Some-raivossa ei ole mitään hyväksyttävää

Aikuisten ihmisten some-raivoaminen on ihan normaalia ja hyväksyttävää – monien keski-ikäisten mielestä. Jossain vaiheessa murrosikäisten ja aikuisten roolit ovat keikahtaneet uuteen asentoon ja hormonaalista ahdistusta muistuttava raivopuhe on siirtynyt nuorisolta yllättävänkin monien keski-ikäisten ihmisten tavaramerkiksi.

Raivopuheesta on tullut uusi normi, eikä se ole muka minkäänlaista vihan ilmaisua. Raivopuheen kohteeksi voi netissä joutua melkein kuka tahansa ja melkein missä tahansa. Sellainen käytös, josta meidän keski-ikäisten nuoruudessa olisi itse kukin päätynyt jälki-istuntoon, on olevinaan nyt ’aikuisten’ ihmisten etuoikeutettu käyttäytymismuoto.

Maailman ongelmat eivät kuitenkaan parane dissaamalla (vähättelemällä) tai mollaamalla. Erilaisten ihmisten ymmärtäminen on aina vaikeaa, mutta erilaisuuden mitätöiminen ja tuomitseminen aiheuttaa vain tilanteen kärjistymistä, ei mitään parempaa.

Fb:n linturyhmässä lajitunnistusta pyytävä henkilö sai päälleen raivoryöpyn maallikkomaisesta toiminnastaan. Lajitunnistuspyyntö jäi ’oikeaoppisten’ luontoihmisten raivokkaiden kommenttien jalkoihin. Blogeissa raivoryöpytyksen kohteeksi voi joutua käytännössä kuka tahansa, oli aiheena sitten luonto, muoti tai politiikka.

Ennen olin huolissani raivoihmisten vaikutuksista nuoriin ja lapsiin. Nyt olen sen lisäksi huolissani heidän purkaustensa vaikutuksista kaikkiin muihin ihmisiin ja jopa koko yhteiskuntaan.

Kun raivopuhe kohdistuu johonkin etniseen ryhmään tai uskontoon, on kyse rasismista. Kun vastaava raivopuhe kohdistuu johonkin muuhun ihmisryhmään, homma on olevinaan muka sallittua ja muka normaalia. Kuka hyväksyisi moista käyttäytymistä ja kielenkäyttöä vaikkapa omaa jälkikasvuaan kohtaan? Miksi se sitten on muka hyväksyttävää muita ihmisiä kohtaan?

Olen todella iloinen siitä, että jälkikasvumme on some-käyttäytymisessä meitä keski-ikäisiä viisaampia. Kannustan kaikkia ihmisiä tunneälykkyyden kehittämiseen. Kaikkia pahan olon tunteita ei tarvitse ilmaista ääneen tai kirjallisesti. Kaikki pahat tunteet eivät kuulu muille. Jokaisen pahan tunteen takana piilee kasvun ja positiivisen tunteen mahdollisuus. Oman ikävän fiiliksen sysääminen eteenpäin ei tavallisesti helpota omaa oloa. Ongelmien ratkaiseminen sen sijaan tuo melkein kaikille onnistumisen hienoja fiiliksiä.

Ikävän oloisen ihmisen teilaamisen sijaan hänen ongelmansa ratkaiseminen saattaa olla juuri se asia, millä moni asia kääntyy parempaan. Helppoa se ei ole. Yritetäänkö silti?

 

19 kommenttia artikkeliin “Some-raivossa ei ole mitään hyväksyttävää”
 1. Frank Pesonen sanoo:

  Hieno kirjoitus, hienoja ajatuksia.

  Ottakaapa asia puheeksi siellä Perussuomalaisten paikallisjärjestössä.

  • Silmiini ei ole osunut oman porukan raivosomettelua. Jos kuitenkin koet, että jonkun kirjoittelu on ollut liian raivokasta, sinun kannattaa olla itse yhteydessä kyseiseen henkilöön. Osaat itse parhaiten kertoa, mikä sinua häiritsee.

   Minun mielestäni raivopuhetta löytyy yllättävän monelta puolelta, yksi tai kaksi ryhmittymää eivät ainakaan Hämeenlinnassa mielestäni erotu sen kummemmin muista. En usko, että kukaan muu voi muuttaa ihmisten käyttäytymistä kuin ihmiset itse. Minun keskusteluapuni tuskin siis käännyttää ketään 😉

   Ongelman peilaaminen vain muihin ja pois itsestä ei ainakaan paranna tilannetta. Toivottavasti jokainen jaksaa katsoa itsekin peiliin.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Olen aina ihmetellyt näitä nimimerkkikirjoittajia, varsin usein kun puhutaan esim Hml politiikasta heidän solvaamisensa kohdistuu perussuomalaisiin ja heidän edustajiinasa, jotka kyllä mainitaan nimeltä. Onko kirjoittaja kunnan työntekijä vai vannoutunut toisen puolueen kannattaja tämä ei anonyymistä kirjoittajasta millään tavoin ilmene. Tällöin motiivi jää askarruttamaan. Tuomari Nurmion uudella levyllä on kappalle ”joutavia jorinoita” näistä nimimerkkikirjoittajista mm sanoin ”Joku puskan takaa tiiliskiven heittää, pakoon livistää ja joron jäljet peittää”.jne. Nimellä kirjoittaminen on reilumpaa.

 3. Frank Pesonen sanoo:

  Kylläpäs kalikka kalahti… Ketäs minä tuossa lyhyessä kirjoituksessani solvasin?

  Käsittääkseni kirjoittaja on kyseisen puolueen aktiiveja. Eikös ole ihan johdonmukaista, että hän ottaisi asian esille omassa viiteryhmässään eikä lähtisi sen sijaan ohjeistamaan esim. paikallisia demareiden tai kokoomuksen kellokkaita siitä, kuinka netissä tulee käyttäytyä?

  Huomaisitko muuten, että syyllistyit itse siihen mistä tuossa kirjoituksessa varoiteltiin, dissaamiseen ja mollaamiseen. Lyttäsit nimimerkillä kirjoittajat ja syyllistit ryhmänä kaupungin työntekijät sekä ”vannoutuneet toisen puolueen kannattajat”. Voin kertoa, että en kuulu kumpaankaan ryhmään. Jos kuuluisin, ottaisin kirjoituksesi loukkauksena.

  Minulle tuli paha mieli kirjoituksestasi. 🙁

  • Missä kohtaa minä mielestäsi puhuin politiikasta ja puolueiden kellokkaista? Olet tulkinnut nyt kirjoitustani ihan kummallisen rajoittuneella tavalla. Ei minulla ole mitään motiivia rajoittaa ajatuksiani noin pieneen ja kapeaan näkökulmaan.

   Vaalit ovat ohi – tämä kirjoitus ei ole politiikkaa vaan ihan perinteistä Susannan yhteiskuntapohdiskelua. Eikä muuten rajoitu edes Suomeen.

   Ihanaa talvista kevätpäivää 🙂

 4. Frank Pesonen sanoo:

  Et sinä vaan Lauri. 😉

  Kiitos samoin!

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Kirjoitin yleisellä tasolla, tyhmyyttäni en käsittänyt että Frak Pesonen olisi nimimerkki, joten en mitenkään sanomaani Hänelle osoittanut. Tarkoitin lähinnä näitä nimimerkkejä ”joukko vihastuneita kansalaisia” sun muita vastaavia.

   • Uskomatonta tuubaa sanoo:

    Hei älä nyt viitsi, Pesonen osui suoraan ytimeen. Olethan täällä kokoajan besserwisseriä leikkinyt ja julkisen puolen työntekijöitä mollannut.

    • Lauri Kivimäki sanoo:

     Yritin käsitellä Susannan otsikon aihetta noin yleisellä tasolla, mutta nyt keskustellaan minun suhtautumisestani julkisen sektorin työntekijöiden tehokkuuteen. Mulle on aivan sama mitä minusta ajatellaan ja siksi kirjoitan omalla nimelläni. Kokemukseni julkisen sektorin tehokkuudesta perustuu työskentelyyni julkisella puolella vajaat 7 vuotta, sekä muissa työtehtävissä ja yksityishenkilönä saamiini kokemuksiin.
     Viime päivinä on ollut kirjoituksia mm siittä, että kunnasta on vaikea löytää henkilöä vastaamaan asiaan johon haluat saada selvityksen. Tämä tosin pätee myös valtion virastoihin, aikanaan minulla oli asia käsittelyssä ministeriössä, kun en kahden vuoden aikana onnistunut tavoittamaan esittelijää otin yhteyttä tuntemaani kansanedustajaan jo selvisi. Kyseessä oli kuitenkin aivan rutiiniasia.
     Veronmaksajana minua ihmetyttää, että jotkut poliittiset puolueet ovat sitoutuneet ettei henkilöstöä irtisanota, tämän näen puhtaasti kannatuksen kalasteluna. Toivottavasti mahdollisessa organisaatiouuudistuksessa tapahtuu muutakin kuin pikkusikariportaan kasvattamista.
     Olin viimeiset 25 työvuottani yksityisellä sektorilla, siellä toimintatavat olivat jatkuvasti suurennuslasin alla, niin herrojen kuin duunareittenkin. Enemmänkin olisi, mutta ei kyllä kuulu pohjakirjoituksen alle, niinkuin ei tämäkään.

     • Kari Ilkkala sanoo:

      Lauri,

      ei tuubis keskustele vaikka eväitä ilmeisesti olisi, hän vain sohii.

     • uskomatonta tuubaa sanoo:

      Ilkkis
      Miksi kaipaat perustelua asiaan joka ei mielestäsi sisällä mitään informaatiota vai
      oletko yön nukuttuasi viisastunut ja löytänyt asiasta tiedonjyvän.

      ****avatar Kari Ilkkala sanoo:
      22.3.2017 16.58
      Uskomatonta tuubaa,

      ”Yhteistyö sujuu kun välit on kunnossa” on juuri yksi niistä mielikuvista, joiden vuoksi olemme päätyneet tähän suohon.

      Sisemmän ringin ”luottamus-”, ystävyys- ja muut keskinäiset riippuvuussuhteet ovat Hämeenlinnassa johtaneet varsin täydelliseen objektiivisuuden puutteeseen, väärien intressien verkostoon ja asioihin puuttumattomuuden kulttuuriin. Ulkorinki ei tälle omertàn laille mahda mitään.

      Minut on valittu luottamustehtävään, jossa ainoa ohjenuorani saa olla kuntalaisten etu – en halua olla virkamiesten tai toisten poliitikkojen kaljakaveri, lasten kummi, perhejuhlien vieras tai se, jolle saunaillan päätteeksi avaudutaan parisuhdeongelmista, koska se tehokkaasti estäisi tarkastelemasta yhteisin varoin tapahtuvaa toimintaa ja omaa suhtautumistani siihen kriittisesti ja objektiivisesti. Valitsen henkilökohtaisten ystävieni ja luottohenkilöideni piirin toisin ja se vain on hinta, joka luottamustehtäviin ryhtymisestä täytyy maksaa. Minulla henkilönä on vain välineellinen arvo veronmaksajan etujen ajamisessa.

      Hämeenlinnassa ei myöskään onnistu työtoveruuden rakentaminen ulko- ja sisäringin kesken. Ulkoringistä vihitään sisempään vain sellaisilla siteillä ja toimilla, jotka varmistavat noviisin uskollisuuden sisäringin tavoitteille ja tavoille – ja silloin riippumattomuus on jo menetetty.*****

      Eiköhän aiempi kirjoituksesi kelpaa perusteluksi siihen mitä sanoin, sitä joko on yhteistyökykyä tai ei ole. Halua nyt ei ainakaan tunnu olevan.
      Käsityksesi yhteistyökyvyn määritelmästä on vieras minulle.

      Kerroitpa hauskan tarinan koiravaljakkoyrittäjästä, varmaan on ’euroopan suurin koiravaljakkoyritys’. joko olet miettinyt mihin pyloni pystytetään.

    • Uskomatonta tuubaa sanoo:

     Ilkkis
     Jospa pysähtyisit miettimään kuka sohinut itsensä paitsioon luottamustoimesta mitä ilmeisimmin keskustelutaidon ja yhteistyökyvyn puutteen vuoksi.

     • Kari Ilkkala sanoo:

      Kun joku sanoo ”ilmeisesti” tai jopa ”ilmeisimmin”, se tarkoittaa ettei sanoja oikeasti tiedä asiasta yhtään mitään, koska ei pysty tuottamaan mitään informaatiota sisältävää sanottavaa tai perustelua aiheesta.

      Odotetaan ihan vaan rauhallisesti, kyllä syyt ja seuraukset aukeavat vielä tuubiksellekin.

     • Uskomatonta tuubaa sanoo:

      Kuule Ilkkis, tarviiko minun mitenkään erityisesti perustella ulosheittoasi luottamustoimesta, itsehän olet soppasi keittänyt.
      Sinä se oletkin kovasti tuottanut informaatiota, että ihan pitää käräjäoikeudenkin sitä pohtia.

     • Kari Ilkkala sanoo:

      Kyllä itse asiassa tarvii. Esitithän väitteen, että paitsioni luottamustoimista johtuu ”mitä ilmeisimmin” keskustelutaidon ja yhteistyökyvyn puutteestani. Et muun muassa mitenkään perustele, miten SCC:n tilanteen syntyminen riippui minun keskustelutaitoni ja yhteistyökykyni puutteista, ja mistä, miten ja kenen kanssa minun olisi pitänyt neuvotella enemmän ja paremmin ettei tilannetta olisi syntynyt?

      Kun nyt päästiin näihin elinkeinohankkeisiin, Linnan Kehityksessä on jo pitkään pohdittu miten kunnanosakeskusten veto- ja elinvoimaa kehitettäisiin. Lammin osalta parhaaksi vaihtoehdoksi on valikoitunut eräs koiravaljakkoyrittäjä, joka aikoo muodostaa Lammista Euroopan suurimman kokonaan koiravaljakoihin erikoistuneen erä- ja vaelluskeskuksen. Yrittäjän ja kunnan yhteisten etujen valvomiseksi kaupunki menee osakkaaksi yhtiöön ja nimittää sen hallitukseen joko kaupunginhallituksen tai -valtuuston puheenjohtajan, jahka nähdään keille ne paikat menevät.

      Samalla käynnistetään kaavaprosessi, jolla kaikki kaupungin ja yksityisten mailla olevat latu- ja moottorikelkkaurat muutetaan koiravaljakkoreiteiksi. Hiihtoa tai moottorikelkkailua aiemmin harrastaneilla on elämänsä tilaisuus kouluttautua koiravaljakko-oppaiksi, joista tulee olemaan huutava pula. Rakennettava eräkongressikeskus tuhansine vuodepaikkoineen lämpiää kokonaisuudessaan koirien ulosteilla käyvällä biovoimalaitoksella, joka pystyy käsittelemään myös Evon partioleirien käymäläjätteet.

      Mikään ei voi mennä pieleen.

 5. Susanna Hietanen sanoo:

  Trollaamisessakaan ei ole mitään järkeä. Trollaaminen on kiusaamista ja härnäämistä. Sillekin pitäisi tehdä jotain. Ja paljon.

 6. Asiaton ja säälittävä Tuubailu sanoo:

  Onko nimimerkin ”uskomatonta tuubaa” takana mediaväkeä koskevan pyhän lähdesuojan säännöt rikkonut valokuvaaja tai epätoivoinen päätoimittaja?
  Säälittävän katkera ja ohiampuva henkilö nimimerkin taustalla kuitenkin näyttää olevan. Kommentit ovat todellakin lähinnä säälittäviä. Asiallisessa väittelyssä Karin kanssa et voi pärjätä noin heikoilla argumenteilla ja alatyylisellä veetuilulla..

  • Uskomatonta tuubaa sanoo:

   Onneksi sinä osaat keskustelun jalon taidon vakuuttavaan persutyyliin.
   Kerro mikä osuus minun kirjoituksesta on alatyylistä ja vinoilua niin osaan sitten korjata asian.
   Mutta tee sama ensin itsellesi.

 7. Tapsa sanoo:

  Ut :n kirjoituksissa voi nähdä samoja piirteitä mitä nm. ”express” tänne aikoinaan kirjoitteli. Nimimerkin takaa jäi sittemmin housut kintuissa kiinni itse valtuuston edellinen puheenjohtaja. No, eihän vanha koira karvoistaan pääse, eikä varmaankaan valtuustojohtaja tavoistaan.

Jätä kommentti

css.php