Miten SINÄ haluaisit kehittää Hämeenlinnaa?

Hämeenlinnan kaupungilla oli vuosikymmen sitten iso kiire yhtiöittää kaikkea mahdollista. Aika on näyttänyt aikeiden haasteellisuuden ja nyt kaupunki selvittää yhtiöiden myymistä.

Yhtiöiden henkilökunnan näkökulmasta muutosvauhti on varmasti melkoista ja muutoksen suuntakaan ei pitemmällä aikaperspektiivillä kerää kehuja.

Vauhtisokeus vainoaa kaupunkiamme. Visioita heitetään ilmoille paljon enemmän kuin niitä ehditään toteuttaa. Muutosten määrällä on rajansa. Myös meillä Hämeenlinnassa.

Jos vain kolmannes kehittämishankkeista voitaisiin toteuttaa, minkä kannalla olisit?

Jos kolmannes kehittämishankkeista pitäisi jäädyttää, mitkä hankkeet pysäyttäisit?

Näihin kysymyksiin vastaamalla et voi vaikuttaa yhtään mihinkään. Voit vain dokumentoida mielipiteesi ja kannanottosi päättäjiä ja tulevia sukupolvia varten. Kommentoi, jos haluat kantaa kortesi vaikuttamisen kekoon! 🙂

56 kommenttia artikkeliin “Miten SINÄ haluaisit kehittää Hämeenlinnaa?”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Minulla on muistikuva, että eräs lounaissuomalainen kunta ulkoisti kilpailuttamalla teknisen toimen noin 10 vuotta sitten. Osa työntekijöistä alkoi itse yrittäjiksi ja alueen pienet yrittäjät jakoivat loput työt. Kunta sai miljoonsäästöt ja työt tulivat tehdyksi paljon tehokkaammin. Jos Hämeenlinna lähtee samalle tielle, pitää kilpailutus tehdä mahdollisimman laajasti pienyrittäjien kesken, ettei taas joku kansainvälinen monialayritys alun halpuuttamisella pilaa koko hommaa. Myös se pitää olla edellytyksenä, että vanhoja työntekijöitä työllistetään mahdollisimman paljon. Säästöt syntyvät yleensä siittä, että tulee uusia toimintamalleja vanhojen tilalle ja työntekijän on niihin uudessa yrityksessä sopeuduttava.

 2. Susanna Hietanen sanoo:

  Hyvä ja toimiva kilpailuttaminen vaatii vankkaa osaamista. TLiian usein jäädään pelkkään hintakilpailuun ja kaikki muut kilpailuttamisen osa-alueet jäävät käyttämättä. Hankinta- ja kilpailutusosaaminen eivät ole kaupunkiorganisaatiomme vahvuuksia. Näin ovat monet osaavat tahot antaneet ymmärtää.

 3. Eero Heikkinen sanoo:

  Kilpailutuksella saadaan myös tuhoa aikaan. Monilla kunnallisilla palveluilla on kilpailun jälkeen vain yksi tarjoaja seuraavalla kilpailukierroksella. Kilpailu synnyttää monopoleja. Monopolin hinnoitteluasema on todella hyvä kunnallista kilpailuttajaa kohtaan.

  Pienet paikalliset yritykset suorastaan tapetaan kilpailutuksella. Niiden on yleensä kilpailun hävittyään lopetettava, jos yritysrakenne anna mahdollisuutta alan vaihtoon. Nyt on muotia jätekuljetusten kilpailuttaminen. Pienet paikalliset häviävät. Niiden kalusto ei sovellu muuhun kuljetusyrittämiseen. Ovat yleensä ajoneuvojen loppukäyttäjiä. Suuremman alihankkijana pienen yrityksen asema on tukala ja ne joutuvatkin ostotarjousten kohteeksi. Siinä syntyy ostajan markkinat.

  Jonkun tavaraerän ja lyhytaikaisen palvelun kilpailuttaminen on aivan eri asia, ja sillä toiminnan alueella se on erittäin järkevää ja tuloksiakin tuottavaa. Tuotteiden ja menetelmien tuntemus tulee olla kuitenkin korkealla tasolla. Tarjoajat ovat alansa tuntijoita.

  Kilpailutus tuottaa korruptiolle otollista maaperää.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Samaa mieltä, että kilpailutus tuottaa korruptiolle otollista maaperää, varsinkin jos kilpailutetaan suuri kokonaisuus, niinkuin kunnallinen jätehuolto. Mutta esim tekme pystytään jakamaan pienempiin osasiin, eikä tarvitse hyväksyä monikansallista yhtiötä kaappaaman kaikkea. Olen huolestuneena kuunnellut ruokahuollon nykytilaa, vaikka on modernit suurkeittiöt ja ”osaava” henkilökunta ruuan laatu ja maku heikkenee kaiken aikaa. Osansa on silläkin, että jos annos saimaksaa ennen 1,5 euroa ja nyt 50 senttiä (esimerkki). Tosin en myöskään tiedä miksi listoilla tulee olla mitä ihmeellisimpiä jaappanipataa tai shiliconcarlea. Kyllä aivan tavalliset suomalaiset soossit ja perunat ja lihakeitot tarttee kelvata myös maahanmuuttajien lapsille jos kameelinsatulaa ei löydy.

 4. Eero Heikkinen sanoo:

  Jos olisin tilaamassa ruokaa, tuota shiliconcarlea en uskaltaisi pyytää, vaikka ennakkoluuloton olenkin ruoan suhteen. Ainakin tarkka sisältöluettelo tulisi olla. Kyllä kotimaisillakin nimikkeillä saa ihmeitä aikaan. Sisältö nimittäin ja maku ratkaisevat.

  Susanna Hietanen haki otsikollaan myönteisiä kehitysideoita kaupungille ja sen toiminnoille. Kuinka vaikea onkaan keksiä myönteistä. Vaikeusaste arvosteluun nähden on moninkertainen.

  Perusideana pitäisin sitä, että kaikki lakisääteiset ja myös vapaehtoiset toiminnot pidettäisiin kaupungin omana työnä. Toimintoihin tuotaisiin yrityskultuurin tehokkaita piirteitä. Menestyksekäs toiminta ei ole omistajasta kiinni. Tahdosta se on riippuvainen ja osaamisesta.

  Kävisin kaikki kaupungin toiminnot täikammalla läpi. Jäikö kampaan loiseläjiä, joista tulisi luopua. Kampaus suoritettaisiin myös henkilöstössä. Luonnollisella kehityksellä mentäisiin kohti talouden tasapaino. Tulojen mukaan elämistä. Kaupunkilaiset tarvitsevat vain ne palvelut, jotka he pystyvät kustantamaan.

  Tavoite ja tahto sen toteuttamiseen valtuuston päätettäväksi. Suuret linjat ovat valtuuston heiniä. Valtuuston ei tarvitseisikaan muusta toimikautenaan päättääkään. Vain valvoa toteutusta.

 5. Antti Sulonen sanoo:

  Susanna, mitä nuo kehittämishankkeet ovat, joista pitää kolmannes toteuttaa ja kolmannes jäädyttää? Saanko vaikkapa kolme kehityshanketta.

  • Harri sanoo:

   Engelinranta, Varikonniemi, sairaala, salaa elävä Toriparkki, tulis ekana mieleen.

   Vanajan ranta Linnanpuiston kohdalla kaipaa hiukan toimintaa, ponttoonien päälle rakennettuja kesäkahviloita esim., mielelään ei enää laivoja… Vastapäinen ranta on jo hiukan parempi mtä se oli.
   Linnaa ei passais päästää enää rapistumaan. Minigolf on aikansa elänyt.

   • Antti Sulonen sanoo:

    Kävin silmätutkimuksessa. optikko sanoi katso suoraan tuohon yhteen pisteeseen. Harri katsoo tuohon pisteeseen ilmeisesti jatkuvasti.

    • Harri sanoo:

     Noo….katson varmaan hieman eri pisteeseen..ei se sitä pistettä tarkoittanut..

     • Antti Sulonen sanoo:

      Kauempaa katsottuna Engelinranta, Varikonniemi, sairaala ja toriparkki ovat samassa pisteessä.

     • Harri sanoo:

      Myös Lammi ja Enontekiö, kun katsotaan vähän kauempaa, asiaan vaikuttaa muutkin seikat, jos siavartelemaan (taas) aletaan, mm kartan koko. Mikä on se oikea etäisyys, josta saa katsoa? Sitä ei taida taas Antin lisäksi kukaan tietää….Se ei ole se lääkärin määräämä 😉

     • Antti Sulonen sanoo:

      Kun puhutaan Hämeenlinnan kehittämisestä tuppaa olemaan niin, että keskipiste on se joka kaipaa kehittämistä kokonaisuus unohtuu. Minä en sitä määrää miltä etäisyydeltä kukin katselee, mutta osa ainakin loukkaantuu syvästi, jos oikaisen heidän kapeanäköisyyttään, saattaahan se toki Harrilla olla kovinkin laaja näkemys.
      Saivartelussa on yleensä kaksi eri kantaa, molemmat saivartelevat, Enontekiö ei kovinkaan paljon vaikuta Hämeenlinnan kehittämiseen, vaikka karttaa laajennettaisiinkin, väitän tuota Enontekiötä tässä yhteydessä saivarteluksi.

     • Harri sanoo:

      Loukkaantuvat?…kaukana siitä.
      Nyt asia meni hakoteille, kysyit kolmea esimerkkiä, laitoin Susannan puolesta sulle neljä. Halusit ilmeisesti siis vain tietää ne?
      Unohdin tosiaan kirkonkylät, jos seitsemää olis pyydetty, olis voinut tulla mieleen Lammin keskustan palanut vanha talo, johon pitäisi kehittää uus. Vaikka pilvenpiirtäjä?

     • Antti Sulonen sanoo:

      Ajoittain vastakommentit huokuvat viitteitä loukkaantumiseen, tosin saattaa se olla täällä päässä silloin kysymys lukihäiriöstä sitä en kiistä.
      Kirjoitin vaikkapa kolmesta esimerkistä, en määritellyt eikö niitä voisi enempääkin esittää. Tuo oli kuitenkin minulle uutta, että Harri vastailee Susannan puolesta. Nyt sitten sekä Susannan, että Harrin katsantokannat osoittautuivat edelleen kapeakatseisiksi, kun Harri esittää Lammille palaneen talon tilalle pilvenpiirtäjää, silläkö Hämeenlinna kehitetään. Mitä taloa te mahdatte tarkoittaa ja mitenkä pilvenpiirtäjä sitten kehittää Hämeenlinnaa. Onneksi kaupunki ei sentään rakenna näitä pilvenpiirtäjiä, muutenhan niitä olisi ympäri kaupunkia ihan vain kehityksen takia.

  • Harri vastasi osuvasti puolestani muutamalla esimerkillä.

   Hämeenlinnan kaupungin kehittämishankkeita riittää. Täältä: http://www.hameenlinna.fi/pages/388645/Hankkeiden%20esittelyt/Projektisalkku%20maaliskuu%202017.pdf
   pääsee katsomaan yhden näkymän hankkeisiin. Tuosta näkymästä selviää maaliskuun tilanne vain erityisesti hankkeiksi määritellyistä projekteista. Moni tavallisen kuntalaisen näkökulmasta kehittämishankkeelta näyttävä kehittämiskohde puuttuu tuolta tyystin. Esimerkiksi Engelinranta löytyy omalta sivustoltaan täältä:
   http://www.hameenlinna.fi/Kaupunki-info/Kehittyva-kaupunki/Engelinranta/.

   Kantakaupungin ulkopuolisia hankkeita on todella vähän. Esimerkkinä kuitenkin vaikkapa Iittalan uusi hyvinvointikeskus Sauvola:
   http://www.hameenlinna.fi/Kaupunki-info/Kehittyva-kaupunki/hyvinvointikeskus/.

   Kantakaupungin Nummen palvelukeskus ei sekään löydy kehittämishankelistauksesta, vaan omalta sivultaan:
   http://www.hameenlinna.fi/Kaupunki-info/Kehittyva-kaupunki/Nummen-palvelukeskus/.

   Minulla ei ole antaa tämän parempaa infoa kehittämishankkeista. Ikävä kyllä niitä löytyy varmasti paljon lisää, kun vain ehtisi etsimään 😉

    • Erkki Strömberg sanoo:

     Vanajaveden vesistöön kohdistuu osa suuresta FRESHABIT hankeesta. Hämeenlinnan kaupunki tosin ei ole mukana.
     Hankkeen myötä tänne Lammillekin saadaan jotain Ormajärveen kohdistuen.

    • Antti Sulonen sanoo:

     Jos nyt oikein ymmärsin Susanna, niin nuo hankkeet ovat olleet ja menneet ainakin projektien alku- ja loppupäivämäärien suhteen. Kannattaneeko niitä enää puida.

     • Susanna Hietanen sanoo:

      On siellä käynnissäkin olevia hankkeita ihan riittävästi.

      Kuinkahan monta ’hanketta’ on listaamatta yhtään missään?

     • Antti Sulonen sanoo:

      Minun aparaattini kuitenkin näyttää, että tässä linkissä http://www.hameenlinna.fi/pages/427798/K%C3%A4ynniss%C3%A4_olevat_EVO_palha_hankkeet.pdf kaikki projektit ovat päättyneet 31.12.2016 paitsi Innovatiiviset hankintamenettelyt 31.8.2016, sekä kirjastoverkko 31.8.2016.
      Muutenkaan tuosta linkistä ei saa mitään esille, se tulee ainoastaan pdf-muodossa ruudulle jossa on sitten erilaisia projekteja nimetty.
      Virkailijoiden työhön kuuluu oman alueensa projektien eteenpäin vieminen, mutta tuollaisessa muodossa ei herätä paljon keskustelua, kun keskustelun alustajakaan ei niitä syystä, tai toisesta yhtään avaa.

 6. Jussi Hämeestä sanoo:

  Kun yritys kehittää niin se tarkoittaa, että tuotantokustannuksia ja toimintakustannuksia vähennetään. Kun politiikko kehittää niin se tarkoittaa verotuksen kiristämistä.

 7. Lauri Kivimäki sanoo:

  En ole konsultti, mutta varsin vaiherikkaan työurani aikana totesin, että työn tulos johtuu usein siittä mitä työnjohto hyväksyy. Tämä päti sekä julkiseen sektoriin että vapailla markkinoilla. Voisi olla, että Hämeenlinnassakin laittamalla työnjohto tarkkaan syyniin ja vaihtamalla epäpätevät ulkopuolisilla voitaisiin saavuttaa jonkinlaisia tuloksia. Mitä kauemmin on samassa hommassa ollut sen urautuneempi on mm kunnianhimo uusiin ajatuksiin mm työmenetelmien kehittämiseen hiipuu vähitellen eläkettä odotellessa.

 8. Kansan ääni sanoo:

  Susannan kysymykseen palatakseni, ensimmäinen askel positiiviseen suuntaan olisi hallinnon portaissa se, että Hämeenlinnalle pitäisi luoda maine asukkaitaan huomioivana ja kuuntelevana kaupunkina.

  Eikä mainetta voi luoda millään taikatempuilla tai brändityöryhmillä saati sloganeilla. Kaupunkilaisten palveluita ja eritoten koululaisten asioita tulisi huomioida ihan eri tavalla kuin tähän asti. Kaiku homekouluista ja oppilaiden ymppääminen valtaviin keskittymiin väkipakolla, kiirii varmuudella niidenkin korviin, jotka muuttoa suunnittelevat. Tätä ei nyt selvästikään ymmärretä kokdemin piirissä ja se kostautuu pois muuttaneiden muodossa.

  Nythän myöskin kaikki terveysasemat aiotaan ajaa alas ja sitten siirtää uuteen sairaalaan, joka yritetään niinikään väkipakolla rakentaa ruuhkaisimpaan ja meluisimpaan paikkaan mitä kaupungista suinkin löytyy, vaikka tontin omistajakaan ei näytä millään luopuvan paikasta . kokdem ei suostu millään tasolla kuuntelemaan veronmaksajiensa, saati järjen ääntä.

  Kummaliset päätökset eivät lopu suninkaan tähän. Leirintäalueen alas-ajo myöskin ihmetyttää muitakin kuin minua. Vuosien yrityksestä huolimatta kaupunki ei tullut yrittäjää vastaan edes moottoritien opasteiden muodossa, vaan yrittäjä haluttiin pois Aulangolta hinnalla millä hyvänsä. Ja kun muita ei saatu, vuokrattiin alue paikalliselle pienelle yrittäjälle, joka pitää siellä nyt toimistoaan ainakin seuraavat 10 vuotta ja katajiston kartanon ravintola, sekä leirintäalue pysyy kiinni.

 9. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tvssä oli uutinen , että kuntaliitoksista, jotka tehtiin suur-Hämeenlinnan perustamisen samanaikaisesti ei ole saavutettu mitään hyötyä. Verot- ja maksut ovat kohonneet ja palveluita on alas-ajettu. Johtuiko tämä siittä, että Janakkala ja Hattulaa jäivät pois. Myös seutuyhteistyötä ei ole saanut tuulta. Viikko sitten Hämeensanomissa kirjoitti politiikan (muka) jättänyt Kiemunki, antaen ymmärtää, että neuvottelut sujuivat tahmeasti. ERään kunnan neuvotteluissa mukana ollut poliitikko kertoi minulle, että neuvottelut olivat suhteellisen hyvällä mallilla, kunnes Hämeenlinna lopetti neuvottelut. Neuvottelu loppuivat siinä vaiheessa kun viimeisellekin Hml kärkipoliitikolle ja virkamiehelle selvisi, että SCC on suuri ku. eikun puhallus. Nyt kun on seurannut tätä mahdolliseen sote-uudistukseen liittyviä terveydenhuollon uudistuksia ja eri kuntien suhtautumista siihen voitaneen toeta, että ei tule mitään. Hämeenlinnassa on käsitetty, että jos sitä mainitaan kärkikunnaksi pitää myös muiden laulaa sen poliitikkojen virittämiä ja muiden mielipiteillä ei ole mitään merkitystä. Keskussairaalan uuteen paikkaan e ota kantaa, kai se tarkkaan harkittu on. Uusi moderni sairaala kuitenkin tarvitaan, jossa voidaan toteuttaa nykyaikaista huippuhoitoa nykyaikaisin välinen ja menetelmin.

 10. Tapsa sanoo:

  Katajiston kartanon ja koko lähialueen kehittäminen on täysin käsittämätön saaga. Isosuon kontolla ollut kauppa leirintäalueesta tuotti tappiota kaupungille aikanaan muutaman satatuhatta, eikä jatko ole ollut sen kunniakkaampi. Jos kaupunki olisi satsannut omistamaansa alueeseen vaikkapa neljänneksen kantolan puistoon satsaamaansa rahoituksesta, olen varma että Hämeenlinnassa olisi tällä erää toimiva leirintäalue, joka toisi matkailijoita ja tuloja kaupunkiin. Nyt näyttää siltä että Feenix sai alueen omaan käyttöönsä pilkkahinnalla, eivätkä kaupunkilaiset tai matkailijat hyödy siitä enää millään tavalla. No järjestihän apujohtaja Isosuo sitten golfglubilleen naapuriin verovaroista hulppean glubirakennuksen, eikä maksanut kuin vähän alta miljoonan.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Hämeenlinnaa ei kinnosta kuin juuri mainitsemasi golfturistit, niille on kyllä majoitusta sekä Aulangolla että Vanajanlinnassa. Niiden hintataso ei vaan oikein edistä massoja. Ja Aulangosta toivon, että mahdollinen uusi omistaja (Scandic) saa sen taas maakunnan lippulaivaksi, mitä se ei tänä päivänä todellakaan ole.

 11. Kansan ääni sanoo:

  Uuden sairaalan paikkaa valittaessa on asiaan saattanut vaikuttaa osin myöskin Hämeenlinnan pysäköinti OY:n surkea taloudellinen tilanne. Keinuparkki kun sijaitsee kivenheiton päässä tuosta tontista. Sijaintia on perusteltu monellakin hankkeessa mukana olevalla suulla, mutta en ole oikein kunnollisia perusteita vielä tähän hetkeen kuullut. Jos ja kun hanke tulee kustantamaan lähemmäs puoli miljardia, täytyy vielä ihmetellä että mistä nuo rahat kaivetaan.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Tarvittavaa rahaa ei päättäjien tarvitse kaivaa ja he tietävät sen, eikä sitä pitäisi ihmetellä kenenkään.

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Tänpäivänen Hämeen-Sanomat hehkuttaa kun on saatu sairaanhoitopiirin hallituksen ja valtuuston puheenjohtajiksi ”uuden sairaalan uskovaiset” henkilöt.
   Oikein on täytynyt kaivaa eläkevaari esille jotta mieleiset henkilöt on saatu paikalle.
   Aikansa kun asiaa vouhotetaan niin se kuolee mahdottomuuteensa.

 12. Tapsa sanoo:

  Onko todella niin että rahat tähän hankkeeseen satavat taivaasta. No aikuisen oikeasti me veronmaksajat tietenkin rahoitamme verorahoillamme tämänkin sairaalan.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Tarvittaessa rahaa löytyy. Ministeri Anu Vehviläinen upotti Huutokoski-Savonlinna väliseen rataan yli 40 miljoonaa euroa ja radalla ei ilmeisesti kulkenut kuin pari hassua junaa, ja niistäkin toinen ilmeisesti ministerin rataosuuden vihkimisjuna, joten rata puretaan tarpeettomana. ministeri Anu Vehviläinen otti täyden poliittisen vastuun ”harmittaa” sanoi Vehviläinen. Taloudellista vastuuta ministeri ei ottanut kantaakseen, vaan telekoi sen veronmaksajille.
   Missään tapauksessa ei pidä ihmetellä mistä raha rojekteihin kaivetaan.

 13. Lauri Kivimäki sanoo:

  On järjettömyyden huippu alkaa ranetaa noin suurta projektia kun koko Etelä- Suomessa on ennenkuulumaton rakennusbuumi menossa. Kustannukset paukkuu 20-30 % tässä suhdanteessa. Jos valtio armahtaa maakuntaa niillä rakentamisrahoilla mennee kuitenkin 2-3 vuotta siihen ennen kuin Rautio ja Kenakkala saavat lapioida ensimmäiset betonisatsit perustuksiin.
  Tiedän, että eräs urakoitsija kertoi 80-luvun lopulla laskeneensa kunnallisen urakan tuplana, sai se, mutta kun ei ollut miehiä millä tehdä.

 14. Tapsa sanoo:

  Koko keissin vaihtoehtoisia tontteja ei ole esitelty, muta ei ole myöskään sitä miten tontin omistaja on suhtautunut vuoden kestäneisiin neuvotteluihin.

 15. Walkman sanoo:

  Onko joku konsultti tehnyt selvityksen käytettävissä olevista sairaalan mahdollisista rakennuspaikoista? Itse en ole havainnut sellaista julkisuudessa. Ehkä se on jäänyt minulta huomaamatta. Tuskin sairaanhoitopiirin vastuu henkilöt ovat ihan itse päätyneet radanvarsisijoitukseen. Suunniteltu paikka on ”huono” niin kauan kunnes kansalaisille esitetään konsulttien vaihtoehdot perusteluineen ja laskelmineen. Jos konsultti on sama kuin toriparkki suunnittelussa herää epäilys ainakin taloudellisten laskelmien pätevyydestä. Jos konsulttia ei ole ollut lainkaan niin sitten kai sijoituspaikka päätös perustuu mutuun ja joidenkin henkilöiden ”visioon”. Avoimuus olisi ihan paikallaan, vai onko taustalla jotakin sellaisia suunnitelmia joita ei voi esittää ennenkuin projekti on lähtenyt käyntiin. Ps. Allianssi mallin käyttäminen ”talonrakennus” hankkeessa epäilyttää. Allianssi malli sopii projekteihin joihin sisältyy merkittäviä toteutusepävarmuuksia
  joita ei voida etukäteen kohtuudella ottaa huomioon.

  • Susanna Hietanen sanoo:

   Kyllä tuo uusi sijoituspaikka on ’vain’ sairaanhoitopiirin valtuuston päätös. Ihan mielenkiintoista olisi tietää, mille tiedoille he päätöksensä perustivat…

   • Erkki Strömberg sanoo:

    Susanna!
    Tieto perustuu sille samalle tiedolle minkä mukaan Ritaluoma oli/on ihan rehellinen liikemies!

 16. Tapsa sanoo:

  Joku hankepäällikkö esitteli hanketta häsan sivuilla viikolla ja mainitsi homman olevan avointa, mutta koko keissiä leimaa mielestäni juurikin epäselvyydet ja epävarmuudet. Ensinnäkin rahoitus on se suurin mutta. Rahoitusta ei ole koko hankeen osalta julkisestettu. On esitetty joitain laskelmia n. 350 miljoonasta, jonka maksajaa ei oikein ole osattu kuitenkaan paikallistaa. Lyön vetoa ettei koko hanke tule koskaan toteutumaan – siksi hataralla pohjalla homma ainakin nyt näyttää olevan.

  • Martti Santala sanoo:

   Maantoivo

   Mene osoitteeseen http://www.hankintailmoitukset.fi
   Pääset HILMAn etusivulle. HILMA on työ- ja elinkeinoministeriön ilmoituskanava, jossa hankintayksiköt ilmoittavat julkisista hankinnoistaan sekä jo tehdyistä sopimuksista (kuka sai kaupan ja millä hinnalla)
   HILMAn etusivun vasemmassa yläkulmassa on kenttä ”Hakusanat” Kirjoita siihen Hämeenlinna ja paina sitten nappulaa HAE !
   Selaa näkymää alaspäin, päivänmäärällä 3.9.2017 köytyy Kantasairaalahanke Allianssi- hankintailmoitus.
   Sieltä selviää maksajat, kustannusarviot, parkkitalo-asia ym. kivaa.
   HILMA päivittyy päivittäin, joten tieto on tuoretta.
   Rattoisia lukuhetkiä!

   • Walkman sanoo:

    Kiitos ”reittiopastuksesta” tiedon äärelle.

    • Martti Santala sanoo:

     Arvoisa Lajitoveri

     Kiitos kiittämisestä.

     Jos satut liikuskelemaan HILMAn kanssa, niin katseleppa KuntaPron 31.7. jättämää hankintailmoitusta kosketusnäytöistä. Kyseessä miljoonan euron hankinta (ilman alv:tä!) näytoistä, ilmeisesti opetuskäyttöön.

     Kummastelin sopimusosapuolia. Miljoona on paljon rahaa.

     Toivotan hyvää alkavaa viikkoa.

 17. Eero Heikkinen sanoo:

  Luotamme konsultteihin kuin pukki sarviinsa. Se on muodostunut hyväksytyksi tavaksi. Konsultin sana on laki ja oikeus. MUTTA mistä tiedämme konsulttifirman kytkökset- omistajat – muut taloudelliset – ja yhteistyösuhteet sekä parhaat, tuottavimmat asiakkaat. Joilla voi olla intressejä konsultoitavaan kohteeseen. Pitäiskö olla konsulttifirma joka konsultoi konsulttifirman valinnassa. Maailma on arvaamaton. Aina pitäisi kaivautua taustoihin.

  Asetetut työryhmät voivat olla vielä hataranpia. Kaikille voidaan asettaa päämäärä mihin tutkimuksilla pitää päästä.

 18. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tämän päivän Hämeen Sanomissa kaikkien puolueiden edustajat lähes samoin sanoin kertoivat mitä heidän puolueensa aikoo tehdä tällä vaalikaudella kunnnan ja kuntalaisten hyväksi. Tosi noita asioita olisi pitänyt tehdä jo vuosikaudet, olen realisti mikään ei muutu. Kyllä maailmaan puhetta mahtuu.

  • Susanna Hietanen sanoo:

   Saa sitten nähdä, mitä itse kukin tarkoittaa noilla puheilla ihan käytännössä. Luulen, etteivät kaikki puhu ollenkaan samasta asiasta. 🙁

  • Walkman sanoo:

   Kaikilla mielipiteensä / keinonsa / tavoitteensa ilmaisseilla on yhteinen tekjiä. Mikähän voisi olla. Ei se kuitenkaan ole mikään yllätys, eikä vika, mutta..

   • Harri sanoo:

    No jos tätä ketjua lukee, niin parannusehdotuksista taitaa vastata yksinoikeudella nim ” kansan ääni”
    Keskeyttäjää ja moittijaa on yllin kyllin kirjoituksissa. Ja kannataa myös olla laveakatseinen, kun näitä sorvaa, sekin tuli aika selväksi.

 19. Lauri Kivimäki sanoo:

  HäSAn kaupunkitoimittaja Hanna Antila-Anderssonille on valjennut totuus, ”maaseutua ei voi tekohengittää”, ihmiset muuttavat sinne missä on työtä ja koulutusta. Lisäisin tuohon vielä vilkkaan ja monipuolisen kulttuuritoiminnan. Tässä kilpailussa Hämenlinna on armotta häviäjä.

  • Walkman sanoo:

   Kuntatalous lienee kuluvan valtuustokauden ykkösasia, siis sen kuntoon saattaminen. Mitä se tarkoittaa toimenpiteinä jää nahtäväksi ja koettavaksi. Jotkut saattavat olla sitäkin mieltä, että talous saadaan kuntoon veroja korottamalla, sekin lienee totta. Onko se toimiva ja ainoa ratkaisu nyt, huomenna ja yli huomenna? Kun kaupungin kuntavero on jo valmiiksi ”hinattu” korkeaksi ja kiinteistöveroakin on hallituksen toimesta mahdolllisuus korottaa niin miksikäs ei, elinvoima säilyy ainakin kaupungin organisaatioissa. Uusille yrityksille ja työntekijöille korkeat verot eivät kuitenkaan ole vetovoimatekijä. Vaikka Hämeenlinnan on kaunis – ja historiallinen kaupunki ja siellä on HPK niin aika harvalle ne kuitenkin ovat rittäviä syitä muuttaa Hämeenlinnaan. Samantasoiset palvelut on tarjolla useissa muissakin kaupungeissa.
   Ps. Olen ollut hyvin tyytyväinen kunnallisen terveysasemani palveluihin. En vaihtanut yksityiseen vaikka tarjolla oli. Toinen Ps. Goodman rohmahdutti pysäköintituloja reilusti.

 20. Kansan ääni sanoo:

  Walkman on oikeassa. Hämeenlinnssa on kaiketi Suomen suurin kiinteistövero käytössä, mutta kun muuten ei rokkipuistoja ja kerrostalo-alueita rahoiteta, puhumattakaan sitten kunnan organisaatiosta. On totta että kehitys lihottaa nyt etupäässä suuria ja kauniita, mutta Hämeenlinna maakuntaveturina painii tätä nykyä kainuun ja keski-suomen reuna-alueiden kanssa. Hämeenlinnaa ei taida juuri muu pelastaa, kuin uusien työpaikkojen haaliminen – rockkkipuistoilla tai uusilla kerrostalo-alueilla ei Hämeenlinnaan asukkaita saada.

 21. Lauri Kivimäki sanoo:

  Aina välillä täällä vilahtaa tuo rokkipuisto, se ei kuitenkaan sinällään ole kaatanut kunnan taloutta, mutta onhan se kunnan perustoiminnoista pois. Kukaan ei kuitenkaaan ole kertonut mitä sen rakentaminen viimevuotisine parkkipaikkoineen on tullut maksamaan, mitkä ovat vuotuiset ylläpitokustannukset jne. Hesarissa oli juttu missä kerrottiin näitten konsertinjärjestäjien tekevän sellaisia sopimuksia, millä he keräävät parkkipaikkamaksut itselleen samoin myyntipaikkojen maksut. Lienee liikesalaisuus minkälainen sopimus on meidän kaupunkimme kanssa. Ylensä nämä ovat ulkomaisten pääyhtiöiden sivukonttoreita, eikä Suomeen jää mitään verotettavaa tuloa,. Tämän ketoi erään järjestäjän toimitusjohtaja rehellisesti, asiat järjestetään konsrni- ja muilla verojärjestelyillä. Lisäksi Live Nations omistaa Tiketmasterin, joten konserttilippujen toimitusmaksutkin kilahtavat samaan kassaan. Luulen, että eri toimijoiden (mm ketjuhotellit ja ravintolat) erilaisten järjestelyjen jälkeen ei kunnan hyödyksi jää montakaan tonnia. Ellei toisin todisteta. Myös konserttipäivät aiheuttavat eri viranomaisille ja kunnalle lisäkuluja

 22. Kansan ääni sanoo:

  Ei näitä rokkipuiston kustannuksia juuri paikallismediasta näe. Tontteineen alue tuli maksamaan alunperin lähemmäs 4 miljoonaa ja vuotuiset hoitokustannukset huitelevat n. 300 tuhannessa eurossa. Sitä en tiedä kuinka paljon tuo uusi parkkialue veronmaksajille kustansi, mutta se lienee selvää ettei yhden konsertin puistikko koskaan maksa itseään takaisin. Jotkut paikalliset ravitsemus- ja majoitusliikkeet saavat tietysti extraa, mutta verotuloissa se ei merkittävästi näy. 4 milliä tai 300 tonnia ei tietenkään kaada kaupungin taloutta, mutta lisärasitteena se on. Noihin rahoihin suhteutettua lisäarvoa puisto ei ole myöskään kaupunkiin tuonut – nyt 3 vuoden jälkeen sen voi selkeästi todeta.

 23. Dr Franck sanoo:

  Nykyinen kokdem johto on päättänyt suvereenisti asioistamme Hämeenlinnassa vuosikymmenen ja on vastuussa siitä mitä kaupungissa tapahtuu tällä hetkellä. Päättäjien kärjestä , Iisakki kiemunki ja tapio Vekka eivät enää viime vaaleissa asettuneet ehdolle, mutta heidänkin synkkä varjonsa seuraa meitä vielä vuosia.

  Maakuntakeskus rypee nyt syvemmällä suossa kuin kertaakaan vuosikymmeniin, verrattiinpa Hämeenlinnaa sitten mihin tahansa eteläisemmän Suomen maakuntaan ja luisu alkoi täsmälleen samaan aikaan kun Kiemunki, Vekka ja Rautio nousivat keskeisimpiin asemiin kaupungin hallinnossa.

  Velkaa Hämeenlinnalla on pieleen menneiden investointien ja huonon talouden pidon vuoksi 16 % enenmmän kuin keskiverto. Kunnallisveroprosenttimme on 4,5 % korkeampi kuin keskiverto. Kiinteistövero on lähes 30% kalliimpi kuin keskimäärin valtakunnallisesti.

  Kymmenen vuotta sitten alkoi 500 sadan hengen muuttovoitto kääntyä laskuun, ja tämän vuoden tammi-heinäkuussa muuttotappio on jo yli 200 henkeä. Koulut ja päiväkodit kamppailevat huonon huollon takia sisäilmaongelmista ja tämä vain ruokkii pois muuttavien lapsiperheiden määrää.

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Lapsiperheiden poismuuttoa hidastaa vanhempien työ, lasten koulu ja lasten sekä vanhempien kaverisuhteet.
   Eläkeläisiä ei pidätä mikään ja he muuttavat pelkästä vitutuksesta, kertoen kauhutarinoita uudella asuinpaikallaan Hämeenlinnan ihmeellisyylksistä.
   Näin Hämeenlinnan maine kiirii maailmalle!

 24. Tapani kuusi sanoo:

  Tämä nyt ei kuulu varsinaisesti asiaan, mutta olen keskenäni usein tuumaillut tuota Hanna Antila-Anderssonin roolia Häsassa. Lähinnä sitä että miten Hän kokee itse oman työnsä. Kokeeko Hanna todella olevansa toimittaja? Minusta kun näyttää enemmän siltä, että hän on kokdemin valtuustoryhmän jäsen, joka on aina SAMAA mieltä täysin kritiikittömästi kokdemin kanssa. Ja Hannallehan on annettu yksinoikeus kaupungin hallinnon asioiden suhteen. Voiko hän oikeasti arvostaa omaa työtään ???

 25. kuningasjätkä sanoo:

  Älkää te Hämeenlinnalaiset päättäjät vaan missään tapauksessa tehkö näin, niinkuin Sysmässä tapahtui juuri äskettäin: http://kuningasjtk.blogijanne.fi/2017/10/03/sdp-kunnostautui-sysmassa-heh/
  Siis ainakaan silloin kun joku ehdottaa jotain kehityssuunnitelmaa….

Jätä kommentti

css.php