Joulu lähestyy, vaikka kaikilla ei ole varaa siihen – autetaan!

kyn 10 2 p.JPGJoulu tuntuu olevan kaukana, mutta sittenkin niin lähellä. Kävin nimittäin tutustumassa Jouluavun nettisivuihin ja facebook-sivuihin. Melkein 500 vähävaraista perhettä on jo jättänyt avunpyyntönsä heidän joulunsa tukemiseen. Ja nyt on vasta marraskuu…

Jos sinulla on hiemankaan varaa avustaa heikommalle jäänyttä perhettä, mahdollisuuksia auttamiseen on vaikka kuinka paljon. Jouluavun lisäksi ainakin Hämeenlinnassa nuorkauppakamari järjestää vuosittaisen joululahjakeräyksensä vähävaraisten perheiden lapsille Joulupuu-keräyksellä. Lasten joululahjoja kerätään kauppakeskus Goodmanissa kahtena viikonloppuna: 10.-11.12. ja 17.-18.12. klo 12-18.

Hyvä joulumieli tulee hyvästä tahdosta ja antamisen ilosta. Tehdään kukin parhaamme ja aloitetaan joulu jo nyt!

21 kommenttia artikkeliin “Joulu lähestyy, vaikka kaikilla ei ole varaa siihen – autetaan!”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Mielelläänhän sitä antaisi vaikka paidan päältään, jos- ei muuta ole antaa ja jos- voisi olla varma siitä että se apu menee perille, eikä matkalla hupene kaikenmaailman välistäsyöjien tileille, niinkuin tässä muutamassa tapauksessa jo on vuosikymmenten varrella käynyt.
  Toimitusjohtajat ja sihteerit sekä hallituksen jäsenet ym. kun niin mielellään ovat kaikesta siivunsa kinuamassa.
  Tässä taannoin kerättiin rahaa sotiemme veteraaneille ja paljonkos veteraanit sitten saivatkaan siitä sadasta tonnista jota keräys tuotti.. no joo ehkä jotain 5-10 tuhatta ja loppu meni hallinnon taskuihin ja toimitusjohtajan palkkoihin.
  Niin että minä ainakin annan apuni ihan suoraan sitä tarvitsevalle joko työnä tai tavarana, mutta en halua lihottaa ennestäänkin läskipossuna elävää ahnetta toimitusjohtajaa sihteerikuntineen!

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  En tiedä, vielä jotenkin luotan Pelastusarmeijaan ja sen joulupatakeräykseen, mahtaako olla Hämeenlinnassa ? SPR on luottoni mnettänyt jo vuosia sitten. Susannan mainitsemaan joulupuu-keräykseen en osaa ottaa kantaa.

 3. Antti Sulonen sanoo:

  Eiköhän Jouluun ole suurimmalla osalla varaa, kun tyydytään perinteiseen jouluun, eikä olla joulumarkkinahömpötysten vietävissä juhannuksesta lähtien.

 4. Susanna sanoo:

  Suurimmalla osalla on onneksi varaa jouluun. Mutta nuo lapsiperheet, joita sairaus ja työttömyys ovat kovasti koetelleet, eivät kuulu suurimpaan osaan… Lapset kaipaavat joululta asioita, joita me monikymppiset emme enää ehkä tavoittelekaan.

  Joulupuukeräys toteutetaan yhdessä kapungin sosiaalitoimen kanssa ja yhteistyöllä varmistetaan, että lahjat todella menevät oikeaan paikkaan.

  Eiköhän tuo joulupatakeräyskin ole tulossa.

  Kukin tekee hyvää tavallaan, jos rahkeet siihen riittävät. Jos eivät riitä (syystä tai toisesta), toivon rahkeiden riittävän omaan riittävään jouluun. Hyvän mielen verran 🙂

  • Antti Sulonen sanoo:

   Emmekö me monikymppiset tavoittele sitä perinteistä joulua, jonka voisimme lapsillemme opettaa. Silloin lapsetkaan eivät kaipaa markkinahössötysjoulua. Uskallan väittää, että kovinkaan moni alle 3 vuotias lapsi ei kaipaa joululta ainakaan oma-aloitteisesti sitä mitä nykyään joulusta tuputetaan. Saattaa tuo ikäraja olla korkeampikin kuin 3 vuotta.
   Halailut ja hyvänä pito riittää noille lapsille, mutta monet aikuiset tietävät asian paremmin.

 5. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tätä vaatimattomuutta on vaikea opettaa nykynuorille, kun he koulussa kuulevat kavereidensa yltäkylläisistä(ja usein tarpeettomista joululahjoista). Tämähän pätee jo arkipäivään saati jouluun.
  Yksi visionääri oli jo vuonna 1954, pilapiirtäjä Kari Suomalainen piirroksellaan ”Joulukatu eli kuokkavieras syntymäpäiväkesteissä” Siinä Jeesus on kerjäämässä tohisevalla Helsingin joulukadulla. Kari oli tämän lisäksi visionääri monessa muussakin asiassakin kuten pakolaisasissa mitä ennkoivasta piirroksesta Hän sai potkut Hesarista ja kuinka oikeassa Hän olikaan. Ainakin osittain.
  Opetettu jouluköyhyys on erilaista kuin todellinen jouluköyhyys. Se on tekopyhyyttä.

  • Susanna sanoo:

   Kannustan käymään tuolla Jouluavun sivuilla ja sen kartalla katsomassa avun tarvitsijoiden taustoja. Sielläkin voi päättää auttaa vain sitä perhettä, jonka hätää haluaa lievittää. Hätää kärsimättömän näkökulmasta siellä on paljon valittavaa…

   Ei minun lapsuuteni ole ollut varakas, päin vastoin. Joulu silti selvittiin, mutta yltäkylläisyys oli työläisperheessä kaukana. Minun mittapuuni mukaan nuo apua hakevat perheet ovat ihan oikeasti sen tarpeessa.

   P.S. Vielä muistutan siitä, kuinka monesta puusta veistettyjä ’nykyajan nuoret’ ovat. Heitä ei kannata niputtamisen innossa leimata kaikkia samanlaisiksi, päinvastoin.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Tulkitset (yleistät) joskus näitä kirjoituksia kuin Piru Raamattua. Joskus pitää jättää jotain mahdollisen lukijankin ymmärryksen varaan.

    • Susanna sanoo:

     Pahoittelen. Parhaani teen ja hyvää tarkoitan. Jälki ehkä sitten jotain muuta?

     • Lauri Kivimäki sanoo:

      No ei yleensä. Kun puhutaan ihmisistä nuorista tai vanhoista meitähän on joka lähtöön, mikä lienee yleisesti tiedossa. Jos alat erittelemään tulee pitkiä jorinoita. Muuten kaikki blogisi ovat olleet liki 100% asiaa.

     • Susanna sanoo:

      Ok. Kiitos palautteesta 🙂

 6. kuningasjätkä sanoo:

  Tuo nuorkauppakamarin sivulla oleva ohje, että lahjaa ei saa pakata ja että se tarkastetaan sossussa, hieman herättää epäilyksiä. Onko niin että joku perhe saakin pari, vaikkapa viidenkympin lahjakorttia jotka sossu sitten vähentääkin pois seuraavassa kuussa tt-rahasta.
  Annan edelleenkin suoraan ja ilman välikäsiä kun annan.
  En tarvitse siihen johtajakoululaisten, sossujen tai varsinkaan vaikkapa kirkon apua toimitukseen.
  Apuni menee sille jolle sen haluan menevän ja ilman jälkipuheita.

  • Susanna sanoo:

   Ei se niin mene. Sossun tarkastuksella vältetään sopimattoman materiaalin lähettäminen avun tarpeessa oleville ihmisille. Ja samalla arvioidaan, onko kyseinen lahja sopiva 5-vuotiaalle tytölle vai sille 11-vuotiaalle pojalle. Hyvin on sujunut yhteistyö tähän mennessä. Joulupuukeräyksiä on tehty jo vuosia, eikä sellaista palautetta ole tullut mistään, että sosiaalitukia olisi niiden perusteella leikattu. Ihan puhtaasta joulumielestä tässä on kyse 🙂

   Mutta toimi sinä tavallasi. Aina pitää itse uskoa siihen, mitä tekee. Onneksi auttamisen mahdollisuuksia on niin monia 🙂

   • Antti Sulonen sanoo:

    En osaa sanoa tuohon sossun tarkastukseen mitään. Tiedän kuitenkin tapauksia menneiltä vuosikymmeniltä, jolloin köyhän apua käytettiin väärin. 1970-luvun lopun työnantajani oli , tai ainakin antoi ymmärtää olevansa heikkojen asialla. Tuo instanssi jakoi ostoskortteja mm. joulun alla vähävaraisille viereisiin kauppaliikkeisiin. Samaisessa instansissa oli erikseen nuo ostoskorttien jakajat ja kirjanpitäjä, joka kirjasi mm. ostoskorteilla ostetut kuitit. Erään joulun jälkeen tuo kirjanpitäjä ihmetteli ääneen, ”ei hänellä ollut varaa ostaa ennen joulua 150,00 mk:n paistia Sokoksen lihatiskiltä”. Sivusta seuranneet kyllä tiesivät mitenkä tuolla paistilla autettiin vähävaraisen joulua.
    kuningasjätkän kanssa olen samaa mieltä, välikädet maksavat ja tietenkin he mainostavat hyväntekeväisyyttään. En oikein ymmärrä sitäkään, että hyväntekijä osallistuu hyväntekeväisyyskampanjaan, jos ja kun samaisessa kampanjassa jaetaan mersua, taulutelevisiota ym . rihkamaa. Ostaa arvan osallistuakseen hyväntekeväisyyteen saadakseen siitä taloudellisen palkinnon.

    • kuningasjätkä sanoo:

     Justiisa nii. Täälläkin Hartolassa on tuon yhden uskovaisen huoltsikanpitäjän pihassa ollut auto koko kesän ajan, jota mainostetaan arpajaisvoiton pääpalkintona. Arpajaisten tarkoituksena on auttaa jotakin, mutta kun johan siitä mitä kerätään menee palkintojen hankintaan suurinosa. Ei niitä autoja varmaan ilmaiseksi jaella arpajaisten järjestäjille.

     Eikä siinoo mitään järkeä että jos antaa niin hyötyy mahdollisesti itsekin antamisestaan.
     Tuonkin auton hinnalla olis autettu suoraan monia.

     Eipä puutu kuin että Veikkaus alkaisi mainostamaan”kun pelaat kymmenen rivin lottoa tuplauksella, autat kahdella ja puolella sentillä /rivi, vähävarasien joulua ja voit voittaa 8 miljoonaa itsellesi”

     Voi Jumalan pyssyt ja puukuulat…

     Kun annetaan niin annetaan, eikä odoteta mitään vastapalveluksia, ei edes ylitsepursuvia kiitoksia ja varsinkaan itselle taloudellista hyötyä.

     Etä Sikäli…

 7. Lauri Kivimäki sanoo:

  Eikös tässä pitänyt olla kyseessä lahjoitukset vähävaraisten joulunviettoon eikä mitkään arpajaiset.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Niin me puhuimme pyyteettömästä auttamisesta. Saattaa olla saivartelua.

  • kuningasjätkä sanoo:

   Niin tässä alkuperäisessä jutussa taisi olla, vai oliko… no aivan sama saivartelua tai ei.. en anna välikäsien kautta enkä osallistu arpajaisiin, vaikka olisi mahdollista voittaa tsiljoona itselleen..

 8. Timo Ojanen sanoo:

  Moron,
  Suomalaiset ovat auttavaista kansaa, suurin osa ei niistä avun annoistaan somessa mainosta, ei se niitä kiinnosta.
  Niin ja ei se jeesaaminen mitään rahaa tarvitse, pientä ympärilleen katsomista vaan.

 9. Susanna sanoo:

  Hämeenlinnan nuorkauppakamarin joulupuukeräys: http://www.jchml.fi/projektit/joulupuu/

Jätä kommentti

css.php