Kumman perässä itse muuttaisit – vai muuttaisitko?

Kaupungin talous on kuralla. Tilanne on osattu ennustaa moneen kertaan, mutta ennustuksia ei lasketa. Nyt ollaan ihan virallisesti ongelmissa.

Virallisesti ongelmana ovat kaupungin kasvaneet sijaisuuskulut. Niiden vuoksi henkilöstömenot ylittävät budjetoidun. Vaan onko mahdollista lisäksi, että henkilöstömenoja on alibudjetoitu, jotta johonkin muuhun (vähemmän tärkeään) on saatu riittämään ’varoja’?

Kireinä aikoina moni kuntalainen luopuisi mieluusti isoista ’kasvurepäisyistä’ ja panostaisi olennaiseen – kuten koulujen kunnossapitoon. Mutta meillä päättäjät ovat päätyneet muihin ratkaisuihin houkutellakseen kaupunkiin lisää asukkaita.

Mitä jos asukkaita houkuteltaisiinkin lisää tänne sillä, että nykyiset asukkaat suosittelisivat asuinpaikkaansa ja olisivat tyytyväisiä kaupunkilaisia? Minua itseäni tuo jälkimmäinen houkuttelisi tulomuuttajaksi paljon enemmän kuin tornitalot, festivaalipaikat ja parkkitalot yhteensä. Kumman perässä itse muuttaisit – vai muuttaisitko?

14 kommenttia artikkeliin “Kumman perässä itse muuttaisit – vai muuttaisitko?”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Hei Susanna!
  Minä en muuttanut hämeenlinnalaiseksi vaan jouduin, valitettavasti!
  Muutin perheeni kera Helsingin Kalliosta vuonna 1998 Lammille joka tuolloin oli mielestäni hyvinvoipa maaseutukunta. En tosin paneutunut kovin syvällisesti Lammin kunallispolitiikkaan ennen muuttoani, jota olin jo seurannut edellisessä asuinkunnassani sivumemmen. Lammia aloin seurata kun ”johtajat” joitten olin kuullut kylätapahtumissa puhuvan Lammin itsenäisyydestä ja ”lammilaisita viidestä itsenäisestä” olivatkin kääntäneet kelkansa ja puhuivat nyt liittymisestä Hämeenlinnaan tai oikeastaan alkuun he lupailivat kuuden kunnan yhteeliitosta. Toteutus kumminkin kävi jotta viisi ”maalaiskuntaa” liittyi kaupunkiin.
  Ihminen tekee virheitä, kasvain minäkin:
  Toin perheeni tänne myllerlysten kuohuun, seurauksella jotta vaimoni oli tuotapikaa työpaikkakiusattu, samoin lapseni koulukiusattuja.
  Täällä ei suvaita ”toisinajattelijoita”. Täällä on oltava ”uskovaisia jos missä tahansa seurakunnassa”!
  En kadu mitään muuta niin paljon kuin päätöstäni tulla Lammille ja tuoda perheeni tänne, jopa asiaan viattomat lapset, siis hämeenlinnalaiseksi jota en edes silloin tiennyt tapahtuvaksi.
  Minä tein virheen, jota kadun syvästi!

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Erkki. Kirjoitit joskus, että Lammille muuttanut on aina Lammille muuttanut ja että muutatte heti pois kun puoliso on päässyt eläkkeelle. Sehän on selvä suunnitelma.
   Muutimme tänne 2010, jolloin muistakseni kuntaliitos astui voimaan. Kunta oli minulle täysin outo vaikka olikin Janakkalan (jossa asuimme 60v) naapurikunta. Mitä nyt joskus olin käynyt katsomassa pp-peliä ja ollut tuomarina. Hovissakin olin käynyt kerran. Meille oli tutut kunnan liittymisprosessin kummalliset kuviot ja monenlaista olen kuullut siitä jälkeenpäinkin. Se ei minua häiritse. Mielestäni Lammi pärjäsi liitosprosessissa suht hyvin. Saatiin vesi uimahalliin ja Varhaiskasvatuskeskus rakennettua. Moni sekoittaa kuntaliitokseen postin ja poliisin sekä kelan poistumiset. nehän ovat valtion toimia. Linja-autojahan täällä myös kulki kuin Mannerehimintiellä, vuorojen vähenemisen syytä en sen kummemmin ole seurannut, kun on tuo oma kottero. Minut yllätti kauppojen ja palvelujen monipuolisuus ja Lahtihan on kätevän matkan päässä.
   Se minua Hämeenlinna politiikassa risoo, että päättäjät mieltävät yhäkin, että Hämeenlinna on Vanajaveden ja Moottoritien välissä ja sitä tulee kehittää. Markkinoinnissa ihaillaan pääkaupunkiseutua ja Tamperetta, vaikka kyseessä on maalaiskunta. Voimavarat keskitetään ydinkeskustaan. Kyllä niitä veronmaksajia liitoskuntiinkin mahtuu. Asunnot ovat täällä monta kymmentä % halvemmat kuin ydinkeskustan alueella. En tiedä minkä verran liitoskuntien kunnallispoliitikot tekevät asuinpaikkojensa eteen vai tekevätkö mitään. Joillekinhan on hienoa olla kaupunginvaltuustossa. Tämä tästä, vaikka muutakin olisi.

   • Erkki Strömberg sanoo:

    Muutaminen olisi helppoa jos joku ostaisi vanhan suuren omakotitalon Lammin keskustasta.
    Saa kertoa eteenpäin, tarjouksia odotellaan ja otetaan vastaan!

    • matti sanoo:

     Myy Erkki kartanosi pois ja muuta takaisin linjoille. Siellä on nykyään paljon baareja, joissa voit sitten valittaa ja avata sydäntäsi muille ihmispoloille.

   • Erkki Strömberg sanoo:

    Tarkennuksena Lauri!
    Kuntaliitos astui voimaan vuoden 2009 alusta.
    Olen voinut joskus kertoa naapurin vanhan rouvan puhuneen minulle Lammin kunnansihteeristä joka tuli Lammille työhän joskus 1970 luvulla. Oltuaan Lammin kunnan palveluksessa ja asuneensa Lammilla reilusti yli 30 vuotta oli naapurini yhä mieltä: ”Ei se mikään lammilainen ole, mistä lie pohjanmaalta tullut.”
    Näin siis aito lammilainen ties kuinka monessa polvessa kertoi paikallisen näkemyksen paikkakuntalisuudesta.
    Uimahallin rakennuksen aloitti Lammin kunta ei sitä muuten olisi tullutkaan.
    Varhaiskasvatuskeskuhan on ”susi jo syntyessään”. Olen joskus näillä palstoilla asiasta kertonut jotten enää toista lisää itseäni.
    Paikallispoliitikko Pirjo Sandeliuskin puolustautui: ”Sehän on rakennettu porkkanarahoilla”!
    Ilmeisesti niillä sai tehdä sutta ja sekundaa!
    Minusta nekin rahat oli meittin ihan yhteisiä yhteiskunnanrahoja!

    • Lauri Kivimäki sanoo:

     Astui milloin astui, se on mulle sinällään sama, koska muutin Lammille. En täällä koe olevani kovastikaan kaupunkilainen. En ota sen kummmmin kantaa Varhaiskasvatuskeskukseen, pari lastenlastani siellä tuntuu viihtyvän, omakohtaisia kokemuksia minulla ei ole. Sandeliuksen puheille en myöskään laita juurikaan arvoa. Demareillehan on porkkanarahoja kaikki alle kymmenenmiljardin summat, kunhan ne eivät lähde puolueen- eikä ayliikkeen varoista. Mitä lammilaisiin tulee, samanlaisia ovat kuin muutkin hämäläiset. Viistoon katsovat vieraita. Kyllä ne juttelee kun ottaa aloitteen, aatteleevat tietenkin kummallinen höpöttäjä. Ei häiritse.

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Susanna en muuttaisi aloituksessasi tuomasi kummankaan seikan perusteella.
  Mikäli sinä asukkaana olisit tyytyväinen asuinpaikkaasi ja kehuisit sitä minulle ns. maasta taivaaseen, ei se takaisi, että minä tulisin olemaan onnellinen asuessani kanssasi saman ”katon” alla. Siis ei muuttoperuste.
  Toinen vaihtoehto sinulla oli nuo humpuukihankkeet, eivät nekään minua vedä puoleensa.
  Minulle muuttosyyt tähän asti ovat olleet lähinnä työperäisiä. Nyt ei ole työpaineita, joten olen sellainen, joka voisi halutessaan muuttaa paikkakuntaa. Talous ja terveys ovat kuitenkin sellaisia seikkoja, jotka asettavat omat rajoitteensa aivan vapaaseen muuttoon.

  Laurin tavoin risoo Hämeenlinnan politiikka. Sinäkin Susanna olet kirjoituksissasi, vaikka et hallinnossa lienekään mukana, tuonut esille kapeakatseisen Hämeenlinnan. Kuten Lauri sanoo, kysymys on maalaiskunnasta. Laajemmasta maalaiskunnasta kuin Janakkala, Turenki Tervakoski keskittyminä, tai aikoinaan Hausjärvi, Oitti Hikiä Ryttylä keskittymineen. Lammikin aikoinaan oli kirkonkylä- orientoitunut sivukylien veromarkat kelpasivat, mutta vastavuoroisuutta ei tahtonut löytyä.

 3. Olette aivan oikeassa. Jään reaktiivisesti ehkäisemään ehdotettuja hullun kalliita investointeja – ja nehän suuntautuvat yksinomaan kantakaupunkiin. Voisin ryhdistäytyä ja ryhtyä oma-aloitteisesti paneutumaan Hämeenlinnan upeisiin ja kauniisiin reuna-alueisiin paremmin. Tähän mennessä ne ovat edustaneet minulle lähinnä Hämeenlinnan luonnollisinta ja kauneinta osaa, ihania valokuvausmaastoja. Mutta minun pitäisi oikeasti ryhtyä paneutumaan niihin myös yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

  Eihän minusta mitään Lammi- tai Renko-asiantuntijaa millään saa, mutta omaa näkökulmaani minun pitää silti laajentaa. Kiitän tästä palautteesta.

  Seuraaviin kunnallisvaaleihin täytyisi ehdottomasti saada hyviä ehdokkaita jokaiseen puolueeseen kantakaupungin ulkopuolelta niin, että jokaisesta ’kapunginosasta’ saataisiin päättäjiksi hyviä tyyppejä tasapainottamaan kantakaupunkiin keskittyvää keskustelua ja päätöksentekoa.

  Nyt olisi hyvä hetki houkutella hyviä tyyppejä mukaan seuraaviin vaaleihin. Innostakaa tuttujanne ja ’ilmiantakaa’ heitä eteenpäin. Sillä aikaa otan itse tehtäväkseni sivistää itseäni Hämeenlinnasta laajemmasta näkökulmasta 🙂

 4. Erkki Strömberg sanoo:

  Hämeenlinnan tyyli on: Puretaan kun ei osata ja haluta huoltaa ja kunnossapitää.
  Jotenkin ymmärrän jos heitteillejäänyt kerrostalo päätetään purkaa kun siinä ei voi homeongelmien vuoksi asuakaan, näitähän on jo kaksi Lammin keskustassa.
  Sitä ei ymmärrä jotta purkupäätös on tehty myös Konnarin ulkoilumaaston kodalle joka on kärsinyt ilkivallasta.
  Näin ne palvelut katoaavat ja syrjäkulmat autioituvat.

 5. jaana saari sanoo:

  Markku Uhari kirjoitti aika rohkeasati Häsalaisittain pari päivää sitten samasta aiheesta ja oli myöskin sitä mieltä että Hämeenlinnan kannattaisi uusien asukkaiden haalimisen sijasta yrittää pitää kiinni niistä entisistään. Hallinto tahtoo ainakin Kiemungin vetämänä olla aika jäykkä ja uppiniskainen näissä asioissa – se linja mikä on valittu pitää eikä periksi anneta vaikka reaalimaailma osoittaisi ihan muuta. No nythän näyttää kyllä sitten siltä että kiemunki jättää uppoavan laivan, johon on itse kairannut reijän. Suuret onnittelut muuten Hämeenlinnalaisille tässä kohtaa – tämä tilanne luo nyt uutta toivon kipinää. Jos hallinnon huipulla olisi nyt yhtään järkeä vedettäisiin käsijarrua ja mietittäisiin kaksikin kertaa uusien hankkeiden perässä leuhottamista ja keskityttäisiin olennaiseen.

 6. Jos puhutaan asiakkuusnäkökulmasta, niin kunnan asiakkaitahan ovat asukkaat ja siellä toimivat yritykset. Asiakkuuksien johtamisen näkökulmasta vanha totuus on se, että uusien asiakkaiden hankkiminen on huomattavan paljon vaikeampaa kuin olemassa olevien asiakkuuksien säilyttäminen. Siksi ei KOSKAAN saisi keskittyä vain uusasiakashankintaan, vaan vanhoista asiakkuussuhteista pitäisi pitää vähintään yhtä hanakasti kiinni.

  Jos nyt siis ajateltaisiin, että nykyiset Hämeenlinnalaiset (mistä tahansa Hämeenlinnasta) asukkaat ja yritykset olisivat Hämeenlinnan kaupungin asiakkaita, niin tuon perussäännön mukaan heistä (siis meistä) pitäisi pitää vähintään yhtä paljon huolta kuin nähdään vaivaa uusien asukkaiden ja yritysten houkutteluun.

  Joku nyt tietenkin on sitä mieltä, ettei moista ajattelutapaa voi soveltaa kuntasektorille, mutta kyllä sitä minun mielestäni jollain tapaa kannattaa soveltaa kunnissakin. Jopa Hämeenlinnassa.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Emme me oikeastaan itsemme asiakkaita ole. Kuntalainen on kuntalainen olkoon hän missä kunnassa tahansa. Ei asiakkaana kunnassa,vaan tavallaan isäntänä. Hän on siis tiskin toisella puolen, hän on sillä puolen josta palvellaan.
   On ihmisiä, jotka itkevät milloin minkäkin kunnan palvelun perään. Ne palvelut eivät kuitenkaan palvele kaikkia kuntalaisia, joten pitäisi löytää konsensus siihen, mikä on tärkeintä ja jättää muu vapaille markkinoille.
   Minulla on vapaus kulkea luonnossa omia polkujani omia aikojani, miksi minun pitää valaista toisten polut ja ylläpitää siellä, jos jonkinlaista kotaa ja pelikenttää?
   Eikö näillä kaikilla ole minkäänlaista vastuuntuntoa omasta elämästään, kaikki pitää saada kaupungilta tai kunnalta, siis naapurin pitää maksaa, että minä saan harrastaa ja paikkakunnan pitää muuttaa identiteettinsä sen mukaan, kun minä sinne muutan. Vieraita käsityksiä minulle.

   • "Kaupunkilainen" sanoo:

    ”Minulla on vapaus kulkea luonnossa omia polkujani omia aikojani, miksi minun pitää valaista toisten polut ja ylläpitää siellä, jos jonkinlaista kotaa ja pelikenttää?”

    Tämä on taas tämä asenne että miksi minun pitäisi maksaa jotain sellaista jota en käytä. Juu, esimerkkejä löytyy vaikka kuinka jos oikein aletaan hakemaan, mutta yhteiskunta ei toimi siten. Luulisi sinunkin sen ymmärtävän.

    • Antti Sulonen sanoo:

     Niin asennevika, mutta siinä on vain kahdenlaista asennevikaa. ja niiltä asennevikaisilta jotka tietävät kuinka yhteiskunta toimii, puuttuu tuo oman elämän vastuun kanto ainakin harrastusten puitteissa.
     Tuossa yhteydessä kysymys oli harrastuksista, en luule että ymmärsit, vaan tiedän ettet ymmärtänyt.
     Ei se sillä laillakaan tule yhteiskunta pyörimään, että osa populaatiosta tuntee olevansa yhteiskunnan asiakkaita, joita orjaväestö palvelee.

Jätä kommentti

css.php