Strategiamme syleilee kaikkea…

Hämeenlinnan valtuusto kävi pitkän keskustelun kaupungin strategiasta ja maahanmuuttajien osuudesta siihen. Kun perussuomalaiset pitivät maahanmuuttajaviitettä muita ryhmiä diskriminoivana (syrjivänä), peliin nostettiin välittömästi syrjintä- ja rasistikortteja. Se oli helppo tapa leimata keskustelun yritys suvaitsemattomuuden varjoon.

Muun kuin Suomen kansallisuuden omaavia oli Hämeenlinnassa 3,7 % väestöstä. Maahanmuuttajien määrä on meillä siis pieni – ainakin strategian mittapuiden mukaan. Mutta tämä 3,7 % haluttiin nostaa strategiassa erityisesti esille. Jos halutaan olla tasapuolisia, se tarkoittaa sitä, että muutkin samansuuruiset kaupunkilaisryhmät pitäisi huomioida strategiassa vastaavasti.

Esimerkiksi yli 64-vuotiaiden osuus väestöstä vuonna 2016 Hämeenlinnassa oli 24,1 %. Mainitsemisen arvoinen ryhmä siis. Eläkeläisten osuus Hämeenlinnan väestöstä vuonna 2015 oli 28,0 %.

Koulutuksen ulkopuolelle jääneiden 17 – 24-vuotiaiden osuus vastaavanikäisestä väestöstä  vuonna 2015 oli Hämeenlinnassa 8,5 %.  Apua riittämättömästi saavien osuus väestöstä (75 vuotta tai enemmän) täyttäneiden oli 8,7 % väestöstä.

Maahanmuuttajien strategiaan nostamisenestämishalu on suoraviivaisesti luokiteltu rasismiksi. Minä henkilökohtaisesti olen ajatellut strategian olevan korkeamman tason suunnitelma, johon ei kirjata pieniä yksityiskohtia. Kun raja on laitettava johonkin, sitä sitten myös noudatetaan. Mutta toisin kävi meillä Hämeenlinnassa. (Melkein) kaikki pienetkin yhteiseen ymmärrykseen sopineet asiat mahdutettiin kaupungin strategiaan. Mitä enemmän siellä on tavaraa, sitä vähemmä kukaan siitä muistaa tai ymmärtää 🙁

Jos väestön prosentuaalinen määrä olisi jokin raja strategiaan mukaan nostamisessa, strategia olisi erilainen kuin nyt. Nyt strategiaan pääsyn rajana on ollut jokin muu arvio. Mikä? Sen saamme ihan varmasti tietää ihan näinä päivinä, jos seuraamme demokratian polkuja 😉

8 kommenttia artikkeliin “Strategiamme syleilee kaikkea…”
 1. Teppo Turja sanoo:

  Oivaltavia havaintoja.

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Kiitos Susanna!

  Vielä kun vääntäisit rauralangasta mitähän tarkoitit, voisin asiasta keskustellakin?

  Jotenkin oli ”jarkoniaa”!

  • Joo, olet oikeassa 😉

   Me olimme sitä mieltä, että strategiaan pitäisi sisällyttää vain isoja asioita. Pienemmät mahtuisivat sitten toimenpideohjelmiin ja -suunnitelmiin. Siksi maahanmuuttajien kotouttaminen ei tuntunut strategian kokoiselta asialta, kun maahanmuuttajia hämeenlinnalaisista on vain alle 4 prosenttia. Heistäkään läheskään kaikkii eivät ole enää kotouttamisen tarpeessa. Marginaaliasia, hyvin pieni ihmisryhmä strategiaan sisällytettäväksi. Meidän mielestämme siis.

   Melkein kaikkien muiden mielestä valtuuston kokouksessa näytti olevan oikein sopivaa, että strategiaan sisällytetään ihan kaikki, mistä vain voidaan olla samaa mieltä. Siksi meidät määriteltiin rasisteiksi, kun meillä on kuulemma paljon maahanmuuttajia vastaan. Ei auttanut keskustelun kääntö siihin, minkälaisia asioita strategiassa pitäisi olla. Kaikki toruivat meitä. Vaikka olimme erimieltä ennen kaikkea strategian rakenteesta ja sen laajuudesta.

   Minusta kukaan ei halunnut kuunnella, mitä yritimme sanoa.

   Jos strategiaan halutaan jatkossakin sisällyttää IHAN kaikki pienetkin asiat, joista olemme jotakuinkin samaa mieltä, meidän pitäisi tämän logiikan mukaan huomioida strategiassa jatkossa muutkin erityiset pienehköt kaupunkilaisryhmät: lemmikkien omistajat, työpaikkakiusatut, vegaanit (anteeksi, tämä on oikeasti ihan merkittävän kokoinen ryhmä), erityisherkät, hajuallergikot, parisuhdeväkivallasta kärsivät, narsistien uhrit, huonokuuloiset, huononäköiset, lapsettomat, työtä vieroksuvat, nerot, harvahiuksiset jne. Mihin laitetaan raja? Voiko kukaan sanoa, että jokin ihmisryhmä olisi tarpeeton eikä tarvitsisi tukea ja/tai huomiota?

   Olen pettynyt siitä ajattelemattomuudesta, minkä nojalla meitä ei tarvinnut kuunnella. Tälläkään kertaa. Ja leimanhan meille sai antaa ihan vain taas perehtymättä asiaan 🙁

 3. Teppo Turja sanoo:

  Muinoin paikallispoliitikot saivat purkaa innokkuuttaan kaikenlaiseen ideointiin kanavoitiin kunnanvaakunaan. Siksi niissä esiintyy sulassa sovussa rattaanpyöriä, hyppääviä lohia, piilukirveitä, sarvipäitä ja virtaavia puroja. Nyt tuon aseman on saanut strategiaksi nimitettävä paperinippu, johon kootaan mitään tarkoittamatonta käsitepuuroa sellainen massa, että koko valtakoalitio hännystelijöineen voi katsoa tulleensa kuulluksi.

 4. Teppo Turja sanoo:

  Mistähän tuo kanavoi ilmestyi?

 5. Eero Heikkinen sanoo:

  Veikkaan, että munavoi on vanhenpi keksintö. Pidoissa ja joulupöydässä sitä on käytetty varsinkin karjalanpiirakan voiteluun. Kanavoilla voi ehkä voidella erilaisia ryhmiä tai liukastaa kannatuslukuja omaan puolueeseen päin tai kilpailijoilta poispäin.

  Strategiapaperit ovat tyypillistä mappitavaraa ja konsulttien eurokaivoksia tai jollekin virkamiehelle pieni mahdollisuus. Jos niissä olisi yksi tienviitta sojottamassa todella harkittuun suuntaan, hyöty voisi tulla tekijöiden lisäksi myös yhteisölle eli tässä tapauksessa kaupungille ja myös meille laitakaupunkilaisille.

  Mukava kun blogissa on elämää.

 6. Mies löysi naisen hotellin ravintolasta ja sai tämän jäämään yöksi hotellihuoneeseensa, aamupalalla hotellin ravintolassa oli karjalanpiirakoita joita mies sitten tilasikin. Tarjoilija kysyi häneltä; ”kuinkas munavoi” Johon mies vastasi – ”olosuhteisiin nähden, kiitos oikein hyvin.”

Jätä kommentti

css.php