Siirtymässä kuolemansyntien tutkintaan?

Hämeenlinnan kaupungin johto esittää tutkintapyynnön tekemistä kaupunginhallituksen jäsenestä. Taas.

Tällä kertaa tutkintapyyntö pohjautuisi siihen, että kyseistä henkilöä epäillään valehtelemisesta. Valehteleminenhan ei sinänsä ole rikos kuin joissain erityistilanteissa (kuten valan vannoneena oikeudessa todistamassa puhuu läpiä päähänsä). Ja melkein kaikki aikuiset ovat päästäneet suustansa kerran jos toisenkin jonkin valkoisen valheen. Jos kaupungin moraali halutaan nostaa ’oikeudenmukaisesti’ sille tasolle, että myös ei-rikokset johtavat tutkintapyynnön tekemiseen, täytyy muistaa, ettei valehteleminen ole ainoa ’tasollaan’ oleva pahe.

Itse asiassa jos ei puhuta rikoksista, seuraavina eettismoraalisnuhteellisina asioina lienevät synnit, ainakin seitsemän kuolemansyntiä. Nämä seitsemän kuolemansyntiä ovat:

1. ylpeys ja turhamaisuus
2. kateus
3. viha
4. laiskuus
5. ahneus
6. ylensyönti
7. himo

Valehtelu ei siis kuulu vielä tähän kategoriaan. Vaan jos mietitään kokonaisuutta ja vieläpä oikeudenmukaisesti sekä tasapuolisesti, onkohan kukaan kaupunginhallituksen jäsen syyllistynyt yhteenkään näistä valehtelemista pahemmista paheista? Pitäisikö niistä nostaa tutkintapyynnöt välittömästi? Entä valtuusto? Löytyykö sieltä tutkintopyynnön aiheita?

Toivottavasti kaupungin johto malttaa noudattaa tutkintapyynnöissään oikeudenmukaista ja tasapuolista linjaa. Jos siirrymme rikoksista synteihin, odotamme pitkää listaa ja runsasta julkisuutta.

 

16 kommenttia artikkeliin “Siirtymässä kuolemansyntien tutkintaan?”
 1. Antti Sulonen sanoo:

  Noita kolmea ensimmäistä kohtaa siellä näyttää olevan hallinnossa, siis ulkopuolisen silmin. Tuo kolmas kohta on jopa niin voimakkaana, että se menee anteeksipyynnön edelle. Ihminen on saattanut jopa esittää julkisen anteeksipyynnön, mutta siitä huolimatta jatkaa vihanpitoaan. Mitä merkitystä sellaisella anteeksipyynnöllä on?
  Valehteluahan siellä on paljonkin, esim. valtuuston nykyinen puheenjohtaja on valehdellut näillä blogisivuilla, että Kirstulan tontilla oleva multamäärä tullaan tarkistamaan grammalleen, jos SCC:n ja kaupungin tonttikauppa purkaantuu. Tuollaisen lausahduksen antaja on tiennyt sen antaessaan ettei se voi olla totta, ainakin hänen olisi pitänyt kyseinen asia ennen lausuntoaan asiantuntijoilta tarkentaa. Hän on valehdellut, sitä multamäärää ei pystytä grammalleen tarkistamaan.
  Oikeuslaitos tuskin tuosta valehtelusta häntä tuomitsisi, mutta kuten Susanna kirjoittaa valehtelijoita riittää, eikä siinä sitten auta korkeimmat oikeudetkaan, vaikka Forssan entinen virkamies tuolla toisaalla siihen luottaa kuten pässi sarviinsa.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Jos kaupunginhallitus moiseen ryhtyy luulen sen lyövän kätensä kyynärpäätä myöden ulosteeseen. En tiedä kenenkä kunnia vaatii näiden asioiden jatkuvaa esilläpitämistä. Tapasin eilen henkilöitä (aivan tavallisia veronmaksajia), joiden mielipide oli kuinka ne jaksaakin, aikuiset ihmiset, noitako me on sinne valittu.

  • saara finni sanoo:

   Näin ulkopuolisen silmin hämeenlinnalaiset ”päättäjät” ovat riemastuttavan hauskoja. Joskus mietin, pystyisivätkö hölmöläiset vielä parempaan. Tuskin.

  • Susanna sanoo:

   Niinhän se kaupunginhallitus sitten päätti nostaa tutkintapyynnön… Varsinaista maineenhallintaa.

   No eipä puhuta Hämeenlinnasta enää jatkossa pelkästään Sunny Car Centerin vuoksi, vaan rinnalle on saatu vihdoin jotain uutta ja mahtipontista. Nyt niitä muuttajia tulee sitten ihan ruuhkaksi asti, kukapa ei tänne haluaisi ;-(

   Toivottavasti sitten linja edes pitää, ettei tämä suotta näytä ajojahdilta.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Susanna Hyvä, ei maailmalla puhuta Hämeenlinnasta SCC:n yhteydessä muuta kuin tuon utopiahankkeen mahdollisena sijoituspaikkana. Seuraan varsin tarkoin valtakunnan mediaa ja siellä ei esimerkiksi Ilkkalan tietovuoto ole näkynyt. Ritaluoman ihmeellisiä rahoituskuvioita kylläkin, sekä Sambiassa, että kotimaassa. En ole havainnut Hämeenlinnan kunnalispolitiikoihin kohdistuvaa arvostelua. Kiemungin Ranteeseen kohdistuneesta yksityiseläman loukkaamisesta oli kyllä jossain juttu. Täällä luullaan, että Hämeenlinna on jonkinlainen napapaikka joka kaikkia kiinnostaa, katin kontit. Samanlaista itsepetosta kuin luulo, että Hämeenlinna olisi muuten jonkinlainen ihannepaikka kasvukeskusten (Tampere-Helsinki) välisellä akselilla. Nauhakaupunki tulee jos on tullakseen, ei Hämeenlinna siinä mitään erityiskohdetta muodosta. Minun ymmärrykseeni ei edelleenkään mahdu, miksi kaupungin valtaeliitti puolustaa ”rehtiä” Ritaluomaa kynsin ja hampain omia poliittisia päättäjiään vastaan. Täällä eletään 70-lukua.

 4. Kari Ilkkala sanoo:

  Huomenta Lauri,

  kirjoitit: ”Minun ymmärrykseeni ei edelleenkään mahdu, miksi kaupungin valtaeliitti puolustaa ”rehtiä” Ritaluomaa kynsin ja hampain omia poliittisia päättäjiään vastaan.”

  Lauri, syy on amerikkalaisittain ”blinding obvious” eli häikäisevän ilmeinen: jokaista lantakikkaretta kohden, joka kaupungilla olisi heittää Ritaluomaa vastaan, Ritaluomalla on talikollinen paskaa heittää takaisin.

  Sitä kisaa valtaeliitti ei halua aloittaa.

  Muuten, Hellsténiä ei kannata haikailla takaisin, kaupungin kiinteistöjen systemaattisen alasajon alku ja ”kasvuinvestointikuplan” paisumisen alku ajoittuu dynaamisen duon Hellstén / Isosuo valtaannousuun vuosituhannen vaihteen tienoilla. Samoin Fici-Copyn painaminen villaisella silloin, kun asialle olisi vielä voitu tehdä jotain, on ihan Tapsun tekosia. Eikä sovi unohtaa, että koko vuonna 2010 syntynyt SCC:N lantakasa luotiin jääkiekon viitekehyksessä: Hietanen, Hellstén, Lintumäki, Ritaluoma, Rita, Kummola, kytköksiä piisaa.

 5. Lauri Kivimäki sanoo:

  En tiedä tämä meno tuntuu niin hassulta, että tulee mieleen erään 90- luvun kasinopelurin paljastuskirja, kun kaikki ihmettelivät miksi kymmeniä miljoonia virtasi pankeista puliveivaajien taskuun, miten tämä oli mahdollista ? Vietiin päättäjiä mukaviin olosuhteisiin ja tarjoilu oli kaikin puolin ensiluokkaista, mutta piilokamerat kävivät. Arkena tallusteltiin pankkiin ja uhattiin antaa kuvat julkisuuteen, ellei raha ala virrata ja kyllä virtasi ja päättäjä sai vielä mukavan siivun itselleen. Myohemminhän me veronmaksajat saimme tämän kaiken hyvän maksaaksemme pankkitukina. Tämähän ei enää tällä vuosituhannella ole mahdollista-eihän.

 6. Jeps Juu sanoo:

  Jaa ettei maailmalla Hämeenlinnaa muisteta?
  http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/sunny-car-centerista-alkanut-riita-lahti-taysin-kasista-joku-raja-pitaa-olla/726153/
  Tämä juttu taitaa olla nyt kaikissa (maakunta)lehdissä. AL on kirjoitellut aiheesta useamminkin. Netin keskustelupalstoilla kuten murobbs:n ja kauppalehden SCC-ketjuissa on ollut viime aikoina sen verran hiljaista, että keskustelijat ovat tainneet kuolla nauruun jo ennen viimeisimpiä käänteitä.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Maakuntalehdet on maakuntalehtiä .

  • Antti Sulonen sanoo:

   Hämeenlinna on melko pieni, miltei olematon paikkakunta ulkopuolelta katsottuna. Nämä tällaiset kohujutut saattavat jonkin verran ihmisiä kiinnostaa, mutta ei esim. Kittilä ja muutkaan kunnat kovinkaan paljon kuntaansa Hämeenlinnalaisten tietoisuuteen saa.
   Hämeenlinnassa on jonkin verran ihmisiä, jotka luulevat paikkakuntaa maailman navaksi, ymmärtämättä, että navassa on nöhtää. Hämeenlinnan luontoarvojakin kehutaan, muta en tiedä onko Hämeenlinnassa luonnontilaista maailman kauneinta paikkaa, jota ei jostain muualta löytyisi, en ainakaan ole nähnyt Hämeenlinnassa sellaista maisemaa.

  • Jyrki sanoo:

   Niin, joka ikisen noista jutuista Ylen juttua lukuunottamatta on yhden ja saman henkilön kirjoittamia jollet sattunut huomaamaan. Juttuja ei ole kirjoittanut Aamulehti, Turun Sanomat tai Kaleva, vaan Riikka Happonen.

 7. Lauri Kivimäki sanoo:

  Olin tilaisuudessa, jossa oli pariskuntai eri puolilta Suomea. Hämeenlinnan aiheutti vain yhden kysymyksen, onko Autokomppania vielä kaupungissa. Kysyjä oli ollut sielä intissä aikanaa. Mulla on kavereita Tampereella, osa mukana politiikassa. Siellä on omat Sanna ”kaikessa mukana” Marininsa ym ei niitä Hämeenlinnan Sari ”kaikessa mukana” Rautiot tai pieleen menneet Autotalot kiinnosta.

Jätä kommentti

css.php