Mikä erottaa Suomen Turkista?

Mikä erottaa Suomen Turkista? Ainakin se, että meillä media ei myötäile valtaa pitäviä silloinkin, kun se on järjetöntä. Meillä media selvittää asioiden taustat eikä jää valtaa pitävien jakaman informaation varaan. Näin toivon.

Hyvä-kamu-järjestelmä ei voi länsimaisessa yhteiskunnassa ulottua mediaan, sillä median kriittisyys valtaa pitävien toimia kohtaan on lahjomatonta. Eikö vain? Jokaisessa terveessä yhteiskunnassa median tehtäviin kuuluu mm. kyseenalaistaa yhteiskunnan päättävien toimia. Niin kai meilläkin?

Kriittinen media tukee kansalaisten itsenäistä ja erilaista ajattelua. Niinhän sen pitää ollakin. Eikö?

14 kommenttia artikkeliin “Mikä erottaa Suomen Turkista?”
 1. Harri sanoo:

  Juuri tämähän se olikin. Hyvin huomioitu, koskee yhteiskunnan kaikkia tasoja, erityisesti paikallistasoilla media kyseenalaistaa todella jyrkästi joskus valtaapitävien toimia tai siis joskus kyseenalaistaa valtaapitävien toimia. Suoraan sanottuna, suurin piirtein, sellaista media on.

 2. Yhteinen totuus on löytynyt sanoo:

  Juuri tämän ongelman vuoksi lopetin paikallisen puhdasoppista totuutta kertovan lehdykäisen tilaamisen. Totuus alkoi kuitenkin vaikuttaa niin voimakkaasti lukijan tajuntaan, että päätin luopua totuuden lukemisesta ko. lehdestä. Totuuden paikallista rintamaa on saatu vahvistettua entisestään, kun mukaan rintamaan on ilmoittautunut vahvistukseksi paikallinen mainoslehdykäinen. Vaikuttaa siltä, että etenkin tuo lehdykäinen on profiloitunut parin viimeisen vuoden aikana varsin puhdasoppiseksi totuuden esiintuojaksi, kun sen sivuilla on selostettu mm. yksityiskohtaisen perusteellisesti totuudesta luopuneiden poliitikoiden yksityiselämän asioita ja varsinaisia vakoojatarinoita dekkarimaisine käänteineen. Toisaalta totuutta vaalivissa paikallislehdissä on myöskin asetettu epäilyksenalaisiksi joihinkin yrityksiin tehtyjen, suorastaan mielivaltaisten ja ylimitoitettujen poliisiratsioiden oikeutusta ja laillisuutta. Poliittisen johtavan totuudentuntijan toimesta on haluttu osoittaa poliisille yksiselitteisesti, että täällä ei voi toimia muutoin kuin yhteisen totuuden hyväksi.
  Yksi kaikkien ja etenkin kaikki yhteisen totuuden puolesta!! Olen vakuuttunut siitä, että taistelu totuudessa pysymiseksi jatkuu edelleen kiivaana ja ankarana.

 3. Rauno sanoo:

  Ollaan tietenkin demokratian toteutumisen alkulähteillä, kun tarkastellaan hallinnon ja tiedonvälityksen keskinäistä suhdetta. Hämeenlinnan ikuisuuskysymys ja suuri probleema näyttää olevan tässä mielessä se ettei paikallismediaa ja hallintoa voi hyvällä tahdollakaan pitää eri toimijoina. Kun hallinto on yksi suurimmista Hämeen Sanomien omistajista ja valtuustojohtaja vielä työskentelee lehden toimituksessa, kysymys kuuluukin mikä erottaa Hämeenlinnan Turkista. Ei ainakaan se että väärin ajattelijat on nyt häädetty sekä Turkin että Hämeenlinnan hallinnosta, eikä sekään että urkkijat ja lädesuojan rikkojat ovat nyt täällä arkipäivää.

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Puolueettomuuteenkin pyrkivä tiedonvälitys on aina jokin verran tarkoitushakuista. Kuka linjan määrää (päätoimittaja vai toimittajan oma mieltymys). Runsas kuukausi sitten julkaistiin samana päivänä kaksi mielipidekyselyä nato kansanäänestyksen tarpeellisuudesta. Toisen tulos oli 48-42 äänestyksen tarpeellisuudesta toisen päinvastoin toisen päinvastoin. Toinen kanava uutisoi, että kansa haluaa kansanäänestyksen toinen kanava taas ettei. Ota siitä sitten selvää, koska osalla vastanneista ei ollut mielipidettä.
  Tänään uutisoitiin, että vienti kasvoi vuoden takaiseen 5 %. Sen Yle jätti kertomatta että ilman poikkeuksellista laivatoimitusta Saksaan luku olisi ollut -5%. Joku voi ajatella, että hurraa Suomi lähti nousuun.
  Täysin turhanpäiväistä uutisointia on kuukausittaiset puolueiden kannatusmittaukset. Uuutistoimitukset vetävät pitkälle meneviä johtopäätöksiä niiden tuloksista (ja joka kuukausi). Hesari aivan villiintyi tekemään vihreistä hallituspuoluetta ja Demareita vaihtamaan puheenjohtajaa muutaman prosenttiyksikön kannatusmuutosten perusteeella. Suomalaisten äänestyskäyttäytyminen on niin häilyvää, että usein ennustusten todetaan menemään pieleen kun äänet on laskettu. Jopa roknoosit on heittäneet häränpyllyä.

  • Sellainen erilaisia ajatuksia herättämään yrittävä tarkoituksellisuuskin olisi ’tervettä’ herättelyä, parempaa kuin pelkkä hymistelevä ylistys.

   Hämeen Sanomissa oli tosin heinäkuussa sellainen erilainen, rohkeampi alanurkka. Sai nopeasti kunnon moitteet fb:ssä silmää tekevältä. Harmi.

 5. Kari Jokinen sanoo:

  Mielestäni tämä toimii.

  Kohtuullisesti meillä on mahdollisuuksia kertoa omat mielipiteemme läheisessä mediassa. Toki kaupungissamme on noin 69000 asukasta, jotka eivät kerro, mutta luulen, että useimpien kohdalla syynä on se, etteivät koe tarvetta kertoa.
  Meillä on paikallinen radio, on paikallinen lehti ja sen jakeluliite. Meillä on myös tori ja siellä sekä puhujalava sekä paljon seinäpintaa niille, jotka eivät halua suulisesti julistaa. Sensuuri tulee paikalle vasta seuraavana päivänä virka-ajan puitteissa, sitten kun sattuu ehtimään.

  Mielipiteenvapausasioissa kai olemme hyvällä tasolla.

  Myötäileekö paikallinen media päätäjiä, on toinen asia. Luulen, että myötailee. N’äin tekee paikallinen media kaikkialla, enkä usko Hämeennlinna/Hattula/Janakkala alueen olevan poikkeus. Median lukijalla on vastuu uskoa tai olla uskomatta sitä, mitä meille kerrotaan. Ja jos tuo media ihan uskomattomia juttuja kertoo, voi olla, että lukija kertoo päätoimittajalle tai tilausmyyjälle, ettei ole tyytyväinen.

 6. Jouni Simula sanoo:

  Sanna Ukkolan uusin blogi käsittelee uutisointia mielenkiintoisen esimerkin kautta:

  http://yle.fi/uutiset/sanna_ukkola_onko_trump_uusi_brexit/9080860

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Minulla on ollut nyt kohta 8 viikkoa mahdollisuus keskustella amerikkalaisten kanssa ja seurata paikallista mediaa. Ukkola on jäljillä, mutta hänkin sortuu siihen, etteikö Trumpin sammakkolaumassa olisi muutamia prinssejä.

   Sillä, kuka Suomessa kannattaa Trumpia ja kuka Clintonia, on yhtä paljon merkitystä kuin mustekala Paulin futisennustuksilla. Amerikan kansa valitsee itselleen presidenttiä.

 7. Tapsa sanoo:

  Liitänpä tässä loman alkaessa tähän kohtaan pienen poleemisen pakinan.

  Onpas täällä plogeissa nykyään kansainväilinen meininki kun enämpi kuin joka toinen aloitus napsahtaa muulla kuin suomen kielellä. Näiden kansainvälisten kaiku kyllä kertoo ettei osoite ole ihan oikean suuntainen. Veikkaan että näilä halutaankin kertoa persukanavalaisille tiettyä viestiä, vaikken ole huomannut täällä minkäänmuotoista vihamielisyyttä vierasmaalaisia kohtaan – no se siitä.

  Mitä tuohon Turkkiin sitten tulee, niin muudan alanurkisti mainitsi viikolla oikein nimeltä kuntalaisen joka oli uskaltanut olla hallinnon kanssa eri mieltä skuuttipuiston sijoittumisesta Sairioon. Toimittaja kyllä muisti mainita että puisto oli nuorten aloite, muttei muistanut mainita sitä etteivät nuoret olisi halunneet sitä sairioon, vaan luonnollisesti lähemmäs keskustaa. No onhan siellä nyt Kiemungin lapsineen mukavampi Karjalankadulta tallustaa ja kun uusi Tuomelan koulukin on melkein rappusen edessä niin kylläpä valtuustojohtajan hymy on leveä otaksun.

Jätä kommentti

css.php