Millaisen valtuutetun SINÄ haluat?

Helsingin Sanomien mukaanKelvollisen kunnanvaltuutetun tulee olla ennen kaikkea itsenäisesti ajatteleva ihminen, joka ajaa koko kunnan etua”. Määritelmä on todennäköisesti koko maan kattava eikä tuo mielipide jää vain Helsinkiin.

Itsenäisesti ajatteleminen voidaan tulkita monin tavoin. Ainakin se on kykyä ja halua kyseenalaistaa asioita ja johtopäätöksiä oman tiedon ja omantunnon mukaan silloinkin, kun oma puolue tai valtuuston enemmistö tahtoo toisin. Minun näkökulmastani itsenäinen ajatteleminen edellyttää myös itsenäistä toimintaa ainakin välillä. Oman omantunnon pitää päästä näkymään, muutenhan on ihan samaa kuka ’tonttu’ siellä on päätöksiä tekemässä.

Koko kunnan etu on jo paljon, paljon vaativampi määriteltävä. Joidenkin mielestä se tarkoittaa enemmistön päätöksiin tyytymistä, jos eriävät mielipidepuheenvuorot eivät muuhun riitä. Ei äänestyksiä eikä omantunnon edellyttämiä keskusteluja vakavampia toimia. Heidän mielestään kaikki ajanhukka on kuntalaisten edun vastaista ja vähemmistön pitäisi osata istua hiljaa ja nöyrästi.

Joidenkin muiden mukaan kunnan etu tarkoittaa kirjaimellisesti kuntalaisten etua. Jos enemmistö tai oma puolue ajaa kuntalaisten etujen vastaisia (omia?) tavoitteitaan, kelpo valtuutettu ei lannistu, vaan jatkaa kuntalaisten etujen ajamista edelleen. Äänestys on kelvon valtuutetun käsityksen mukaan osa demokratiaa ja yritystä vaikuttaa asioihin. Kelpoinen valtuutettu ei syyllistä muitakaan äänetysten haluamisesta, vaikka ne pidentävätkin kokouksia. Demokratiahan on demokratiaa.

Vaikka kirjoittamani teksti tuo väistämättä esiin oman kantani asioihin, kannustan myös muita miettimään ja pohtimaan näitä. Millainen on sinun valtuutettusi ja edustajasi kunnan valtakoneistossa? Onko tärkeää, että hän osaa pysyä linjassa ja ruodussa vai onko tärkeää, että hän osaa ajatella ja päätellä itsenäisesti?

Joissakin puolueissa ollaan mahtavan yksimielisiä oman puolueen ja kumppanipuolueiden kanssa – ihan ilman ryhmäkuria. Siinä on se iso ero eri vaikuttajien välillä.

11 kommenttia artikkeliin “Millaisen valtuutetun SINÄ haluat?”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Luin tuon samaisen tutkimuksen ja ihmettelin miksi äänestäjien käyttäytyminen muuttuu uurnilla. Eivätkö he tunne ehdokkaitaan. Lisäksi puolueet harjoittavat kunnissa aivan eri politiikkaa kuin valtakunnan tasolla. Hämeenlinnassa tulevat vaalikaudet ovat erittäin tärkeitä. Aamulla julkaistun tutkimuksen mukaan kuntamme nousee kohisten kohti himoverottajien kärkeä. Se ei ole mikään vetovoimatekijä kuten toisissa tutkimuksissa on todettu sillä alkaa olla muuttajille merkitystä. Puheet yhteisöllisyydestä ja uudeln linja-autoaseman saattamisesta jonkinlaiseksi kuntalaisten yhteiseksi olohuoneeksi. Niillä ei ole mitään merkitystä koska kuntamme on laaja maalaiskunta. Tähänastiset strategiat ovat olleeet virheellisiä. Ainoa asia mikä kunnassa on kai suht hyvin on urheilusuorituspaikat niihin on rahaa löytynyt. kaupunginorkesteri kituu henkitoreissaan, teatteri esittää ympäri vuoden ns kesäteatteria. vahvaa osaamista on kuulemma ollut (Korhonen) missä se näkyy- ei missään. Turha on kehua kaupungin olevan kulttuurikaupunkin-unohtakaamme Sibelius. Antaa Lahden hoitaa se. Osaavat paremmin.
  Jos kunnan johto on yrittänyt kyvyttömyydessään vähän sitä sun tätä onnistumatta oikein missään. Kasvava korjausvelka edellyttää kuntapäättäjiltä parempaa osaamista ja nimen omaan ryhdistäytymistä sekä vastuullisuutta. Muuten olemme kriisikunta. Yleensä alamäki jyrkkenee kun on alkuun päästy. Ja pohjan jälkeen nousuun lähtö se se vaikeaa onkin. Jossain on tässäkin onnistuttu.

 2. Walkman sanoo:

  Haluan sellaisen valtuutetun joka lukee Hämeen Sanomien paperilehden 19.1.2017 sivut 14 ja 15. Artikkelin mukaan ”hyvää pöhinää” on ollut runsaasti ja se on jatkunut useita vuosia. Sen jälkeen hyvä valtuutettu ryhtyy toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi, sikäli kun uskaltaa. ”hyllylle” joutuminen ja oikeudenkäynnit ovat kuitenkin jatkuvana uhkana ”oman pesän” sorkkijalla.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tänä aamuna oli Häsan taloussivulla artikkeli näistä veronkorotuksista. Mutta ei hätää mitään. Kaupunginjohtaja Kenakkalan mukaan asiat täällä ovat mallillaan. Lisäksi kunnan asema on loistava kasvukäytävällä. Ukon historiatuntemus on hieman heikko. HML on ollut kasvukäytävällä siittä lähtien kun Helsinki-Hämeenlinna rataosuus valmistui. Ja parempaan ei ole pystytty. On valitettavaa, että meillä on haavemaailmassa elävä kaupungin virkamies ja poliittinen johto. Ja mikään ei ole muuttumassa.

 4. Tapsa sanoo:

  Vaikka tuo sote tulee rajaamaan jo seuraavan kauden valtuutettujen toimia, Hämeenlinnaan kaivattaisiin nyt sellaisia valtuutettuja, jotka ottaisivat järjen käteen scc ja kantolan puiston huuhaa hankkeiden sijasta. Näiden vain kuntalaisten rahoja tuhlaavien pöhinöiden jälkeen pitäisi ruveta ihan oikeasti miettimään miten esim. korjausvelkaa hoidetaan tulevaisuudessa ja miten tänne saataisiin houkuteltua uusia terveellä pohjalla toimivia elinkeinohankkeita. Nyt on nähty mihin liirumlaarumi, humputukset ja riitely johtavat.

 5. Lauri Kivimäki sanoo:

  Aamun paikallislehdessä käsiteltiin tätä kuntamme nousua veronkorotusten määrässä Kapunginjohtaja Kenakkala kertoi, ettei hätiä mitiä kaupungin asiat ovat kunnossa ja olemme kasvukäytävällä. Siis korjausvelkaa sen sellaista ei ole olemassa. Talous tasapainossa. Voi hyvät hyssykät mitä tuubaa. Kasvukäytävä syntyi silloin kun Helsinki- Hämeenlinna rataosuus valmistui. Asia huomatiin vasta 2 vuotta sitten.

 6. Ville-Matti Vilkka sanoo:

  Tuo kasvukäytävä on kyllä Hämeenlinnan kohdalla tunneli. Ihan lähellä mutta silti kaukana kaikesta on varmaan kaupungin tuleva slogan. Helsingistä päin Riihimäki lie etäisin kuviteltava kasvualue ja Tampereelta etelään Toijala. Tuon 50 km umpeen kuromiseen menee aikaa tovi ja Hämeenlinna on viimeisenä, jos koskaan kasvukäytävällä. Sen sijaan Hämeenlinna voisi olla hyvä varikko ikääntyä. Lapsenlapset voisi tulla tänne rauhoittumaa kesäisin niin Helsingin kuin Tampereen suunnastakin.
  Hämeenlinnassa olisi varmaan hyvä tunnistaa geo-taloudellinen sijainti, jolle ei voi mitään. Siksi kai tuo passiivi slogan Ihan lähellä edellisen aktiivisen Hyvä arki asuu Hämeenlinnassa sijaan.

 7. Tapsa sanoo:

  ”Kehitys ei voi jatkua näin”, kirjoittaa siis Arno Juutilainen Hämeenlinnan verotuksesta päivän lehdessä, ja hänen käsitykseensä on helppo yhtyä. Pääkirjoittajan kommenttia saatamme joutua odottamaan kylläkin vaalien yli, mutta ei se mitään.

  Verotusta on nostettu valtakunnan hurjinta tahtia viimeisen kymmenen vuoden ajan Hämeenlinnassa ja tämä kostautuu varmasti hyvin monellakin tapaa tällä haavaa Tavastehuussissa. Kukapa haluaa maksella verojen muodossa aniharvojen urheiluharrastuksia tai hevirock- konsertteja, vaikka Hämeenlinna kaupunkina muuten miellyttäisi. Tai kuka haluaa rakentaa paikkakunnalle, jossa kiinteistövero alkaa muistuttaa vuokratontilla asumista.

  Ex valtuustojohtaja totesi taannoin että elämme totuuden jälkeistä aikaa, ja kerrankin häneen sanomisiinsa on helppo yhtyä. Vaikka kaikki tunnusluvut näyttävät valitettavasti Hämeenlinnassa miinusta, kokdemin mukaan kaikki on hyvin.

 8. Susanna sanoo:

  Äänestäjät eivät taida kovasti seurata valitsemiensa edustajien tekemisiä vaalikauden aikana – tai sitten heidän mielestään itsenäisen ajattelun pitää osoittaa aina samaan suuntaan kuin kuin puolueen päättävien tahto on. Eihän tämä suunta mihinkään muutu, jos äänestyskäyttäytyminen ei muutu…

 9. kuningasjätkä sanoo:

  Persut ovat osoittaneet viimevaalikaudella sen, että osaavat kyllä puhua ja ehkäpä pussata, mutta per¤seitä. Muuten ovat munatonta sakkia.. Kokoomuksen rivistöt on tiedossa olleet jo kauan, pelkkaa k¤setusta kaikki tyyni aina..Kepu taasen pettää aina joten se siitä, Kristilliset taasen ovat liikaa kiinni raamatunlauseissa, mutteivat tässä elämässä.Solisaliraatit ovat tyystin unohtaneet mikä oli alkuperäinen idea lähteä politiikkaan. Ruotsalaisista en ole koskaan piintannut, nehän ovat herrakansaa kiaikki ja hieman pihalla myös kaikesta. Vasemmistoliitto älähtelee aina sillointällöin, mutta painii samassa sarjassa Persujen kanssa joten se sikseen.. Entäs vihreät, no sehän tiedetään , sellista pikku piipertämistä tyhjän kanssa. Ja muut puolueet marginaalin rajoilla, ei mitään annettavaa. Ja sitten Paavo Väyrysen puolue… no joo kaikkihan suomen kuuluisimman takinkääntöhuijarin ja jalasmökit tuntevat. Ei mittään annettavaa hänelläkään…

  Kaipa se on alettava vääntämään omaa puoluetta kasaan, että on joku edes jota itse voi äänestää`+?
  Kaikki hommathan pitää täällä itse tehdä, mikäli mielii saada jotain hyvää…….

  Että Sikäli…..

 10. kuningasjätkä sanoo:

  Persut ovat osoittaneet viimevaalikaudella sen, että osaavat kyllä puhua ja jonkinverran myös pussata, mutta vain muiden per¤seitä. Muuten ovatkin aivan munatonta sakkia..Vihapuheet joiltain kyllä sujuu, mutteivat järkihommat tukinsahausta lukuunottamatta… Kokoomuksen rivistöt on tiedossa olleet jo kauan, pelkkää k¤setusta kaikki tyyni, vaikka ollaankin olevinaan niin työläisten asialla, että… Kepu taasen pettää aina , onhan tämä omaan pussiin puhaltaminen jo monasti nähty! Paitsi jos Kepu ilmoittaa että maatalouden tukia leikataan, niin voisinpa harkita… ääh eikä vaan sittenkään…Joten se siitä! Kristilliset taasen ovat liikaa kiinni raamatunlauseissa, mutteivat tässä elämässä, no heillähän onkin jo taivais-paikat tiedossa joten ei kannata maallisista välittää… Solisaliraatit ovat tyystin unohtaneet mikä oli alkuperäinen idea lähteä politiikkaan. Sehän oli se köyhälistön aseman parantaminen, mutta nykyään se onkin populismia jota tulee välttää…. Ruotsalaisista en ole koskaan piitannut, nehän ovat herrakansaa kaikki ja hieman pihalla myös kaikesta, varsinkin suomalaisuudesta… niinkuin nyt Ruåtsalaisest yleensäkin ovat… Vasemmistoliitto älähtelee aina sillointällöin, mutta painii samassa sarjassa Persujen kanssa joten sekin sikseen.. Entäs vihreät, no sehän tiedetään , sellaista pikku piipertämistä tyhjän kanssa sellaista aurinkokennohomma jne…. Ja muut puolueet marginaalin rajoilla, ei yhtään mitään annettavaa. Eikä vastaanotettavaakaan..! Ja entäs sitten Paavo Väyrysen uusi-puolue… no joo kaikkihan suomen kuuluisimman takinkääntöhuijarin ja jalasmökit tuntevat. Paavohan on nomber one eli ykkönen Ei mittään annettavaa hänelläkään… Timo Soini ja Persut ovat takinkäännössäkin vielä oppipoika-asteella…

  Kaipa se on alettava vääntämään omaa puoluetta kasaan, että olisi edes joku jota itse voisi äänestää`+?
  Kaikki hommathan pitää täällä itse tehdä, mikäli mielii saada jotain hyvää…….

  Että Sikäli…..

 11. kuningasjätkä sanoo:

  No ei onnistunut vieläkään vaikka uusiksi tekstin tein.. V#¤¤& kun nakkisormilla näpelöi kirjaimia,kolmen promillen alkoholimyrkky-olotilassa, niin eihän se suju…

  Koettakaa saada selvää, ette te hämäläiset niin kielineroja ole, että muutaman kirjaimen väärä paikka haittaisi teitäkään…..

Jätä kommentti

css.php