Hoitovapaa näyttää olevan joillekin perheille se ainoa oikea ratkaisu

Kotihoidontuki puhututtaa. Eniten äänessä tuntuvat olevan ne, joiden elämässä asia ei ole ollenkaan ajankohtainen – kuten minä. Minulla henkilökohtaisesti ei ole isoja mielipiteitä asian suhteen. Tiedän kuitenkin useita perheitä, joita tuki koskettaa merkittävästi.

Demari- ja kokoomusnuoret kannattavat kotihoidontuen lakkauttamista. Koska äidit eivät muuten saa riittävästi eläkettä. Eivätkä lapset pääse varhaiskasvatuksen piiriin. Äidithän eivät tunnetusti pärjää vertailussa alle kolmevuotiaiden kasvatuksessa ( ai niin, eihän se niin ollutkaan – klik )

Meidän perheessämme kotihoidontukea on käytetty neljän kuukauden ajan edellisellä vuosituhannella. Toisen lapsen syntymän jälkeen töihin palattuani hoitopaikan saaminen säädylliseltä etäisyydeltä oli vaikeaa, joten lasten isä kevensi töitään yrittäjänä ja otti lapset päivittäiseen hoitoonsa. Näin oltaisiin tehty ilman kotihoidontukeakin, mutta pieni korvaus oli tervetullut tähän tilanteeseen.

Kun lapset saatiin vihdoin kunnan hoitopaikkaan, isä edelleenkin hoiti lapsista päävastuun: vei lapset aamuisin hoitoon ja haki heidät sieltä illalla. Ruokki heidät vielä hoitopäivän jälkeen. Äiti = minä olin vielä töissä tai työmatkalla ennen ja jälkeen lasten hoitopäivän.

Minä henkilökohtaisesti en aio jäädä edelleenkään hoitovapaalle, vaikka ensimmäisen lapsen syntymästä onkin jo yli 23 vuotta. Vihdoin kuitenkin ymmärrän sen, että hoitovapaa on joillekin perheille se ainoa oikea ratkaisu. Kun äiti tai isä jää hoitovapaalle, joku muu hoitaa hänen töitään sillä aikaa. Joku, joka muuten ei olisi töissä ja ansaitsisi tulevaa eläkettään sillä hetkellä, saa mahdollisuuden osallistua aktiiviseen työelämään ja eläkkeensä kartuttamiseen.

Kotihoidontuen täydellinen hylkääminen ei pitkällä tähtäimellä auta ketään. Tutkimusten mukaan alle kolmevuotiaiden paras hoito tulee kotoa, jos sellainen on mahdollista. Meidän perheessämme lapset päätyivät päivähoitoon noin vuoden ikäisinä. Joten se siitä hyödystä…

Varhaiskasvatuksen tilastojen tiiraaminen kannattanee vasta yli kolmevuotiaasta oleviin kohteisiin. Sitä ennen lapset selviävät tutkimusten mukaan oikein hyvin kotonakin. Pidetään kotihoidontuki ja varhaiskasvatus erillisinä asioina, kuten ne ovatkin. Eikös vaan?

5 kommenttia artikkeliin “Hoitovapaa näyttää olevan joillekin perheille se ainoa oikea ratkaisu”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Susa!
  Moni köyhä eläkeläisnainen on entinen kotiäiti. Hän on säällisesti hoitanut lapsensa ja miehensä, mutta vanhuudessa siitä ei ole ollut hyötyä.
  Kotiäitien pitäisi saada kotihoidontuen lisäksi kartutettua eläketurvaansa valtion varoista.
  Minusta äidin ja lapsen suhde kehittyy 3 – 4 vuotta, minkä jälkeen muut sosiaaliset kontaktit tulevat lapselle tärkeiksi.
  Päivähoitolasten nuorentuessa tuntuu, että nuorisolla on henkisiä ongelmia entistä enemmän.
  Perheen siirtäminen yhteiskunnan vastuulle on jo tapissaan.
  Nautitaan kuulaasta lokakuusta t. Hessu K.

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Mitä tarkoitat Hessu K ? ”Perheen siirtäminen yhteiskunnan vastuulle on jo tapissaan.” / ”Kotiäitien pitäisi saada kotihoidontuen lisäksi kartutettua eläketurvaansa valtion varoista.”

  • Heikki Koskela sanoo:

   Moro Antti!
   Sikiöstä hautaan yhteiskunta yrittää taloudellisesti auttaa kansalaisiaan siinä kuitenkaan onnistumatta.
   Ihmiset eivät ole onnellisempia kuin ennen.
   Esimerkiksi asumistuen voisi vain lakkauttaa, ja ahneet vuokranantajat joutuisivat pudottamaan tuen verran vuokriaan. Helsingissä 80% vuokralaisista saa asumistukea. Heitä ei voi häätää.
   Luultavasti kymmeniä tuhansia vuokrakasarmiosakkeita tulisi myyntiin, mikä laskisi omistusasuntojen hintoja ja asumisen kustannusta.
   Rahaa ei pidä jakaa ilman työtä paitsi lapsille, vammaisille ja eläkeläisille.
   Eikö työttömiä voisi määrätä esim. hoivalaitoksiin, lastentarhoihin, museoihin, metsänhoitoyhdistyksiin, urheiluseuroille, jne. työttömyyskorvausta vastaan.
   Tämä nyt levisi Susan pohjakirjoituksesta.
   Mutta kysymykseesi: kotihoito on halvempi yhteiskunnalle kuin päivähoito vaikka kotiäidit saisivat antamastaan hoivasta eläkettä joskus vanhana.
   Perheen sijaan tarkoitin yksilöä.
   Keskustelu virkistää t. Hessu K.

   • Antti Sulonen sanoo:

    Hessu K.
    Keskustelu virkistää ja tuo uusia ja vanhoja näkemyksiä esille.
    Tuo asumistuki kulkeutuu hyvin paljon vuokranantajille, mutta esittämäsi teesit tuskin ratkaisevat ongelmaa. Omistusasuntoja on tälläkin hetkellä myynnissä pitkin valtakuntaa suht . halvallakin asumiskustannukset eivät kuitenkaan laske. Kyse on myös aluepolitiikastakin.
    Miksi rahaa pitäisi jakaa ilman työtä lapsille ja eläkeläisille?
    Itse olen pikkupojasta lähtien ansainnut taskurahani tekemällä jotain, josta olen saanut rahaa vastineeksi. Itse tienatulla rahalla on eri arvo kuin lahjaksi saadulla rahalla.
    Eläkeläiset ovat maksaneet, tai heidän on pitänyt maksaa eläkemaksunsa jo vuosikymmeniä, miksi nyt heille pitäisi jakaa ilmaisin rahaa.
    Oman poikamme ollessa 0-3 v vaimoni hoiti häntä kotona tuon varhaiskasvatusvaiheen ja samalla hänellä oli 2-3 ulkopuolista lasta päivähoidossa. Päivähoitolapsien vanhemmat maksoivat hänelle palkan , josta summasta kuukausittain tilitimme postin välityksellä eläkevakuutuslaitokselle määrätyn prosenttiosuuden. Kumpikaan ei saanut siihen aikaan kotihoidon tukea ei sen kummemmin vaimoni kuin hoitolasten vanhemmatkaan.
    Nyt, kun vaimo on eläkeiässä hänen eläkekertymässään ei näy missään nuo maksetut eläkevakuutusmaksut, summat olivat pieniä, mutta ne hoidettiin lakien mukaan. Tuntuu hiukan omituiselta, että henkilöille, jotka eivät kyseisiä maksuja maksaneet ollaan nyt vaatimassa takuueläkkeitä ja muita lisiä kotiäitinä toimimisesta. Vapaamatkustajia tuntuu olevan aina, niitä jotka eivät maksa velvoitteittaan ajallaan ja sitten ollaan vaatimassa milloin mitäkin.
    Pimeän työn tekijät ja teettäjät ovat aina laistaneet eläkevakuutusmaksut yhteisellä sopimuksella. Ei ole oikein reilua niitä kohtaan, jotka velvoitteensa ovat hoitaneet. Eläkevakuutusmaksut ovat olleet jo niin kauan voimassa, että nykyään ei pitäisi olla muita ilman itse hankittua eläketurvaa kuin alle työeläkemaksuiän sairastuneet ja vammautuneet.
    Millaista eläketurvaa ajattelit kotiäideille ja laskettaisiinko se lapsilukumäärän, tai mahdollisesti asunnon koon mukaan?

 3. Samalla tavalla kuin jokaisella lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen, hänellä on oikeus sellaisiin häntä koskeviin päätöksiin, jotka ovat hänen etunsa mukaisia. Ne perheet, joissa arvioidaan alle kolmevuotiaan parhaaksi hoitopaikaksi koti joko koko- tai osapäiväisesti ja joissa kotihoitoon on myös mahdollisuus, ovat vallan oikeassa tehdessään lapsensa edun mukaisia päätöksiä.

  Moni alle kolmivuotias on varmasti vallan onnellinen ilman päiväkoti-/varhaiskasvatusrumbaa aamuisin ja iltapäivisin. Kolmevuotiaana ehtii hyvin mukaan varhaiskasvatuksen maailmaan.

  Toisaalta esimerkiksi meillä molemmat lapset ovat ’joutuneet’ tai ’päässeet’ varhaiskasvatuksen piiriin jo alle kolmivuotiaina. Ja hengissähän nuo selvisivät 😉

  Kotihoidontuki tarjoaa mahdollisuuden hoitaa pienokainen kotona esimerkiksi mummin tai papan hoitamana. Siinä mielessä painotan tässä ennen kaikkea lapsen ja perheen oikeuksia.

  Nuorten naisten pätkätyöongelmat ja heikommin kertyvät eläkkeet pitää hoitaa muilla keinoin, ei lapsen oikeuksiin kajoavalla politiikalla.

Jätä kommentti

css.php