Eläkeputken katkaisu olisi se pahin…

Uutisissa on spelukoitu hallituksen nimittämän virkamiestyöryhmän ehdotuksista työllisyyden lisäämiseksi. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (klik). Ehdotuksiin kuuluu mm. ”ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen sen tasoa porrastamalla esimerkiksi 150 päivän jälkeen. Syy on se, että pitkäkestoinen työttömyysturva pitkittää tutkimusten mukaan työttömyyttä. Niin ikään ryhmä ehdottaa työehtosopimuksen alittavaa palkkatasoa pitkäaikaistyöttömälle. Se tarkoittaisi työllistämistä harjoittelijapalkalla, joka olisi 60–80 prosenttia tes-palkkatasosta. Loppuosa paikattaisiin palkkatuella. Työryhmä ehdottaa HS:n tietojen mukaan myös eläkeputken katkaisua vuonna 2019…”  Ilta-Sanomien (klik) mukaan eläkeputken katkaisu tapahtuisi vuodesta 2019.

Miten käy esimerkiksi 58-vuotiaan työttömän vuonna 2019? Miten nämä toimenpiteet auttavat häntä työllistymään? Työelämän hiljainen ikärasismi tekee yli 50-vuotiaallekin uudelleen työllistymisestä melkoisen vaikeaa ja melkein harvinaista. En usko, että tuo pitkän linjan ammattilaisen työllistäminen määräajaksi harjoittelijan palkalla on hyväksi kenellekään. Ei edes sille alipalkkaavalle työnantajalle, jos se ei pysty jatkamaan työsuhdetta hyvin nopeasti normipalkalla.

Kun mittariin tulee 60 vuotta, eläkeputken katkaisu onkin jo viimeinen niitti…

Ikänsä töitä tehneet ja veroja Suomeen maksaneet ihmiset pistetään näillä eväillä aika kyykkyyn, jos tällainen päätös tultaisiin tekemään. Säästöä syntyisi ihan vähän, mutta työllisyys hyvinvoinnista puhumattakaan ei lisääntyisi, päinvastoin.

Vai mitä mieltä sinä olet?

6 kommenttia artikkeliin “Eläkeputken katkaisu olisi se pahin…”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Juttu on enemmän kuin kimurantti. Ymmärtääkseni eläkeputkessa olevien päivärahasta ei heille juuri eläkettä kartu. Toisaalta heidän työllistämisensä määrä-ajoin matalapalkkatöihin ei heidän asemaansa myöskään paranna. Mielenterveyden kannalta tosin saattaa olla hyvä päästä välillä työyhteissöön mukaan. Harvinaistahan on se, että+50 saisi pidemmän työsuhteen, elleivät ajat muutu.
  Työministeri Lindströmin ehdotus yli 60 vuotiaiden pitkä-aikaistyöttömien siirtämisestä eläkkelle on saanut jonkin verran kannatusta. Senikäiselle työnhakijalle joka on pudonnut peruspäivärahalle lienee sama saako Hän päivärahaa vai eläkettä. Tällä konstinhan saadaan TE-keskusten työttömyysluvuista 20000 työtöntä pois. Ja hallituksessa olo ei ole niin ahdasta, putoavathan he myös pois työllisten joukosta. Samanlainen tilastotemppu tehtiin myös joskus 90-luvulla, kun työttömyyseläkettä odottavat siirrettiin tilastoissa työvoiman ulkopuolelle.
  Olen edelleenkin sitä mieltä, että TE-keskusten työttömyysluku on oikeampi kuin Tilastokeskuksen Olen ollut työkkärissä töissä ja sattumoisin myös 2-3 vuotta mukana Tilastokeskuksen työllisyyskyselyssä, joka tehtiin puhelinkyselynä. Hallituksen on mukavampi käyttää Tilastokeskuksen lukuja.

 2. Walkman sanoo:

  Menneinä vuosina käytettiin sanontaa: ”verot valtion maksettavaksi”. Nyt on tullut uusi sanonta: ”palkat valtion maksettavaksi”.

 3. Jos pitää valita, tuetaanko nuorten vain myöhäisen keski-iän kulkijoiden työllisyyttä, valitsisin nuoret, ihan pitkän tähtäimen vuoksi. Jos kaikille riittäisi näillä keinoin työtä ihan oikeasti, asenteeni voisi olla suvaitsevampi.

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kevan mukaan 18000 kuntien ja valtion eläkeikäistä henkilöä on työssä. Yksityiseltä puolelta tätä lukua ei ole kerrottu. Oma kokemukseni on, että kulloinkin alaikärajan ns eläkeputkeen oikeutetulle työntekijälle mielellään työnantajan toimesta kerrottiin tästä mahdollisuudesta ”mahdollisuutena”. Kyllähän jotkut saivat olla jopa 68-vuotiaiksi syystä tai toisesta. Tosin sarjassa ”8 myyttiä työstä” ymmärtääkseni hieman yli 50 vuotias mies sanoi tarvitsevansa apua joskus kireiden muttereiden ja pulttien avaamisessa. Töitähän on niin erilaisia 40 vuotta keskeytymätöntä 3-vuorotyötä tehnyt teollisuustyöntekijä ta saman ajan toimistovirkailijana toiminut kunnan tai valtion työntekijä. Tosin kaikissa töissä on henkilöitä, jotka pyrkivät siirtämään mahdollisimman paljon omasta ”työtaakastaan” muille. Se on todellinen taito ja menee yleensä työnjohdossa läpi. Saattavat jopa olla ”iskurityöläisen” maineessa, koska aina valmiita ylitöihin.

 5. Walkman sanoo:

  Teoreettisesti ajatellen nämä 18 000 eläkeläistä työssä vievät 18 000 työpaikkaa työttömiltä. Työttömyys olisi useita % pienempi jos em. henkilöt olisivat eläkeellä ja edelleen teoriassa, valtiolla olisi mahdollisuus säästää
  18 000 henkilön työttömyyskorvauksen verran.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Taitaapi olla niin, ettei useankaan 63-68 vuotiaana työskentelevän tilalle tule enää ketään, tai ei ainakaan työtöntä, kun lopulta jää eläkkeelle.

   Ainakin julkisella sektorilla eläkkeelle jäävät ja vapaaehtoisesti irstisanoutuvat ovat keskeisiä keinoja sopeuttaa työvoimaa alaspäin.

   Sitten taas jonkun 68-vuotiaaksi paahtavan (tai cruisailevan) professorin tilalle ei todellakaan oteta työtöntä, eikä nousuputken sisällön liikahdus tarkoita ollenkaan varmasti postia akateemiselle työttömälle, kas kun sitä koulutusta, mistä kenenkään ei pitänyt enää leikata, leikataan.

Jätä kommentti

css.php