Pitääkö äänestäjän kuunnella valtuutettua vai valtuutetun äänestäjää?

Pitääkö äänestäjän kuunnella valtuutettua vai valtuutetun äänestäjää? Tätä olen pohtinut ihan kärkkäästikin seuratessani käynnissä olevaa kuntavaalikampanjointia.

Karkeasti yleistäen valtuustoehdokkaat jakautuvat kahden ääripään välille. Minun naiivin käsitykseni mukaan valtuutettu ja ehdokaskin on kuntalaisten ’työrukkanen’, jotta kuntalaiset tulevat kuulluksi ja pääsevät välillisesti vaikuttamaan. Toki ehdokkaalla ja valtuutetulla voi olla osaamista/tietoa, jota ilman muuta kannattaa jakaa muillekin. Se auttaa kaikkia mielipiteiden muodostamisessa.

Toisen ääripään edustajat jakavat äänestäjille paljon opastusta, jopa tarmokkaita kehotuksia. (’ Lue nyt se dokumentti…’) Näistä tulee mielikuva, että ehdokas/valtuutettu pyrkii vaikuttamaan äänestäjän mielipiteeseen ja saada äänestäjän puhtaasti kuuntelijan rooliin. Tämä ei tue minun näkökulmaani demokratiasta.

Harha siitä, että valtuutettu/ehdokas tietäisi äänestäjää paremmin ja että äänestäjät pitää käännyttää ’oikeaan’ ajatteluun, on epämiellyttävä. Mutta jokainen äänestäjä onneksi päättää, haluaako tulla kuulluksi vai ohjatuksi.

11 kommenttia artikkeliin “Pitääkö äänestäjän kuunnella valtuutettua vai valtuutetun äänestäjää?”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Politikka on puhdasta edunvalvontta. Valituksi tultuaan politikot eivät kuule toisiaan eivätkä äänestajiä.

  Kirjoittaisiko juku esittämäni tosiasian määritelmän muotoon. Vaikka politikko on henkilö…..

  • Kenen etuja se poliitikko sitten valvoo, jos ei kuule äänestäjiään?

   • Antti Sulonen sanoo:

    Poliitikon pitäisi itse ymmärtää, että hän on ensisijassa ajamassa omia etujaan, rehellisyyden nimissä ei pitäisi muuta väittää. Hän voi ja miltei aina piiloutuu äänestäjän etujen ajamisen taakse, totuus on kuitenkin jotain muuta.

    • Aikas kyynistä… Naiivisti (?) uskon siihen, että todella moni poliitikko ajaa äänestäjiensä asiaa. Tunnen useammankin sellaisen aidon ja rehdin poliitikon. Sellaisia lisää.

     • Antti Sulonen sanoo:

      Oletko niin naiivi, että kuvittelet ajavasi minun asiaa, etkä siinä samassa ajaisi omaa asiaasi.
      Väitän, että edelleen ajat ensisijassa omaa asiaasi, omista asioistasihan ammennat tarpeet ja asiat joita pidät tärkeänä. Sinun pitää vain löytää ne äänestäjät, jotka ajattelevat samoin kuin sinä.
      Mikäli minä äänestäjänä sanon, ettei sinun tarvitse korvaasi lotkauttaa junien pysähtymiseen Hämeenlinnassa, niin jostain syystä sinä kuitenkin korviasi lotkauttelet tuon asian suhteen. Onhan kyseessä sinun etusi, äläkä nyt rupea esittämään että siitä olisi minulle jotain hyötyä, jos joka juna pysähtyisi Hämeenlinnassa raiteelle yksi.
      Sellaista poliitikkoa ei ole, joka ajaa omaa mielipidettään (etuaan) vastaan, on varsin lapsellista kuvitella toisin.

     • Susanna sanoo:

      Minä ajattelen niin, että poliitikot tekevät valtuustossa esityslistan mukaisia päätöksiä. Ei siellä pääse juuri itse päättämään, mistä seuraavaksi päätettäisiin.

      Suurin osa valtuuston esityslistalla olevista asioista ei ainakaan minua koske niin hirveän henkilökohtaisesti. Kuten esimerkiksi koulu- ja päiväkotiasiat. Silti niistä päätetään. Ja pitää päättää hyvin, kuntalaisten edun mukaisesti.

      Minä henkilökohtaisesti olen kunnianhimoinen tyyppi ja haluan olla ylpeä siitä, että teen parhaani. Kun teen työtäni, haluan tehdä sen hyvin. Kehitän tällä hetkellä kuntayhtiömme projektitoimintaa työnantajani ja sen projektityötä tekevien ihmisten parhaaksi. Vaikka olen mielestäni projektityön ihan kovan luokan ammattilainen, minulla ei ole intressiä kehittää työpaikan projektitoimintaa minun kannaltani mielenkiintoisimpaan suuntaan, vain työpaikan toiminnan parhaaksi tukemiseksi.

      Samalla tavalla haluan tehdä muutkin juttuni hyvin. Ehkä oma intressini sitten on olla hyvä ja tehdä jutut hyvin. Jos asiaa katselee niin päin, niin olet oikeassa. Yksi keskeisiä tavoitteitani on tukea ja auttaa muita. Jos sen toteuttaminen on oman asiani ajamista muiden kustannuksella, niin aika kimurantiksi muuttuu. Mutta olkoon niin.

      Naiivia tai ei – kukin taaplaa tyylillään 🙂 Upeaa, aurinkoista viikonlopun jatkoa!

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Politikan sanotaan olevan yhteisten asioiden hoitoa. Kyllähän se on oman aseman ja ryhmänsä edunvalvontaa. Esim. Hämeenlinnan kaupungin ja kaikkien kaupunkilaisten hyvinvoinnista hyvin harva välittää. Puoluekuri ym pitävät muutamista harvoista uskaliaista huolen. Kannattaa miettiä mitä nämä puolueloikkarit ovat tavoitelleet pahimmillaan, Itse asiassa he hyppäävät puoluekurista toiseen.

  Nykyisessä maan hallituksessa on keskustan ministeriryhmässä kaksi aivan tyypillistä kokoomuslaista ministeriä ja he toimivat sen mukaisesti.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  En tunne Hämeenlinnan ehdokkaista ketään, joten jos äänestän se tapahtuu enempi mutu pohjalta. Asuin pitkään itsenäisessä naapurikunnassa. Tunsin lähes joka puolueesta jonkun sen verran hyvin, että keskusteluyhteys tarvittaessa löytyi. Minun mielipidettäni jopa kysyttiin muutaman kerran, kun edustaja arveli minun tietävän asiasta enemmän kuin esittelypapereista ilmeni. >Olen useinkin maininnut, että jos ihminen ei muuten saa tuotua itseään riittävästi esille Hän lähtee politiikkaan. Inhoamani Lenita Airisto sanoi eilen tv:ssä, että Hänestä tuntuu, etteivät poliitikot tiedä mitään elävästä elämästä, arjesta ja kaikkein vähiten taloudesta ja sen lainalaisuuksista, siihen on helppo yhtyä kun on seurannut tämänkin kunnan poliitikkojen toilauksia.

 4. Eero Heikkinen sanoo:

  Lauri Kivimäki nosti Lenita Airiston eilisiltaiset mielipiteet esille. Katsoin tavoista poiketen saman ohjelman ja totesin samoin hänen yllättävän järkevät mielipiteensä. Aienpi käsitykseni Airistosta perustuu Vatevan näyttelyihin, josta johtuen pidin häntä enemmän viihdeihmisenä.

  Airisto esitti yllättäen, että suomalaiset eivät arvosta omistamista vaan myyvät parhaat yrityksensä ulkomaisille sijoittajille. Jos joku myy omaansa ei oli niin paha kuin politikkojen suorittamat kansan omaisuuden myynnit. Luulevat vielä tekevänsä oikein ja hyvää. On siinä naivismia kerrakseen.

  Kaikki myynnit kirpaisevat ennen pitkää kansantaloutta. Aina maksamme samat omaisuudet uudestaan ja uudestaan uusille omistajille.

  En tiedä mitä myytävää Hämeenlinnalla on. Valtiolla tuntuu olevan kaikki kaupan, perusrakenteista lähtien. Kansa ja koko valtio ovat pian torpparin asemassa. Vain maksusta saa kulkea kustantamiaan teitä. Hallitus rakentaa kiireellä pohjaa korruptoituvalle yhteiskunnalle.

  Ehdokkaan tultua valituksi hänen rotunsa vaihtuu.

 5. Eero Heikkinen sanoo:

  Ne jotka johtavat polittista orkesteria, kunnallista tai valtiollista, määrittävät pääsuunnan. Organisatioissa työskentelevät, johtavissakin tehtävissä toimivat, joutuvat toteuttamaan asetettuja tavotteita. Hyvät työsuoritukset ovat arvokkaita, vaikka voivatkin johtaa pääsuuntaa edistävinä huonoon lopputulokseen.

  Tämä tuntuu teoreettiselle, muuta on ehkä todellista.

  Viikonlopusta näyttää tulevan aurinkoinen.

 6. Janne Routio sanoo:

  Vaaleissa on mielestäni aina kolmeen luokkaan jaettavia ehdokkaita. Niitä jotka lähtevät ehdolle aikomuksenaan ajaa vilpittömästi ihmisten etuja ja asioita, eivätkä pyri valtuustoon valheellisten mielikuvien kautta. Sitten on ryhmä, jotka haluavat kerran elämässään päästä valtuutetuksi. Kuntalaisten kannalta pahin ryhmä ovat ehdokkaat, jotka pyrkivät luomaan jo lähdössä valheellisen mielikuvan itsestään, vain päästäkseen valtaan omat edut edellä. Tätä ryhmää leimaa myöskin voimakas oppurtunismi ja äänestäjäkuntansa välitön hylkääminen valintansa jälkeen.

  Jos puhutaan nyt vielä istuvasta valtuustota, niin suurin osa on näitä kerran elämässään valtuutettuja, jotka eivät koskaan käytä ääntään valtuustossa. Aitoja idealisteja, jotka lähtevät ajamaan kuntalaisten asioita löytyy sitten harvakseltaan, mutta enemmän ehkä tuolta pro Hämeenlinnan puolelta ja demareistakin.

  Sitten on tämä kaikkein murheellisin porukka. En nimeä näihin muihin ryhmiin kuuluvia, mutta yksi, joka nousee selkeästi esiin tästä oppurttunisti-leiristä on ollut Iisakki Kiemunki. Kiemunki on luonut aina vaalien edellä itsestään kuvaa valtavirtaa vasten uijana ja kujakissana, joka ajaa syrjäytyneidenkin asiaa. Todellisuus ei voisi olla tietysti enää sitten kauempana herran toimista valtuustossa. Kiemunki on liittoutunut kokoomuksen kanssa tiiviisti ajamaan paikallisen elinkeinoelämän etuja unohtaen täysin äänestäjänsä. No onneksi tämä nyt loppuu Hämeenlinnassa ainakin tällä erää.

Jätä kommentti

css.php