Miksi Hämeenlinna on suljettu silloin, kun palveluille olisi kysyntää?

Hämeenlinna on pyhinä suljettu. Niin on ollut vuonna nakki ja keppi ja niin on edelleenkin. Se siitä vetovoimaisuudesta.

Tornitalojen rakentaminen Hämeenlinnaan ei auta kaupungin kasvua, sillä elinkeinomme toimii valaistun hautausmaan periaatteella. Yksi vuoden pitkäveteisimmistä päivistä (tapaninpäivä) on avattu monessa kaupungissa hiljaisesta kotioleilusta välittämättömille uudeksi, vaikkakin kaupalliseksi, mahdollisuudeksi. Esimerkiksi Hyvinkäällä kauppakeskus Willa palveli asiakkaitaan myös 26.12. Meillä keskusta on hiljentynyt jo muutenkin eikä kauppakeskus Goodmankaan välittänyt pitää oviaan avoinna suuren ostosbuumin alussa. Eikä tässä edes mietitä nyt kaikkia niitä pohjoisesta etelään palanneita joulun viettäjiä, jotka olisivat voineet pysähtyä Goodmannissa kotimatkallaan…

Onneksi Tiiriössä oli kauppoja avoinna. Se ei tosin auta keskustan elinvoimaisuutta.

Nykyisenä kauppojen hyvin vapaana aukioloaikana toinen iso mahdollisuus olisi ollut uudenvuodenpäivä. Mutta silloinkin Hämeenlinna oli lähes täysin kiinni.

Kuka kaupungin puolelta keskustelee elinkeinon harjoittajien kanssa yhteistyöstä? (Tämä oli vain retorinen kysymys – en odota vastausta, koska luulen tietäväni sen.) Mitä yhteisiä tavoitteita kaupungilla ja sen elinkeinonharjoittajilla voisi olla? Menestys?

Joko yhteistä tavoitetta ei tunnisteta, siitä ei välitetä tai sen eteen ei jakseta tehdä töitä. Tämän pitäisi muuttua.

12 kommenttia artikkeliin “Miksi Hämeenlinna on suljettu silloin, kun palveluille olisi kysyntää?”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kauppaketjut ovat todenneet, ettei Hämeenlinnan keskustassa kukaan juhlapyhinä poikkea. Tuuloksessa. Lammilla ja hauholla kyllä sekä Tiiriössä. Hälyttävämpää kuin tuo on, ettei enää kunnon ruokailua saa ravintoloista iltaisin eikä viikonloppuisin. Keittiöitä ei kannata muutaman asiakkaan takia pitää kalliina pyhäpäivinä eikä klo 22 jälkeen auki. Houkuttele sitten turisteja ympäri maailman ovat tottuneet matkoillaan vähän toisenlaiseen palveluun. Ja siellä katukeittiötkin ovat toista luokkaa.

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Asiakkaat päättävät sen, koska ja missä heitä palvellaan. Kaupungilla ei siihen ole paljon suurta sanomista eikä pidä olla.
  Aikoinaan käydessämme pohjoisessa, en milloinkaan viitsinyt pysähtyä noin 100 km ennen kotia. Pitkän matkan pysähdykset ajoitettiin kauemmas.
  Miksi tuota hautausmaata pidetään valaistuna? Hölmöläisen hommaa. Uudenvuoden yönä oli luonto lähellä, niin kuin se aina on. Ilman valaistusta olisi saanut katsella mahtavaa luonnon tähtitaivasta, mutta siitä eivät kaikki ”luontoihmiset” saa mitään irti. Pitää valaista sähkövaloilla ja valittaa pimeyttä ja paukutella taivaalle tähtisateita ja valittaa ilmaston muutoksesta ja roskaamisesta jne.
  Hyvää vuoden jatkoa.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Mitä matkailija hakee Hämeenlinnasta juhlapyhinä. Ei yhtikäs mitään, jos viettää joulua tai uuttavuotta hotellissa, on siellä järjestettyä ohjelmaa hintaan sisältyen. Mitä kauppoihin tulee on kaupunkia kohdannut Keskon taholta huomattava myötätunto. Lähes kaikki kylän Siwat ja Valintatalot muutettu K-kaupoiksi. Niistähän saa maitoa, makkaraa ja virvokkeita iltamyöhään. Hauhon Siwan tilannetta en tiedä, koska en ole syksyn jälkeen poikennut kaupunginosassa.

 4. Susanna sanoo:

  Minä kaipaan matkalla paikkaa, josta saa cafe laten tavallisen kahvin sijaan. Sellainen on aina pysähdysvaihtoehto numero 1.

  Ja ei-matkailijoina olisimme varmasti piipahtaneet ensimmäisillä joulun jälkeisillä vaateostoksilla. Se olisi ollut niin mahdottoman helppoa. Mutta kun piti lykätä reissu viikolle, niin lähdettiin samalla sitten Helsinkiin asti.

  Turha tänne on asukkaita kaivata, jos kaupunki on aina kiinni, kun väki on vapaalla. Muualla kilpaillaan palveluilla ja saatavuudella.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Suomessa kahvikupponen on jo hinnoissaan ns kahviloissa. Mikä on hinta, jos yrittäjä ottaa riskin ja pitää juhlapyhät ja iltamyöhät liikkeensä auki. Tuo ei ole pelkästään Hämeenlinnan ongelma. Kalliisiin työvoimakustannuksiin vedoten ei kuulemma kannata pitää auki kuin arkisin. Helsingissäkin suurin ongelma on lehtitietojen mukaan kun risteilymatkustaja ei kesäsunnuntaina löydä syötävää ja juotavaa. Mutta menehän Tallinnaan meno on aivan toista. Olet ensimmäinen jolle olen kuullut vaatteiden oston olevan ongelma kaupan aukiolojen mukaan. Itselleni oli vaatekaupoissa ongelma joskus ”ei löydy tuolle vartalolle” ole myyjän ironinen kommentti.

   • Susanna sanoo:

    Onhan tämä joulun ja juhannuksen ajan suljettu Suomi laajemminkin haaste turismille, olet oikeassa.

 5. Antti Sulonen sanoo:

  Susanna
  Huomaatko alustuksessasi ja kommentissasi (teoissasi) ristiriitaa?
  Asiakkaan käytös sanelee palvelujen saatavuuden ja palvelujen hinnan, yksinkertainen totuus.

  • Susanna sanoo:

   Antti

   Olen nainen, siksi oikeutettu toimimaan myös ristiriitaisesti 😉

   Itse asiassa Helsingin reissu oli suunniteltu, tapaninpäivänä syntyi spontaani halu käydä ensin kaupoilla Goodmannissa ja jättää loput tarpeet tuolle Helsingin matkalle. Olisin varmaan houkutellut tapaninpäivänä reissukaverini mukaan shoppaamaan ja kahvittelemaan. Hyvinkäälle asti en jaksanut lähteä, Tiiriökään ei kiinnostanut. Säästyivät niin rahat ja ostamisen halukin kaikki tuonne suunnitellulle ison kaupungin ostosmatkalle 🙂

   Minä käyn kaupoissa niin harvakseltaan, että minun ostokseni eivät pidä pystyssä mitään kauppaa. Itse asiassa en löytänyt mitään ostettavaa Helsingistäkään 😉 Syömässä ja välipalalla kävin.

   En tiedä sinun nuoruudestasi, mutta minun nuoruudessani tapaninpäivät olivat tylsiä ja tekemättömiä. Kaupat olivat kiinni, vaikka ei minulla olisi ollut rahaa niistä mitään ostaakaan.

   Nykyajan nuoret saavat joululahjoiksi yhä enemmän lahjakortteja ja rahaa. Heillä on ainakin ostovoimaa ja ihmisten ilmoilla liikkumisen halua.

   Minä olisin käyttänyt muutaman tunnin äiti-tytär-laatuaikaan, mutta onneksi aikuisina meillä on muitakin vaihtoehtoja kuin shoppailu. Saimme aikamme kulumaan.

   Siinä sinulle lisää ristiriitoja – täältä niitä pesee tarvittaessa (ja ilmankin) lisääkin 😉

   Oikein antoisaa uutta vuotta 🙂

   • Antti Sulonen sanoo:

    Tuo oikeus on tietenkin sellainen seikka, että kuka minkäkin ottaa oikeudekseen.
    Naisenkin olisi kuitenkin hyvä oman henkisen hyvinvointinsa kannalta tunnistaa, koska hän purnaa itselleen, niin luulisin.
    Kyselit minun nuoruudestani ja tapaninpäivän vietosta. Lähden nyt kuitenkin liikkeelle jo lapsuudestani. Oli äärimmäisen hienoa aikaa, että äiti ja isä saivat perheelle yhteistä työstä vapaata aikaa edes jouluna. Useimmiten äitini oli jouluaaton töissä liikeapulaisena, mutta joulun pyhät olivat vapaita, se oli lapsillekin mieleistä. Nuoruuden aikana tuota ei muuten arvostanut, mutta oli mukava kuitenkin, että äiti ja isä saivat tuolloinkin olla nuo joulun päivät vapaana työstä. Itselläni oli tapaninpäiviksi jo riittävästi menoa, mm tapanintanssit jne. Kohdalleni ei ole vielä osunut sellaista päivää, että voisin sen sanoa olleen tylsä, tai tekemätön. Olen ilmeisesti syntynyt onnellisten tähtien alla.
    Nuoruudessani ei myöskään ollut paljon rahaa, sitä ei ollut liiemmälti kellään. Raha ei polttanut taskussa, tai näpeissä, jos sitä jostain sattui saamaan. Ne vähäiset tarpeet, mihinkä rahaa tarvittiin, ehdittiin hankkia yön yli nukuttuakin.
    Vuosi sitten meilläkin oli vielä aikaa jolloin sain viettää äitini kanssa äiti-poika-laatuaikaa, siihen emme tarvinneet rahaa emmekä ostoskeskuksia, nyt emme voi, vaikka kaupat olisivat ympärivuorokautisesti auki.
    Halutessasi voit pestä lisää ja antoisaa vuotta 2017 sinullekin.

    • Susanna sanoo:

     Minusta on ihan käytännöllistä yhdistää tyttären ja minun pari kertaa vuodessa tarvitsemat vaateostokset yhteiselle ostoskerralle ja samalla pääsemme keskustelemaan ja syömäänkin. Kun yhteistä aikaa on vähän, sitä haluaa yhdistää arkisetkin ’velvoitteet’ yhteiseen käyttöön.

     Pojan kanssa vietettävä laatuaika onkin sitten jotain muuta kuin vaateostoksia 😉

     • Antti Sulonen sanoo:

      Se on pojan etu, että tehdään pojan kanssa samoja asioita mitä tytönkin kanssa ja luulisi sen olevan äidinkin etu.
      Vaatteita se poikakin tarvitsee.
      Ajatusmaailmassamme lienee suuria eroja. En kuitenkaan ole millään lailla rajoittamassa sinun ja tyttäresi laadullisia -, tai laaduttomia aikoja. Tuo ajankäyttö on ihan teistä itsestänne kiinni.

     • Susanna sanoo:

      Pojan kanssa tehdään myös vaateostoksia, mutta hänellä on aina kiire ja homma pitää saada hoidettua nopeasti alta pois. Ei siis varsinaista laatuaikaa 😉 Laatuaikaa vietetään, kun kahvitellaan kahdestaan ja jutellaan kaikenlaista. Samat asiat molemmilla, arvostavat vain vähän eri ulottuvuuksia tai ainakin eri painoarvoilla 🙂

Jätä kommentti

css.php