Pesiviä lintuja ei saa häiritä 10.3.-31.7. välisenä aikana

Lokit alkavat viimeistään näihin aikoihin kiusallisiksi seuralaisiksi kaupunkiolosuhteissa. Yksittäinenkin pesivä lokkipari aiheuttaa meteliä, hyökkäyksiä ja kakkaa enemmän kuin kukaan kotpihallensa haluaa. Vielä suurempaa murhetta aiheuttavat kokonaiset lokkiyhdyskunnat.

Nyt on kuitenkin peli käytännössä jo menetetty tämän kesän osalta. Kaikki linnut ovat rauhoitettuja 10.3.-31.7. välisenä aikana, lokin pesintää ei siis saa tällöin häiritä. Esimerkiksi tiirojen tai lokkien pesien ja munien siirtäminen ja hävittäminen tai pesivien lintujen hätisteleminen on kielletty.  Aikainen kevät on ensi vuonna paras ajankohta pesinnän torjumiseen ihmisen kannalta kiusallisilta paikoilta. Ylen artikkelista täältä (klik) löytyy hyviä vinkkejä lokkien sallittuun häiritsemiseen ennen maaliskuun kymmenettä päivää.

BirdLife Suomen sivuilla mainitaan kuitenkin, että ”Hankalissa tapauksissa voi lintujen karkottamiseksi anoa poikkeusluvan alueellisesta ympäristökeskuksesta (klik) , jos on kyse rauhoitetusta linnusta tai riistanhoitopiiristä, jos kyseessä on rauhoittamaton lintu.” Huomaa, että rauhoitettuja lintuja ovat esimerkiksi kalalokki, kalatiira, naurulokki, naakka, selkälokki ja valkoposkihanhi.

Jätä kommentti

css.php