Vastakkainasettelu ei vain auta…

Hämeen Sanomien tiistainen alanurkka loksautti leukani auki, eikä siihen liittynyt mitään hienoa tai hauskaa. Itsekin voin pahoin suvakkihuora- ja muista vihapuheista, en voi mitenkään ymmärtää vihan tarkoituksellista viljelyä kenenkään suunnalta. Silti en pysty myöskään harppaamaan sinne asti, että syyttäisin vihaisia ääriryhmiä Turun traagisista puukotuksista. Kyllä syyllinen puukotuksiin löytyy ensisijassa puukkoa heiluttaneesta henkilöstä ja toissijaisesti hänen ajatuksiaan tukeneista ihmisistä.

Alanurkasta lainattua: ”He (vihaa huutelevat porukat) eivät tajua, että todellisuudessa me saimme, mitä he tilasivat. Lisää vihaa, väkivaltaa ja tekosyitä taas yhdelle natsitervehdykselle.” Alanurkan toimittaja lainaa samaa retoriikkaa, mitä vihaa viljelevät ääriryhmätkin käyttävät: Viha ja väkivalta on muka jonkun joukon aiheuttamaa ja ansaitsemaa. Se ei kuitenkaan ole niin.

Turussa väkivallan kohteeksi joutuneet henkilöt eivät kokeneet kamalia suomalaisten viharyhmien vuoksi. Eikä tulevaisuudessakaan uhreilta vältytä sillä, että vihan kokeminen ja ilmaiseminen kielletään. Tulevaisuus ei myöskään parane vastakkainasettelua lisäämällä eikä syyttelemällä. Nyt tarvitaan tekoja, rohkeutta ja päättäväisyyttä. Ennen kaikkea tarvitaan suvaitsevaisuutta ja ymmärryksen tapaista kaikkea erilaisuutta kohtaan. Myös noita vihaisia ryhmiä kohtaan. Muuten emme onnistu.

56 kommenttia artikkeliin “Vastakkainasettelu ei vain auta…”
 1. Harri sanoo:

  Mitä näkisit, että ensimmäiseksi tarttis tehdä, jos ei nyt puututa siihen, että tämä tutkinta pitää saattaa loppuun. Noin niinku näiden tapausten estämiseksi?

  • Alan ammattilaisilta on tullut minun mielestäni kovin kelpoisia ehdotuksia, kuten:

   http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201708212200341133_u0.shtml.

   • Harri sanoo:

    Kovasti lukenut mies näyttää olevan. Hieman oudoksun tuota, että ”EU perustaa leirin lähtömaiden lähialueille, kuten Jordaniaan….” Tää on varmaan periaatteessa hyvältä kuulostava idea, mutta pitäisikö vaikka Jordanialtakin kysyä jotain?
    Entä Somalit, Afgaanit, Marokko(en kyllä itse ymmärrä, miksi)..äkkiä on niitä leirejä monessa maassa?
    Tuo systeemi ei poista myöskään yhtä perusongelmaa. Miten ne ihmiset, joita oikeasti pitäisi siellä leireillä olla, edes pääsevät sinne? Ne, jotka nytkin ovat ihan siellä kuivuneen ruohon juuren tasolla.
    Leireillä olisi tosiaan niitä, jotka haluavat…mutta myös kykenevät sinne pääsemään. Ei ne heikoimmat edelleenkään.
    Opiskelu kulttuuriin ym kuulostaa nyt sitten siltä halvan työvoiman hankkimiselta….

    • Harri sanoo:

     Sen verran vielä tähän..
     Itse kuvittelisin, että jos nämä ihmiset jollain tavalla pystyttäisiin lähtömaissaan pitämään, tiedostaen se tarve, mikä pakolaisuuteen kussakin maassa on, heitä voitaisiin erikseen sovittavalla tavalla hakea sieltä, ei mistään leireiltä. Noissa leireissä tapahtuu varmaan enemmän ihmisoikeusrikkomuksia, kuin sodassa. Veikkaan lasten ja naisten aseman olevan koko lailla karu.
     Käymällä kohdemaassa hakemassa pakolaiset, myös kulloinenkin avun todellinen tarve piirtyisi paremmin auttajien verkkokalvoille.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Atte Kaleva on jollain tasolla oikeassa. Suomi ja koko Eurooppa on ns. sormi suussa asian edessä. Yritetään mennä näillä eväillä kun muuhun ei ole uskallusta ja selvää kuva tilanteesta ja muutosmahdollisuudesta ei ole.

  • Harri sanoo:

   No ihme olisikin, jos ei tuolla koulutuksella millään tasolla olisi oikeassa.
   Hyvä se on, että on sellaisia ihmisiä, jotka muodostavat meille mielipiteet valmiiksi, ettei itse tarvitse nin kauheasti pähkäillä.

   • Tai sitten vain fiksut asiantuntijat tarjoavat monipuolista faktaa oman mielipiteen muodostamisen pohjalle. Atte Kalevan omat kokemukset vahvistavat hänen lausuntojensa painoarvoa ainakin minun korvissani.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  On myöhäistä rypistää kun on housuissa. Koko vastakkainasettelu sai alkusiemenensä 2015 syksyllä, kun saimme illasta iltaan nähdä telkkarista kun hyväkuntoiset, valtaosin hyvinpukeutuneet maahantulijat astelivat viimeistä huutoa oleva mobiililaite korvallaan leveästi hymyillen Suomen kamaralle. Heti lyötiin käteen vesipullo ja banaanilaatikot olivat käden ulottuvilla, ruokatarjoilukin järjestettiin tuota pikaa. Hyväntahtoiset kansalaiset keräsivät vaatteita, joita maahantulijat heittelivät Kemin tien varteen kun jatkokuljetus Etelä-Suomeen alkoi (näin kertoi eräs Kemissä asuva). Sittemmin on ilmennyt, että nämä maahantulijat olivat myyneet omaisuutensa (tai sukunsa omisuuden) ja maksaneet rikollisille huippusummia matkasta Eurooppaan, jotkut tulivat jopa lentäen tänne. Jalkamiehille eivät välietapit kelvanneet vaan Suomeen haluttiin. No ei niistä enempää.
  Kantasuomalaisten erilaisia perusetuuksia on kavennettu. Olen miettinyt, että johtuuko se siittä, että näille 35000 tarjotaan kaikki ja mitään he eivät maalle tuota eivätkä tuota vielä vuosiin. Hallitus ei jostain syystä saa tuotettua laskelmaa, mitä maahanmuuttajien kustannukset ovat olleet. Saataneeko rehellistä laskelmaa koskaan. Tosin täälläkin on kaikenmaailman koijarit havainneet tilaisuutensa rahastukselle aina asianajajista ja jopa puolueita lähellä olevista piireistä mahdollisuudella rahastaa vastanottokeskuksia vuokraamalla.
  Valitettava Turun tapaus oli kuin bensan heittoa liekkeihin maahanmuuttovastaisuudelle. Itse pidän sitä yksittäistapauksena , en vielä ole nostanut kriisivalmiuttani. Maahanmuuttovastainen puolue ja erilaiset liikket saavat kyllä lisäkannatusta. Onpa Suomeen tullut uusi rikollisuudenkin muoto palautuksesta kieltäytyneitä suojelevat.

  • Harri sanoo:

   Tämä on juuri sen seurausta, että vahvat ja reippaat pääsevät pois kriiseistä. Nyt ehdotettuun leiritykseen sisältyy sama epäsuhta. Kukaan ei tunnu kiinnostuvan niistä huonokuntoisista ja heikoista. Oppiiko ne edes mitään..jaksaako ne tehdä töitä?? Vai mitä tämä on?

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Siinä se. samaan aikaan näytettiin pakolaisleirejä Turkin rajalla, minkälaista kurjuutta. Sieltä voitaisiin ottaa kiintiöpakolaisia. Suurella kunnioituksella katsoin myös niitä mm Aleppossa loppuun asti olleita, jotka alkoivat heti korjata syntyneitä vahinkoja. Siellä tarvittaisiin riskejä miehiä.

    • Harri sanoo:

     No tää valkokypäräporukka esimerkiksi on hienoa sakkia.
     Joka paikassa on toki paljon huonommin näkyvääkin porukkaa, joka pelastaa henkiä, eikä pakene paikalta, ettei muotifarkut repeä (lisää). Sitten on niitä, jotka poistuvat aiheuttaakseen kaaoksen muualle.
     Painopiste auttamiseen pitäisi olla siellä huonompikuntoisessa päässä, jotenkin tämä maailma tuntuu olevan kuin Linkola, ja odottelevan luonnon hoitavan homman..no ihminen on toisaalta eläin ja näinhän se menee eläinkunnassa. Sääli on sairautta tms..

 4. Eero Heikkinen sanoo:

  Atte Kalevahan oli hakemassa Jemenissä, oliko se väitöskirjaansa varten, aineistoa. Sattui sopivasti, että hän sai sisäpiirin kokemuksia aiheesta. Atte Kalevan tyyneys oli huomattavaa kohtalotoveriinsa verrattuna. Tuo seikka herätti ajatuksia. Tämä nyt on sellaista kehon kielen ja rivien välin tulkintaa. Kalevan meriitti asiantuntijana noiden tapahtumien pohjalta kasvoi.

 5. Harri sanoo:

  Vielä jää hiukan arvoitukseksi, onko tämä pohjakirjoitus ainoastaan Atte Kalevan kirjoituksen näkyvyyden takaamiseksi laadittu.
  Se oma mielipide ja näkemys, jonka pohjaksi ko kirjoitus siis kelpaa, puuttuu vielä.
  Ei pahalla, eikä riidanhakuisesti, hiukan hämmstyneenä vain.
  Näissä bloeissa oma korjausajatus on aina mielenkiintoinen

  • Ei minulla ole mitään syytä mainostaa Atte Kalevan kirjoitusta erityisesti. Minua kiinnostaisi se, että vastaavantasoiset asiantuntijat tekisivät kansainvälisesti määrätietoista yhteistyötä tilanteen parantamiseksi. Sellaisesta yhteistyöstä tulisi varmasti erinomaista pohja-aineistoa päätösten tekoa varten. Suomi ei kuitenkaan yksin pysty kovin kummoisiin liikkeisiin.

   Toki kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden vapaata vaikuttamismahdollisuutta pitäisi enemmän kuin kyseenalaistaa. Minun osaamiseni tältä alalta on heikkoa enkä edes yritä leikkiä asiantuntijaa. Olen silti mahdottoman kiinnostunut turvallisuudestamme.

   Erityisesti pohjakirjoitukseni viittasi Hämeen Sanomien Alanurkan tekemään suomalaisten ääriryhmien syyllistämiseen, mikä oli ehdottomasti ylilyönti.

   Pitemmällä tähtäimellä myös ääriviha-ainekset tarvitsisivat jonkinlaista tukea (ei siis vihaamiseen, vaan apua vihasta erkanemiseen). Vihainen ihminen ei ole onnellinen (jopas oli viisas ja nokkela toteamus…). Muitakin vihaiseksi lietsova ja kannustava ihminen on ympäristölleen vahingollinen. Kukaan ei varmasti ole sellainen tarkoituksellisesti. Näen tuollaisessa käyttäytymisessä paljon riskejä niin noiden henkilöiden itsensä kannalta kuin kaikkien muidenkin kannalta. En tiedä, miten perivihaisia ihmisiä voi auttaa, mutta jotain tälle vihan määrälle täytyisi myös tehdä…

   • Harri sanoo:

    Ok, pahoitteluni, ymmärsin pointtisi väärin.
    Tarkoitin kommentilla vain, että jos mielipide keinoista on tismalleen sama, kuin asiantuntijalla, on helpompi vain käydä laittamassa peukku Kalevan Facebookiin, kuin kirjoittaa blogi.
    Myllykoski taas on oman mielipiteensä asiantuntija, ja hänen kirjoituksestaan tuollaisenaan en itsekään riemastunut, ihan noin sinisilmäinen hän tuskin edes itse on vaikka kenties haluaisi, en tiedä.

 6. Kansan ääni sanoo:

  Toimitttajn alanurkka oli ensinnäkin aivan väärään aikaan sepustettu, että asenteilataan niin alatyylinen että luulisi päätoimittajankin heräneen, mutta ei. Siinä missä ihmiset ovat kauhuissaan ja peloissaan, huutaa tämä Laura Myllykoski miten meidän Suomalaisten pitäisi suvaita näitä pääasiassa elintason perässä huuhailevia ihmisiä ja maksaa vielä kaikki viulut ihan kiltisti ja mukisematta. Minusta nämä jotka huutavat: katsokaa kuinka suvaitsevainen minä olenkaan, tulisi jotenkin oikaista julkisesti. On aivan päivänselvää että näihin pakolaisasioihin tulisi nyt suhtautua terveellä jäjellä eikä niinkuin tällaiset toimittajat valtavan suvaitsevaisen kiihkonsa vallassa nyt tekevät

  • Susanna Hietanen sanoo:

   En kutsuisi sitä suvaitsevaisuudeksi. Maailmaa syleileväksi ehkä. Tai innokkaaksi maailman halaajaksi. Tai ehkä vielä innokkaaksi ulkopuolisen maailman halaajaksi.

   Ymmärrystä riittää muille, vaan ei ’läheisille’.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Kun olin nuori minua ei risonut mikään muu kuin äitini argumentti keskustelussa:”Miulla on niin paljon enemmän elämänkokemusta….. Nyt itsekin vanhempana nähneenä yhtä sun toista lukeneena paljon maailman menosta ymmärrän tuota paremmin. Myllykoski on nuori ja ymmärtään asioita yksipuolisesti/yksioikoisesti se annettakoon Hänelle anteeksi. Tulisi kuitenkin ymmärtää, että alanurkka on suht luettu palsta. Sinne on mielestäni Rauno Lahti kirjoittanut joskus kiitoksen arvoisia juttuja, ehkä jotkut muutkin.

 7. Kansan ääni sanoo:

  Niin Susanna, olet oikeassa siinä ettei tällä po. alanurkistin kirjoituksella ollut mitään tekemistä suvaitsevaisuuden kanssa. Yhtä vähän kirjoittaja keskittyi itse uhreihin ja siihen että kahden ihmisen elämä päättyi nyt lopullisesti. Nämä eivät Myllykoskelta juuri empatiaa saaneet ja se kertoo oikeastaan karulla tavalla toimittajan tunnekylmyydestä – no sille se ainakain lukijasta tuntuu. Jokainen saa tietysti kirjoitella mitä sylki suuhun tuo, mutta mikä näissä maailman halaajissa eniten suututtaa on se, että he tukevat asenteillaan julkisesti täysin holtitonta maahanmuutto politiikkaa, eivätkä piittaa tuon taivaallista ihmisten turvallisuudesta. Iltalehden tutkimus kertoo että kansan asenteetkin ovat jyrkentyneet maahanmuttajien suhteen nyt todella jyrkästi. 80 % on muunmuassa sitä mieltä että kielteisen päätöksen saaneet mamut on eristettävä ja palautettava heti takaisin kotimaahansa.

  • Walkman sanoo:

   Niinpä. Paljonko ne asenteet jyrkentyvät lisää seuraavan iskun myötä? Odotellaan nyt vielä muutama raportti viranomaisilta liittyen tähän murhaajaan, kuinka kurja lapsuus, epätasa-arvoinen kasvuympäristö, suuret sosioekonomiset yhteiskunnalliset erot ovat tehneet hänestä jihadistin.

   Kun jihadistilta kysytään; ”Olihan sinulla kurja lapsuus, olihan?” yms. niin mitä kuulette hänen vastaavan kuin tulkki ja puolustusasianaja etsivät motiivia ja syytä teolle. Vai eikö annettu tarpeeksi käyttörahaa?

   En epäile etteivätkö ne pitäisi paikkaansa Marokossa ja monessa muussakin islamilaisessa kulttuurissa. Mutta jonkin Marokon tai muun valtion kurjuudet eivät ole meidän aiheuttamiamme millään tavalla. Nyt meille ollaan tarjoamassa osasyyllisyyttä jihadistin tekoon. Sanon; ” ei kelpaa minulle, ei kelpaa suurimmalle osalle suomalaisia”.

   Meillä asiantuntijat korostavat kotouttamisen merkitystä. Kotoutustoimilla ei ole mitään merkitystä nuoren islamilaisen ajatus maailmaan jos hänen ainoa koulunsa on ollut 5 vuotiaasta lähtien koraanikoulu jossa on opetettu koraania ainoana oikeana elämänohjeena ja hänelle on kerrottu , että syyllisiä ovat kaikki länsimaalaiset ihmiset. Syyllisiä mihin, lieneekö sillä väliä, syyllisiä kuitenkin.

   Miten maamme kotoutuksesta vastaavaat viranomaiset voivat olla niin hölmöjä. Meillä on kyllä kasvatustieteilijöitä ja pedagokiikkoja. Ilmeistä on, että he eivät kykyne liittämään oppejaan islamilaisen kulttuurin kontekstiin. Tämäkin murhaaja nuori on oman kasvuympäristönsä tuote joka on kulkenut maasta toiseen, miten haluaa, vailla minkäänlaisia dokumentteja itsestään. Ihme juttu, se Shengen.

   Sallittakoon nuorelle toimittajalle oikeus itkeä maailman pahuutta, aika hoitaa ajatukset ja asenteet maailman tosiasioiden ja tapahtumien tasalle. Ymmärrys ja omien vaikutusmahdollisuuksien mitättömyys selviää elämänkokemuksen karttumisen myötä.

  • Susanna Hietanen sanoo:

   Lehdistöllä on mielestäni silti vastuunsa – myös tuollaisista kirjoitteluista.

 8. Eero Heikkinen sanoo:

  Kirjoitin jo muutama vuosi sitteen maakuntalehden mielipidepalstalla otsikolla:” Olemme ylisivistyneitä hölmöjä.” Tarkoititin länsimaisia ihmisiä, me suomalaiset mukaan lukien. Keskustelemme akateemisen sivistyneesti epäoleellisista näkökohdista. Varsinaiset ongelmat jäävät hoitamatta. Olemme hyväksyneet niin paljon pykäliä, omia ja kansainvälisiä, hyvää tarkoittaen, tietämättä mihin ne johtavat. Käytännön järki on jäänyt vuosikymmeniä sitten taka-alalle. Ihmisten sanavalintojen syynäämisestä on tullut hallinonhaara. Pelätään, ettei kaikkia ole saatu koulittua samalle tasolle.

  Rokan Antti saisi nyt olla kertomassa, ettei hän kaikkien polkujen reunoja ala kiveämään.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Aikanaan ulkomalaisvaltuutettu kävi työpulassaan hakemassa maahanmuuttajia Virosta. Taisi olla niihinaikoihin kun Kari Suomalainen teki Hesariin piirroksen ”tervetuloa Hölmölandiaan” Pomonsa Erkko pillastui totaalisesti ja antoi Karille kenkää. Karilla oli näkemystä asioihin enemmän kuin monella dosentilla ja muulla viisastelijalla, poliitikoista puhumattakaan,

 9. Tapsa sanoo:

  Koko maahanmuutto asia tarvitsisi nyt ennen muuta järki päässän, kokonaisuutta ajattelevia tolkun ihmisiä, jotka eivät kiihkoile puoleen eikä toiseen. Nämä ylimaallisen suvaitsevat kirjoittajat, eivät näytä huomioivan että he itse juuri ruokkivat ”suvakkihuorittelua ja natsitervehdyksiä”, joita he sitten mielellään taivastelevat.

  Suomalaisten veronmaksajien etujen mukaista ei ole myöskään se, että tänne otetaan jokainen sosiaaliturvan perässä kinuava, ja tämä on onneksi huomattu nyt myöskin valtiovallan taholla. Oikeasti sodan tai muun uhan takia tulevia ihmisiä tulee tietenkin auttaa, mutta nämä väärin perustein tulevat tulee käännyttää takaisin tulosuuntaansa.

  Myllykosken motiivi kirjoittaa ”kaikki tänne heti”, kirjoituksensa voi piillä myöskin lehden yleisissä linjauksissa maahanmuuton osalta. Minkäänlaista edes auttavasti kriittistä kirjoittelua asiasta, kun ei lehden sivuilla esiinny.
  Hälyyttävin osa myllykosken jutussa oli se, että hän pistää koko puukkoiskun meidän Suomalaisten syyksi !!!

  • Harri sanoo:

   Siltähän tuo ” ..saimme, mitä he tilasivat..” todella kuulostaa. Syyllinen on löydetty hieman erikoisella tavalla.
   Jos nyt oletetaan, että poika, joka teon on tunnustanut, on radikalisoitunut, kuten on lehdissä annettu ymmärtää, vaikea on nähdä yhdenkään suomalaisen olevan siihen syypää.
   Toisaalta, olisi mielenkiintoista kuulla tytön oma näkemys tapahtumaketjusta, joka johti tähän.
   Joko tässä tai uudessa alanurkassa.

 10. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tuossa kun kuuntelee tiedotusvälineitä olen huomannut, että tänne on muodostunut yhdistyksiä ja kuppikuntia, jotka valittavat Suomen oikeusjärjestelmän ylimmänkin instanssin antamista kielteisistä päätöksistä ulkomaita myöten. Herää kysymys, kuka heitä rahoittaa, tehdäänkö niissä vapaaehtoistyötä vaikka sosiaalietuuksilla, ei taida kukaan tietää.
  Lisäksi a-studiossa oli joku oikeuspsykiatrian ylilääkäri, joka tvtoimittajan myötätunnolla pohdiskeli Turun puukottajan psyykksistä tilaa, mitä siihen oli vaikuttanut kotiolot, seikkailu eripuolella Eurooppa ja ankeat olosuhteet Suomessa. Alkaa haista siltä,, että tidetaan oikeudessa syyntakeettomaksi ja jätetään tuomitsematta.

 11. Tuula Virta sanoo:

  Myllykosken kannattaisi lukea tämän päiväisestä iltalehdestä päätoimittaja Ulla Appelsin näkökulma Turun tapahtumiin. Appelsinin mukaan pään pensaaseen pistäminen ei poista näitä terroritekoja. Hänen mukaansa on ollut myöskin hämmentävää seurata, millä vimmalla on yritetty vaientaa keskustelu terrorismista Suomessa. Juuri näin Laura Myllykoski teki omassa alanurkassaan. Turvapaikan hakijoiden tuomasta turvattomuuden tunteesta on voitava keskustella rehellisesti, se EI ole rasismia.

  • Harri sanoo:

   Hyvä kirjoitus. Tämäntyyppistä artikkelia on helppo lukea.
   Kiihkoton suuntaan tai toiseen, ei syyttele, eikä muuttele totuutta. Faktat on kirjoitettu asialliseen sävyyn.
   Tämänkaltaista kirjoittelua kun edes kerran näkisi Hämeen Sanomissa, se lienee kuitenkin liikaa.

 12. Lauri Kivimäki sanoo:

  Appelsin on kirjoittanut muistakin aiheista hyvin näkemyksellisiä monipuolisia kolumneja. Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että maahanmuuttomyönteiset ovat tiukkapipoista porukkaa. Johtunee siittä, että heillä on aika huonot todellisuusargumentit näkemyksilleen. Tunnustan itse, että jos olisin maahanmuuttaja keksisin hakemukseeni niin surullisen tarinaan, että käsittelevältä virkamieheltä pääsisi itku.

 13. Erkki Strömberg sanoo:

  Tänpäiväses Hesarissa muistelee toimittaja Nykänen vuoden1999 vappua Turussa ja sillosia ”terroritekoja”.
  Ovat tainneet unohtua niin toimittajilta kuin myös lukijoilta.
  Onko mitään opittu, tuskinpa?

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Muistan tapauksen, se oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että yleensä suomalaiset ”puukkohippaset” ovat kahdenvälisiä. Nyt nuorisojoukko riehui ilman isompaa tarkoitusta, kuoleeksi puukotetulta oli pyydetty tupakkaa, jota ei ollut. Toimittaja/kirjailija Juha Numminen sanoi tvhaastattelussa, että jos Hän olisi kirjoittanut samanlaisen tapauksen kirjaansa olisi kustantaja pyytänyt poistamaan kohtauksen, ei Suomessa semmoista tapahdu.
   Hesarin toimittaja kirjoitti myös taannoin, että Suomen kestävyysvaje ei poistu ilman maahanmuuttajia. Joku ekonomisti voisi selittää minulle, kuinka esim 15000 työtöntä, kouluttamatonta, asunnotonta maahanmuuttajaa tuota kestävyysvajetta vähentää.

   • Erkki Strömberg sanoo:

    Se on helppo ymmärtää kun tunnustaa tosiasiat, Lauri!

    ”Kantasuomalaisia” syntyy yhä vähemmän jo seitsemäs vuosi peräjälkeen laskevat syntyvyysluvut. Jokaista naista kohden syntyy alle 1,5 lasta tämän vuoden syntyvyyden mukaa. Lapsia syntyy samanverran kuin 1800 luvulla jolloin suomaisia taisi olla puolet vähemmän niitä tekemässä.
    Jatkuva kasvava kehitys vaatisi syntyvyyden olevan reilusti yli kahden jokaista naista kohden. Vaikka lestaadiolaiset yrittävät parantaa tilannetta on heitä tähän tarkoitukseen ihan liian vähän. Tällä menolla ns ”puhdasrotuiset suomalaiset” poistuvat Suomen maankamaralta. Tuskin elintila tyhjäksi jää, vaikka täällä on vain kaksi vuodenaikaa, kevät ja syksy.

    Laskelma lähtenee oletuksesta jottei suomalaisista ole korjaamaan tilanetta vaan on turvauduttava ”tuontitavaraan”. Eikös nuori aikuinen maahanmuuttaja ole paljon nopeammin tuottava yhteiskunnan jäsen vaikka häneen uhrattaisiin viisi vuotta koulutukseen ja kotoutukseen.
    Monellako suomalaisella on syntyessään koulutus ja työpaikka valmiina?
    Taitaapi mennä noin 20-30 vuotta ennenkuin suomalainen syntyjä on ns tuottava yhteiskunnan jäsen.

    Tämän tosiasian kun tunnustaa itselleen niin ymmärtää mitä ne ”Laurin ekonomistit” tarkoittavat.

    • Walkman sanoo:

     Tässä kohtaa kannattaa nyt etsiä netistä taloustieteen emeritusprofessori Matti Virenin julkaisu ”Maahanmuutto – talouden ongelma vai ongelmien ratkaisu?” Se on tämän vuoden toukokuulta joten tuoreita ajatuksia ja näkemyksiä perusteluineen tieteellisellä tarkkuudella on runsaasti tarjolla
     Mutta, se ken on oikein BKT uskovainen, niin teksti on kurjaa luettavaa.

    • Lauri Kivimäki sanoo:

     On hienoa lukea asiantuntijan kirjoitus, että mitään hätää ei ole kestävysvajeen suhteen. Fiksut maahanmuuttajat hoitavat homman. Olin tänään lähestymässä näin syyskauden alkajaisiksi sähköpostitse kansanedustajaani, kerron Hänelle että hommat on hoidossa ja lisäksi mitään synnytystalkoita ei tarvita.

     • Harri sanoo:

      Näin se meni Amerikassa, maahanmuuttajat teki siitä aika voimakkaan valtion. Onko se hyvä vai huono, en osaa sanoa.
      Kiina taas valloittaa maailman omin avuin todella ovelasti.

 14. Eero Heikkinen sanoo:

  Amerikassa muuttajat syrjäyttivät alkuperäisväestön. Toivat sinne tullessaan vieraat taudit ja oudot tavat sekä viinan.

  Siiten amerikkailaiset rahtasivat uutta väestöä työvoimaksi pitäen heitä orjinaan. Tuo väestön osa sikiää nykyisin voimakkaammin kuin edelliset maahanmuuttajat. Valtasuhteet saattavat keikahtaa väestömäärien suhteessa.

  Siinä meillekin ajattelemisen aineksia.

 15. Tapsa sanoo:

  Maahanmuttajat tosiaan kansoittivat omalta osaltaan Amerikan, mutta he muuttivat kyllä sinne tekemään työtä. Sosiaaliturvaa ei ollut, eikä tilannetta voi verrata nyt tapahtuvaan maahanmuuttoon Euroopassa. Ilmainen ylöspito houkuttelee varmasti enemmän sellaisia, joita työt eivät niinkään kiinnosta

  • Harri sanoo:

   No paremman elämän toivossa, ahneuksissaan ne sinne meni.
   Tiipiin siivoomista ei ollut tarpeeksi tarjolla, joten intiaaneilta piti ryöstää elinkeinot.

   • Harri sanoo:

    Nää nyt on jo vähän konsulttien hommia, mutta voidaan noita myös vertailla.
    Ajatellaan vaikka, että nykyinen eurooppalainen sosiaaliturva on verrannollinen Pohjois-Amerikan luonnonvaroihin 1500-luvulta eteenpäin.
    Eurooppalaiset maahantunkeutujat kauniimmin sanoen uudisasukkaat menivät pyytämättä asuttamaan maata. Alkuperäiskansat eivät olleet samaa mieltä, joten eurooppalaiset ottivat vallan ja käytännössä kaiken.
    Mikä houkutteli? Ilmainen maa, kulta, öljy, rikkaudet.
    Toki sosiaaliturva lorvailun mahdollistaa niin alkuperäiskansalle, kuin myöhemmin tulleillekin ja siinä on pähkinää viisailla poliitikoilla. Tilanne on kenties hallitsematon monella tapaa, siitä ei kinaa saada aikaan. Esimerkkinä nyt tämä, kuka lienee, jota kukaan ei lehtitietojen mukaan tunne.

    • Lauri Kivimäki sanoo:

     Kyllä niitä ensimmäisiä ulkolaisia amerikanvalloittajia kiinnosti maa ja sen omistaminen.ensimmäinen kultalöytö oli 1840-luvulla jonka jäleen alkoi ns kultarynnökkö, ensimmäinen öljylöytö oli 1860-luvulla, eihän sillä olut käyttöäkään enne suurta teollistumisrynnäkköä. Italialaiset, juutalaiset ja irlantilaiset tulivat enemmälti 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä ”mahdollisuuksien maahan ja osasivat mahdollisuudet myös käyttää. Menihän sinnne suomalaisiakin, kaivoksille, metsätöihin ja ”taivaanraapijoiksi”

 16. Tapsa sanoo:

  Iltapäivälehti tiesi muuten kertoa että Suomi maksaa vapaaehtoisesti lähtevien mamujen lennot ja maasta riippuen 200-1000 euroa ns. kotiuttamisrahaa vielä päälle. Monikohan näistä lähtee ihan vaan kattelemaan maailmaa, kun tietää että paluu järjestyy ilmaiseksi ja päälle lätkäistään vielä tonni rillutteluun kotimaassa.

  • Harri sanoo:

   Tuotahan ei voi tietää, on vaan toivottavaa, että homma menee oikein.

   Johan on taas tullut avauduttua. Susanna Hietaselle kiitos myös eriävien mielipiteiden julkaisemisesta blogissaan, se ei näissä ole niin itsestään selvää ja kertoo tietystä arvostuksesta erilaisia ihmisiä kohtaan.
   Helposti näissä blogeissa kerrotaan blogistin taholta ikäänkuin omaa erinomaisuuttaan mainostaakseen vaan meille tyhmemmille millainen hyvän ihmisen tms tulisi olla ja kun sen kiistää, tulee penaltia. Tästä on näyttöä 2-3 blogista uusin melko tuore:). Kovin herkkänahkaista joskus.
   Eipä silti, ei näistä maailma muuksi muutu. Palamisiin, kunhan seuraava mielenkintoinen aihe ilmaantuu.

   • Susanna Hietanen sanoo:

    Kiitos, Harri kommenteista 🙂

    Kun keskustelu siirtyy omille uomilleen, on ihan mukavaa vain seurata sen kehittymistä. Aina ei tarvitse itse olla äänessä 😉

    Hienoa, kun olette mukana!

 17. Eero Heikkinen sanoo:

  Onko näin kuin Harri kommentoi, ettei kaikkien blogeja saa kommentoida. Olen käsittänyt tämän foorumin olevan vapaa, sanalle, jos toiselle. Olen ihmetellyt, että blogiini tulee hyvin harvakseltaan kommentteja. Tosin keskustelijoita on kadonnut. Vai onko jossakin mielenkiintoisenpia juttuja, johon väestö on siirtynyt. Tunnen todella huonosti tätä toimintaympäristöä. Jollakin on varmasti valaisevaa tietoutta.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Ei täällä esitetystä kritiikistä omia kirjoituksia kohtaan kannata pillastua, kovin suuriin epäasiallisuuksiin ei kannata syyllistyksiä. Itse en nimimerkkikirjoittajien arvosteluista paljon välitä. Minulla itselläni on ollut tietyssä vaiheessa mahdollisuus kuulla yhtä sun toista mm paikallispoliitikkojen ja virkamiesten tekemisistä. Niistä en viitsi henkilöönkohdistuvasti kirjoittaa, etten ketään nolaisi.

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Eero!
   Vapauta jo oma blokisi ensin vapaalle kommentoinnille.
   Olet miltei ainoa kirjoittaja joka vaatii kirjautumisen ennenkuin blokiasi voi kommentoida.
   Onko se niin vaikea ymmärtää, olen aiemminkin tästä Sinulle huomauttanut.
   Syy ei ole muissa kaipaamaasi kommentoimattomuuteen, vaan itsessäsi!

 18. Eero Heikkinen sanoo:

  Kait se vapautuksia säätelevä nappula jostain löytyy. Viimeksi yritin sitä etsiä. En vain löytänyt. Tietotekniikka ja ohjelmat ei ole vahvinpia puoliani, jos niitä ylipäänsä onkaan. Keskustelua ei kannata aina nimetä kritiikiksi. Se on vaan keskustelua. Väitteitä ja vastaväitteitä. Näkemyksiä ja ehkä oivalluksiakin. Kaikista niistä se koostuu. Mitä enemmän sitä parenpi. Siksihän täällä ollaan esillä. Aikanaan ehkä väsytään ja väistytään.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Minulla ei ole nappulaa, mutta ruksi kuitenkin, tai sitten ei ruksia.
   Kirjaudu omalle sivullesi, siellä vasemmassa sivussa on asetukset- keskustelu, siellä voit määritellä hyväksytkö kaikille heti vapaan kommentoinnin, vai haluatko itse tarkistaa kommentin ennen sen hyväksyntää.

 19. Eero Heikkinen sanoo:

  Kiitokset Antille neuvosta. Yritän etsiä kruksin. En todellakaan halua olla portinvartijana kenenkään mielipiteille. Kaikki olenkin hyväksynyt ja nythän se ei enää vaadikaan hyväksyntää, sen sain poistettua jo jokin aika sitten. Vain tunnistautumisen se tuntuu vaativan.

  Muuten onkohan pohjakirjoituksen tehnyt Susanna Hietanen pudonnut palstalta ja aihe karannut omille teilleen. No yhteiskunta on monipolvinen.

 20. Eero Heikkinen sanoo:

  Muutama kruksi on nyt viskattu nettiavaruuteen. Vain kokeilu palkastaa olivatko oikeita.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Katso vielä onko asetuksissasi ruksi kohdassa Asetukset- keskustelu- muut kommentointiasetukset VAIN REKISTERÖITYNEET JA SISÄÄNKIRJAUTUNEET KÄYTTÄJÄT VOIVAT KOMMENTOIDA. Poista ruksi. Vähäisillä taidoillani en pysty enempää neuvomaan, aika hankalia värkkejähän nämä ovat.

 21. Harri sanoo:

  Semmonen kirjautuminen siellä näkyy yhä olevan..vaikka sulle on siitä oikein sanottu :)) (tuo yo oli hauska kommentti)

 22. Eero Heikkinen sanoo:

  Edelliset kruksit saivat seuraa. Saas nähdä muuttuuko ilme kirkkaammaksi.

Jätä kommentti

css.php