Ikävä asenne potenssiin kaksi

Olen törmännyt viime aikoina usein asenteeseen, jonka mukaan henkilöä voi kohdella huonosti, jos hän ei ole ’fiksu’. Fiksuuden määritelmiä on mahdottoman paljon, mutta näissä yhteyksissä fiksu on merkinnyt jotakuinkin samaa kuin asiallinen, mukava, miellyttävä, kohtelias tms. Itse asiassa ihan muutama viikko sitten sain itsekin palautetta, ettei minua tarvitse kuulemma kuunnella, koska olen niin ”voimakas persoona”.

”Silmä silmästä, hammas hampaasta.” ”Tarkoitus pyhittää keinot.” Kuulostaako tutulta? Kuulostaa koulu- tai työpaikkakiusaamiselta.

Kaikkia ei voi miellyttää. Tai joku voi, mutta useimmat meistä eivät voi. Kun toinen ei tykkää, niin minkäs sille voi? Voi yrittää sopeuttaa omaa käyttäytymistään, mutta kun sekään ei auta?

Toisen tietoinen kaltoin kohteleminen vain sen vuoksi, että henkilön persoona on itselle epämiellyttävä, on kiusaamista ja henkistä väkivaltaa. Sellaista esimerkkiä aikuisten ei pitäisi näyttää tuleville sukupolville, mutta toisin on.  Jopa sosiaalisessa mediassa aikuiset ihmiset käyttäytyvät ja kirjoittavat kuin pahaiset koulukiusaajat.

Hävettää. Ja toivon totisesti, että pojasta polvi paranee –kohtuuttoman huonosta esimerkistä huolimatta.

17 kommenttia artikkeliin “Ikävä asenne potenssiin kaksi”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tartun Susannan kirjoituksessa tuohon ”Tarkoitus pyhittää keinot”. Olen sen aikainen, että opiskeluaikanani teini-ja nuorisopolitiikka oli ns ”kova sana”. Minuakin pyydettiin mukaan, en lähtenyt. Kuulin kuinka mini pohti minkä puolueen rivissä lähtisi mukaan jotta varmimmin pääsisi herrahissiin. Moni valitsi vasemmistopuolueet, koska koki että siellä varmemmin maisterinpapereilla pääsisi vihreälle oksalle. Ulf Sundqvistit, Lasse Lehtiset, Björn Wahlroosit , Erkki Liikaset ja monet muut tarttuivat tähän mahdolisuuteen. Aatteen väri alkoi sitä myötä haalistua kun vauhti alkoi tasaantua . Sundqvist oli tuhoamassa punapääomaa, eikä tuntenut minkäänlaista syyllisyyttään että olisi jotenkin kyvyttömyydellään tätä aiheuttanut. Samaan kastiin kuuluu Eero Rantala. Uffe osasi kuitenkin ottaa yhteyttä sopiviin tahoihin sadakseen veloilleen armahduksen, minkä toverit Hänelle soivat. Samoin osasi kikkailla miljoonansa ulosoton saavuttamattomiin. Kansainvälisiä konsulttitehtäviä kyllä järjestyi veljespuolueiden kautta. Näitä entisiä ja nykyisiä vilunkivillejä pidän sekundasosialisteina. Erkki Liikasen pääsyä Suomen Pankin johtajaksi ihmettelen vieläkin. Koska olen aina sydämeltäni demari, otin heidät esimerkiksi. Muutkaan puolueet eivät ole syyttömiä. Tuntuu että poliitikot elävät vain tätä päivää. Ellei tunne menneisyyttä ei voi ymmärtää nykyisyyttä saati sunnitella tulevaisuutta. Muutenkin Suomen lähihistorian tietämys ja sen ymmärtäminen ehkä auttaisi selviytymään tämän päivän ongelmista.

  • Susanna sanoo:

   Tuosta lähihistorian tietämyksestä ja sen ymmärtämisesti olet varmasti vallan oikeassa.

  • Valitan sanoo:

   Puhumattakaan siitä, että Kokoomus osti miljardeilla Saksasta ilmaa ja sitten myöhemmin oli pääarkkitehtina pelastamassa Saksan pankkeja miljardeilla. Eikä Kokoomus yhtään tunne syyllisyyttä eikä häpeää.

   • Susanna sanoo:

    En voi mitenkään ottaa kantaa Kokoomuksen puolesta tai Kokoomusta vastaan. Se keskustelu kuuluu jollekin aivan muulle.

    • Valitan sanoo:

     Mutta vasemman laidan virhearvioiden luettelo istui hyvin tänne oikein hyvin jopa kehujen kanssa.

     • Lauri Kivimäki sanoo:

      En voi kirjoittaa kuin omaksi tuntemani puolueen tekemisistä ja kuinka sinne oli aikanaan helppo keplotella johtopaikoille. En tunne ilmaa ostaneen firman toimitusjohtajan puoluekantaa, sen kyllä tiedän että mitään Hän ei tunnustanut tehneensä väärin. Samoin ei tunne Jukka Härmälä joka töpeksi Enson rahoja muutaman miljardin Amerikkoihin(Consolating Papers). Relader ja Härmälä ollevat entisen Skopin johdon kanssa Suomen Suurimpien bisnesmokien tekijät. Ja edelleen hyvin menestyvät. Nimimerkin valitan tulisi lukea muutakin kuin punaista kirjaa näkemys avartuisi.

     • Susanna sanoo:

      Anteeksi, olin hätäinen. En ota kantaa puolueisiin, mutten halua rajoittaa sinun kommentointiasi. Ja voin olla samaa mieltä osasta mielipiteistäsi, vaikken kaikista olisikaan.

 2. Kari Jokinen sanoo:

  Tunnistan tuon tilanteen. Onneksi en ole joutunut kohteeksi enää pitkään aikaan.

  Varmaan näiden ikävästi toimijoiden väistely on paras ratkaisu.
  Jos tuo ei onnistu, silloin se vanha ohje, ei pitäisi provosoitua silloinkaan kun provosoidaan, ehkä toimii.

  Yleensä en oikein ymmärrä, että sinulle tulee tuonkaltaista vastinetta. Olen täällä kokenut kirjoittamisesi varsin maltilliseksi ja ristiriitoja sovittelevaksi.

  • Susanna sanoo:

   Yllättävän fiksun oloiset ihmiset tuntuvat kokevan tuon asenteen omakseen. Ihan puskista tulee jokainen kerta…

   Minä pyrin kirjoittamaan, niinkuin ajattelen. Ajantasaelämässä esiin nousee välillä (usein?) temperamenttini, päämäärätietoisuuteni, kunnianhimoisuuteni ja tulokset edellä -asenteeni – ei siis niin positiivisessa mielessä. Pyrin kompromisseihin ja yhteiseen etuun, mutta raadollisesti olen vain ihminen. En ole valmis kehnoihin kompromisseihin, jos paljon, paljon parempiakin olisi saatavilla. Asetan työn tavoitteet keskinäisen sovun edelle, vaikka sitä sopua pyrin ihan viimeiseen asti vaalimaan. Joskus olen varmasti jääräpäinen ja olen huono kestämään jankutusta. Näissä löytyy monille yllin kyllin syytä reagoida minuun voimakkaasti – ja omilla säännöillä.

   Olen mielestäni kovasti ajavinani yhteisön parasta. En tee kenellekään koskaan mitään pahaa tahallani. Mutten ole aina miellyttävä, vaikka sitä haluaisinkin.

   En yhtään ymmärrä, miten se oikeuttaa tahalliseen vastahyökkäykseen keskusteluyrityksen sijasta. Minähän pidän hyvistä ja helpoista ratkaisuista! Jos sellaisia on olemassa, minut on helppo puhua ympäri 🙂

   Mutta jottei itse asia unohtuisi: kyse ei ole minusta. Kyse on ilmiöstä.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Minulla on vähän sama ongelma kuin Sinulla Susanna. Onneksi minut hyvin tuntevat poliitikot tietävät etten hyväksy kaikkia heidän mielipiteitään. Olemme joskus kiistellee voimakkastikin joistakin asioista, vihamiehiksi emme ole toisillemme kuitenkaan ruvenneet. HAA moitiskeli vähemmistökoalitioa siitä, että se heivät halua menetellä vanhojen menetelmien mukaisesti. Kysyn, miksi pitäisi? Politiikan menetelmien pitää myös uudistua. Jos uskoo johonkin aatteeseen sokeasti se lähentelee kiihkouskovaisuutta. Propaganda pitää aina osata erotella realiteeteista. Kun kuunteli eri puolueiden Vappupuheita jos niistä jätti kannattajille suunnatun propagandan pois jäi jäljelle vain tyhjien tynnöreiden kumina. Mutta sehän lienee tarkoituskin.

    • Susanna sanoo:

     Vanhaan jääminen ei onnistu, kun yhteiskunta ympärillä uudistuu. Tai tietenkin vanhaan voi jäädä, muttei samalla menestyä.

 3. Antti Sulonen sanoo:

  Kyllähän tuota tapaa jatkuvasti elämässä, että ei miellytä jotain toista. Asia on niin yksinkertainen, ettei pidä ryhtyä miellyttämään tuollaista henkilöä, antaa hänen olla omassa ylhäisessä olemuksessaan.
  On minullakin lukuisa määrä ihmisiä, jotka eivät kanssani oikein hyvin toimeen tule, huumorintajumme on täysin erilainen.
  Olen saanut näilläkin palstoilla kieltoja osallistua keskusteluun, joku jonkin kaupungin entinen vahtimestarikin on kirjoittanut, että olen ei toivottu henkilö hänen palstalleen. Eihän siinä mitään, ei minun tarvitse tuollaisen henkilön palstoilla keskustella.
  Se on Susanna sillä lailla, kun sanot, että olen ei toivottu henkilö palstallasi, asia on loppuun käsitelty.
  Ystäviä ei pidä valita itse, vaan antaa ystävien tehdä valinnan, silloin on vakaammalla pohjalla.

  • Susanna sanoo:

   Tuo viimeinen lause on todella hyvä, tosin tuon jälkeenkin voi pitää viimeisen veto-oikeuden itsellään. Kaikki ’ystäviksi’ haluavat eivät välttämättä ole terveellistä seuraa.

   Se ei haittaa, etten miellytä jotain, sillä elämä on opettanut, että kaikkiin asioihin ei voi vaikuttaa. Se on mielestäni epätervettä, että jollekulle ’epämiellyttävälle’ halutaan nykyisin niin usein ihan julkisestikin lausuttuna maksaa potut pottuina. Aikuiset ihmiset kertovat julkisesti, että epämiellyttäviä ihmisiä saa kohdella kaltoin – ihan niin paljon kuin huvittaa. Millaisen esimerkin tämä antaa lapsille? Ja miten kitkemme koulukiusaamista tällaisten esimerkkien jälkeen?

   • Harri sanoo:

    Hyvä pointti, kunhan veto-oikeutensa kanssa muistaa realiteetit. Ihmisiä arvotetaan titteleiden ym perusteella herkästi.
    Kuitenkin mm vankiloissa on ihan hyviä tyyppejä, joilla vaan on joku mennyt pieleen, virkamies ja mies eivät ole synonyymejä jne..
    Ihmiset ihmisinä tuota ” terveellisyyttä ”määritettäessä 🙂

    • Susanna sanoo:

     Tarkoitinkin juuri tuota, miten ulkoisesti kunnossa oleva ystäväkandidaatti saattaa sittenkin olla parempaa seuraa vain hyvän päivän tuttuna. Moni kakku päältä kaunis.

     Ihmiset ihmisinä, ilman muuta.

 4. Valitan sanoo:

  Kivimäelle tiedoksi, en lue punaista kirjaa. Täytyykin alkaa sitä lukemaan jottei maailma avautuisi samalla lailla vinoon kuin eräillä.
  Tosin samaan besserwisseriyteen ja kaikessa oikeassa olemiseen en varmastikaan pysty kuin sinä.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Onko se besserwisseriyttä kun kirjoittaa asioista niinkuin ne ovat suunilleen tapahtuneet. Teinipoliti ikan muodostama herrahissi, punapääoman tuho, Härmälän ja Reladerin sekä Skopin onnettomat tekoset. En ole niihin pyrkinyt mitään lisäämään noin vain on tapahtunut. Olen usein sanonut että tieto lisää tuskaa jos ei halua tietää tai etsiä tietoa pääsee kyllä helpommalla.

Jätä kommentti

css.php