’Uushämeenlinnalaisten tukiyhdistys’ ?

Muutimme perheeni kanssa Hämeenlinnaan vuonna 1994. Vieläkin meitä kutsutaan junan tuomiksi. Jos 22 vuotta Hämeenlinnaan veroja maksaneena ei vieläkään tavallaan ole hämeenlinnalainen, niin milloin sitten?

Viiden ensimmäisen ulkohämeenlinnalaisen vuoden jälkeen pohdin vakavissani uushämeenlinnalaisten tukiyhdistyksen perustamista. Olisin NIIN ollut itse sellaisen tarpeessa. Mutta ne silloiset ruuhkavuodet eivät jättäneet tilaa millekään sellaiselle.

Paikallisen nuorkauppakamarin myötä pääsin vihdoin juurtumaan paikkakunnalle (ISO kiitos Hämeenlinnan nuorkauppakamarille!), mutta tilanne ei ole aivan täysin muuttunut. Sen huomaa erityisesti siksi, että työarki kuluu nykyään jossain aivan muualla kuin Hämeenlinnassa.

22 vuoden aikana olen tavannut monia muitakin muualta Hämeenlinnaan muuttaneita pariskuntia. Ikävän moni on kokenut tänne sopeutumisen ja kotoutumisen jotakuinkin yhtä vaikeaksi kuin minäkin. Moni on muuttanut ja moni suunnittelee muuttoa paikkakunnalta pois.

Olisiko ’uushämeenlinnalaisten tukiyhdistyksen’ kaltaiselle toiminnalle tarvetta täällä meillä? Kokeeko kukaan tuore tai vähemmän tuore hämeenlinnalainen (tai lähiseudulla asuva) tarvetta tukiverkostolle ja uusille kavereille?

Ihan tässä mietiskelen taas vain…

13 kommenttia artikkeliin “’Uushämeenlinnalaisten tukiyhdistys’ ?”
 1. Frank Pesonen sanoo:

  Tähän voisi vastata samoilla argumenteilla kuin maahanmuuttovastaiset persut.

  Hämeenlinna hämeenlinnalaisille ja valittajat sinne mistä tulivat. Ei tänne ole pakko jäädä. Jos kotoutuminen epäonnistuu, tästä on vain harmia koko yhteisölle (esimerkkejä voi etsiä vaikka kaupunginhallituksesta). Hämeenlinna on aina ollut rauhallinen pikkukaupunki, pidetään se sellaisena jatkossakin.

  • Eiköväthän vastaavaa argumenttia käytä kaikki maahanmuuttovastaiset ihmiset eivätkä pelkästään maahanmuuttovastaiset perussuomalaiset…

   Olen ymmärtänyt niin, että kaupungin johtavat poliitikot haluavat tehdä Hämeenlinnasta vetovoimaista ja kovasti kasvavaa kaupunkia. Noilla sinun neuvoillasi se ei varmaankaan onnistu 🙁

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kannattaa perustaa kantahämäläisten uusmuuttajien tukiyhdistys. Sain asioida aikanaan Kiipulan ammatikouluun päässeiden aikuisopiskelijoiden kanssa. Monesti he menestyivät koulussa loistavasti ja saivat täältä työpaikan. Muutaman vuoden päästä muuttivat pois, vaikka asunot puolison työpaikat sun muut perusasiat ovat kunnossa. En malttanut olla kysymättä muuton syytä, vastauksia sain suunilleen tähän tapaan, täällä asuu kateellisia, kyräileviä pahansuopia ihmisiä. Jos menetyy se ei ole hyvästä. Itse totesin työpaikalla, että työtoveria ei juuri kehuttu vaan pahaa puhuttiin mielellään selän takana.
  Eräs blogisti kirjoitti muutama vuosi sitten Lammille muuttanut on aina Lammille muuttanut, no ehkä riittävä vaihtuvuus ja porukan nuoreneminen muuttaa suhtautumista, tosin kotona opitaan paljon. Kehutaan, että Hämeenlinnalla on paljon vetovoimatekijöitä. Väestökehitys on pysähtynyt samoin uusteollisuuden kasvu. Onko tämä sisälämpöisyys niin tunnettua, että se on kasvu esteenä. Sitä ei ainakaan tunnusteta. Poliitikot vain kehuvat eri tutkimuksen tuoksia ja ovat itsetyytyväisiä. Jos Hml on maan kymmenenneksi vetovoimaisin alue, siellä on 9 edellä ja saattaa olla että lähes tasavertaisia on kymmenittäin.

 3. Harri sanoo:

  Tuo ”junantuoma” on helsinkiläisten juttu, joka jostain syystä on sitten tänne maallekin kulkeutunut sanonnaksi erottamaan tosi hämeenlinnalainen ihmisistä 😉 vai mitä tuolla tarkoitetaankaan?
  Kohtahan ei juna tuo tänne ketään, itekin aikoinaan omalla autolla tulin.
  Nykymenoa katellessa, ei kannata sinällään yhdistystä perustaa ko tarkoitukseen, eiköhän täältä pian ota kaikki junatuomat ritolat, jää vaan renkolaiset.

  • Tiedä tuosta todellisesta merkityksestä, mutta tehokkaan oloisesti sitä käytetään lyömäaseena 🙁

   • Harri sanoo:

    Kyllä vain, tarkoistushan ”kehujalla”on vain nostaa itseään hieman ylemmäs sillä perusteella, että on asunut kauemmin samassa paikassa, ymmärtämättä muuttaa mihinkään. Syystä tai toisesta.
    Tosin en ole koskaan törmännyt tähän ilmiöön, en Helsingissä tai täällä, kuullut toki puhuttavan ”junantuomista”, kai se kulkuneuvo on sitten se juttu.
    Seuraavaan paikkaan taas omalla autolla tai bussilla 🙂 ettei kukaan luule tänne syntyneeksi, eli ”..unanluomaksi”, jos pieni sanaleikki sallitaan tässä..

 4. saara finni sanoo:

  Kyllä ”junan tuomia” on ollut olemassa yhtä kauan kuin Suomessa rautateitä ja junia. Ei ole mikään uusi sanonta.
  Katso vaikka:
  http://www.riihimaki.fi/kirjasto/rmkkaunokirjallisuus/

 5. Antti Sulonen sanoo:

  Jos tuo nyt ongelma on, niin se on joka kunnassa, tai kaupungissa sama juttu.
  Mikä sinua Susanna siinä ahdistaa, ettet voi olla Hämeenlinnassa sellainen kuin olet. Kuka sinua siitä lyö, pidä oma identiteettisi, jos olet junalla, tai resiinalla tullut käytä sitä voimavarana.
  Helppohan sinun on lähteä pois, jos ympäristö ahdistaa, ei muuta kuin resiinaan ja ystävällismmille seuduille.
  Meillä on suuret vapaudet täällä Suomen maassa.

  • Ei minua mikään ahdista enää tässä iässä, Antti 😉 Muutamien keskustelujen jälkeen olen vain ajatellut, että ehkä ilmiö onkin yleisempi, ehkei kyseessä olekaan vain minun silloinen ahdistukseni…

   Jos olisin juuri kaupunkiin muuttanut uusi asukas, minua ahdistaisi varmasti kovasti tämä toistuva muualle muuttamaan kehottelu alkuperäisväestön suunnasta. Edelleenkin minun mielestäni tuollainen on kovasti epäkohteliasta ja epäasiallista. Ihan selkeästi syrjintää oman syntymäpaikkakuntani vuoksi.

   Jollen olisi niin jo tottunut tuohon tyyliin, nostaisin varmasti kytkintä saman tien. Mutta kun minä olen jo tottunut ja arvostan kovasti muita rohkeita tänne muuttajia, niin tilanne on toinen. (ok, toki sekin vaikuttaa, että parin vuosikymmenen aikana on tullut säilöttyä kohtuuttoman paljon tavaraa, eikä tästä ihan noin vain lähdetä ;-))

   Eli ei minua ahdista. Mietinpä vain, josko voisin estää jokun muun hyvän tyypin ahdistumista… Ja jospa jopa tekisinkin jotain asialle. Mutta et sinä voi tätä ymmärtää, kun et ole tullut tänne junalla 😉

   • Antti Sulonen sanoo:

    En minä ole junalla tullut, enkä ole hämeenlinnalainen, vaikka hämäläinen olenkin. Monella paikkakunnalla olen Suomessa asunut ahdistumatta paikallisväestöön, ei minua ole missään syrjitty syntymäpaikkani takia, eikä muutenkaan. Nyt asun kylläkin syntymäpitäjässäni, jopa lähellä synytmäpaikkaani, mutta en minä siitä syystä sen onnellisempi ole kuin muilla asumillani paikkakunnilla olen ollut.
    Ihmisestä se on itsestään aika paljon kiinni kuinka viihtyy ja kuinka muut häneen suhtautuu.

 6. Sari Rautio sanoo:

  Hyvä ja rohkea avaus, Susanna! Kirjoitin aikanaan samasta aiheesta, Kuopiosta kun tänne muutimme 21 v sitten, oli kulttuurin muutos aikamoinen. Mutta on omalla toiminnallakin väliä, samoin meidän täällä asuvien on pohdittava omaa toimintaamme.
  Upea kaupunki, upea sijainti ja historiallisesti monikulttuurinen. Liike ja kasvu pitävät kaupungin elävänä!
  Sari

Jätä kommentti

css.php