Vain äänestämällä voit vaikuttaa

Jos sinun mielestäsi viime vuodet ovat Hämeenlinnassa sujuneet todella hienosti, äänestä kokoomusta tai demareita. Ihan sama kumpaa, valtuuston ja kaupunginhallituksen kokouksissa he ovat äänestäneet joka tapauksessa tismalleen samalla tavoin kaikissa asioissa. Ja he ovat päättäneet viimeisen valtuustokauden aikana tehdyistä päätöksistä. Yleiskuvan vuoksi näyttää kuitenkin varmaan hyvältä, että puolet heistä edustaa niukkatuloisia (demareita) ja puolet keski- ja hyvätuloisia (kokoomusta).

Jos et nyt sitten kuitenkaan ole täysillä liputtamassa nykyisen linjan onnistumisen puolesta, sinun pitää valita toisin. Niin se vain on, että samaa tyyppiä vaali toisensa jälkeen äänestämällä asiat eivät todennäköisesti parane. Ainakaan, jos äänestämäsi henkilö ei ole todella rohkea. Ja viisas.

Jos sinun mielestäsi on ok, että koulut, päiväkodit ja kaupungin työntekijöiden työpaikat ovat heikossa hapessa ja aiheuttavat sairastavia oireiluja, äänestä valtapuolueita. Jos tilanne ei mielestäsi ole ok, äänestä sen mukaisesti.

Jos ehdokkaasi on jo ollut valtuustossa, tutki hänen äänestyskäyttäytymistään. Mitä se kertoo hänestä ja hänen tahtotilastaan? Uuden ehdokkaan kohdalla arviointi on vaikeampaa. Puskaradio tosin kertoo silloinkin paljon eri näkökulmia.

Ole rohkea ja haasta kuntavaaliehdokkaasi! Vain äänestämällä voit vaikuttaa.

24 kommenttia artikkeliin “Vain äänestämällä voit vaikuttaa”
 1. Hannu sanoo:

  Otsikko ei oikeasti pidä paikkaansa, sillä äänestämättä jättämiselläkin on vaikutusta lopputulokseen:
  Jättämällä äänensä käyttämätta tulee antaneeksi ”kannastustaan” ehdokkaille, joita ei ainakaan äänestäisi!

  Se, joka ei käytä äänioikeuttaan, ehkä ajattelee jonkun toisen äänestävän ”hänenkin” puolestaan. Kuitenkaan kukaan ei voi äänestää toisen puolesta, koska kullakin on vain yksi ääni!

 2. Ville-Matti Vilkka sanoo:

  Äänestämällä annat varmasti äänesi ehdokkaille, jotka keräävät eniten ääniä. He ovat yleensä puolueaktiiveja ja olleet pitkään edustajina. He myös pitävät huolen, että tieto ja vielä tärkeämpi hiljainen tieto siirtyy mahdollisille uusille kasvoille. Noin 70% äänioikeutetuista on niin viisaita, että jättävät pelin suosiolla puolueaktiiveille. Loput 30%, tai tänä vuonna joku prosentti vähemmän, haluavat pelin jatkuvat entisellään.

  Odotan aidosti ja vilpittömästi, koska puolueissa tajutaan, että jotain pitäisi tehdä, jotta vaalit tukisivat demokratiaa. Suurin osa kuntalaisista tietää tämän ja jättää hyvästä syystä äänestämättä.

  Toivoisin, että äänestämättä jättäneisiin kohdistuvat syyttävät katseet kääntyisivät syyttäjiin itseensä. Pääsääntöisesti puolueiden ehdokkaisiin perustuva edustuksellinen demokratia toimii, jos puolueissa tajuttaisiin, että äänestämättä jättävä enemmistö ei ole tyhmiä, uusavuttomia, hankalia, syrjäytyneitä, välinpitämättömiä, huonoja, vastuuttomia, laiskoja tai muuten vain yhteiskunnan rupusakkia.

  Odotan mielenkiinnolla, kuinka alas äänestysprosentin pitää laskea kunnallisvaaleissa, jotta puolueissa herätään. Heräämistä ei ole kannustaa ihmisiä äänestämään vaan jotain ihan muuta.

  • Melkein kaikkien puolueiden kärkiehdokkaat saavat niin paljon ääniä, ettei heidän läpimenonsa riipu yksittäisistä äänistä. Ne melkein-ääniharavat hyötyvät yksittäisäänistä kaikkein eniten. Siellä ratkaistaan, kuka pääsee läpi ja kuka ei.

   Rannalle jääneiden ehdokkaiden kohdalla jokainen ääni ratkaisee. Vaalikampanja on pitkä ja vaatii paljon. Jokainen saatu ääni on iso palkkio, vaikkei se äänestäjän edussa välittömästi näykään.

   Eivät äänestämättä jättävät ole millään mittareilla negatiivista porukkaa, päinvastoin. Heillä on paljon valtaa, jonka käyttämisen hyödyllisyyteen he eivät usko. Silti yksi tai kaksi ääntä voi ratkaista paljon. Jos ehdokkaasi ei pääse läpi nyt, voit kannustaa häntä yrittämään uudelleen ja käyttämään sillä välin tarmoansa yhteisen hyvän eteen jollain muilla keinoin.

   • Ville-Matti Vilkka sanoo:

    Jep katsotaan, mitä tapahtuu, kun jätän ääneni käyttämättä.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tänään kaupunkiuutisissa oli ilmoitus, missä Demarit ja Kokkarit tiedottavat yhteisestä ehdokasesittelystä herneritarjoiluineen. Todistus siitä, että ääni demarille=ääni kokoomukselle ja päinvastoin. Todistus myös siittä, että menneiden vuosien hulvattoman menon halutaan jatkuvan joukkovoiman avulla. On aikoihin tultu.

  • Niinpä-näinpä.

   Mitenkä kun muistelen jostain historiasta lukeneeni että nimenomaisesti sosiaalidemokraattinen puolue on aikoinaan perustettu, köyhälistön puolustamiseksi , porvarien sanelu-pakkovaltaa vastustamaan.

   Onko Solisali Mokraatti muuttanut siis sääntöjään ja julistaakin asioita aivan toisessa hengessä nyt?

 4. Uusi haukkumisvuoro veljeskerhon puolesta sanoo:

  Jälleen tänään paikallinen koksd-veliverkosto oli saanut Aarne Kaurasen haastattelussa ilmaista palstatilaa Karppisen Kuponkiuutisissa ja samalla jälleen mahdollisuuden haukkua poliittisia vastustajiaan, jo perinteeksi muodostuneella tavalla eli leimaamalla heidät riitelijöiksi.
  Taas kerran siis hoetaan veliverkoston omaa totuutta yksinään riitelevistä vastustajista, mutta ei kerrota yhtään faktaa itse riidanalaisista asioista ja asioiden taustoista. Pelkkää hokemaa ja mustamaalausta edelleen.

  Kaikki lukijat tietenkin ymmärtävät koksd-veliverkoston olevan jatkuvasti kovin tuohtuneita, kun Persut ovat tarmokkaasti tuoneet esille uusia potentiaalisia ja järkeviä muutos- ja säästöesityksiä ja samalla on tullut esille koksd-veljeskerhon kannalta epämiellyttäviä totuuksia, mm. nykyhallinnon päättämistä hankkeista, karkeasta osaamattomuudesta ja piilotelluista taloudellisista haitoista ja epäonnistumisista.

  Kauranen on ansioitunut monella saralla mm. juuri kuralle päästetyn ja kuopatun Sibelius-säätiön hallituksessa. On voinut olla mukana myös edesauttamassa Kantolan tonttikauppoja, jolloin työväenliikkeen taustavoimat myivät todella pahoin saastuneen maa-alueen puhdistamattomana ja karmeaan ylihintaan kaupungille. Toinen toveri eli Kiemunki oli erittäin innokkaana puoltamassa saastuneen maa-alueen ostoa ja junailemassa paikalle tapahtumattomuuspuistoa, kun eihän sinne saastekaatiksen päälle voinut mitään asumiseen liittyvään edes ajatella rakentaa ilman täydellistä maaperän vaihtoa. Täytyihän tuolle maanostolle muotoilla ja löytää jokin ”tärkeä syy”. Tuli mieleen aiempi todella tärkeä tontinosto kaupungille Aulangon alueella toimivalta golf-kerholta, jolloin kaupungille ostettiin savista rantalutveikkoa kovaan ylihintaan. Oston syyksi kerrottiin kiinnostus luxus-huviloiden rakentamiselle alueelle, mutta ei tuolla alueella ole edelleenkään näkyvissä majoituskapasiteettia kuin ainoastaan sorsanpoikasille ja peltomyyrille. Tontista maksettiin golf-kerholle lähemmäs miljoona euroa ja sillä rahalla saikin rakennettua komean klubitalon. Hyvä siellä on ollut käydä nauttimassa fiinissä ympäristössä pelikierroksen jälkeistä huurteista tai pikkupurtavaa.

 5. beobachter sanoo:

  Kysyisin ehdokkailta ja muilta palstalaisilta konkreettisia ajatuksia ja ideoita siitä, miten kaupunkiimme saataisiin oikeasti lisää elinvoimaa, siis uusia työpaikkoja, mieluiten teollisia ja yksityisen sektorin työpaikkoja ja niiden mukana uusia veroa maksavia asukkaita ja näin veropohjaa leveämmäksi, mikä loisi pohjaa talouden tervehdyttämiselle. Julkisen sektorin työpaikatkin kelpaavat, jos ovat valtion, vaan ei oman kuntamme kustantamia. Valtion työpaikoista lienee turha haaveilla, kun niitä on menettey satoja näinä vuosina. Konkreettisia ehdotuksia, miten pysäytetään ydinkeskustan näivetys, jossa tyhjien liiketilojen runsaus alkaa olla ei vain taloyhtiöiden taloudellinen, vaan myös kaupunkikuvallinen haitta. Muutamassa vuodessa olemme tullleet kalliiksi kaupungiksi, jossa kunta- ja kiinteistövero yhteensä ovat maan korkeimpia. Sähkönsiirto on kallis, liiketoiminnan tuotto virtaa ulkomaille, kiitos vuoden 2002 valtuutettujen. Jotan samanlaista boostia tänne Kanta-Hämeeseen tarvittaisiin, mikä nosti nousuun Turun ja Uudenkaupungin seudut, jota nyt imevät hyvää työvoimaa myös täältä K-Hämeeestä. Isoja sellu- biotuotehankkeita on maassa useita, akkutehdasta valmistellaan Vaasaan, tuhannen tonnin kirjolohikasvattamao rakenteilla Varkauteen. Uutta teollisuutta ja sille alihankintaa olisi löydettävä tänne Hml seudulle. Uudet kahvilat ja ravintolat keskustassa ovat kivoja joskus pistäytyä, mutta ei pelkästään niillä kaulungin ja seutukunna talous oikene.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Kyllä se on puute valtakunnallisista poliittisista ja taloudellista/teollisuusvaikuttajista. Hyvävelijärejestelmä puuhastelee täällä omien hassutustensa kanssa heittelemällä miljoonia sinne sun tänne. Asuntorakentaminen ei ole kuin hetkellisesti työllistävää toimintaa. Jotain kummaa täälltä puuttuu, koska monet kyselyt yrittäjille osoittavat, että seutukunta olisi vetovoimainen (tosin kyselytutkimusten virhemarginaali on varmaan samaa luokkaa kuin työtyytyväisyyskyselyjen eli 50%). Kun lukee esim Hesarin taloussivuja ja seuraa muutenkin talousuutisia on maassa meneillään useitakin varsin merkittäviä työllistäviä hankkeita, Eivät vain osu Hämeeseen.
   Yksi esimerkki alueen poliittisen voiman puutteesta oli aikanaan Turengin Sokeritehtaan lopettaminen. Tehdas sijaitsi keskellä maan parhaita viljelyalueita. Varsinai-Suomi vei voiton vahvoine ministereineen ja savisine viljelymaineen-niin se vaan menee.

   • Erkki Strömberg sanoo:

    Eikä sitä Salon sokeritehdasta enää ole. Joten se siitä. Ainoa toimii Porin lähellä, olisko se Säkylä.
    Viljelijät tekevät tulevalle suvelle vain vuoden sopimuksia, uusia kustannuksia tuo juurikkaiden esiputsaus ennen kuormausta.

    • Lauri Kivimäki sanoo:

     Olen käynyt Säkylän tehtaalla, kyllä se mun mielestäni on Satakuntaa. Siellä meille esiteltiin yksi liikesalaisuus, josta ei kuulemma saa hiiskua. No kun en tiedä onko se vielä salaisuus ei siittä sen enempää. Sen verran vielä, olikohan 1993 kun jurttisadot olivat suuret ajettiin salosta ja Säkylästä viikonpäivät rekkarallia Turenkiin, koska keseisillä paikkakunnailla raaka-aine alkoi pilaantua tuotantovaikeuksien takia.

  • Mehän olemme mitä mainioin paikka kansainväliselle verkko-bisnekselle. Tilavuokrat ovat paljon pääkaupunkiseutua edullisemmat. Ruuhkaa vähemmän. Matka lentokentälle kovin kohtuullinen ajassa mitattuna.

   Meillä työvoima pysyy paremmin paikallaan kuin pääkaupunkiseudulla, jossa vaihtuvuus on välillä vaikeaa. Täältä löytyy asunnot halvemmalla – ja koulutkin toivottavasti jatkossakin läheltä.

   Kaikki kansainväliset markkinat ovat netin kautta täältä yhtä hyvin ulottuvilla kuin kalliimmillakin alueilla. Sitä pitäisi hyödyntää. Kunhan ne kuntalaisten peruspalvelut oikeasti pidetään kunnossa…

   • Jartsa sanoo:

    Kansainvälinen, ja miksei kansallinenkin verkko-bisnes ei tarvitse Hämeenlinnan tiloja. Lentokentälläkään ei ole niin väliä.

    Tuo bisnes lähtee ihan siitä samasta mistä lähtee yleensä yritysten toimintaedellytykset.

    Pienenä vinkkinä, katsoppa Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilta vapaita yritystontteja, katsohan että kuin paljon siellä on tontteja pk yrityksille. Otappa selvää miten Hämeenlinnalaisilla pk yrityksillä ovat rakennusprojektit edenneet – ja kysy suoraan heiltä itseltään, äläkä miltään Linnan Kehityksen työntekijältä joka selittää ummet ja lammet oman työpaikkansa edestä.

    Vai oliko idea että Hämeenlinna tarjoaa jollekin ulkomaalaiselle suuryritykselle ilmaista varastotilaa jotta saadaan niitä ”työpaikkoja”?

    • No juu, ajattelin itse lähinnä asiantuntijapalveluja ja -osaamista. Sen varastoiminen kun onnistuu aika pienessäkin tilassa…

     • Jartsa sanoo:

      Aika usein niistä ”asiantuntijapalveluista” tulee poliitikkojen tai heidän viiteryhmänsä suojatyöpaikkoja.

 6. Kari Ilkkala sanoo:

  Tavaroiden ja konttien varastoiminen satama-alueilla on kallista. Hämeenlinnan seutu olisi erinomainen ns. maasataman sijoitusalue, jossa tavaravirrat siirtyisivät sujuvasti kuljetusmuodosta toiseen (Timo Peltomaan / Peope Consulting idea).

  Kaupungin strategiaksi kannattaa valita sellainen, jossa on todellisia menestymisen mahdollisuuksia. Yritykset eivät sijoitu tänne ensin odottamaan, että jostain siunaantuisi työvoimaa. Hämeenlinnan kannattaa profiloitua asumiskaupunkina, jonne muuttavat monilukutaitoiset osaajat ja oppijat, käyvät töissä sitten missä hyvänsä. Yrityksiä syntyy sitten heidän toimestaan tai tulee heidän perässään, koska vaikka Suomessa on paljon työttömiä, monipuolisista osaajista on pulaa.

  • Nimi Erkki sanoo:

   Et kai nyt vaan Kari ole alkamassa yrittämään veronmaksajien rahalla? Kaupungin tehtävä ei todellakaan ole toimia vapailla markkinoilla yrityksenä. Toivottavasti ymmärsin väärin kommenttisi.

   Ihmiset yleensä tulee työpaikkojen perässä – aika harvat on sellaisia kuin itse olen, että tulin tänne edullisen tontin perässä ja yritykseni muutti mukana.

   Hämeenlinna ei todellakaan tue yrittämistä. PK yrittäjän on lähes mahdoton tänne rakentaa koska:
   – Pienyritystontteja ei ole
   – Rakennusvalvonnan toiminta on vihamielistä/mielivaltaista perusteettomine vaatimuksineen
   – Kaavoitus ei ymmärrä kuin suuryritysten tarpeita

   Ja PK yritykset kärsivät korkeista vuokrista em syiden takia.

   • Kari Ilkkala sanoo:

    Hei Nimi Erkki,

    no en varmasti ole sekoittamassa kunnallista rahaa tai ”johtamista” todelliseen yrittämiseen, minua pidempään lukeneet tietävät mielipiteeni siitä kun rahaan ei liity isäntää eikä riskin tunnetta.

    PK-yrityksiin liittyvä havaintosi ja huolesi on vakavasti otettava, ja jäänyt ainakin minun ja ehkä monen muunkin tutkan alapuolelle. Asia otetaan teriin.

    • Jartsa sanoo:

     Yksi idea mihin veronmaksajien rahoja voisi käyttää olisi ”purkujätetuki”, eli kaupunki maksaisi jokaisen huonokuntoisen purettavan rakennuksen purkujätteen jätemaksut mikäli tilalle rakennetaan uusi rakennus. Tällä olisi suora vaikutus alueen työllisyyteen ja yritystoiminta piristyisi.

     Rakennusinvestoinneilla on aktivoiva vaikutus koko yrityskenttään ja samalla työntekijöiden terveyskin paranee kun ei olla homeisissa rakennuksissa. Hintaa tästä ei tulisi kaupungille kuin tuo jätemaksu, joka sekin on kaupunginyhtiön toimintaa.

     • Antti Sulonen sanoo:

      Verorahoille tuntuu noita ottajia olevan. Toisaalla puhutaan yritys-ym. tukien poistamisesta ja toisaalla lisätään yritystukia eri nimikkeillä.
      Mikä hinta kaupungille tulee rakennuksen jätteistä? Se ei suinkaan ole jätemaksu, vaan tuon jätteen käsittelystä aiheutuvat kulut. Mahtaneeko tuo jätemaksu kattavan kaiken jätteestä aiheutuvan kulun. Siinä tapauksessa asia on eri, jos kaupunki ei tee jätteelle mitään, vaan perii ainoastaan jätemaksun.
      Ei taida tulla aikaa, jolloin kaikki yritykset toimisivat markkinaehtoisesti. Aina on joku taho löytämässä lisäarvoa ”yritystuelle”, työllistävä, tai terveydelliset syyt ovat jo pitkään olleet esillä noissa tukianomuksissa.

 7. Lauri Kivimäki sanoo:

  Toi PK-yritysasiaan tulee kaupungin suhtautua hyvin vakavasti. Kyllähän noita pikkuhalleja on ympäri kaupungin, minkäverran työllistänevät, jonkun pitäisi tietää. Aloitus on todella vaikeaa ja työpaikkoaja syntyy kitsaahkosti, mutta jos on esim hyvää alihankintatuotantoa joka on useampien suurempien yritysten käytettävissä niin kyllä se siittä. Juuri tuli aluetvssä, että mm Mäntyharjulla Exel lisää 30 työpaikkaa ja on niitä joka viikko, suuruuteen ei aina kannata tuijottaa.
  Hutejakin tulee, jossain Itä-Suomessa alettiin muutama vuosi sitten suurilla puheilla aurinkokennotuotanto. Ajattelin jo silloin , että kuinkahan käy kilpailussa kiinalaisten kanssa. Nyt tuo 40 henkeä työllistävä yritys alkaa olla konkursikypsä.
  Eripuolilla Suomea on valmispientalotuotantoon erikoistuneita yrityksiä, kyllä mahdollisuuksia on, mutta yrittäjyys vaati aina idean ja uskallusta sekä monivuotista sitotumista-ei ole läpihuutojuttu niinkuin maan hallitus luulee.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Ainakin nuiden väistötilaparakkien valmistuksen ja vuokraamisen luulisi Suomessa kannattavan, sen verran paljon on kouluja tulossa remonttiin. Nykyisellään niitä ei saa ostaa, vaikka Hämeenlinnakin varmaan säästäisi pitkän pennin, jos sillä olisi oma setti.

Jätä kommentti

css.php