Mitä pitäisi tehdä?

Jos erilaisuuden pelko ei olisi niin väkevää, keskittyisimme ajankohtaisten yhteiskunnallisten haasteiden kohtaamiseen. Mutta koska henkilökohtainen uhka voittaa aina yhteisöllisen uhan, Hämeenlinnassa keskitytään paljolti vielä henkilökohtaisiin pudotuspeleihin.

Kaupungin kannalta olennaisten asioiden priorisointi näyttää kaduntallaajan näkökulmasta jääneen muiden asioiden jalkoihin. Henkilökohtaiset kunniakysymykset nousevat kaupungin edun edelle. Joskus toki näin täytyykin olla, mutta että jokaikinen kerta?

On hienoa, että kiinteistökaupoilla on saatu kaupungin talous plussan puolelle. Vieläkin hienompaa olisi, jos se näkyisi jotenkin myös veronmaksajan taloudessa. Vai?

Mistä sinun mielestäsi Hämeenlinnassa pitäisi säästää? Ja mitä välttämätöntä pitäisi ylläpitää? Kuuntelevatko kaupungin päättäjät sinua ja muita kuntalaisia?

Kerro oma näkemyksesi huolimatta mahdollisten blogikommentoijien lausunnoista.

10 kommenttia artikkeliin “Mitä pitäisi tehdä?”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kyllä minä siihen kaupungin asukaskyselyyn koitin kirjoitella mitkä mielestäni olisivat kunnan tärkeimmät tehtävät ja niihin parannusehdotuksia. Muutenhan kysely oli yhtä tyhjän kanssa.
  Mitä kunnallispolitiikan muutoksiin tulee. Aikanaan Janakkalassa jos mieltäni hiersi joku asia oli aivan sama otinko asian puheeeksi kommunisti Ilmarisen, sosialisti Lyytisen, porvari Paturin tai kenenkä tahansa kanssa. Tunsin, että asiani heitä kiinnosti. Usein heillä oli antaa vastaus heti. Oli se miellyttävä tai ei. Jos vaati selvitystä sain kuitenkin vastauksen. Nykypoliitikolta jos jotain kysyy Hänen täytyy kysyä asiaa puolueen politrukilta tai johtotroikalta, ettei eliitin tuki menisi.

  • Susanna sanoo:

   Janakkalassa Ilmarinen osannee varmasti vieläkin kertoa ilman neuvonpitoa oman kantansa. Hän ei ole ikeen alla ja osaa muutenkin ajatella itsenäisesti 🙂 Persoonat ja puolueiden rakenteet vaikuttavat paljon…

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Suuria säästöjä löytyisi siitä, kun elettäisiin tätä päivää ja maksettaisiin ne kulut, mitä siitä aiheutuu.
  Ei visioitaisi enennäkemättömän korkeita taloja, kelluvia taloja ym ym ympäristöä pilaavaa.
  Tämän päivän elämässäkin on paljon säästökohteita. Eilen Hämeenlinnassa oli tämän kevään tähän mennessä lämpimin päivä. Mitä tapahtuu lumelle noin lämpimänä päivänä, se sulaa. Siitä on jopa tutkimatta tuhansien vuosien kokemus, vaan ei tämän päivän ihminen sitä usko. Eilen samana lämpöisenä päivänä yksityinen yrittäjä ajoi lunta traktorilla Lammin liikuntakeskukselta jonnekin lumensulatuspaikalle, ilmeisesti kaupungin määräyksestä. Ei paljon hölmömpää enää touhu voi olla, tuo on siis täysin järjenvastaista puuhastelua.

  • Susanna sanoo:

   Olen samaa mieltä, että nykyisyydestä ja lähitulevaisuudesta huolehtiminen pitäisi olla tärkeällä paikalla päätöksiä tehtäessä. Ja reagointikykyä pitäisi olla PALJON.

 3. Kari Jokinen sanoo:

  Näyttää siltä, että kaupungissa voisi alkaa rakennushankkeita ilman että kaupunkia tarvittaisiin maksajaksi:

  1. keskustassa on alkamassa hanke keskustakorttelin uudelleenjärjestämiseksi (Sokoksen ja ehkä Centrumin Kiinteistöt). Hanke toteutunee rahalla, jonka kiinteistönomistajat siihen sijoittavat. Kaupungilta toivotaan kaavoituspäätöksiä.

  2. Mensan alueen rakentamista valmistellaan. Kaupungilta toivotaan kaavoituspäätöksiä.

  3. Keskustassa on tontteja, joille mahtuisi täydennysrakentamista. Kaavoituksen tarkistuksia tarvittaisiin.

  Tässä tilanteessa voisi olla viisasta keskeyttää muutamaksi vuodeksi Engelinrannan kaavoitusprosessi. Ymmärtääkseni nykysuunnitelmien mukaan alueen rakentamisessaa tarvittaisiin julkista rahaa, jota kaupungin pitäisi hankkia ottamalla velkaa.
  Hämeenkaaren purku, Uimahallin peruskorjaus ja alueen pilaantuneiden maiden vaihto ja puhdistus toki kannattaa tehdä suunnitelmien mukaan, mutta muuten olisi hyvä jäädä odottamaan noiden muiden kohteiden toteutumista. Tiiviimmän keskustan ja asemanseudun rakentamisen jälkeen me ehkä haluaisimme Engelinrannasta toisenlaisen kuin nyt on kaavailtu. Ei Engelinrannan rakentamisella ole kiire. Alue on kaupungin omistuksessa ja pysyy siellä odottamassa tulevia tarpeita.

  • Susanna sanoo:

   Sinulla on viisaita ajatuksia, Kari 🙂

   Lisäksi kannattaisin sitä, että kaupunki panostaisi nykyistä enemmän sisäilmaongelmaisten tilojen kunnostamiseen. Kyse on rahasta ja tahdosta, ei osaamisesta. Kuka haluaa muuttaa perheensä sisäilmaongemista piittaamattomaan kaupunkiin?

  • sarirautio sanoo:

   Morjens,

   jep, näin on onneksi hommat etenemässä.
   1. Keskustaa valmistellaan yhdessä kiinteistönomistajien kanssa – ja mahtavaa että nyt on joka kortteliin neuvotteluyhteys! Samoin se ikävä ikuisuusaihe, pysäköintiratkaisu liittyy tähän. Maanantaina myös valtuuston käsittelyssä.
   2. Mensan alue, asemanseudun kaava siis, on tulossa pitkän ja monipolvisen prosessin ja monenlaisten kuulemisten jälkeen (museovirasto, ympäristöministeriö…) päätettäväksi vielä lähikuukausien aikana. Toivottavasti ei tule isompia valitusrupeamia, että päästään etenemään.
   3. Osayleiskaava Engelinrannanosalta tulee toivottavasti tämän vuoden aikana lainvoimaiseksi. Valitusprosessi valitettavasti kestää.. Siitä on vielä pitkä matka asemakaavoitukseen – joten tuo Karin ”ei kiirettä” on ihan fakta. Menee kakskytluvun puolelle ennen kuin rakentaminen lähtee isosti liikkeelle. Nyt meillä on kuitenkin varaukset puhdistuksiin olemassa, mikä on loistavaa. Rakentamisen yksityiskohdat ratkaistaan asemakaavavaiheessa.
   Kerrostalotontteja tarvitaan kuitenkin reilusti lisää, ja sinne missä palveluita on. Muuten asumisen hinta nousee edelleen. Engelinrannan tiiviin kaavan syynä on ennenmuuta taloudellisesti ja toiminnallisti järkevän kokonaisuuden aikaansaaminen – sekä entistä viihtyisämpää kaupunkiympäristöä. Edelleen toivon myös että jossain vaiheessa kaupungin ensimmäinen tornitalo saadaan moottoritien kupeeseen, lähelle rantaa.
   Mukavaa viikonloppua,
   Sari

 4. Talouden tosiasiat ensin sanoo:

  Rautio se vaan jaksaa ja uudelleen jaksaa yksinään jankuttaa lapsellisesta haavettaan pilvenpiirtäjien rakentamisesta moottoritien kylkeen. Kyseessä on aivan täydellinen aivopieru, tietenkin pj. Rautiolta.
  En todellakaan ymmärrä, mikä ihmeen kiihottava piirre sisältyy tornitaloihin, joka aina vaan viettelee Rautiota? Hämeenlinnasta ei kuitenkaan saada turhanpäiväisten tornitalojen rakentamisen avulla yhtään nykyistä parempaa, kansainvälisempää, kokoaan suuremmalta näyttävää, bisnesmiesten ja sijoittajien mielestä kiihottavampaa tai ulospäin todellista menestyvämmältä näyttävää kaupunkia. Tornitalot ovat tarpeellisia ja taloudellisesti järkeviä ainoastaan suurkaupunkien alueilla, missä rakennusmaa on superkallista ja sitä on erittäin rajoitetusti saatavilla.

  Rautio ei edelleenkään ole sisäistänyt markkinatalouden toimintaideaa, jolloin investointitoiminta mukaanlukien asuinrakentaminen perustuu kysyntään ja tarpeeseen ja siihen perusasiaan, että kiinteistön asunnoille ja tiloille on saatava hankittua ostajat jo yli 50% osuudelle etukäteen. Kysyntää Hämeenlinnassa ei ole nykyisin olemassa edes Goodmanin alueen kerrostaloasuntojen loppuunrakentamiselle, saati sitten tornitaloille.

  Tornitalojen rakentaminen on myös monella tapaa huomattavasti kalliimpaa kuin normaalikorkeuksisten kerrostalojen. Korkeat ja massaltaan erittäin suuret rakennukset vaativat myös erittäin järeän ja kantavan perustuksen, jonka aiheuttama kustannuslisä on todella suuri, etenkin kun rakennetaan kyseisen kaltaiselle höttömaalle. Käytännössä tornitalon asuntojen ja tilojen m2-hinnat muodostuisivat keskimäärin huomattavasti tavanomaista rakentamista korkeammiksi. Tornitalojen ihannointi ilmeisestikin edustaa Raution toteamaa edullisten kaupunkiasuntojen rakentamista, vai mitä? Taitaa olla enemmänkin kyse oman egon pönkittämisestä.

  Tällaisen järjettömän idean jankkaamiselle voi ainoastaan hymyillä vienosti ja samalla tuntea voimakasta häpeää kaupungin hallituksen puheenjohtajan puolesta. Rautio siis höpläytti jälleen yhden uuden pomppivan sammakon suustaan.

 5. Antti Sulonen sanoo:

  Sari Rautio unelmoi tornitalosta Engelinrantaan. Tuosta unelmasta veronmaksajat maksavat pitkän veroeuron. Sari Rautio kumppaneineen istuu toimikunnissa veroeurojen turvin pohtien kuinka saisivat tornitalon toteutettua. Tornitalon tarpeesta ei niin väliä, kunhan saa vain unelmansa toteutettua ja mahdollisimman paljon luonnon ympäristöä tuhottua.
  On aivan järjetöntä ajatella rakennettavaksi korkeita taloja vesistön ja olemassa olevian talojen väliin. Nykyisellään aluelle on väljyyttä ja mahdollisuus nauttia luonnonläheisyydestä aivan kaupungin keskustassa. Vaikkakkaan tuo alue ei ole luonnonvarainen, mutta luonnolla on mahdollisuus muovata sitä luonnolliseksi, kun ei sinne kaavoiteta ja rakenneta mitään älyttömyyksiä.
  Sari kirjoittaa entistä viihtyisämmästä kaupunkiympäristöstä. Hämeenlinna on niin pieni kylätaajama, ettei siitä milloinkaan tule oikein kaupunkiympäristöa. Käydessäni Lahdessa ja ajaessani Lahden keskustaan tulee heti tunne, että on kaupuinkimaisemassa, vaikka vastassa ei olekaan mitään tornitaloja. Lahti vain on tunnelmaltaan enemmän kaupunkimainen kuin Hämeenlinna.
  Millaista sitten on viihtyisä kaupunkiympäristö, sitä Sarin olisi syytä käydä vilkaisemassa vaikkapa Kaivokadun kerrostalojen parvekkeilta Suomen Kasarmin suuntaan. Oikealla ihmisystävällisemmällä näkemyksellä sekin alue olisi ollut rakennettavissa viihtyisämmäksi, tuskin nykyisin on kovinkaan viihtyisät näkymät, vaan en osaa sanoa Sarin näkemystä viihtyisästä kaupunkiympäristöstä.

 6. Erkki Strömberg sanoo:

  Joillakin nais-immeisillä liennee valtava viehtymys kaikenlaisiin ”fallos”-symboleihin. Olkoon ne sitten tornitaloja tai patsaita.
  ”Isämaalliset” piirit, naiset etunenässä puuhasivat Helsinkiinkin muistopatsaan sodan-ajan naisille ja se piti vielä saada Hakaniemeen, työläiskaupunginosaan.
  itse patsashan on ”kohtalaisessa etukenossa oleva pieni torni” ja ei kauaakaan kun Kallion vanhat vasemmistolaiset työläisnaiset ristivät sen ”saksalaisen sotilaan erektioksi”!
  Patsa sijaitsee Ympyrätalon ja Kallion virastotalon välissä Hakaniemessä.

Jätä kommentti

css.php