”veropakolaisten” estämisestä. Portukalin kanssa neuvotellaan. Minusta siinä asiassa on sentään menty hieman eteenpäin.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Älä minua viime sodista ja karjalaisten asuttamisesta käy opettamaan. He olivat suomalaisia ja alueet käskettiin tyhjentämään valtiovallan toimesta. Jos halusi jäädä sai jäädä. Jos tänne nykyinvaasiossa tuleva somali saa suomen kansalaisuuden Hän on silmissäni aina somalialainen ei suomalainen. Henkilö joka saa leipänsä maahanmuutajista olisi tyhmä jos kertoisi muuta kuin tuo ammattikoulun opettaja kertoo (valtiohan Hänet työllistää, kuka nyt omaa oksaansa sahaisi). Olen samaa mieltä kuitenkin suomalaisten ammattikoululaisten opiskelumotiivista. Sen verran sitä seurasin, että jos luokassa on 5 omasta tahdostaan ja 10 systeemin pakottamaa (kelvoton OPO-järjestelmä) ensimmäisen lukuvuoden jälkeen luokassa on 15 turhautunutta oppilasta ja vielä turhautuneempi opettaja. Tämän opetushallitus hyväksyy ,jostain käsittämättömästä syystä.

    • Erkki Strömberg sanoo:

     Opettaja on Tavastian opettajia ja Tavastian järjestämä koulutus tarkoitettu kaikkien haettavaksi. Kyseiselle kiinteistöhoitajan koulutukseen ei hakenut yhtään suomalaista hämeenlinnalaista mutta yli kolmekymmentä turvapaikanhakijaa Lammilta. Koulu siirsi opetuksen Lammille ihan järkisyistä. Samalla opetukseen lisättiin suomenkielen opetusta jota antaa toinen opettaja.
     Jokainen on siellä omasta tahdostaan ja siksi ovat halukkaita.
     Olen myös tavannut heitä harjoitelupaikassaan joten puhu pelkästään opettajan suulla.
     Sahaile Sinä Lauri vaan ”omia oksiasi”!
     Evakoist sen verran jotta jäivätkö Hyrsylän mutkalaiset vapaasta tahdostaan sinne, kun evakkoon ei lähteneet? Vaikeeta tais talvisodassa vapaaehtoisesti jäädä kun suomalaiset poltti kaikki palavat rakennukset lähteissään.
     Olen itse elänyt lapsuuteni seudulla jonne sijoitettiin paljon Laatokan pohjoispuolen ordotoksisia evakkoja.
     Niipä sitten kun tulin työikään sain itse lähteä ”evakkoon” Etelä-Suomeen ja Ruotsiin töitä kattelee.
     Eli evakko olen itsekin en vaan saanut ”kultareunasia” kuponkeja mukaan!

     • Lauri Kivimäki sanoo:

      Kyllä Sinä Erkki olet siinä mielessä pakolainen, että kun kivisistä pelloista ei elantoa lähtenyt lähdit etelään kultaa vuolemaan. Näinhän joutui tekemään moni savolainen ja kainuulainen. Jopa vauraalta pohjanmaalta muutettiin Amerikkoihin, kun siellä oli tapana että vauras tila annettiin vanhimmalle pojalle, eikä nuoremmat halunneet jäädä tänne muiden rengeiksi. Tämä tosin jo 1910-1920 luvuilla.. Mitä Hyrsylän mutkaan tulee, kourallinen rajavartioita ei pystynyt pitämään ainakin pataljoonan voimin hyökännyttä vihollista aisoissa ja osa asukkaista ei ehtinyt pakenemaan osa ei halunnutkaan. Luin tästä juuri aikalaiskertomuksen. Olen edelleenkin sitä mieltä, että kun henkilö pääsee puhumaan omassa asiassaan Hänen motiivinsa ovat kyseenalaiset. Kun ammattikouluopetus siirrettiin Lammille silläkin oli varmaan vissi tarkoitus. Kouluille maksetaan tuet oppilamäärän mukaan ja maahanmuuttajan ei varmaan tarvinnut painaa kuin peukalonjälki hakemuksen kulmaan ja valinta oli varma. Ja taas oli opettajan työpaikka turvattu. Mun ei tartte omaa oksaani sahata olen nääs eläkkeellä. Ei muita urasuunnitelmia.

  • Susanna sanoo:

   Olen edelleen sitä mieltä, että opiskelijat joutuvat kärsimään kohtuuttoman paljon ja kohtuuttoman nopeasti. He joutuvat kuitenkin maksamaan meidän yhteiskunnalle hankkimaamme velkaa. Ei tämä painopiste voi näin mennä.

   • Antti Sulonen sanoo:

    Susanna
    Mikä on ratkaisu, jos yhteiskunta joutuu ottamaan velkaa maksaakseen opiskelijalle (joka ei välttämättä tiedä edes itse mihinkä opiskelee) täyden ylläpidon. Junamatkankaan hintaa ei saa eläkeläiselle nostaa.
    Missä on painopiste?

    • Susanna sanoo:

     Eihän se opintotuki nykyiselläänkään mihinkään täyteen ylläpitoon riitä, ei sinne päinkään 😉
     Opintotuki on nykyisellään korkeakouluopiskelijalla maksimissaan 336,76 euroa kuussa, nyt sitä ehdotetaan leikattavaksi 250 euroon kuussa. Asumislisään, joka on maksimissaan 201,60 euroa ja 80% vuokrasopimuksen hyväksyttävästä määrästä, ei olla koskemassa. Siitä sitten maksetaan vuokra, jos pystytään – ja ruuat, vaatteet, kirjat, vessapaperit yms. välttämättömyydet. Ei riitä millään…

     • Antti Sulonen sanoo:

      Ei riitä ei, mutta mikä on ratkaisu, että riittää, kun ei pussissa ole mistä ottaa?

     • Susanna sanoo:

      Noista olemattomista ’tuloista’ noin iso heikennys kerralla on silti mielestäni kohtuutonta. Leikataan sitten kaikista muistakin tuista yhtä paljon?

     • Erkki Strömberg sanoo:

      Nuorempi tyttäreni käy ns toista astetta, eli ammattikoulua.
      Asuu Hyvinkäällä kaupungin yhtiön soluasunnossa Martissa.
      Ei ole hakenut lainaa koska aikoo ilmeisesti opiskella vielä tämän koulunkin jälkeen.
      Hakenut kaikki ne tuet mitä ko opiskelijalle kuuluu, eli opinto- ja asumistuki.
      Hänelle jää hieman vajaa sata euroa kuukautta kohden kun vuokra on maksettu!
      Onko se liikaa Antti?
      Saadakseen lisäansioita hän on ollut mallina aikuisten ilta-taidekoulussa jossa itse päivällä opiskelee.
      Olen kyllä isänä maksanut pientä, tosi pientä viikorahaa 10 e/ viikko koko koulun ajan.
      Pitäisikö tämä ilmoittaa verotajalle, Antti?
      Onko tarkoitus jotta opiskelijan täytyy velaksi opiskella?
      Miksi muuta sosiaalista etuutta saa vastikkeetta, esim työttömyysrahaa?
      Opintotuen ja lainan saamiseen vaaditaan tietty määrä opintosuoritteita.
      Missä ovat työttömän suoritteet? Sekö jotta osaa lappuun kirjoittaa ”työtön, työtön…”
      Voisiko asia olla niinkin jotta työtön saisikin lainaa elääkseen työttömyysaikansa?
      Kaikkinensa olen sitä mieltä henkilökohtaisesti jotta nuori terve henkilö jolla ei ole lapsia huollettavanaan ei tukia tarvii jos ei halua lähteä sinne missä työtä on saatavilla!

     • Antti Sulonen sanoo:

      Susanna kirjoittaa: ”Leikataan sitten kaikista muistakin tuista yhtä paljon?” Mikäli olen oikein ymmärtänyt lukemani niin näyttää siltä, että jotkut ovat olleet huolissaan eläkeläisten junalippujen alennusten leikkauksista, lääkkeiden omavastuuosuuksista ym. ym. Kaikille näyttää olevan yhteinen piirre: Leikataan sitten muiltakin vähintään samassa suhteessa. Erkki Strömberg väittäisi sitä jopa kateudeksi, eihän se kateutta ole, että vaaditaan muiltakin leikattavaksi samassa suhteessa, eihän.
      Erkki Strömberg kysyy minulta onko vajaa sata euroa kuukaudessa liikaa, jos se jää tilille. Kyllä se siinä tapauksessa on liikaa, jos se vaaditaan yhteiskunnan varoista, sinne tilille kerättäväksi, tai tanssimiseen. Tanssi on hyvä liikuntamuoto, mutta on hyvä, jos jokainen itse tanssinsa kustantaa.
      Erkki Strömberg kysyy minulta pitääkö hänen maksamastaan viikkorahasta periä vero. Lähin neuvoja tuossa asiassa Erkille on veroviranomainen, kun kyselee noinkin viisaita.
      Tämä on muuten viimeisen päälle outo lause ja mielipide henkilöltä, joka on nuorten pakolaisten puolestapuhuja ja ymmärtäjä. ”Kaikkinensa olen sitä mieltä henkilökohtaisesti jotta nuori terve henkilö jolla ei ole lapsia huollettavanaan ei tukia tarvii jos ei halua lähteä sinne missä työtä on saatavilla!”

     • Erkki Strömberg sanoo:

      Antti ymmärtää tahallan väärin!
      Yritän nyt vääntää rautalangasta, se vajaa satanen jää elämiseen vuokran jälkeen.
      Kokeileppa Antti kuluttaa kuukaudessa vain sata euroa, hanki sillä ruokasi ja kaikki mitä kulutat, kerro miten onnistui? Ja muista laskea kuluttamasi kummiteräsaappaasi myös!
      Olen jo ennekin todennut Sinut Antti saivareeksi, oikea ammattisaivartelija.
      Mutta niinhän sinä itsekin kutsut palstallesi saivartelemaan, tosin olet siellä saanut olla aika rauhassa, miksiköhän?

     • Erkki Strömberg sanoo:

      Antti saa ihan vapaasti ihmetellä mielipiteitäni.
      Harvoin hän on niitä minulta itseltäni kysynyt, enämpi itse omien korvien välissä sommitellut.
      Saapi sitä ihmetellä jos nyt ei omat fundeeraukset menneetkään putkeen!
      Olen juuri sitä mieltä kuten edellä kirjoitin!
      ”Nuori terve henkilö jolla ei ole lapsia huollettavanaan ei tukia tarvii jos ei halua lähteä sinne missä työtä on saatavilla!”
      Ihan ihonväristä riippumatta!
      Suomen oma laisäätäjä on säätänyt jotta turvapaikan hakija ei työlupaa saa ennenkuin tietyt ehdot täyttyvät. Lakiahan on noudatettava vaikka se kuinka pöljä olisi!
      Toinen juttu löytyykö mistään hakemallakaan töitä kaikille, mutta jos tarjotaan olisi se vastaanotettava, eikä venkoiltava jollain tekosyyllä päivärahoille.

   • Antti Sulonen sanoo:

    Pidän erikoisena tuota Erkin tyyliä. Ensin hän kysyy suurpiirteisesti ja sitten saatuaan vastauksen moittii vastaajaa saivartelijaksi.
    Erkki kehottaa minua kokeilemaan elämistä sadan euron määrärahalla kuukaudessa. Olen oman opiskeluaikanani elänyt pienilläkin tuloilla, joten minun ei tarvitse kokeilla.
    Toisaalta nykyään, jos joku kertoo elävänsä 100 eurolla kuukaudessa, niin hän valehtelee kuten isänsä, saattaahan tuo valehtelu olla verenperintöä, mistä sitä sitten tietää.
    Erkki on huolissaan minun sivustostani, kyselee miksiköhän siellä ei ole kävijöitä. Mistä hän tietää sen onko tuolla sivulla kävijöitä. Minua asia ei vaivaa mitenkään onko siellä kävijöitä vai ei, mutta Erkkiä vaivaa. Tuohon vaivaan minulla ei ole lääkettä, kuten sivullani kerron en hallitse lääketiedettä, joten Erkin lienee syytä ottaa alan ammatti-ihmisiin yhteyttä saadakseen vaivaansa apua. En edes osaa sanoa minkä lääkettiteellisen alan ihmiseen Erkin olisi syytä ottaa yhteyttä. Saivartelijan maineen saan jos arvailuni kerron.
    Onhan Erkki tosin jo moneen kertaan sanonut, että olen ammattisaivartelija. En ole kuitenkaan niin alas saivartelussani mennyt, että olisin jonkun naisihmisen puseronnappien lukumäärää ja niiden auki oloa pohdiskellut. Melko lapsellista saivartelua on tuo, en osaa sanoa onko ammattimaista vai harrastelijan tekemää.

    • Erkki Strömberg sanoo:

     Parempi olisi Antti, jos palaisimme pohjakirjoituksen aiheeseen, siis opintotukien leikkaukseen.
     Siihen oli tyttäreni kokemukset ikäänkuin kannanottona.
     Tilanne on kuten kerroin tyttärelläni, lisäansioita hän on hankkinut myös vihaamiaan mainoksia jakamalla, mutta ei niitä lisätuloja ole läheskään joka kuukaudelle tullut.
     Olisin mielelläni kuullut muidenkin mielipiteitä on ko tapauksessa vielä varaa leikata opintuista.
     Parempana näkisin jotta nuoret opiskelevat kuin elävät jouten sossun varassa.
     Ny mennään toiseen suuntaan.

 5. Silvon Tapsa sanoo:

  Oikeassa olet, Lauri! Vieläkin ihmetyttää, kuinka jotkut jaksavat vertailla sodan alta evakuoituja suomalaisia tämän päivän mamuihin…

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Eipä verrattu vaan ainoastaan valtion mahdollisuutta pitää huolta omistaan.
   Turvapaikanhakija on niin kauan verratvissa suomalaiseen kun asia on tutkittu ja päätös tehty.
   Sisälukutaitos heittää tai sitten luetun ymmärrys, mutta sille mäen mittään mahla!

 6. Lauri Kivimäki sanoo:

  Palaan vielä tuohon karjalan evakkoasiaan. Kun ns asutustoiminta aloitettiin, Karjalassa maata viljelleille osoitettiin peltoalue (ei ruotsalaisalueilla-eihän toki). Siihen sitten rakensit talon ja aloit viljellä. Tosin joskus evakolle osoitettiin kartanosta joku torppa ja maatilkku jolloin asettuminen oli helpompaa. Maattomat yrittivät alkaa elämänsä kaupungeissa työläisinä tai maalla maatyöläisinä. Lapista joksikin aikaa Ruotsin puolelle sotaa siirtyneitä pitävät jotkut tietämättömät pakolaisina. hehän olivat siellä vain muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen ja palasivat rakentamaan tuhoutuneiden kotiensa tilalle uusia. Asuivat aluksi usein häthätää kyhätyissä kojuissa keittäen ruokansa avotulella. Ei ollut veteraanisoittokuntaa rajalla vastaanottamassa, ei vaatteidenjakoajia, eikä Suomikamuja auttamassa. Tyydyttiin siihen mitä oli, oli pakko. Jokaisen kohtaloa en voi kirjoittaa paljon olen niistä ajoista lukenut. Nyt täällä pelätään, että ”karvakämmenet” vievät naisemme, silloin pelättiin, että iloiset karjalaisneitoset vievät nuorukaiset (heitähän oli vähän, koska sota oli korjannut satonsa). Näin usein kävikin, mutta ilman tarkoitusta saada tätä kautta kansalaisuus.

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Tosiasiassa karjalaisia ohjattiin myös ruosinkielisille alueille.
   Joiden aloitteesta ja halusta laadittiin laki jotta maanluovutuksen voi korvata rahalla ja näin varakkaat ruotsinkieliset suvut tekivät.
   Samaa lakia kyllä käytti myös suomenkieliset, ihan Lammillakin tiedän talon josta isäntä kaivoi lompsan esiin ja maksoi rahalla.
   Syntymäseudullani karjalaiset saivat valmista peltoa ja osittain rakennuksetkin valmiina.
   Kerrottiin heidän saaneen ”kultareunaisia” eli valtion oblikaatioita kun sitä peltoa kuulema jäi enemmän ja parempaa sinne Karjalaan!
   Jälkikasvu vei sitten työpaikat paikallisilta nuorilta.
   Paikalliset rintamamiehet saivat kylmää korpea johon oli pakko raivata se 7-8 ha peltoa ja tehdä kaikki rakennukset.
   Muuten ASOn ehtoja ei täyttänyt ja tila meni ”vasaran alla”.

 7. Lauri Kivimäki sanoo:

  Anteeksi Susanna kun lipesin aiheesta. Palaan nyt koulutukseen ja sen epäkohtiin. Erään kaupungin Ammattikoulu järjesti rityksellemme koulutuksen jonka suorittaneet luvattiin töllistää. Kolututuksen piti kestää 3 vuotta. Pääsin tutustumaan opetusohjelmaan tuoreeltaan. Minua katsottiin kuin halpaa makkaraa kun kerroin, että ohjelmassa on paljon sellaista, mikä ei koske yritystämme millään muotoa. Kun oppilaat olivat työharjoittelussa tuli opettaja kerran kysymään meiltä naureskellen, että missähän oppilaat mahtavat olla kun ei mistään löydy.
  Kerroimme Hänelle todennäköisen paikan missä ovat psxxxxaa jauhamassa. Ihmettelin oppilaitokselle miksei tehtaalle ole nimetty tukihenkilöitä opastamaan harjoittelussa, olankohautus. Oppilaat olivat kesätöissä ja kertoivat, että syksyllä tarvitsee mennä muutamaksi viikoksi kouluun. Kysyin miksi jos kaikki on jo valmista. Sanoivat, että oppilaitos saa valtiontuet sen mukaan kun syksyllä on aloittajia. Jos tämä ei ole epärehellistä peliä niin mikä sitten. Koko koulutuspotti tulisi tarkastella tarkalla seulalla, nythän on vain puututtu joidenkin Ammatillisten kurssikeskusten väärinkäytöksiis. En ole niin sinisilmäinen että uskoisin ettei tällaista peliä pelattaisi koko koulutusjärjestelmässä ylemmästä alimpaan ja päinvastoin. Jos koulutusta tehostetaan ja järkiperäistetään se toki johtaa tyhjiin oppilaitoksiin ja työttömiin opettajiin. Koulutusta vain pidetään tässä takapajulassa jotenkin lasikaapissa olevana asiana. Peruskoulutushan täällä on kunnossa, jos joku ei ymmärrä omaa etuaan ja hakeudu jatkokoulutukseen se olkoon Hänen oma häpeänsä.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Sama näkemys Laurin kanssa, niin tästä opetuksesta kuin sota-ajan evakoistakin.

 8. Antti Sulonen sanoo:

  Tämän aamun jälkiviisaat käsittelivät aihetta. Katsotavissa areenassa.
  Olen Heidi Marttilan kanssa samaa mieltä.

  • Valitan sanoo:

   Sitten pitäisi opiskeluun kuuluvat pakolliset harjoittelut olla palkallisia. Se työ jonka opiskelijat tekevät palkatta kattaa ison osan tuista. Tehdystä työstä kuuluu maksaa palkka tai harjoittelu pois.
   Silloinhan opiskelija valmistuu aikaisemmin aloittamaan palkallisen työn. Sitähän Kokoomus ja EK aina peräänkuuluttaa.

   On vaan jännä, että opiskelijoiden opiskeluaikana tekemien pakollisten palkattomien harjotteluiden rahallinen arvo unohtuu kun puhutaan opintotukien leikkauksista.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Se on ammattikoulu ja ammattikurssipaikkakunnille kauan sitten luotu systeemi. Siellä yritykset käyttävät tätä palkatonta työvoimaa härskisti hyväkseen. Hallintoa ei kiinnosta tippaakan (oli hallinnossa mikä puolue tahansa) muu kuin se, ettei henkilö ole työttömänä työnhakijana. Edes vihervasemmisto ei hiiskahda mitään tästä systeemistä hallituksessa ollessaan. Näin on ja tulee aina olemaan. Jos koulutettava on riittävän tasokas saattaa yritys työllistää hänet määrä-aikaisesti jollakin työllistämistuella. Kun tukikausi loppuu ei kun ulos ja uusi tilalle. Näin toimii hyvinvointivaltio.

    • Erkki Strömberg sanoo:

     ”Näin on ja tulee aina olemaan”
     Kirjoitti Lauri.
     Olisikohan syy siihen jotta äänestit liian kauan demareita, jotta tää jatkui, mutta jos lupaat korjata tapas voi kenties joskus sekin päivä koittaa jotta tää muuttuu!
     Toivotaan ainakin niin!

     • Valitan sanoo:

      Erkki hyvä älä sinä demareita hauku. Yhdessä heidän ja Keskustan kanssa tämä maa on rakennettu. Kokoomus on aina hajottanut ei heistä ole ollut kuin omien etujensa ajajaksi. Siksi tämä maa makaa kuten makaa. Entäs tämä nykyinen sirkusväki Persut, eihän heistä ole kuin suunsoittoon. EiHän heillä enää ole edes mandaattia asioiden hoitoon, kaikessa ovat toimineet toisin kuten lupasivat. Sellaista kutsutaan politiikan ulkopuolella petturuudeksi ja valehteluksi.

    • Erkki Strömberg sanoo:

     Valitan:
     ”Yhdessä heidän ja Keskustan kanssa tämä maa on rakennettu. ”
     Ketä tarkoitat tekijöinä jotka ovat yhdessä demareiden ja keskustan kanssa tämän maan rakentaneet?
     En paljoa laske arvoa millekkään puolueelle jotta olisi ollut päätekijä maan rakentamisessa.
     Toisaalta toimintaan on varmaan osllistuneet varsin monen puolueen kannattajat!
     Voisitko avat ”vanhan fraasin” jonka esitit, mitä sillä tarkoitat?

     • Valitan sanoo:

      Jotta välttyisit väärinymmärrykseltä, kerrottakoon, että Demarit ja Keskusta yhdessä on tämän maan hyvinvoinnin luonut.

      Vanhan fraasin asiasisältö auennee sinullekin kun katsot mitä nyt ollaan tuhoamassa, ja jota on jo tuhottu ’ostetun’ porvarihallituksen ajoista lähtien.

      Persujen osuus on ollut heikkotasoisen sirkushuvin tarjoaminen, tämän siis lasken plussaksi.
      Suomen rebulikaanisiipi eli Persut ja Kokkarit ovat enempi hajoituspuolella kunnostautuneet.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Kuin myös. Ulkomaailma ihmettelee Suomen ilmaista opetusta ja opiskelijatukia. Näitähän on tarjottu tähän asti myös muunmaalaisille. No rakentaahan Aalto yliopisto kilon sokeripaketin suuruisen satelliitin joillakin miljoonilla. Suomi nousuun, hah. ilmeisesti avaruustekniikka hallitaan muualla jo riittävän hyvin, mutta jotakin täytyy täälläkin puuhastella. Onhan Pohjois-Koreakin vissiin jo avaruusvaltio.

 9. Lauri Kivimäki sanoo:

  En tiedä miksi tuo kommentti tohon tuli, tarkoitettu Antti Sulosen kommenttiin.

Jätä kommentti

css.php