Mietitään hetki

Rasisimi, eli erilaisten ihmisten aktiivinen vihaaminen, on nostanut taas päätään. Vihaiset ihmiset vihaavat toista kulttuuria edustavia vihaisia (ja muitakin) ihmisiä. Vihan kierre ruokkii itse itseään ja kaikki kuvittelevat olevansa oikeassa.

Vihaiset ihmiset haluavat herättää ’vastapuolessa’ vihaa. He onnistuvat kiitettävästi niin tässä kuin muissakin kulttuureissa. Kärsijöinä olemme me kaikki. Kuka malttaisi hillitä itseään ja opetella diplomatiaa yhteisen hyvän nimissä?

Rasismi on ennakkoluuloja ja vihaa. Tilanne näyttää aivan samalta pöydän toiselta puolelta katsoen. Jos nyt päätämme vihata kaikkia ’erilaisia’ ihmisiä Brysselin väkivaltaisuuksien vuoksi, teemme juuri sen, mihin meitä on provosoitu.

Vihaaminen ja aggressio ovat helppoja. Amteeksi antaminen ja sovittelevuus ovat vaikeita.

Yksisilmäisyys on paitsi helppoa, myös houkuttavaa. Isojen kuvioiden ymmärtäminen vaatii kärsivällisyyttä, viisautta, kuuntelemista ja itsensä kyseenalaistamista. Siihen pystyy vain fiksu ihminen. Me kaikki voisimme olla sellaisia, jos haluaisimme.

14 kommenttia artikkeliin “Mietitään hetki”
 1. Kari Jokinen sanoo:

  Ei ehkä tarvitse opetella diplomatiaa.
  Riittää kun muistaa, että ihmiset ovat erilaisia. Ja jotkut ovat ehkä ikäviä ja on parempi, ettei heidän kanssaan ole yhteistoiminnassa.
  Sitten on niitä, jotka tekevät pahaa toisille ihmisille. Heitä pitää karttaa.
  Viranomaisten homma on ohjailla pahantekijöitä.

  • Susanna sanoo:

   Diplomatiaa tarvitaan silloin, kun on oikein pakottava tarve kertoa maailmalle ajatuksiaan muista. Harkinta ja valikointi auttavat vähentämään vihaista kierrettä. Harkitsemattomia möläytyksiä on taas eilisen aikana tullut julkisuuteen vaikka kuinka enkä usko, että se tähän loppuu. Sen sijaan möläytykset poikivat yhtä harkitsemattomia vastamöläytyksiä.

   Diplomatiaa ei tarvitse opetella, jos ymmärtää, ettei kaikkia tunnepitoisia ajatuksiaan kannata jakaa aina eteenpäin.

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Eihän tässä Brysseliin asti tarvi mennä. Riittää, kun katsoo näitä blogisivuja, täälläkin blogisivuilla on moni saanut porttikiellon joidenkin blogeihin mielipiteidensä takia. Haukutuksi on tullut milloin milläkin verukkeella, että aika lähellä on tuo yksisilmäisyys. En minäkään hyväksy nimimerkkikirjoittelijoita, eli jonkin sortin rasisti olen, se taas johtuu luottamuspulasta, en voi sille mitään.

  • Susanna sanoo:

   Olet ehdottoman oikeassa 😉 Tänne blogeihinkin mahtuu ahdasta ja tunnepitoista arvostelua enemmän kuin riittävästi, ei tarvitse todellakaan lähteä Brysseliin asti. Mielipiteensähän saa aina esittää eikä kaikista tarvitse tykätä, mutta vihapuhetta lähentelevä huutelu on sitten jo aivan toinen juttu 🙂

   • Harri sanoo:

    No nythän tästä tunnepitoisesta vihapuheesta on hyviä esimerkkejä erään hieman kärttyisen miehen blogissa ja jatkuu näemmä vielä toisessakin. Jännää hyökkäilyä ja vihjailua vanhoihin asioihin henkilötasolla, siinä vimmassa hukkuu jo kirjaimiakin välillä.
    Kirjoittamisen tuska iski välittömästi erään sakkotuomion julistamisen jälkeen, mistä vääjäämättä jää kuva koiran nopeasta hautaamisesta, että huomio kiinnittyisi muihin asioihin mahdollisimman pian. Ei puolueveljet ole suinkaan unohtaneet kirjansa punaposkisia kansia.
    No sitähän tämä nettimaailma nykyään on, yhtä tuskaa ja sen julkituomista :), näistä ei kenenkään kannata toki mieltään pahoittaa.
    Hyvää Pääsiäistä.

   • Antti Sulonen sanoo:

    Olet saanut tuntea mielestäni väärän laista kritiikkiä, tuolla Forssan entisen virkamiehen blogissa. Se on valitettavaa ja kuvastaa nimenomaan tuota ahdasmielistä ja tunnepitoista henkilöön kohdistuvaa arvostelua. Tekstejä lukeva kuitenkin huomaa mistä on kyse, ajoittain tuo herra vastaa, että se nyt oli heitto.
    Jatkossa luultavasti tulet saamaan tuolta henkilöarvostelijalta epätoivotun henkilön leiman hänen blogiinsa. Se tosin ei haittaa mitään, meitä vertaistukilaisia sitten löytyy tarvittaessa. Eikä hänen bloginsa nyt niin kovin korkeatasoinen ole, ettei siinä mitään häviä.
    Minua tuo epätoivotun henkilön leima lähinnä huvittaa ja minulle se osoittaa vastaväittelijän kyvyt, toki noudatan sitä.

    • Kritisoikoot rauhassa, jos sille on tarvetta. Minähän tunnen itseni peräti tärkeäksi, kun minut tuolla tavalla huomataan 😉

     Arvostamani ammatillinen yhteistyökumppanini sanoo viisaasti, että käyttäytyminen luo käyttäytymistä. Eli sitä saa, mitä tilaa. Tilauksestaan päättää kukin ihan itse.

     Mukavaa pääsiäisen aikaa!

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Minulla ei ole maahanmuuttajia vastaan mitään, mutta jos kirjoitan tästä talouspuolesta. Eli minua huolestuttaa koska menee 10-20 vuotta ennen kuin heiltä alkaa veroeuroja yhteiseen kassaan tulemaan, kantaväestö heidän kustaanuksensa maksaa tuli se sitten valtion tai kunnan pussista. On epä-älyllistä väittää, että kaupunkilaisille ei aiheudeu kustannuksia 500 maahanmuuttajan vuokra-asuttamisesta, niin kuin suunnitellaan. Ehkä tämä varaus takaa, että kaupunki saa Maahanmuuttoviraston.
  Mitä muuten vihakirjoituksiisn tulee, eilinen nimimerkin Markku kirjoittama puolustuskirjoitus toiminnastaan perussuomalaisissa ja heihin kohdistuva kritiikki täyttänee jonkinlaisen vihakirjoituksen tunnusmerkit. Silläkin tuntuu olevan omat kannattajansa.

  • Maailmassa, jopa Euroopassa eletään nyt ikävän epävakaita aikoja. En olisi itse tällaista ennustanut vaikkapa parikymmentä vuotta sitten. Meillä on paljon uusia ongelmia ja haasteita ja pelkään pahoin, että lisää vielä tulee.

   On ihan luonnollista ja normaalia olla huolissaan paitsi turvallisuudesta, myös tuosta taloudellisesta puolesta. Mutta se on jokseenkin varmaa, että vihapuheilla ei ratkota nykyisiä tai tuleviakaan ongelmia.

   Mukavaa pääsiäisen aikaa!

  • Harri sanoo:

   Talouspuoli on ihan hyvä huolestumisen aihe.
   Silloin tällöin mietin (onneksi harvoin) olisiko huolemme sama, jos vaikka vesi alkaisi nousta Atlantissa ja 5 miljoonaa norjalaista lähtisi itään pakoon jättäen omaisuutensa Norjaan.
   Kai se olisi, vaikka välillä tuntuu siltä, että meihin on jo pienenä iskostettu ajatus, että se musta ei ole hyvä asia. Norjalaisissa mustaa on korkeintaan nenänpäässä..
   Meille on ikäänkuin sisäänrakennettu ajatus, ett musta kuvaa jo värinä jonkinasteista pahuutta tai vähintään syntiä, mitä sillä sitten tarkoitetaankaan, liki aina.
   Tätä ajatusta tunnutaan syötettävän meille raamatusta sarjakuviin ja kaikkeen siltä väliltä.
   Lapset (ja aikuiset) kun lukee paljon sarjakuvia, siellä on Musta Pekkaa ja Mustakaapua ja semmoisia, sankarit ovat yleensä valkoihoisia, vihreitä,sinisiä,punaisia tai muita värejä, hyvin harvoin mustia. Mustanaamiokin on yllättäen, vaikka viidakossa lymyääkin Tarzanin ohella, valkoista rotua?
   Yksi musta sankari tulee mieleen, ja hänen nimensä onkin sitten tietenkin Painajainen? ja on muuten varsin hämärä hahmo.
   Kyllä maailmalla varmaan menee vielä aika tovi, että kaikista stereotypioista tulee loppu. Sitä mukaa varmaan rasismit ja ennakkoluulotkin pikku hiljaa vähenevät.

 4. Ville-Matti Vilkka sanoo:

  Sattumalta tänään Yle muistuttaa meitä Euroopassa tapahtuneista terrori-iskuista. http://yle.fi/uutiset/terrori_tulee_nyt_euroopan_ulkopuolelta__ira_eta_ja_raf_saatiin_aikanaan_kuriin/8763062
  1970-2014 aikana RAF, IRA ja ETA ovat toteuttaneet liki 5000 iskua, joissa on kuollut yli 2500 henkeä. Itse muistan hyvin parin vuosikymmen takaa, kun Pariisin katujen roskapöntöt oli niitattu umpeen ja sotilaat räjäyttivät jonkun pommiksi otaksutun laukun lentoasemalla, jossa odotin paluulentoa. Edelleen vilkuilen julkisilla paikolla pelonsekaisesti yksinäisiä laukkuja ja reppuja.

  Varmaan eniten pelkään, että pelko tarttuu ja lamauttaa, jolloin terrori on saanut ihmiset toivomaansa otteeseen. Tuntuu kuin yksi terrorismin tavoitteista olisi saada aikaan vihapuhetta ja sen vastaista kampanjointia. Naiivi uskomme kaiken järkiperäisyyteen siirtää meidät loputtomaan ja fokukseltaan vaihtuvaan keskusteluun, minkä seurauksena se, mitä maailmassa oikeasti tapahtuu katoaa näkyvistä. Erilaisista määrittelyistä ja yksityiskohdista ei löydy koskaan kaikkia tyydyttävää vastausta. Ja ennen kuin edellisen keskustelun tunteet viilenevät on meitä odottamassa uusi setti kiistelyn aiheita. Terrori syö meitä sisältä.

Jätä kommentti

css.php