Mieti ja kysele – kuntavaalit lähestyvät

Olemme melkein kaikki jokseenkin samaa mieltä siitä, että kaupungin talous on pakkasella ja pahasti. Olemme kuitenkin monella tavoin erimielisiä siitä, mistä tilanne johtuu, ja miten tilanne pitäisi korjata.  Mielipiteitä on monia. Mielipiteiden pohjalla on suloisesti sekaisin tietoa, toiveita, uskomuksia, kaverilta kuultua ja puhdasta innostusta.

Pääsin eilen kuuntelemaan maan parhaan selvityksen ja analyysin kaupungin taloudellisesta tilasta. Jäätävää faktaa ja pettämätöntä logiikkaa. Matemaatikkona en löytänyt yhtään kehäpäätelmää tai toimimatonta johtopäätöstä.

Samalla kun harmittelen, ettei suurimmalla osalla muita kaupunkilaisia ole mahdollisuutta päästä samanlaisen taloustarkastelun ääreen, olen mahdottoman tyytyväinen, että pääsin olemaan mukana. On upeaa, että ihmiset jakavat tietoaan ja osaamistaan etenkin, kun kyse on meidän yhteisistä asioistamme.

Faktoja löytyy. Kun keskustelette poliitikkojen kanssa kaupungin taloudesta, älkää tyytykö jargoneihin ja korulauseisiin. Kaikki on kerrottavissa hyvin selvällä suomen kielellä. Kuten se, että budjetoinnissa käytetyt väestöennusteluvut poikkeavat huimasti toteutuneesta – myös tulevien vuosien suunnitelmissa. Ja tuottavat siten epätosia verotulolukuja. Niitä voisi jo korjata. Tai siitä, millainen vaikutus kaupunkiin muuttajilla nykyisellä rakenteellaan on kaupungin tulo- ja menopuoleen. Ja niin edelleen.

Se, mihin meidän pitäisi jatkossa rahamme käyttää, jakaa meidät yhteiskunnan kysymyksistä kiinnostuneet eri leireihin. Kaupungin rakennuskanta on aivan liian suuressa määrin heikossa hapessa. Rahaa on käytetty aivan liian vähän siihen välttämättömään ylläpitoon ja korjaukseen, mikä pitäisi koulumme ja virastorakennuksemme kunnossa. Joidenkin mielestä tässä pitäisi ryhdistäytyä viimeistään nyt. Sitä mieltä olen itse. Joidenkin mielestä meidän pitää sijoittaa rahat sellaiseen, joka houkuttaa uusia asukkaita Hämeenlinna-cityyn. Tänne raihnaisen ja sairastuttavan heikon koulu- ja työpaikkarakennuskannan keskelle, mihin kukaan ei haluaisi oikeasti haluaisin omaistensa sijoittuvan.

Mieti ja kysele. Kuntavaalit lähestyvät.

4 kommenttia artikkeliin “Mieti ja kysele – kuntavaalit lähestyvät”
 1. Ville-Matti Vilkka sanoo:

  Saisitko Susanna vähän avattua, että mitä kuulemasi jäätävä fakta oli ja toisaalta mistä tilaisuudesta oli kyse?

  • Juu. 🙂

   Oltiin Kanta-Hämeen Perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokkaitten tilaisuudessa. Ilkkalan Kari piti talouskatsauksen, jossa hän kävi läpi numerot numeroilta. Jargon selittyi tosiasioilla ja numerot saivat taustan. Jotkut vain jaksavat selvittää enemmän kuin toiset. Suosittelen 🙂

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Eihän kok-dem eliitti sekä ylempi virkasmiesjohto ole koskaan kommentoineet Ilkkalan laskelmia millään tavoin. Viime viikon HäSan juttua kunnan noususta himoverottajien kärkikastiin kommenoi kunnanjohtaja Kenakkala suunnilleen asioiden Hämeenlinnassa olevan kunnossa. Mies elää jossain haavemaailmassa. Työhaastattelussa kysyttiin uskotteko satuihin, vastaus uskon. Olette valittu.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Onhan se eliitti, joka saa noista puolueista äänestäjät katoamaan, kommentoineet Illkalan laskelmia.
   Iisakki Kiemunki, joka ilmeisesti tuohon eliittiin kuuluu on moneen kertaan ihmetellyt mitenkä Kari Ilkkalalla aika riittä noiden asioiden selvittämiseen. Kiemunkia kiinnosti tuo Ilkkalan ajankäyttö, ei se mitä Ilkkala laskelmissaan toi esille.

Jätä kommentti

css.php